Nest Mini instellen: de verbindende factor in je smarthome

13 juni 2021 6 Minuten 0 Reacties
google-nest-mini-groot

Google Home Mini heeft plaatgemaakt voor Google Nest Mini. Heb je dit handige apparaatje gekocht, dan lees je hier hoe je hem snel en makkelijk kunt instellen.

Voor veel mensen is Google Nest Mini de eerste stap naar een smarthome. Hoewel de Google Assistent, waarmee Mini werkt, ook beschikbaar is op veel televisies en telefoons, heeft die kleine ronde speaker ook wel wat. Bovendien hoef je geen knopjes in te drukken om hem aan het werk te zetten: een simpele “Hey Google” of “OK Google” is genoeg. Dit is hoe je Google Nest Mini instelt.

Het mag voor de hand liggend zijn om meteen het speakertje uit de doos te halen, maar minstens net zo belangrijk is het downloaden van de Google Home-app. Hoewel Google Nest Mini een heleboel regelt, is de Google Home-app het centrum van dit alles. Hierin koppel je namelijk andere slimme producten zodat de Google Assistent ermee aan de slag kan.

Google Nest Mini installeren

Als je de app hebt gedownload en de Google Nest Mini uit de doos hebt gehaald, gebruik dan de meegeleverde stroomkabel om hem in het stopcontact te doen. Aan de zijkant van het ronde apparaatje zie je een knop: hiermee schakel je Mini in. Vervolgens zal de Nest ook vragen of je de app wil downloaden. Dat heb je al gedaan, maar je moet hem nog wel openen en erop inloggen met je Google-account. Vervolgens zal de app zoeken naar apparaten (als je tenminste met je telefoon op het wifinetwerk zit). Is Google Nest Mini gevonden, start dan de installatie. Dan wordt er een verbinding gelegd tussen je telefoon en de Mini. Is dat gelukt, dan zal de speaker bevestigen middels een deuntje. 

Kan hij je Nest Mini niet vinden, dan kan het zijn dat je de Mini even moet resetten; dat doe je door de microfoon uit te zetten aan de zijkant van het apparaat. De lampjes worden dan oranje. Houd de bovenkant van de Nest Mini ingedrukt en na vijf seconden gaat die terug naar de fabrieksinstellingen. Wacht nog even tot hij op tien seconden is, want dan hoor je een deuntje om aan te geven dat de reset volbracht wordt.

De Google Home-app werkt met verschillende ruimtes, dus bijvoorbeeld een woonkamer en een keuken. Geef aan waar je Mini staat en maak indien nodig zelf de ruimte aan. Vervolgens is het de bedoeling dat ook Google Nest Mini op de wifi gaat. Dit wordt automatisch gevraagd in de volgende stap. Het is aan te raden hetzelfde wifinetwerk te gebruiken als je op je telefoon gebruikt. 

Google Nest Mini instellen

Nu Google Nest Mini als slimme speaker is geïnstalleerd binnen je smarthome, is het tijd voor het leuke gedeelte: kijken wat hij allemaal kan en zorgen dat hij precies zo werkt als jij prettig vindt. Dat kan door hem in te stellen, een stap die automatisch volgt na het installatieproces. Eigenlijk stel je hierbij niet zozeer Google Nest Mini in, maar juist Google Assistent. Je kunt de stem kiezen waarmee hij of zij spreekt, je kunt zorgen dat het apparaat alleen op jouw stem reageert (via Voice Match) en je kunt de talen aangeven waarin je wenst te spreken met je nieuwe gadget.

De app heeft wel bepaalde toestemmingen nodig om goed te werken. Denk bijvoorbeeld aan het toestaan van het gebruik van de microfoon, maar ook het mogen gebruiken van je locatie om je nog specifieker te kunnen informeren over bijvoorbeeld het plaatselijke weer. Vervolgens kun je ook bepaalde apps koppelen, zodat je kunt vragen aan je Google Nest Mini (maar dus eigenlijk aan Google Assistent) om een bepaalde serie op Netflix aan te zetten of de lampen in de keuken uit te zetten. 

Als je alles hebt ingesteld, dan kun je tegen je Nest Mini aanpraten. Je kunt je dag beginnen met: “Hey Google, goedemorgen” en je hoort meteen wat voor weer het is en wat het laatste nieuws is, maar ook wat je afspraken zijn die dag (als je dit zo hebt ingesteld, lees hier meer over het instellen van routines). Maar je kunt Google ook van alles vragen, zoals je te helpen een recept te koken in de keuken, iets uit te rekenen in je werkkamer of een grapje te maken in de woonkamer tijdens een feestje. 

Een paar tips

  • Om een wekker in te stellen, kun je tegen de Google Assistent zeggen: “Hey Google, stel een wekker in voor morgenochtend 08:00 uur”. Nieuwsgierig of het is gelukt? Je kunt Google Assistent altijd vragen of er wekkers zijn ingesteld.
  • Veel mensen gebruiken hun Google Nest Mini met routines. Als je dan bijvoorbeeld zegt: “Hey Google, welterusten”, dan start er een routine die je lampen uitzet, de wekker op een standaard tijd inschakelt en zelfs de verwarming regelt. Google Assistent binnen Google Nest Mini regelt het allemaal voor je.
  • Wil je je slimme huis verder uitbreiden, dan kun je altijd extra toestellen toevoegen in de Google Home-app. Je kunt vervolgens experimenteren of je die toestellen binnen de Google Home-app kunt koppelen aan routines, zodat bijvoorbeeld je Hue-lampen dimmen wanneer je “Hey Google, filmavond!” roept.
  • Wil je dat Google Nest Mini niet bij het minste of geringste aangaat, dan kun je ervoor kiezen om de gevoeligheid anders in te stellen. Open hiervoor de Google Home-app, tik links onderin op het Home-tabblad, het profielicoon in de rechterbovenhoek en dan bij Assistent-instellingen ‘Hey Google’-gevoeligheid.
  • Als je wil dat Google Nest Mini je bijvoorbeeld bij je achternaam aanspreekt, of simpelweg Batman of ‘baas’ noemt, dan kun je dat aanpassen door in de Google Home-app naar het tabblad Home te gaan en dan naar het profielicoon. Bij Assistent-instellingen kun je het tabblad ‘Jij’ tikken en dan ‘Bijnaam’. Wijzig deze in wat je maar wil om als zodanig te worden aangesproken door Google Nest Mini.
  • Je kunt Google Nest Mini laten onthouden waar je iets hebt neergelegd. Zeg hiervoor: “Hey Google, mijn paspoort ligt in het kleine grijze kastje” en dan “Hey Google, waar is mijn paspoort?” om te horen waar hij ligt.

Meer weten?

Als je meer wil weten over de routines van Google Assistent, lees dan het artikel over hoe je routines instelt. Meer weten over spraakbediening? Ga dan naar onze pagina over spraakbediening, waar je tips krijgt over onder andere Amazon Alexa, Apple Siri en Google Assistent. En anders kun je terecht op onze algemene achtergrondpagina en reviewoverzicht

Reacties (0)