Zo gebruik je Google Home en Google Assistant in de keuken

16 mei 2021 9 Minuten 0 Reacties
Google Nest Audio review totaal 3

Terwijl je overal deeg op je handen hebt, wil je niks aanraken. Spraak is dan een perfecte oplossing. Dit is hoe de Google Assistent je via Google Home kan helpen in de keuken.

Hoe vaak komt het voor dat je in de supermarkt loopt en toch even Google erbij pakt voor inspiratie voor wat je wil eten die avond. Of omdat je weer bent vergeten welke ingrediënten er ook alweer in een goede pasta napolitana gaan? De hulp van Google reikt echter veel verder dan de supermarkt. Google Home is een geweldig keukenhulpje, want terwijl je overal deeg op je handen hebt, wil je niks aanraken. Spraak is dan een perfecte oplossing. Je kunt de Google Assistent op je telefoon gebruiken, een Google Home-speaker zoals de Nest Mini of de Google Nest Hub. In dat laatste geval krijg je ook visuele hulp bij je verzoeken. Dit is hoe de Google Assistent je via Google Home kan helpen in de keuken.

Een boodschappenlijstje maken

Als je in de keuken staat en merkt dat je bakpapier op is, dan kun je je telefoon pakken en dit ergens op een memoblaadje of in de app van je supermarkt kwijt. Makkelijker is om tegen Google Home te zeggen: “Hey Google, zet bakpapier op mijn boodschappenlijst”. Je kunt op welk moment dan ook vragen aan Google wat er op je boodschappenlijst staat. In de Google Home-app kun je de lijst verder beheren. Je kunt vrij specifieke opdrachten geven, dus als je bijvoorbeeld specifiek vier eieren nodig hebt of 400 gram bloem, dan zeg je dat tegen Google Assistant en zij regelt dat op je boodschappenlijst komt te staan wat je zegt tussen “Zet” en “Op mijn boodschappenlijst”. 

Recepten opzoeken en koken

Wist je dat Google Home meer dan vijf miljoen recepten kan maken? Stel dat je zegt: “Hey Google, ik wil een appeltaart bakken.” Dan zal Google antwoorden dat ze een recept voor Oma’s Appeltaart heeft gevonden bij Laura’s Bakery. In dit geval kun je geen andere recepten voor appeltaart kiezen, dus als je toch een ander recept wenst te maken, dan ben je genoodzaakt op je telefoon een ander recept uit te zoeken. Probeer wel wat specifiek te zijn in je omschrijving, zodat Google sneller vindt wat je wil. “Koekjes bakken” zal je brengen bij “zandkoekjes”, terwijl je misschien liever “chocolade chip cookies” wil bakken. 

Google Nest Audio review totaal 3
Lees ook

Review: Nest Audio – WiFi-speaker met beter geluid en Google Assistant

Koken en bakken

Heb je een recept gevonden? Vervolgens vraagt ze of je wilt beginnen met de ingrediënten of de instructies. Antwoord je hierop niet, dan krijg je de ingrediënten te horen. Google Home geeft je steeds tijd tussen die ingrediënten. Pas als jij zegt “Hey Google, volgende ingrediënt”, dan noemt ze het volgende op, zodat jij dit kan voorbereiden. Bij de instructies geeft Google aan hoeveel het er zijn, en dat je ‘Hey Google, volgende instructie” moet zeggen om door te gaan. Het is soms wat veel ge-’Hey Google’, maar zonder die woorden krijg je nul op het rekest. Bovendien moet je de stappen ook ondernemen, waar sommige stappen soms maar vijf seconden kosten, zijn er andere (schil de appels, bijvoorbeeld) waar je wat meer tijd voor nodig hebt. Google wacht geduldig en onthoudt welk recept je maakt. Vind je het een geweldig recept, dan kun je Google ook vragen het op te slaan. In de onderstaande video zie je een voorbeeld van hoe je kunt koken met behulp van de Google Assistent.

Drankje erbij

Wil je een goede wijn paren met je gerecht (zelfs bij appeltaart), dan kun je Google vragen: “Hey Google, welke wijn past er bij appeltaart”. Ze zal dan van een internetsite enkele wijntips plukken die goed paren met de zoetzure tonen van appeltaart. Er is in principe ook een echte wijngids beschikbaar binnen Google (Wine Guide), maar die lijkt alleen te werken als je Google in het Engels gebruikt. Je kunt overigens ook vragen welke cocktail of welk biertje er goed past bij een bepaald gerecht, of simpelweg een recept voor een lekkere mocktail voor gasten die geen alcohol (mogen) drinken. 

Eenheden omrekenen

“Doe één cup suiker en vijf sticks boter in een kom.” Als een recept je dat voorschrijft, weet je dan met hoeveel gram je te maken hebt? Waarschijnlijk niet. Hoewel je tegenwoordig handige plastic maatschepjes hebt die precies één cup is, is dan weer de vraag of het afgestreken moet zijn of niet. Je kunt uiteindelijk alles beter naar grammen terugrekenen. En met ‘je’ bedoelen we in deze context natuurlijk dat je het Google vraagt. Sowieso is het handig om Google erbij te houden voor het rekenwerk, want veel recepten zijn voor twee of vier personen, dus als je voor een kleiner of groter gezelschap kookt, dan kan Google je helpen de juiste hoeveelheden te berekenen. Je kunt vragen: “Hey Google, wat is de helft van 550 gram?” of “Hey Google, hoeveel gram is een cup?” en ze schiet je meteen te hulp.

 

Kookwekker

“Hey Google, zet een timer van 1 minuut.” Je kunt het Google makkelijk vragen terwijl je ondertussen in een kom roert. Vaak moet je volgens recepten 1, 2 of 3 minuten met een hand- of staafmixer in een kom roeren en Google kan je helpen door als kookwekker te fungeren. Dat geldt niet alleen voor het minutenwerk: ook als je een een ovengerecht 1,5 uur langzaam wilt garen in de oven, dan laat Google Home je met een opvallend klinkend (herhalend) alarm weten dat je gerecht klaar is. Wil je ondertussen weten hoe lang je nog hebt, dan hoef je alleen te vragen “Hey Google, hoeveel tijd is er nog op de timer?” en ze laat je exact weten of je nog lang moet wachten.

google-nest-mini-foto-1
Lees ook
Smarthome 03 november 2019

Review: Google Nest Mini – flinke vooruitgang ten opzichte van Home Mini

Muziek luisteren

Er gaat niets boven een beetje muziek in de keuken. Of je nu een luxe mood wil creëren met klassieke muziek of liever wat sambamuziek luistert om dansend guacamole te maken: Google Home speelt op elk gewenste volume muziek af. Het is een beetje spannend om muziek te luisteren op Google Home, want het wil nog wel eens voorkomen dat je ‘Hey Google, volgende!” roept en niet de muziek verandert, maar de volgende instructie komt van je recept. Zorg dus dat je duidelijk aangeeft “Volgende liedje” of “Volgende instructie”, zodat Google je goed blijft helpen. 

Slimme apparaten aansturen

Hoewel het in Nederland nog niet heel veelvuldig wordt gebruikt, bestaan er allerlei slimme keukenapparaten. Slimme ovens, slimme slowcookers, slimme koffiemachines en slimme koelkasten bijvoorbeeld. In veel gevallen kun je die laten praten met Google Home. Zelfs ‘domme’ apparatuur kan in werking worden gesteld met Google Home, wanneer je er bijvoorbeeld een slimme stopcontact-adapter tussenzet. Zo hoef je alleen maar te vragen aan Google om een temperatuur in te stellen en te starten met koken en de oven gaat aan de slag met die bloemkool die je klaar hebt staan in de oven om te roosteren. 

Google Nest Hub

Zoals je hebt gezien is Google Home een perfecte souschef, maar stiekem is er baas boven baas. Google Nest Hub is niet alleen een luidspreker, maar heeft ook een scherm. Hoewel dit door veel mensen vooral wordt gebruikt als veredeld digitaal fotolijstje, kun je er bijvoorbeeld ook YouTube-tutorials op kijken. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je van een restaurant een box afneemt die je thuis nog moet klaarmaken: restaurant Edel in Amsterdam biedt daarbij YouTube-video’s aan zodat je precies weet wat je moet doen. Handig om dat te kijken op je Nest Hub. Ook voor recepten biedt de Google Nest Hub uitkomst door niet alleen audio, maar ook een visuele weergave te bieden. En wil je gewoon luchtig een film of serie kijken tijdens het koken? Netflix is ook beschikbaar op het slimme display.

Google Home versus Google Nest Hub

De Google Nest Hub biedt een echte meerwaarde in de keuken ten opzichte van een gewone Google Home-speaker. Je krijgt niet alleen audio te horen, maar kunt het ook visueel zien op het slimme display. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij onbekende kooktermen: wat is blancheren? Google Home zegt: “Een kooktechniek waarbij voedsel (meestal groente of fruit) een korte tijd wordt gekookt, waarna het in koud water wordt gelegd zodat het kookproces wordt onderbroken.” Erg handig, maar hoe lang moet dat dan? Wat voor pan gebruik je? Even een YouTube-video erbij op Nest Hub en je weet net iets beter waar je aan toe bent: je kunt het gewoon nadoen. Heel veel plezier met koken met Google Home!

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Lees dan hier alles wat je moet weten over Google Assistent en Google Home. Voor meer achtergrondartikelen over smarthome kijk je bij Tips en Advies.

Beeldbronnen: GamerChef6, sabinevanerp, Magnascan, PixelAnarchy, ulleo, Yummymoon en OmarMedinaFilms

Reacties (0)