Google Assistent-gastmodus: dit is wat je hier nu al mee kunt doen

20 februari 2021 3 Minuten 0 Reacties
Google Nest Audio 2

De Google Assistent heeft onlangs een speciale gastmodus gekregen. In dit artikel leggen we uit wat je daarvan kunt verwachten.

De Engelstalige variant van de Google Assistent beschikt al over een zogenaamde gastmodus. Die modus kun je activeren via je slimme speakers en smart displays in huis. Je kunt de functie het beste omschrijven als een beperkte incognitomodus voor de populaire stemassistent. Met de nadruk op ‘beperkt’, omdat niet alles compleet losgekoppeld wordt. De incognitomodus in browsers en apps zorgen ervoor dat nieuwe data niet opgeslagen of aan je account gekoppeld wordt. Dat is precies wat de gastmodus voor de Assistent ook doet. Maar hoe werkt het?

'Hey Google, activeer de gastmodus'

Omdat de gastmodus momenteel nog niet beschikbaar is voor de Nederlandssprekende Google Assistent, is het nog niet mogelijk “Hey Google, activeer de gastmodus” te roepen. Maar wanneer je de stemassistent Engels laat spreken en verstaan, dan kun je wel “Hey Google, turn on guest mode” zeggen. Daarna wordt dus de gastmodus geactiveerd. Wil je ervoor zorgen dat de persoonlijke assistent vervolgens weer reageert en handelt zoals je dat voorheen gewend was, dan spreek je de volgende zin uit: “Hey Google, turn off guest mode”.

Zo’n gastmodus is handig in verschillende situaties. Bijvoorbeeld op een verjaardag of een ander moment waarop er veel mensen bij je in huis zijn. Omdat nieuwe stemcommando’s niet worden opgeslagen, hoef je achteraf ook geen commando’s te wissen. Sommige vrienden vinden het grappig om allerlei dingen naar de Assistent te roepen, om te kijken hoe die erop reageert. Binnen die gastmodus kunnen ze dus volledig hun gang gaan. Ook kunnen je vrienden niet bij persoonlijke data, zoals bijvoorbeeld afspraken of andere items die in je agenda staan.

Is er een moment waarop je twijfelt of de gastmodus aanstaat of niet? Dat kun je dat simpelweg vragen door “Hey Google, is guest mode on?” te zeggen. Mocht je de Assistent op een smart display gebruiken, dan kun je rechts bovenin aan het icoontje zien of de modus actief is of niet. We verwachten dat wanneer Google de functie uitrolt in Nederland, we de commando’s letterlijk vertaald kunnen gebruiken. Dus naast “Hey Google, activeer gastmodus”, komen daar mogelijk “Hey Google, zet de gastmodus uit” en “Hey Google, staat gastmodus aan?” bij.

Voordelen en nadelen

Het grote voordeel van de gastmodus is natuurlijk dat er geen onnodige stemcommando’s opgeslagen worden en dat mensen niet bij je persoonlijke gegevens kunnen. Het nadeel is dat jij dat dus ook niet kunt doen in de gastmodus van de Google Assistent. Gelukkig zijn er meer dan genoeg dingen die je nog kunt doen. Zo blijven alle koppelingen met externe diensten actief. Iedereen kan de lampen bedienen in huis of muziek aanzetten, mits je daarvoor natuurlijk accounts gekoppeld hebt (bijvoorbeeld via Philips Hue en Spotify).

Daarnaast kun je nog steeds gebruikmaken van de uitzendfunctionaliteit. Met de optie Broadcast is het mogelijk een bericht te sturen naar andere slimme speakers en smart displays in huis, mits ze natuurlijk ondersteuning aanbieden voor de Google Assistent. Het moeten dus speakers zijn die je kunt opnemen in je Google Cast-netwerk en die ingesteld zijn via Google Home. Handig voor wanneer iemand nog even iets uit de keuken mee moet nemen. Dat scheelt een keertje lopen. Of om te vragen of iemand nog iets uit de keuken nodig heeft, natuurlijk.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over Google Home en de Google Assistent? Neem dan ons uitgebreide archief van tips en adviezen eens door. En anders hebben we natuurlijk de reviewsectie nog.

Reacties (0)