5 manieren waarop Google Assistent is verbeterd in het afgelopen half jaar

06 juni 2021 4 Minuten 0 Reacties
Google Assistent

Haal jij alles uit de Google Assistent? Ze is de laatste maanden hier en daar verbeterd en haar bereik is flink vergroot.

Eén van de belangrijkste motoren achter een slim huis, dat is een stemassistent waarmee je alles makkelijk kunt aansturen. Google Assistent is zeker een veel gebruikte assistent en ze gaat dan ook al heel wat jaren mee. Niet dat ze altijd hetzelfde is gebleven, want alleen al in het afgelopen half jaar hebben we haar zien groeien en bloeien. En wel op deze vijf manieren.

 

Berichten sturen naar een bepaalde luidspreker

Google Assistent kan sinds kort berichten versturen van de ene naar de andere slimme luidspreker in huis. Er komt daarnaast Family Broadcast bij, waarmee je die berichten niet alleen naar een luidspreker stuurt, maar ook naar de smartphone van de gezinsleden. Handig wanneer je in één keer de familie (of je huisgenoten) bij elkaar wil roepen. Daarnaast heeft de Family Bell nu ook ondersteuning voor de Nederlandse taal. Erg handig, want hiermee krijg je je herinneringen in het Nederlands te horen, bijvoorbeeld om de planten water te geven. Hoewel het erg op familie georiënteerd is, gelden de berichten voor een hele groep binnen Google, dus je kunt hier bijvoorbeeld ook je vriendengroep van maken.

Af van ‘Hey Google’

Hoewel de functie nog officieel gelanceerd moet worden, is de functionaliteit al gespot in de Google-app op Android. Het heet Guacamole en hiermee hoef je dan geen ‘Hey Google’ meer te zeggen om te zorgen dat Google luistert. Als er een alarm afgaat of een telefoongesprek binnenkomt, kun je dan snel zorgen dat de melding verdwijnt of het telefoongesprek wordt aangenomen. Zonder ‘OK Google’ of ‘Hey Google’ is dat net even sneller voor elkaar. We schreven er op FWD al eerder over en we zijn benieuwd wanneer de verbetering officieel live gaat. Het zal in ieder geval niet lang meer op zich laten wachten.

Leer Google Assistent je naam

De Engelstalige versie van de Google Assistent heeft een nieuwe functie waarmee je de Google Assistent namen kunt aanleren. Zo leert Google nadat jij de naam hebt gezegd de juiste uitspraak aan. Ook is de spraakassistent nu beter in het begrijpen van de context van een gesprek, dankzij BERT. Bidirectional Encoder Representations from Transformers is AI-tech die de relatie beter kan leggen tussen zoektermen en context. BERT is het resultaat van Google-onderzoek naar transformers. Dat zijn modellen die woorden verwerken in relatie tot alle andere woorden in een zin, in plaats van één voor één in volgorde. BERT is dus aanzienlijk slimmer. Modellen kunnen daarom de volledige context van een woord in overweging nemen door te kijken naar de woorden die ervoor en erna komen. Dat is heel handig wanneer je de bedoeling achter een zoekopdracht wil begrijpen.

Android Auto nu beschikbaar in Nederland en België

Android Auto is sinds kort in Nederland en België beschikbaar, wat betekent dat je de Google Assistent nu perfect kunt benaderen in de auto. Omdat je allerlei dingen kunt aansturen met spraak, heb je je handen vrij om aan het stuur te houden. Je kunt zo met je stem opdracht geven om bepaalde nummers of playlists op Spotify aan te zetten of vragen of Google Assistent een inkomend bericht wil voorlezen. Zo hou je niet alleen je handen aan het stuur, maar ook je ogen op de weg. We zijn blij dat Google Assistent ons nu ook in de auto kan helpen, zeker omdat het zorgt voor minder afleiding van de smartphone. Je verandert er je auto mee in een grote smartphone, waarbij je niet je handen gebruikt, maar je stem.

Ondersteuning voor routines

In België kreeg Google Assistent aan het begin van het jaar de langverwachte ondersteuning voor routines. In Nederland hebben we het al langer, maar nu kunnen ook Belgen zorgen dat er meerdere handelingen worden uitgevoerd met slechts één commando. Denk bijvoorbeeld aan de televisie aan en de lichten dimmen. Of juist de lichten én de muziek aan. Google Assistent doet het voor je als je dit zo hebt ingesteld in de Google-app. Ook een interessante routine: zorgen dat de Assistent uit zichzelf je herinneringen gaat voorlezen, bijvoorbeeld zodra je het huis binnenloopt. We hebben op FWD regelmatig aandacht besteed aan routines, dus wil je hier meer over weten, lees dan het artikel “Routines met Google Assistent gebruiken: hoe werkt het?

Meer informatie

Wil je meer weten over Google Assistent? Bekijk dan onze speciale pagina over de Google Assistent.

Reacties (0)