Nadeel van het wifi-protocol
Een punt van kritiek van de tegenstanders waar wij ons wel in kunnen vinden is het gebruik van het wifi-protocol. Voor een aantal producten is dit geen probleem, maar wil je het hele huis behangen met slimme producten die gebruikmaken van het wifi-protocol, dan zul je al snel tegen problemen aanlopen. Helemaal als je gebruikmaakt van de standaard modem/router van je provider. Deze krijg je vaak gratis bij je abonnement en moeten natuurlijk zo goedkoop mogelijk blijven voor de providers. Hierdoor blinken ze niet uit in bereik en capaciteit. En de producten van Tuya maken gebruik van het 2.4 GHz-netwerk, niet van 5 GHz.
Het probleem is dat providers de netwerken liever niet scheiden en daardoor beide netwerken onder dezelfde naam uitzenden. Een smartphone kiest dan bijvoorbeeld het op dat moment snelste netwerk en kan continue wisselen. In theorie zou een product dat enkel geschikt is voor 2.4 GHz automatisch dat netwerk moeten kiezen, maar de praktijk wijst helaas anders uit. Veel mensen ervaren problemen met deze goedkope twee-in-één modem/routers van de providers in combinatie met wifi-producten en dus moet je in de instellingen duiken om actief de 5 GHz (tijdelijk bij installatie) uit te zetten of de netwerken te scheiden door ze twee verschillende namen te geven. Dat is allemaal niet heel moeilijk, maar niet iedereen heeft hier kaas van gegeten.
Sowieso is een gescheiden 2.4 GHz- en 5 GHz-netwerk aan te raden, omdat veel apparatuur er niet mee om kan gaan als deze beide dezelfde naam hebben zonder scheiding. Gelukkig zijn er veel monteurs van KPN en Ziggo die bij installatie toch gelijk deze scheiding aanmaken, overigens tegen instructies van de providers zelf in. Vraag het anders gewoon zelf aan de monteur om dit direct bij installatie te scheiden. Dat zal je op termijn een hoop ellende besparen.
Daarnaast zal je capaciteit van de goedkope modem/router van je provider al snel bereikt zijn. Je smartphones, laptops, slimme speaker en nog een aantal smarthome-producten en het geheel staat al snel op instorten door het gebrek aan capaciteit. Alles gaat bij het wifi-protocol op één hoop op je router. Hierdoor treden al snel storingen op en werken apparaten niet meer, waardoor je het geheel iedere keer weer moet resetten. De oplossing is om dan zelf een goede router aan te schaffen met een betere capaciteit en groter bereik of te kiezen voor een mesh-systeem in het huis. Je wilt tenslotte ook op zolder goed bereik hebben. En dan zijn de goedkope producten van de winkelketens ineens weer een stuk duurder als je ook je netwerkapparatuur zelf moet vervangen. In tegenstelling tot het wifi-protocol maken Zigbee en Z-Wave een apart netwerk aan naast je wifi-netwerk, waardoor het verkeer veel beter geregeld kan worden.
Een ander nadeel van het wifi-protocol is het energieverbruik. Wie wel eens batterijen in een bewegingssensor heeft geplaatst dat werkt met het wifi-protocol kent de time-outs van deze sensoren om batterijen te besparen. Hierbij staat de sensor na activatie enkele minuten in standby-modus, waardoor je toiletbezoekje uiteindelijk in het donker eindigt. Het werkt gewoon niet lekker en je moet daarnaast al snel de batterijen weer vervangen.
De nadelen van het wifi-protocol en het 2.4 GHz-netwerk zijn dus aanwezig, helemaal in combinatie met je goedkope router van je provider. Oplossingen zijn er echter te vinden. Ervaren gebruikers kunnen hier gemakkelijk een oplossing voor maken, maar voor de normale consument kan de installatie van deze betaalbare Tuya-producten dus iets moeilijker uitpakken.
Reacties (15)