Review: Netatmo Slimme Video Deurbel – alle functies zonder abonnement

07 november 2020 + 10 minuten 8 Reacties
Netatmo Slimme Video Deurbel

In deze review gaan we aan de slag met de Netatmo Slimme Video Deurbel. De videodeurbel laat je altijd en overal communiceren met je bezoekers. Je hebt geen abonnement nodig bij deze videodeurbel.

De afgelopen maanden verschijnen er in rap tempo nieuwe videodeurbellen. De afgelopen tijd hebben we de Ring Video Doorbell 3, Marmitek Buzz LO en de Arlo Video Doorbell getest. Dit keer is de Netatmo Slimme Video Deurbel aan de beurt. Het Franse bedrijf belooft een videodeurbel met alle bekende functies, maar dan zonder een benodigd abonnement. Je schaft deze videodeurbel dus gewoon aan voor 299 euro en je bent verder helemaal klaar. Is de Netatmo Slimme Video Deurbel de moeite waard? We vertellen het je in deze review.

Wat is het?

De Netatmo Slimme Video Deurbel stelt de gebruiker in staat om te zien wie er voor de voordeur staat en via de smartphone te reageren. Of je nu gewoon thuis bent of aan de andere kant van de wereld. De slimme videodeurbel van Netatmo heeft een camera met een Full HD-resolutie aan boord (1080p, portretmodus 9:16 en HDR) met een kijkhoek van 140 graden. Tevens beschikt deze videodeurbel over nachtzicht en tweewegcommunicatie. Je kunt dus altijd communiceren met diegene aan de voordeur. De videodeurbel is daarnaast ip44-gecertificeerd. Dit moet waterdichtheid garanderen. De videodeurbel moet dus goed bestand zijn tegen weersinvloeden.

Naast meldingen wanneer er aangebeld wordt heb je ook de mogelijkheid om een melding te krijgen wanneer er een persoon voor de voordeur staat (ook als deze dus niet aanbelt). Je hebt de mogelijkheid om hiervoor een activiteitenzone te selecteren en de videodeurbel beschikt tevens over personendetectie. De deurbel weet dus bij beweging wanneer het gaat om een mens en zal dus in de praktijk niet af moeten gaan op een spin of insect die voor de lens van de camera langsloopt.

Advertentie

Beelden worden opgeslagen op de meegeleverde micro-sd-kaart van 16 GB. Geheugenkaarten tot 32 GB worden ondersteund. Je hebt de Netatmo Security-app nodig en een goede wifi-verbinding bij je voordeur. De app is beschikbaar voor Android en iOS. De Netatmo Slimme Video Deurbel vervangt je huidige bedrade deurbel en gong. Dit model werkt dus niet op alleen een batterij zoals met de Ring Video Doorbell 3 wel mogelijk is. Apple HomeKit wordt ook ondersteund. HomeKit Secure Video echter nog niet. Dit wordt naar verwachting later dit jaar gelanceerd.

Netatmo deurbel

Design van de Netatmo Slimme Video Deurbel

Netatmo noemt het design van de videodeurbel zelf minimalistisch. En dat klopt ook precies. Het is geen design dat helemaal over-the-top is, maar gewoon een nette videodeurbel zonder veel opsmuk. Hierdoor past dit model bij vrijwel iedere voordeur. Het rechthoekige design met aluminium behuizing is aan de voorkant verdeeld in drie evenredige vierkanten. Het bovenste zwarte vierkant bevat de camera, het middelste grijze vlak met gril de speaker en microfoon en het onderste zilveren vierkant bevat de drukknop om aan te bellen.

In de doos

In de doos vind je alles wat je nodig hebt. Naast uiteraard de videodeurbel zelf vind je hier al het benodigde montagemateriaal, de achterplaat, een extra afdekplaat, de gongmodule, een HomeKit Setup Code, een kartonnetje voor het afmeten, een wig om de videodeurbel in een eventuele hoek te plaatsen, de handleiding en enkele stickers. Een compleet pakket waardoor je dus niet anders hoeft te kopen.

Installatie

Volgens Netatmo is de videodeurbel gemakkelijk te installeren door je bestaande bedrade deurbel te vervangen. En dit bleek inderdaad ook zo te zijn. De slimme Video Deurbel van Netatmo is compatibel met de meeste bestaande aansluitingen (8-24V en 230V). Het is in feite gewoon een kwestie van de bestaande deurbel verwijderen en de belkabel in de videodeurbel plaatsen. Er wordt een gongmodule meegeleverd die je op je bestaande gong kunt plaatsen. Overigens werkt de videodeurbel ook prima zonder gong zoals we tevens hebben getest, maar dan heb je dus enkel je smartphone die je op de hoogte brengt als er iemand voor de voordeur staat.

Al het montagemateriaal wordt meegeleverd en wat opvalt is dat de schroeven wel erg lang zijn. Je moet zeker een goede drie centimeter boren voordat je de schroef helemaal in het gat kunt draaien. Nu denk je misschien, dan hangt de videodeurbel ook steviger, maar de achterplaat van de videodeurbel is van hard plastic. Een flinke tik tegen de videodeurbel en dit zal snel breken. Ondanks de extra veiligheidsschroef. Waar de videodeurbel zelf van stevig materiaal is, daar is de achterplaat toch van mindere kwaliteit. Nu zien we regelmatig achterplaten van plastic bij videodeurbellen, maar de kwaliteit laat hier toch een beetje te wensen over.

Voor wie dat wil is er ook een extra afdekplaat die je optioneel kunt gebruiken, maar het nut hiervan ontgaat me. Waarschijnlijk is deze voor de sier, maar het wordt er juist minder mooi van. Deze extra afdekplaat is van zulk slecht plastic dat het al lijkt te breken als je er alleen maar naar kijkt. Gelukkig hoef je deze niet te gebruiken.

Netatmo Slimme Video Deurbel in de praktijk

Een videodeurbel moet het veiliger maken voor de gebruiker. Belt er iemand aan en kun je niet zien wie het is? Via de Netatmo Slimme Video Deurbel weet je direct of het de pakketbezorger is of een onbekende. Zodra er aangebeld wordt ontvang je een notificatie op je smartphone. Klik je hierop, dan word je binnen twee seconden naar de livestream gebracht. Dat werkt lekker vlot. Zo zie je dus meteen wie er voor de deur staat. Klik je op de microfoon, dan kun je vanaf je smartphone direct communiceren met je bezoeker.

De beelden zijn kwalitatief redelijk goed. Het haalt het niet bij een goede beveiligingscamera, maar de beelden zijn duidelijk genoeg om te weten wie er voor de deur staat. Voor het geluid geldt hetzelfde. Dat is niet fantastisch, maar voldoet om te kunnen communiceren met je bezoeker. Is het buiten donker, dan schakelt de camera van de videodeurbel automatisch over naar nachtzicht. Dit werkt prima en ook dan kun je duidelijk de persoon voor de voordeur herkennen.

Een puntje waar ik me zorgen om maakte is het gebruik van een geheugenkaart. Deze zit namelijk in de videodeurbel zelf en die hangt natuurlijk aan de buitenkant van je huis. Aan de ene kant positief dat je geen cloudopslag hebt. Dit komt je privacy ten goede, want beelden van rond het huis worden niet ergens op een server in een ander land opgeslagen. Aan de andere kant. Als iemand de videodeurbel meeneemt, ben je dan niet ook al het bewijs kwijt? Het antwoord hierop is ja en nee. Zodra de wifi-verbinding verloren is heb je geen toegang meer tot de opgeslagen video’s. Echter zijn de gemaakte foto’s van de personendetectie wel toegankelijk op je smartphone. Je hebt de persoon dus wel op beeld staan, zij het dat het geen bewegend beeld is.

Dit gaat in de toekomst veranderen. Een functie die wel is aangekondigd en die we al wel op andere producten van Netatmo hebben geprobeerd is de mogelijkheid om beelden ook op je eigen ftp-server of Dropbox-account op te slaan. Die mogelijkheid is er echter op dit moment nog niet. Wanneer iemand straks dus de videodeurbel van de muur trekt heb je de bewegende beelden al opgeslagen op je eigen server of dropbox. Het lijkt er dus op dat de Netatmo Smart Video Deurbel nog niet helemaal af is. Ook andere functies komen op een later moment, zoals ondersteuning voor Google Assistent, Amazon Alexa en HomeKit Secure Video.

Navraag bij Netatmo maakte duidelijk dat deze functies in het eerste of tweede kwartaal van 2021 moeten komen. Netatmo werkt ook nog aan een ‘tamper detection-functie’. Mocht een eventuele inbreker de deurbel willen meenemen en eraan begint te trekken, dan krijg je direct een melding op je smartphone.

Een groot pluspunt is wel dat de deurbel blijft werken als de wifi-verbinding verloren is, maar de stroom nog wel is ingeschakeld. Zodra de wifi-verbinding weer terug is worden de opgeslagen beelden weer gesynchroniseerd met je smartphone.

Netatmo Security-app

De Netatmo Security-app is een fijne app om te gebruiken. Eerder zijn we met deze app aan de slag gegaan in de review van het Netatmo Smart Alarm met onder andere de Welcome Camera. De app is niet heel spectaculair qua vormgeving, maar dat hoeft ook niet. Het moet duidelijk en overzichtelijk zijn. Je hebt een keurige tijdlijn in beeld van alle gebeurtenissen. Van meldingen dat er een persoon is gedetecteerd tot aan daadwerkelijke gesprekken met je bezoeker. Alles kun je zo nog eens rustig bekijken.

Je kunt de personendetectie gemakkelijk via het menu instellen en kiezen voor negeren, enkel opnemen en opnemen en melden. Bij melden krijg je een notificatie op je smartphone. Voor het instellen van de bewegingszone trek je een vierkant over het scherm. Binnen dit vierkant is de detectie vervolgens actief.

Netatmo Slimme Video Deurbel - Conclusie

De Netatmo Slimme Video Deurbel is een goede videodeurbel die over het algemeen doet wat die moet doen. Staat er iemand bij de voordeur, dan krijg je direct een melding op je smartphone en kun je met je bezoeker communiceren. Toch is het product nog niet helemaal af. En dat is wel erg jammer bij een aankoop van 299 euro. Er is wel ondersteuning voor HomeKit, maar Secure Video komt later nog. Ditzelfde geldt voor opslag met je eigen ftp-server of Dropbox en ondersteuning voor de virtuele stemassistenten. Dit komt allemaal op een later moment. We hebben hier dus eigenlijk met een product te maken dat nog niet helemaal af is. Het is op dit moment gewoon een basic videodeurbel voor een premium prijs.

En dat is eigenlijk heel jammer. Netatmo heeft bewezen met eerdere producten dat het privacy hoog in het vaandel heeft staan, gratis updates geeft en je nooit en te nimmer een abonnement hoeft af te sluiten. Eerder geteste producten waren we dan ook altijd positief over. Dit zijn we met het ontbreken van diverse functies nu maar ten dele. Wacht dus maar even voordat je tot aanschaf overgaat of de beloofde functies al zijn verschenen. Maakt Netatmo alle beloftes waar? Dan hebben we hier met één van de betere videodeurbellen op de markt te maken. Dat is het nu echter nog niet.

7.0
Netatmo Slimme Video Deurbel productoverzicht

Beoordeling
Netatmo Slimme Video Deurbel

Pluspunten
  • Prima beeld en geluid
  • Zeer duidelijke app
  • Fraai minimalistisch design
  • Geen abonnement nodig
Minpunten
  • Videodeurbel is nog niet helemaal af
  • Achterplaat van goedkoop plastic

Beoordeling Netatmo Slimme Video Deurbel

De Netatmo Slimme Video Deurbel is een goede videodeurbel die over het algemeen doet wat die moet doen. Staat er iemand bij de voordeur, dan krijg je direct een melding op je smartphone en kun je met je bezoeker communiceren. Toch is het product nog niet helemaal af. En dat is wel erg jammer bij een aankoop van 299 euro. Er is wel ondersteuning voor HomeKit, maar Secure Video komt later nog. Ditzelfde geldt voor opslag met je eigen ftp-server of Dropbox, stemassistenten en ondersteuning voor de virtuele stemassistenten. Dit komt allemaal op een later moment. We hebben hier dus eigenlijk met een product te maken dat nog niet helemaal af is. Het is op dit moment gewoon een basic videodeurbel voor een premium prijs.

En dat is eigenlijk heel jammer. Netatmo heeft bewezen met eerdere producten dat het privacy hoog in het vaandel heeft staan, gratis updates geeft en je nooit en te nimmer een abonnement hoeft af te sluiten. Eerder geteste producten waren we dan ook altijd positief over. Dit zijn we met het ontbreken van diverse functies nu maar ten dele. Wacht dus maar even voordat je tot aanschaf overgaat of de beloofde functies al zijn verschenen. Maakt Netatmo alle beloftes waar? Dan hebben we hier met één van de betere videodeurbellen op de markt te maken. Dat is het nu echter nog niet.

Prijsvergelijker Netatmo Slimme Video Deurbel

Reacties (8)