Homekit Secure Video: wat is het en hoe werkt het?

15 september 2019 3 Minuten 0 Reacties
Logitech-Circle-2-1

Vanaf september 2019 is Homekit Secure Video beschikbaar voor iedereen met iOS 13 op zijn iPhone of iPad. Maar wat is het? Met Secure Video zorgt Apple ervoor dat de manier waarop beveiligingscamera's met smarthomeplatform Homekit omgaan, veranderd wordt.

Homekit Secure Video: wat is het?

Momenteel is het zo dat er vrij weinig camera’s zijn die (goede) ondersteuning aanbieden voor Homekit. Secure Video kan hier mogelijk verandering in brengen. Het idee achter Homekit Secure Video is dat beelden van beveiligingscamera’s ontzettend gevoelig zijn. Dit is het type materiaal dat je alleen zou willen of moeten delen met de mensen die jij vertrouwt. En dat is precies wat deze dienst wil gaan doen: ervoor zorgen dat je video’s veilig staan opgeslagen op de servers van Apple, zonder extra pottenkijkers.

En dan bedoelen we ook echt zonder pottenkijkers. Want hoewel de beelden staan opgeslagen op servers bij Apple, is het zo dat echt niemand, ook geen Apple-medewerkers, kan meekijken. Nadat beelden zijn opgenomen worden ze versleuteld van eind-tot-eind. Dat betekent dat in dit geval dat alleen jij toegang hebt tot die video’s en foto’s, evenals de mensen die je er toegang tot verleend hebt. Bovendien heb je hier wel een iCloud-abonnement voor nodig, maar daar gaan we later dieper op in, in dit artikel.

Een belangrijke kanttekening bij de versleuteling van de content is dat dit gebeurt op het lokale apparaat, nog voordat die gestuurd wordt naar de servers van Apple. Zo kan Apple verzekeren dat niemand meekijkt en zelfs Apple de beelden niet kan inzien, ook niet als bijvoorbeeld de politie daar om vraagt. In dit geval moet je dan denken aan lokale apparaten als de Homepod, iPad of Apple TV. Daarnaast kan Homekit Secure Video de beelden wel eerst analyseren, zodat er onderscheid gemaakt kan worden tussen auto’s, mensen en dieren.

Welke fabrikanten ondersteunen Homekit Secure Video?

Dat klinkt allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar welke producten moet je hiervoor hebben. Op moment van schrijven zijn dat er nog niet zo heel veel. Maar de Slimme Video Deurbel van Netatmo gaat de ondersteuning wel aanbieden, bijvoorbeeld. Later zullen er ook andere camera’s van dit merk kunnen rekenen op support. Verder zal de Logitech Circle 2 Wired Homekit Secure Video gaan ondersteunen. Helaas is op dit moment nog niet precies duidelijk welke fabrikanten en producten nog meer de ondersteuning gaan krijgen.

Wat heb je nodig voor Homekit Secure Video?

Om dit systeem werkende te krijgen, heb je wel een aantal dingen nodig. Ten eerste moet je een ondersteunde camera hebben, die gekoppeld kan worden aan een iCloud-account van Apple (dus dat account dien je ook te hebben). Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je in huis een geschikte Homekit-hub hebt staan. Mocht je thuis al gebruikmaken van Homekit, dan is dit waarschijnlijk geen probleem omdat je er dan al eentje heb. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de slimme speaker Homepod of de kleine mediaspeler Apple TV.

Homekit Secure Video is in principe een gratis dienst, maar je moet wel een betaald iCloud-abonnement hebben om dit te kunnen gebruiken. Zo heb je minimaal een iCloud-abonnement van 200 GB nodig en dat kost je 2,99 euro per maand. Je kunt dan één camera gebruiken en kunt tot tien dagen terugkijken. Het 2 TB-abonnement, van 9,99 euro per maand, geeft je toegang tot tien dagen terugkijken, met maximaal vijf camera’s. Goed om te weten: de opslag van de camerabeelden gaat gelukkig niet ten koste van je iCloud-opslag.

Meer lezen?

We hebben een grote hoeveelheid artikelen geschreven die je allemaal kunt terugvinden in onze sectie voor tips en advies, waarin we verschillende dingen uitleggen. Ben je naar iets specifieks of juist iets algemeens op zoek, dan is de kans groot dat we erover geschreven hebben. Mocht je iets niet kunnen vinden of mis je iets, dan kun je altijd terecht in onze sectie voor vragen en antwoorden.

Reacties (0)