Review: Eufy RoboVac G30 Verge robotstofzuiger

05 maart 2022 + 10 minuten 0 Reacties
Eufy RoboVac G30 Verge 3

We hebben de afgelopen jaren al diverse robotstofzuigers getest, maar worden ze nu ook slimmer? In deze review kijken we naar de Eufy RoboVac G30 Verge, een robotstofzuiger die iets meer dan 300 euro kost en over verschillende handige en leuke opties beschikt. 

Wat is de Eufy RoboVac G30 Verge?

Eufy heeft een groot assortiment smarthome-producten, waaronder ook een groot assortiment robotstofzuigers. In de G30-serie zien we al vier verschillende modellen terug, waaronder de G30 Verge. Dit model kost in Nederland zo’n 315 euro. Het belangrijkste verschil met de normale G30 is dat de Verge een grensdraad meegeleverd krijgt waarmee je bepaalde delen van de ruimte af kunt schermen. Ten opzichte van de G30 Hybrid ontbreekt de ingebouwde dweil. De Eufy RoboVac G30 Verge is dus puur en alleen een stofzuiger, maar dan wel uitgerust met een hoop features en functies.

De Eufy RoboVac G30 Verge is voorzien van Smart Dynamic Navigation 2.0 met Path Tracking Sensor. Simpel gezegd betekent dit dat de stofzuiger geen plekje overslaat, de meest efficiënte route neemt en zijn zuigkracht aanpast aan de ondergrond. De stofzuiger beschikt over 2000Pa aan zuigkracht en wordt aangestuurd middels de EufyHome-app. In deze app kun je alle instellingen aanpassen, de robotstofzuiger bedienen, schema’s instellen en de geschiedenis (met kaart) bekijken. Ondersteuning voor de Google Assistent en Amazon Alexa is aanwezig, maar je kunt de robot ook koppelen aan platformen als Homey en Home Assistant.

Design

Als we kijken naar het design dan is de Eufy RoboVac G30 Verge een typische robotstofzuiger. Rond, met knoppen bovenop, stofbak aan de achterzijde en borstels aan de onderzijde. Eufy kiest nog steeds voor de ronde vorm, waar andere fabrikanten weer voor de rechthoekige voorzijde kiezen. De stofzuiger is fraai vormgegeven en dun genoeg om onder alle banken en tafels door te kunnen rijden. Op het gebied van design is er dus weinig spannends te vertellen.

Installatie

De robotstofzuiger van Eufy werkt middels WiFi en zal dus eerst geïnstalleerd moeten worden. Dit is vrij eenvoudig, al hadden we een paar pogingen nodig voor een correcte verbinding met het netwerk. Let wel dat je een 2.4GHz netwerk gebruikt en het aanmaken van een account is noodzakelijk. Na het toevoegen van de stofzuiger kun je deze een naam geven en een plek geven.

Het oplaadstation kan in principe overal in huis geplaatst worden, mits er voldoende WiFi-bereik is en er een stopcontact aanwezig is. Wij hebben de robotstofzuiger in de bijkeuken geplaatst, waar vanuit de gehele benedenverdieping bereikt kan worden.

Overigens krijg bij de RoboVac G30 Verge niet alleen de stofzuiger zelf en het laadstation geleverd. In de doos zit ook een strip waarmee bepaalde delen van de ruimte of objecten afgeschermd kunnen worden, een extra borstel voor de randen, een extra filter, een schoonmaaktool en een handleiding. De strip is eenvoudig te gebruiken door deze op de vloer te leggen. De robot zal hier niet overheen rijden. Zo kun je bijvoorbeeld een stekkerblok afschermen.

EufyHome-App

De EufyHome-app is de plek waar de RoboVac G30 Verge ingesteld en bediend kan worden. Het is een hele gebruiksvriendelijke en overzichtelijke app, al zitten er hier en daar nog wat foutjes in de vertaling. Maar, die zitten het gemak niet in de weg.

Via het homescherm krijg je een overzicht van al je Eufy-apparaten en kun je de stofzuiger met één druk op de knop laten starten. Klik je op het apparaat dan kom je in het homescherm voor de stofzuiger zelf. Hier zie je de gegevens van de laatste schoonmaakbeurt (aantal vierkante meters en de schoonmaaktijd) en de animatie toont de status van de robot. Het kaart-icoontje toont een plattegrond van de laatste schoonmaakbeurt of de progressie van de huidige schoonmaakbeurt. Dit is een handige tool om te zien wat de stofzuiger al gedaan heeft, al klopt de positie van de stofzuiger zelf regelmatig niet.

Met de opties onderin het scherm kun je de zuigkracht handmatig aanpassen, maar de automatische functie werkt het beste voor alle ondergronden. De stofzuiger past dan de zuigkracht aan, aan de ondergrond. Daarnaast kun je een schoonmaakbeurt starten, de stofzuiger terug naar de lader sturen, een schema aanmaken en de geschiedenis bekijken. Met ‘Gericht’ kun je spot cleaning activeren. Dit betekent dat je de stofzuiger op een specifieke plek plaatst en deze in een kleine straal rondom die plek intensief schoonmaakt. Helaas kun je de stofzuiger niet via de app naar een specifieke plek sturen. Wel is er een optie voor handmatige bediening. Middels knoppen op het scherm kun je de robotstofzuiger navigeren, maar dit werkt alleen goed als je de stofzuiger ook in het zicht hebt.

Andere handige functies zijn ‘Auto-return reiniging’ zodat de stofzuiger terugkeert naar waar hij gebleven was indien de accu leeg is en ‘niet storen’ om de stofzuiger tijdelijk stil te zetten. Een hele leuke functie is het toevoegen van je eigen stem bij de spraakinstellingen. Hier kun je zelf een aantal berichten inspreken, die de robot gebruikt om zijn status te melden. Zo kun je de stofzuiger met jouw eigen stem laten zeggen dat hij begint met stofzuigen of terugkeert naar het laadstation.

Gebruik

De allerbelangrijkste vraag bij het testen van een stofzuiger is natuurlijk of hij goed schoonmaakt. Die vraag kunnen we gelukkig volmondig met ja beantwoorden. De RoboVac G30 Verge doet zijn basistaak erg goed. De zuigkracht gaat omhoog op deurmatten en tapijten waardoor ook deze goed schoongemaakt worden. Daarnaast komt de stofzuiger in vrijwel alle hoeken, goed langs alle plinten en onder alle banken, stoelen en tafels. De borstels vangen veel vuil op, maar dat zorgt er wel voor dat je om de een of twee schoonmaakbeurten de borstels zelf even schoon moet maken. Dat is zo gedaan, maar moet wel gedaan worden. De stofbak is niet heel groot, en afhankelijk van de viezigheid in en de grootte van de ruimte moet je deze na drie of vier schoonmaakbeurten legen.

De kaartweergave is handig om te zien of de RoboVac G30 Verge overal geweest is en als de stofzuiger nog bezig is geeft dit een goede weergave van wat er nog gedaan moet worden. Als de RoboVac G30 Verge actief is wordt de positie van het apparaat vrij goed weergegeven op de kaart, maar eenmaal terug bij de lader wordt de positie van de stofzuiger niet juist weergegeven. Waarom dit gebeurt is niet duidelijk. Auto return cleaning werkt prima. De stofzuiger gaat zelf terug naar de lader zodra het nodig is en hervat de werkzaamheden zodra de accu weer vol is. Ook positief is de geluidsproductie van de RoboVac G30 Verge. In vergelijking met andere robotstofzuigers die we getest hebben is dit model een relatief stille variant en dat is vooral fijn wanneer je tv kijkt of in bed ligt. Tot slot is het gebruiken van je eigen stem als stem van de robot erg grappig.

Maar helaas is niet alles positief. Als we kijken naar hoe slim deze robotstofzuiger is dan valt dat nogal tegen. De RoboVac G30 Verge pakt, zoals Eufy zelf zegt, elk hoekje mee en mist niets, maar dat doet het apparaat door tegen elke muur en elk object aan te rijden. Er zitten geen geavanceerde sensoren en radars op de stofzuiger die ervoor zorgen dat objecten, muren en kabels ontweken worden. Alles wordt geraakt, er wordt overheen gereden of het wordt weggeduwd. Het is dan ook verstandig om alles wat los op de vloer ligt weg te halen voordat de stofzuiger zijn werk doet. Dit geldt voor zowel kabels en stekkerblokken als speelgoed, kleedjes en lichte objecten zoals een kleine, staande lamp. Doe je dit niet, dan is de kans aanwezig dat de stofzuiger verstrikt raakt in de kabels, de lamp ineens een paar meter verderop staat of speelgoed in de stofzuiger verdwijnt.

Ook de belofte dat de stofzuiger altijd de meest efficiënte route neemt wordt niet echt nagekomen. Tijdens het schoonmaken is het simpelweg in rechte lijnen alles meenemen, maar ook de weg terug naar het laadstation gaat gepaard met het tegen elke muur en elk object aan beuken. Je zou zeggen dat de robot zijn weg naar huis wel wat efficiënter weet te vinden. Hij heeft immers zelf de kaart gemaakt, maar toch wordt om de 20 centimeter de muur geraakt en duurt het erg lang voordat de stofzuiger zijn laadstation bereikt heeft. Zelfs in de buurt van het laadstation draait de stofzuiger soms de verkeerde kant op om weer tegen wat muren aan te rijden en vervolgens na 10 minuten het laadstation weer te vinden. Als we de gehele benedenverdieping laten schoonmaken raakt de RoboVac G30 Verge de weg vaak ook kwijt. Met name wanneer de stofzuiger zich aan de andere kant van de muur waar het laadstation zich bevindt is. Hierdoor raakt de stofzuiger in de war en probeert hij door de muur het laadstation te bereiken. Ook hier zou je zeggen dat hij goed weet waar hij vandaan komt. Ondanks dat de stofzuiger over een rubberen bumper beschikt en het weinig kwaad kan gaat het continu overal tegenaan of overheen rijden op een gegeven moment wel storen. Het oogt (en is) simpelweg niet efficiënt, zeker niet voor een slimme stofzuiger.

Smarthome-integratie

De Eufy RoboVac G30 Verge is niet alleen via de EufyHome-app te bedienen. Je kunt de stofzuiger daarnaast eenvoudig met Google Home koppelen, waarna je met een stemcommando het stofzuigen kunt starten of stoppen.

Wil je wat meer mogelijkheden en de stofzuiger echt onderdeel maken van je geautomatiseerde huis, dan kun je de stofzuiger aan Homey koppelen middels de Eufy Home-app voor Homey. Het koppelen van de robotstofzuiger aan die app vergt wat meer moeite, maar eenmaal gekoppeld zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo openen we automatisch de gordijnen zodra de stofzuiger begint met zuigen. Ook krijgt diegene die thuis is een melding zodat nog snel gecontroleerd kan worden of alles van de vloer gehaald is.

Conclusie

De Eufy RoboVac G30 Verge is een veelzijdige stofzuiger met verschillende handige functies en een gebruiksvriendelijke app. De stofzuiger doet datgene wat hij in de basis moet doen erg goed; schoonmaken. Alle hoeken, bij de plinten en de lastig bereikbare plekken worden goed schoongemaakt. Bovendien is de stofzuiger relatief stil en is hij te koppelen aan smarthome-platformen als Google Home en Homey. Maar, de echte slimmigheid ontbreekt helaas. De robotstofzuiger is de helft van de tijd kwijt aan het beuken tegen objecten en muren, vindt zijn weg niet efficiënt terug en raakt soms helemaal de weg kwijt. Ook moet de vloer van te voren geheel leeggemaakt worden van kabels, objecten, kleedjes, etc. zodat de stofzuiger niet verstrikt raakt. Hoewel de Eufy RoboVac G30 Verge goed schoonmaakt mag je voor 300 euro toch wat meer intelligentie verwachten.

robotstofzuiger
Lees ook

De beste robotstofzuigers van dit moment – 2021/2022

7.5
Eufy RoboVac G30 Verge 7

Beoordeling
Eufy RoboVac G30 Verge

Pluspunten
  • Gebruiksvriendelijke app
  • Maakt erg goed schoon
  • Diverse handige functies
  • Koppeling met Homey en Google Home
  • Relatief stil
Minpunten
  • Niet bijster intelligent
  • Raakt de weg soms kwijt
  • Beukt overal tegenaan
  • Vloer moet leeggemaakt worden

Beoordeling Eufy RoboVac G30 Verge

De Eufy RoboVac G30 Verge is een veelzijdige stofzuiger met verschillende handige functies en een gebruiksvriendelijke app. De stofzuiger doet datgene wat hij in de basis moet doen erg goed; schoonmaken. Alle hoeken, bij de plinten en de lastig bereikbare plekken worden goed schoongemaakt. Bovendien is de stofzuiger relatief stil en is hij te koppelen aan smarthome-platformen als Google Home en Homey. Maar, de echte slimmigheid ontbreekt helaas. De robotstofzuiger is de helft van de tijd kwijt aan het beuken tegen objecten en muren, vindt zijn weg niet efficiënt terug en raakt soms helemaal de weg kwijt. Ook moet de vloer van te voren geheel leeggemaakt worden van kabels, objecten, kleedjes, etc. zodat de stofzuiger niet verstrikt raakt. Hoewel de Eufy RoboVac G30 Verge goed schoonmaakt mag je voor 300 euro toch wat meer intelligentie verwachten.

Prijsvergelijker Eufy RoboVac G30 Verge

Reacties (0)