Review: Dyson 360 Heurist is traag en duur, maar wel heel secuur

12 december 2021 7 Minuten 0 Reacties
dyson-360-heurist
FWD award

De Dyson 360 Heurist-robotstofzuiger is één van de duurdere stofzuigers van dit moment. Maar is die ook één van de betere?

De Dyson 360 Heurist is een opvallende verschijning. Niet alleen vanwege zijn design, maar ook vanwege de manier waarop de robotstofzuiger te werk gaat. Met een adviesprijs van 999 euro wil je zeker weten dat je een product in huis haalt dat aan hoge eisen voldoet. In vergelijking met z’n voorganger moet de Heurist beter zijn in het navigeren en schoonmaken en over het algemeen flexibeler zijn. Maar hoe verhoudt dit model zich tot andere robotstofzuigers?

Te hoog voor sommige meubels

Met afmetingen van 120 bij 230 bij 240 millimeter komen we meteen aan bij een nadeel van de Dyson 360 Heurist. Hij past namelijk niet onder alle meubels in huis. Dat betekent dat de robotstofzuiger plekken overslaat waar lagere modellen wel bij kunnen (zoals bijvoorbeeld de Eufy RoboVac 35C, die qua prijs niet in de buurt komt van de Dyson). De 360 Heurist is wel smaller dan de gemiddelde concurrent en dat kan voordeel bieden. Soms heb je van die smalle plekken in huis waar robotstofzuigers vanwege de diameter niet bij komen. De Heurist kan dat (mogelijk) wel.

Een ander voordeel van het ontwerp van de Dyson 360 Heurist is dat de roterende borstel onderop nu net zo breed is als de stofzuiger. Dat houdt in dat het stof aan de zijkanten netjes meegenomen wordt, zonder dat daar extra zijborsteltjes voor nodig zijn. Dat zijn die borstels die vuil aan de zijkant voor de robotstofzuiger vegen. Echter, in de praktijk komt het er vaak op neer dat dit vuil achterblijft op de grond, omdat de borstels het vuil alleen maar verplaatsen. Mocht de stofzuiger dan niet slim genoeg zijn en ‘denken’ klaar te zijn met zijn taken, dan blijft er dus nog steeds troep achter. Dat gebeurt niet tot nauwelijks met de Dyson 360 Heurist en dat is een flinke geruststelling.

Onderop zitten stevige rupsbanden, die vergezeld worden door een enkel wieltje dat de richting bepaalt. Daardoor is de Dyson 360 Heurist in staat over allerlei soorten vloeren en vloerkleden te rijden, zonder problemen. Het is bovendien zo dat de robotstofzuiger geen duidelijke afdrukken achterlaat op een hoogpolig tapijt. Je ziet wel dat die er overheen reed, maar duidelijke strepen – zoals je wel eens bij goedkopere modellen tegenkomt – blijven niet achter. Bovenop zit overigens een led-lampje dat nodig is voor wanneer de stofzuiger in donkere omgevingen stofzuigt. De 360 graden-camera boven ziet daardoor altijd waar die naartoe kan en wat voor obstakels er zijn.

Flexibiliteit dankzij het basisstation

Het basisstation is zeer compact en slim ontworpen. Daardoor heb je veel flexibiliteit als het gaat om de plaatsing. Aan beide kanten van het oplaadstation zit een opening voor de oplaadkabel. Daardoor ligt de kabel nooit in de weg en bestaat de kans dat de stofzuiger er nooit overheen rijdt (mits je hem strak kunt neerleggen). Er kleeft wel een nadeel aan de oplader. Het stekkerblok zit namelijk aan de stekker vast. Daardoor neemt die wél veel ruimte in beslag, iets wat wellicht toch beperkingen opwerpt. Hierdoor kan ondergetekende hem niet op de plek installeren waar eerst de Eufy stond, omdat het stekkerblok niet genoeg ruimte heeft. Een klein nadeel, en sowieso iets om te onthouden.

De handleiding legt alle benodigde informatie goed uit. Niet alleen lees je daar over de verschillende iconen bovenop de Heurist (het vorige model had alleen wat led-lampjes) waardoor je snel specifieke informatie afleest, ook besteedt Dyson veel aandacht aan het onderhoud. De robotstofzuiger heeft een redelijk modulair karakter, waardoor je de stofbak (met een inhoud van 0,33 liter) en de verschillende filters er moeiteloos uithaalt. Dyson raadt aan die onderdelen elke maand een keer schoon te maken en dan 24 uur te laten drogen, voor maximale prestaties. Doe dat ook vooral, want dan bestaat de kans dat de robotstofzuiger ontzettend lang goed blijft werken.

Langzaam, maar secuur

De Dyson 360 Heurist gaat ontzettend secuur te werk. Het apparaat maakt een plattegrond aan (die je bekijkt in de Dyson-app) en neemt vervolgens z’n tijd de vloer van het huis stofvrij te krijgen. De Heurist is veel langzamer dan welke robotstofzuiger FWD tot nu toe testte, maar dat is gelukkig geen nadeel (behalve wanneer je hem aanzet als je thuis bent, natuurlijk). Snel werken is gelukkig geen pré als het om robotstofzuigers gaat, maar methodisch te werk gaan wel. De Dyson zuigt in rechte lijnen het huis schoon en naar het idee van ondergetekende slaat hij geen plekken over (waar hij bij kan).

Daarnaast is het zo dat de Dyson 360 Heurist netjes de lijnen van kasten en kleden volgt, zelden tot nooit vast komt te zitten (hij zeurde één keer dat hij niet uit een hoek kwam, terwijl daar wel ruimte voor was) en moeiteloos langs tafel- en stoelpoten navigeert. Hij beschikt over drie zuigmodi die eveneens het geluidsniveau bepalen. De hoogste stand levert een flinke bak herrie op (meer dan 70 dB), dus dat betekent dat je hem waarschijnlijk niet in de nacht z’n ding wil laten doen. Het hoge aantal decibel staat wel garant voor een schone vloer en dat is uiteindelijk het belangrijkste. Thuiskomen nadat de Dyson aanstond is heel fijn, omdat er dan niets meer op de grond ligt.

De Dyson 360 Heurist heeft wel wat nadelen waar andere robotstofzuigers ook last van hebben. Zo komt hij niet in alle hoeken en slaat hij dus plekken over waar hij niet bij kan (vanwege de hoogte, bijvoorbeeld). Het is dus niet zo dat deze robotstofzuiger daadwerkelijk traditionele stofzuigers vervangt, omdat je soms zelfs nog even iets moet nalopen. Maar de zuigkracht hier is wel zeer indrukwekkend en niet te vergelijken met wat FWD eerder zag. Je kunt ervoor kiezen om het aantal decibel te verlagen, maar daardoor verlaag je dus ook de zuigkracht. Prima om dat een keertje tussendoor te doen, natuurlijk, maar de maximale zuigkracht is echt heel krachtig.

Aansturen met Assistent of app

De Dyson 360 Heurist is aan te sturen met de Google Assistent en Amazon Alexa. In dit huishouden gebruiken we de Google-stemassistent. Daarmee kun je middels een simpel stemcommando de robot activeren en dat werkt vrijwel altijd goed (mits de Assistent je begrijpt). Verder is er de gratis app. Hiermee bekijk je de plattegrond, zie je waar de stofzuiger geweest is, stel je zones in en geef je beperkingen mee. Je kunt de 360 Heurist dus wat dat aangaat helemaal personaliseren en op maat gemaakte opdrachten meegeven. Ook stel je hier schema’s in, waardoor alles automatisch gaat.

Dyson 360 Heurist – conclusie

Laten we er niet te moeilijk over doen: met een prijs van 999 euro is de Dyson 360 Heurist een ontzettend dure robotstofzuiger. Maar het is ook een zeer geavanceerd model, dat gemakkelijk te onderhouden is en zeer gemakkelijk in gebruik te nemen is. Neem de handleiding van tevoren goed door, zodat je altijd weet waar de stofzuiger om vraagt wanneer er een probleem opduikt. Waar de stofzuiger echt mee overtuigt is zijn zuigkracht en de methodische manier waarop hij door het huis navigeert. Bovendien is het zo dat de fabrikant ten opzichte van het vorige model waardevolle aanpassingen gemaakt heeft, zoals de led-verlichting en de iconen bovenop het apparaat.

9.0
dison-360-heuist
FWD award

Beoordeling
Dyson 360 Heurist

Pluspunten
  • Zuigkracht
  • Methodische manier van werken
  • Mogelijkheden in app
  • Gemakkelijke onderhoud
  • Smal design
  • Stembediening
Minpunten
  • Installeren vergt wat tijd
  • De prijs
  • De hoogte van het apparaat

Beoordeling Dyson 360 Heurist

Laten we er niet te moeilijk over doen: met een prijs van 999 euro is de Dyson 360 Heurist een ontzettend dure robotstofzuiger. Maar het is ook een zeer geavanceerd model, dat gemakkelijk te onderhouden is en zeer gemakkelijk in gebruik te nemen is. Neem de handleiding van tevoren goed door, zodat je altijd weet waar de stofzuiger om vraagt wanneer er een probleem opduikt. Waar de stofzuiger echt mee overtuigt is zijn zuigkracht en de methodische manier waarop hij door het huis navigeert. Bovendien is het zo dat de fabrikant ten opzichte van het vorige model waardevolle aanpassingen gemaakt heeft, zoals de led-verlichting en de iconen bovenop het apparaat.

Prijsvergelijker Dyson 360 Heurist

Reacties (0)