De slimme deurbel wordt steeds populairder. Het is een handig apparaat voor bij de voordeur, waar ook een aantal nadelen aan kleven.
We hoeven er ook niet om te liegen. Het kan geen kwaad om een slimme deurbel te installeren bij de voordeur. De voordelen spreken voor zich. Volgens de bekende reclame “ben je altijd thuis” en zie je altijd wat er voor de deur gebeurt. Je kunt gerust een pakketje laten bezorgen en dat vervolgens in de gaten houden. Denkt een… ‘bezorgde’ buurtbewoner dat zo’n pakket onbeheerd achtergelaten wordt, dan hoeft diegene zich nergens zorgen om te maken – dat pakket hoeft niet weg. Maar goed, er kleven ook nadelen aan de slimme deurbelervaring. En dit zijn ze.
Uiteraard is dit slechts een deel van het verhaal over de slimme deurbel. Op FWD hebben we verschillende slimme deurbellen getest, waarin veel positieve elementen aan bod komen.
Een groot nadeel van het gebruik van een slimme deurbel is de zorg om privacy. Slimme deurbellen filmen alles en iedereen om hen heen wanneer er iemand aanbelt, en soms ook wanneer er gewoon beweging geregistreerd wordt. Daardoor worden er mogelijk beelden vastgelegd waar niet iedereen het mee eens is. Bovendien kun je je zorgen maken om derde partijen die mogelijk toegang krijgen tot de beelden. Niet alleen hackers, maar ook de politiekan de beelden opvragen.
Daarnaast bestaat de kans dat de app van de slimme deurbel trackers op je device plaatst, waardoor je online gevolgd kan worden. Die verzamelde data belandt dan in een grote bak van de fabrikant, die die gegevens vervolgens kan doorverkopen. Onder meer Ring is betrapt op dit soort gedrag en dat is gewoon niet oké. Lees daarom altijd de verschillende reviews en gebruikerservaringen goed door voordat je een product aanschaft, zodat je altijd op de hoogte bent van mankementen.
Gestolen slimme deurbel
Een ander aspect waar je je zorgen om kunt gaan maken: wat als mijn slimme deurbel gestolen wordt? Dan ben je je apparaat en je geld kwijt. Dat is zonde, maar sommige fabrikanten bieden gratis een vervangend model aan (mits je nog garantie hebt). Opgeslagen beelden ben je gelukkig nooit kwijt, omdat die of opgeslagen worden in de cloud of op een sd-kaart in een basis die in huis staat. Dat is al een zorg minder, maar alsnog heb je reden genoeg de deurbel goed te vast te zetten.
Geen vervanging voor een traditionele camera
Een slimme deurbel is geen vervanging voor een traditionele beveiligingscamera. Meestal hebben de lenzen slechts een beperkt zicht, waardoor je ook niet alles meekrijgt rondom het huis. Je ziet immers alleen wat er bij of voor de voordeur gebeurt. Ook is het zo dat je soms een beperkte bewegingszone moet instellen, waardoor een deel van het beeld uit buiten schot blijft. Ja, je krijgt minder notificaties, maar ondertussen weet je dus ook niet altijd helemaal zeker wie er rondom het huis hangt.
Daarom is het handig om – als je daarom geeft natuurlijk – extra camera’s op te hangen. Die hebben niet alleen een veel breder gezichtsveld, ook zijn ze vaak wat gevoeliger en bieden ze net wat meer opties aan. Koppel je zo’n camera aan een uitgebreid systeem met raam- en deursensoren, en camera’s voor binnen, dan weet je zeker dat niets meer je ontgaat. Wees je dus bewust van de beperkingen van een slimme deurbel; leuk voor bezoekers en pakketjes, en meer niet eigenlijk.
Veel notificaties gedurende de dag
Iets waar veel eigenaars van een slimme deurbel om kunnen klagen is de hoeveelheid notificaties die ze kunnen ontvangen. Iemand die voorbij loopt, een auto die voorbij raast of gewoon een blaadje die van de tak af waait – de slimme deurbel kan het allemaal opvangen. En als je de gevoeligheid van de camera in de slimme deurbel niet handmatig instelt, dan krijg je gedurende de dag dus heel wat notificaties op je smartphone. Superirritant, omdat je constant afgeleid wordt.
Gelukkig kun je binnen de instellingen van het apparaat niet alleen de gevoeligheid van de camera aanpassen (oftewel: de afstand die het product meeneemt), maar ook bewegingszones instellen. Buiten die zone let de slimme deurbel dan niet op bewegingen en dergelijke, waardoor het aantal meldingen beperkt blijft. Maar goed, daar kleeft dan weer als nadeel aan dat je wellicht toch minder meekrijgt van je omgeving dan je zou willen. Dit is dus een precair balans in de ervaring.
Slechte internetverbinding
Tot slot kan de internetverbinding roet in het eten gooien. Merk je dat het draadloze internet bij de voordeur slecht is, dan kan het zijn dat de slimme deurbel niet presteert zoals je zou verwachten. Meldingen die te laat binnenkomen, audio die kraakt, beelden met artefacten – het zijn allemaal voorbeelden van problemen die ontstaan door slecht internet. Gelukkig bestaan er ook bedrade opties, maar niet iedereen heeft helaas een voordeur met een deurbelaansluiting.
Reacties (28)