Het jaar is voorbij gevlogen als het om smarthome gaat: we hebben veel nieuwe producten gezien, zelfs nieuwe merken, maar ook gaven we je heel veel tips van hoe je met die producten om kunt gaan. Deze 10 smarthometips mag je zeker niet missen.
1. Houd Europese wetgeving in de gaten
Een van de dingen die mensen vaak tegenhoudt om iets met smarthome te doen, is dataprivacy. Goed nieuws voor die mensen: Je moet straks actief geïnformeerd worden wat het bedrijf met jouw data doet. Het bedrijf mag jouw data niet zomaar aan derde partijen geven zonder jouw toestemming. Ook is het belangrijk hoe die data bewaard blijft en om welke gegevens het gaat. Jij mag jij als consument op ieder moment inzage eisen in die data en het bedrijf verzoeken jouw data te verwijderen. Dat gaat op voor consumenten, maar ook voor bedrijven. Op 12 september 2025 zijn bedrijven verplicht zich aan de EU Data Act te houden.
Lees meer in ‘Zo gebruik je slimme producten op een veilige manier’:
Je hebt in een handomdraai een camera aan je huis gemonteerd en je wil beginnen met filmen, maar wat mag daarin wel en wat kun je beter laten? Wees een goede buur en film zoveel mogelijk je eigen terrein. De openbare weg moet daarbij vooral lekker de openbare weg blijven. Je kunt op veel moderne camera’s en videodeurbellen een barrière instellen, zodat je camera niet reageert op wat er op de openbare weg gebeurt. Ook kun je een sticker in je raam doen waarmee je aangeeft dat er wordt gefilmd: mensen die op je terrein komen moeten wel zien dat ze gefilmd worden, zodat ze eventueel kunnen aangeven dat ze dat niet willen.
Lees meer in ‘Camera’s en privacy: wat mag wel en wat mag niet?’
Wil je aan smarthome beginnen, maar kijk je op tegen de kosten die ermee gemoeid zijn? Dat hoeft helemaal niet. We hebben de IKEA VINDSTYRKA, Google Nest Mini, de smarthome-collectie van Action en Blink Mini onder de loep genomen. Stuk voor stuk budgetvriendelijke gadgets die de moeite waard zijn om een verscheidenheid aan redenen. Wel moet je altijd opletten en checken hoe het bij heel onbekende mensen zit bij dataverwerking: hebben zij hun zaakjes wel op orde?
Lees meer in ‘Is goedkoop duurkoop als het gaat om smarthome?’
Houd je wel van een wijntje? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Met een wijnklimaatkast kun je deze op de perfecte temperatuur bewaren. Wil je meer, namelijk een slimme wijnklimaatkast: dan kan dat ook. Je kunt er deursensoren opzetten, zodat je weet wanneer hij open- en dichtgaat. Ook zijn temperatuursensoren aan te raden, want dan weet je zeker of de temperatuur in orde is. Let daarbij wel op de plek waar je de sensor aanbrengt. Ook luchtvochtigheidssensoren zijn een goede tip om zeker te stellen dat je wijnklimaatkast zijn werk goed doet en die heerlijke drank in perfecte staat wordt bewaard (en gedronken natuurlijk).
Lees meer in: ‘Een koelkast, wijnklimaatkast of vriezer slim maken (en controleren) doe je zo’
Je robotstofzuiger neemt je heel veel werk uit handen, maar af en toe zal je er toch ook wat werk in moeten steken. Het apparaat kan immers niet zichzelf stofzuigen. Dat schoonmaken zal je zelf moeten doen: hoe begin je daarmee? Je hebt de handleiding nodig van het apparaat, om te checken hoe je hem opent, maar ook een andere stofzuiger, schroevendraaier, zachte borstel en een natte doek zijn nodig. Vervolgens kun je onder andere het filter reinigen, als dat ook kan volgens de gebruiksaanwijzing en je kunt wat andere onderdelen openmaken, om te zorgen dat er zoveel mogelijk stof wordt verwijderd.
Lees meer in: ‘Robotstofzuiger schoonmaken: hier moet je op letten’
Goedkoop hoeft niet per se duurkoop te betekenen in de smarthomewereld, maar dat wil niet zeggen dat je altijd een goede keuze doet. Je herkent slechte smarthomemerken gelukkig vrij snel, namelijk aan factoren als een beperkte compatibiliteit, slechte app-beoordelingen, neppe recensies en hoe bekend het merk is: als grote media er niet over schrijven, dan kan dat een teken zijn dat het geen goed smarthomemerk is.
Lees meer in: ‘5 waarschuwingen voor een slecht smarthomemerk’
7. Zo haal je meer uit de accu van je slimme deurbel
Heb je er eentje die ook met licht flitst als je aan komt lopen, dan brand je veel sneller door de accu heen dan als je alleen een camera hebt hangen, maar hoe kun je nou nog meer uit de accu van je slimme deurbel halen? De accu gaat meestal tussen de 2 en 12 maanden mee. Zorg dat je de bewegingssensoren veel minder gevoelig afstelt: op die manier is hij veel minder aan het filmen en dat scheelt veel van de accu. Ook hebben sommige slimme deurbellen energiebesparende mogelijkheden, waardoor het apparaat zelf al functies uitschakelt die niet direct nodig zijn.
Lees meer in: ‘Zo haal je meer uit de accu van je slimme deurbel’
Heb je je woonkamer helemaal aangepakt, en is het nu tijd voor de tuin? Maak je tuin slim met onder andere een slimme speaker, slimme verlichting en een slimme robotgrasmaaier. Op die manier heb je zowel ‘huishoudelijke’ hulp in de tuin al mogelijkheden om de mooiste plekjes van de tuin extra aandacht te schenken met licht. Houd je van eten, dan vind je het vast interessant om te weten dat er ook slimme barbecues zijn. Er is dus genoeg te ‘halen’ als het om het verslimmen van je tuin gaat.
Lees meer in: ‘Zo kun je je tuin slim maken: Klaar voor de zomer!’
Het is voor huizeneigenaren vaak makkelijker om een huis slimmer te maken, omdat ze overal gaten kunnen boren waar ze maar willen. In een huurhuis is dat niet altijd even vanzelfsprekend: ook heb je vaak te maken met gemeenschappelijke ruimten. Smarthome exit? Dat hoeft zeker niet zo te zijn. We tipten je eerder dit jaar onder andere dat je kunt denken aan slimme verlichting, die je bovendien gewoon kunt meenemen naar je volgende huis. Ook kun je aan audio denken, zoals multiroom-systemen waarbij je dezelfde muziek hoort terwijl je van kamer naar kamer loopt.
Lees meer in: ‘Een smart home als je huurt of niet wilt verbouwen: zo begin je’
10. Wat je moet doen als je slimme slot je buitensluit
Denk je helemaal trendy en slim te zijn met je slimme deurslot, sta je ineens voor een dichte deur. Wat doe je als je slimme slot je buitensluit? Veel slimme sloten hebben een noodoptie waarbij je toch je gewone sleutel kunt gebruiken. Ook is er een speciale batterij die kan helpen als het slot van je deur en dat van je smartphone leeg is. Het verschilt per fabrikant welke oplossing er is voor als bijvoorbeeld de batterij van je slimme slot leeg is, dus check dat voordat je een slim slot aanschaft. We hebben redacteuren bij FWD die er toch echt een slotenmaker bij moesten laten komen en dat wil je natuurlijk voorkomen.
Lees meer in: ‘Wat als je slimme slot je buitensluit?’
Reacties (1)