Wat als je slimme slot je buitensluit?

07 november 2021 7 Minuten 0 Reacties
Slim Slot

Overweeg je een slim slot maar maken gezinsleden zich zorgen? Of heb je zelf prangende vragen? We beantwoorden er een paar.

Veel mensen maken hun huis slimmer met allerlei gadgets die je makkelijk weer kunt verwijderen. In het geval van een slim slot is dat iets ingewikkelder: soms moet je je deur er zelfs iets voor aanpassen. Dat is echter niet de hoofdreden voor mensen om nog niet overstag te zijn: er zijn veel vragen. In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste zorgen over het slimme slot.

Veel voordelen

De voordelen van een slim slot zijn legio: je kunt mensen op afstand toegang geven tot je woning. Je hebt geen sleutel meer nodig maar slechts je smartphone en je kunt zien wie de deur geopend heeft, of je nu zelf binnen bent of 10.000 kilometer ver weg bent.

Ook kun je in sommige gevallen de deur openen zonder handen, wat erg praktisch is als je bijvoorbeeld je handen vol hebt met boodschappen. Plus: je kunt niet meer je sleutel vergeten en je huis niet inkomen. Ga je elke avond rond de klok van 12 naar bed en wil je dat je huis dan op slot zit? Je kunt op veel slimme sloten instellen dat ze op gezette tijden op slot gaan.

ring-video-doorbell-4-foto-1
Lees ook

De beste slimme deurbellen en deursloten van dit moment – 2023 / 2024

Veel vragen rondom slimme sloten

Genoeg voordelen dus, maar ook veel vragen. Wat als de stroom uitvalt, of je smartphone? Wat als er een bug is waardoor je slot je niet meer binnenlaat? Hoe los je dat op? Toch een sleutel meenemen van de achterdeur is niet zo’n handige optie, want dan had je immers net zo goed een gewoon slot met sleutel kunnen gebruiken voor je voordeur. 

Ervan uitgaande dat je een gerenommeerde smart lock gebruikt van een bekend merk, kun je erop rekenen dat je niet voor altijd uit je huis bent gesloten wanneer de stroomvoorziening ermee stopt in je huis of van je smartphone. Veel sloten bieden de mogelijkheid om alsnog de deur manueel van het slot te halen van binnenuit, mocht er bijvoorbeeld brand zijn waarvoor je weg moet komen terwijl je telefoon nog boven ligt. 

Dan is er natuurlijk de vraag: welk type connectiviteit kies je? Er is de optie voor wifi en voor Bluetooth. Het voordeel van Bluetooth is dat het vaker werkt dan wifi. Als je wifi-netwerk uitvalt, dan kun je je slot niet bereiken. Aan de andere kant is voor een slot dat op wifi werkt vaak geen hub nodig, die een energiezuinigere Bluetooth-variant wel verlangt. 

Smartphone als de dader

Als je smartlock niet werkt, dan heeft dit vaak te maken met je smartphone. Het klinkt heel simpel, maar even je telefoon aan- en uitzetten, lost meestal toegangsproblemen op. Hij is dan weer even gereset en ‘fris’ en kan als het goed is zonder al te veel problemen zorgen dat je deur ontgrendeld. Ook kan het soms helpen om specifiek de app van het slot te verwijderen en weer te installeren (of simpelweg opnieuw in en uit te loggen).

Als je binnen bent en je slimme slot werkt niet, dan kun je ten eerste checken of de batterijen het nog we doen en reset je modem, mocht je hem via wifi gebruiken. Check goed of je alles van het slot verder zoals gewoonlijk kunt bewegen. Een andere optie is om de batterijen juist even te verwijderen en weer terug te stoppen. Werkt ook dat niet, neem dan contact op met de fabrikant. Het kan soms voorkomen dat het hele smartlock uit de deur moet worden gehaald, maar dat is zelden nodig. Je kunt ook denken aan een paniekslot, of liever gezegd een anti-paniekslot. Dit zijn sloten die je van binnenuit altijd kunt openen. Je hoeft hiervoor alleen de kruk naar beneden te duwen en je kunt veilig naar buiten komen. 

Nu is dat allemaal goed te doen als je aan de binnenkant van je huis bent, maar wat als je buiten staat in de bittere kou? Sommige slimme sloten bieden alsnog een soort noodoptie waarbij je je sleutel in je slot kunt gebruiken of anders de speciale druppels/fobs die bij veel slimme sloten worden geleverd of zelfs een 9-volt batterij zoals bij Loqed wanneer de batterijen van je slot en je smartphone leeg is. Je kunt dus altijd naar binnen. Het verschilt per fabrikant wat voor oplossing ze hiervoor gevonden hebben. Als je buitenstaat en niet binnenkomt, dan zou je iemand die ook toegang heeft tot de smartlock kunnen laten proberen deze op afstand te openen. 

Stroomuitval en je smarthome

De grootste vraag is natuurlijk: wat als de stroom uitvalt? Waar dat bij andere smarthomeproducten een probleem is, geldt dat niet voor slimme sloten. Die werken namelijk op een batterij en zijn daardoor -behalve de wifi die dan uitvalt- niet van stroom afhankelijk. Veel slimme sloten die op wifi werken, zijn ook voorzien van Bluetooth en schakelen daar dan ook op over wanneer dit netwerk wegvalt. Veel sloten hebben een modus waarin ze niet meer slim zijn maar nog wel dicht en open kunnen wanneer er geen netwerk is. 

Toch blijft het uiteindelijk verstandig om alsnog de gewone sleutel van je deurslot bij je te hebben. Als je telefoon wordt gestolen of de batterij leeg is, dan kun je namelijk die sleutel nog gebruiken om je huis binnen te komen, voor zover dat slimme slot dan nog met een sleutel geopend kan worden. Een belangrijke tips (wellicht de belangrijkste) is dan ook cilinders te gebruiken met een zogenaamde paniekfunctie. Dit betekent dat er aan beide kanten van de cilinder een sleutel in kan, ook al zit er aan de andere kant al een sleutel. Een cilinder met deze functie is vaak iets duurder dan een normale cilinder, maar het zorgt ervoor dat je altijd je huis in kunt, als je bijvoorbeeld de sleutel op een geheime plek rondom/bij het huis legt.

Heb je geen sleutel, dan kun je de app van je slimme deurslot mogelijk op een andere smartphone zetten en proberen op die manier binnen te komen, maar dit lukt niet altijd. Een FWD-collega heeft laatst het laatste redmiddel moeten gebruiken: de slotenmaker bellen en zowel het slimme als het klassieke slot laten doorboren. Of misschien toch een raam intikken.

Dat er voor bijna alle scenario’s wel een oplossing is, wil niet zeggen dat slimme sloten per definitie ook volledig veilig zijn. Het is een online opererend apparaat en dat betekent dat je gegevens in het geding kunnen zijn. Doe voordat je een slim slot koopt (we tippen er hier vier), doe goed research naar de verschillende merken en wat zij doen met jouw data en om jouw data te beschermen. En zet, voor de zekerheid, toch het telefoonnummer van een goede slotenmaker vast in je telefoon. 

Meer informatie?

Wil je meer weten over slimme sloten? Lees dan bijvoorbeeld onze review van Tedee, Nuki’s slimme slot of het Loqed Touch Smart Lock. Bekijk ook onze slimme sloten-pagina voor nog meer smart locks.

Reacties (0)