Smart home-producten, gadgets en slim speelgoed worden steeds populairder. Met de kerstdagen in aantocht zullen vele van deze producten onder de kerstboom te vinden zijn. Hartstikke leuk natuurlijk en vaak maken deze producten het leven een stuk makkelijker en interessanter.
Toch zit er een keerzijde aan dit verhaal. Waar we slimme apparaten vaak uitzoeken om het design en om de functie, daar vergeten we voor het gemak vaak de beveiliging en onze privacy. Een slim product staat altijd ergens mee in verbinding, waardoor de mogelijkheid bestaat dat mensen kunnen meekijken of op een andere manier jouw veiligheid en privacy kunnen schenden.
Data is het nieuwe goud. Niet voor niets zijn de succesvolste bedrijven van nu groothandels in data. Denk aan sociale platformen als Facebook, maar ook bedrijven als Google en Amazon. Onze digitale veiligheid staat in Den Haag nog altijd niet erg hoog op de agenda. In Duitsland zijn de autoriteiten al een stuk strenger bij privacyschending en een gebrekkige veiligheid, zoals bij de onlangs verboden kindersmartwatches met gps. In dit artikel kijken we naar het veilig gebruiken van slimme producten. Hoe weet je nu zeker of je met een veilig product te maken hebt? En wordt jouw privacy niet geschonden?
Meekijken in de huiskamer met een internetcamera
Onlangs was er een vrouw in het nieuws die een goedkope internetcamera had gekocht. Plotseling begon een vreemde stem uit de speaker van de camera met haar te praten. De vrouw had het standaard wachtwoord van de camera niet gewijzigd, waardoor het een fluitje van een cent was om mee te kijken in haar huiskamer. Via populaire zoekmachines is het erg makkelijk om camera’s te vinden met een slechte beveiliging, waardoor vrijwel iedereen, zonder enige kennis, bij mensen in huis kan kijken en de camera kan aansturen. Alhoewel in de handleiding vermeld stond dat de vrouw er verstandig aan deed om het wachtwoord te veranderen heeft ze dit niet gedaan.
Privacyschending bij kinderspeelgoed
Je dient niet alleen te letten op de beveiliging van een product, maar ook op het schenden van de privacy. Een goed voorbeeld bij slim kinderspeelgoed is de Hello Barbie. Kinderen kunnen praten tegen deze slimme Barbie, waarbij er een simpele conversatie gevoerd kan worden. Het probleem ligt echter bij het bedrijf dat de stemherkenningssoftware heeft geleverd en deze ook in beheer heeft. Alle zinnen en woorden die het kind tegen Hello Barbie heeft gezegd worden doorgestuurd naar de servers van het bedrijf.
In het privacybeleid staat dat ze de data mogen opslaan, gebruiken, bewerken, wijzigen en analyseren om de stemherkenningssoftware te verbeteren. Data mag echter ook worden gedeeld met derde partijen. Jouw kind werkt dus niet alleen mee aan het verbeteren van de software, maar de zinnen en gesprekken die het kind voert met Hello Barbie worden doorverkocht van bedrijf naar bedrijf. Ik kan me zo voorstellen dat dit niet is wat je wilt voor jouw kind. Wat is nu eigenlijk het product, het slimme speelgoed of jouw kind? Wie weet waar deze data uiteindelijk terecht komt?
Geen keurmerk voor veilige gadgets
Het probleem is dat er geen duidelijke regels bestaan waar slimme producten zich aan moeten houden. Hierdoor is het lastig om te weten of een product een goede beveiliging heeft of respectvol met jouw privacy omgaat. De enige manier om hier achter te komen is door zelf op onderzoek uit te gaan. Smarthome Magazine helpt je een handje. Wij geven tips waar jij op moet letten bij een slim product met betrekking tot de veiligheid en de privacy.
Tips voor de veiligheid van een slim apparaat
Allereerst tips voor het veilig gebruiken van een slim product.
- Goed wachtwoord
Standaardwachtwoorden van een bepaald product zijn direct op het internet te vinden. Wijzig daarom als eerste het standaardwachtwoord voordat je het product gaat gebruiken. Een wachtwoord kan altijd uitlekken. Wijzig het wachtwoord daarom regelmatig. Verander ook de standaard gebruikersnaam. - Update de software
De volgende stap is het updaten van de software. Zorg ervoor dat het slimme product altijd over de laatste updates beschikt om eventuele gaten in de beveiliging te dichten. - Check de beveiligings- en privacyinstellingen
Een slim product heeft vaak de mogelijkheid om de beveiligings- en privacyinstellingen aan te passen. Zorg ervoor dat niemand anders toegang krijgt tot het slimme product. Schakel het verzamelen en delen van data altijd uit wanneer dit niet nodig is voor de werking van het product.
Naast het product zelf kun je ook andere veiligheidsmaatregelen nemen. Wees altijd voorzichtig op een openbare wifi-verbinding, want het is een fluitje van een cent voor iemand anders om met je mee te kijken. Ook het thuisnetwerk moet je altijd up-to-date houden met de laatste updates en zorg ook daar voor een goede beveiliging. Kijk ook kritisch naar jezelf hoe je een slim product gebruikt. Een IP-camera plaatsen in de badkamer, kinderkamer of slaapkamer is wellicht niet zo slim, helemaal in combinatie met een zwakke beveiliging. Je wilt niet dat iemand aan de andere kant van de wereld jouw slaapkameravonturen live kan meebeleven. Wie weet waar die beelden uiteindelijk terecht komen. Zet het product daarom ook altijd uit als deze niet gebruikt wordt.
Tips voor het beschermen van je privacy met een slim apparaat
Naast de beveiliging is jouw privacy ook erg belangrijk. Waar moet je op letten bij het beschermen van jouw privacy?
- Lees het privacybeleid
De eerste stap die je moet nemen is kijken naar het privacybeleid van het slimme product. Welke data verzamelt het bedrijf van jou met het slimme product? Het privacybeleid en de algemene voorwaarden vind je in de handleiding of op de website van de fabrikant. Wees extra alert wanneer een product persoonsgegevens of locatiegegevens bewaard. Vraag jezelf af of dit nodig is voor de werking van het product. Nog belangrijker is om te kijken wat het bedrijf met de verzamelde data doet. Waar wordt de data opgeslagen? Wie heeft er toegang tot jouw data? Zijn de gegevens versleuteld? Kun je deze data laten verwijderen? Deelt de fabrikant jouw data met derde partijen? - Check de security- en privacyinstellingen
Kijk goed naar de instellingen van het product. Verander het standaard wachtwoord en de gebruikersnaam. Schakel het verzamelen en delen van data altijd uit wanneer dit niet nodig is voor de werking van het product. - Zoek op internet naar het bedrijf en het product
Een reputatie van een bedrijf is snel gebroken bij een gebrekkig product. Helemaal op het internet. Kijk daarom altijd even op internet na hoe het bedrijf achter het slimme product bekend staat. Zo kom je er snel achter of een product veilig te gebruiken is, of dat het bedrijf het niet zo nauw neemt met de veiligheid en de privacy.
Krijg jij een slim product onder de kerstboom? Houdt de bovenstaande tips aan om het product veilig te gebruiken. Zijn de bovenstaande tips niet te gebruiken in combinatie met het slimme product? Vraag jezelf dan af of je het product wel wilt gebruiken. Wees kritisch voor je eigen veiligheid en het behoud van je privacy. Doe dit niet alleen bij jezelf, maar ook bij cadeaus die je geeft aan anderen. Je kunt een product altijd ruilen.
Ik heb toch niets te verbergen?
Wellicht vind je het bovenstaande verhaal slechts flauwekul. Dat is natuurlijk je goed recht. Het argument dat je niets te verbergen zou hebben houdt alleen geen stand. Je hebt toch een voordeur die op slot kan in je huis? Ik neem aan dat je ook wel eens je gordijnen dicht doet. Denk je dan eens in dat je in een glazen huis zou wonen, waarbij de hele buurt mee kan kijken wat jij de hele dag aan het doen bent. Geen fijn idee toch? Waarom zou je het dan wel doen met je digitale veiligheid en privacy? Dat je iets niet ziet wilt niet zeggen dat het er niet is. Zorg er daarom ook voor dat je digitale beveiliging van een goed slot voorzien is.
Smart home-producten, gadgets en slim speelgoed zijn fantastische producten die ons leven kunnen verrijken. Denk echter wel aan de risico’s met betrekking tot de beveiliging en eventuele schending van de privacy. Ga zelf op onderzoek uit of een product veilig te gebruiken is. Niet alleen bij cadeaus die je krijgt, maar ook bij cadeaus die je geeft. Zo kun je dit jaar met een gerust hart genieten van de slimme kerstcadeaus onder de kerstboom.
Reacties (1)