Review: Sony Xperia 1 IV – de ‘heetste’ telefoon van dit moment

13 juli 2022 + 10 minuten 0 Reacties
Sony Xperia 1 IV

De Sony Xperia 1 IV is het nieuwe vlaggenschip van Sony voor 2022. Weet het toestel te overtuigen? Je leest het in deze review.

Sony heeft onlangs de nieuwe smartphones voor 2022 gepresenteerd. Het toptoestel is de Sony Xperia 1 IV (Lees: Sony Xperia 1 Mark 4). Het toestel ziet er in eerste instantie weer vrijwel identiek uit in vergelijking met de Sony Xperia 1 III van vorig jaar, dat weer vrijwel identiek was aan de Sony Xperia 1 II van twee jaar geleden. Missen we wederom vernieuwing? Toen ik het toestel de eerste keer uit de verpakking haalde zou ik ja hebben gezegd, maar na een intensieve periode van gebruik blijkt Sony toch voor de nodige vernieuwing te hebben gezorgd met een echte optische telefotozoomlens en 4K 120 fps in slow motion. Buiten kijf staat echter dat de Sony Xperia 1 IV niet voor iedereen is, mede door de hoge prijs van 1.399 euro en de nodige minpunten.

Design en bouwkwaliteit

De Sony Xperia 1 IV is wederom een typisch Sony-toestel met de kenmerkende breedbeeldverhouding van 21:9. Het zorgt voor een lang en smal toestel. Voor veel mensen is dit wellicht even wennen, maar daarna wil je eigenlijk niets anders meer. Een dergelijk smal toestel ligt zeer goed in de hand. En in de horizontale modus heb je direct een breedbeeldscherm voor al je entertainment tot je beschikking.

Het toestel heeft een platte voor- en achterkant en ook de zijkant en bovenkant zijn echt plat. De enige rondingen vinden we in de hoeken en rond de cameramodule aan de achterkant. Bovenop vinden we de 3,5mm-koptelefoonaansluiting. De knopen vinden we allemaal rechts met, van boven naar onder, de volumeknoppen, aan/uit-knop en de sluitknop. Je kunt dus gewoon foto’s maken met een fysieke knop op dit toestel, net als op een echt fototoestel. Onderop vinden we de trede met ruimte voor twee simkaarten.

Het toestel is zeer stevig gebouwd, dus met de bouwkwaliteit zit het wel goed. Wel is het wederom een exacte kopie van het vorige toestel. Sony gebruikt dit design nu al enkele jaren en wat dat betreft is er geen enkele sprake van vernieuwing. Wat ons betreft niet heel erg. Het is een eigenzinnig design, maar wel gebruiksvriendelijk. Het toestel weegt 185 gram, is waterdicht en stofbestendig en duurzaam vanwege Corning Gorilla Glass Victus op de voor- en achterkant. Onze versie is matzwart, wat het een high-end uitstraling geeft. Het toestel is overigens ook in een paarse variant beschikbaar.

Display en geluid

Sony behoort tot de top als het gaat om het display en het geluid bij smartphones. Niet zo gek natuurlijk dat Sony het goed doet op het gebied van displays, want het bedrijf kan natuurlijk afkijken bij de eigen Bravia-televisies. We hebben dit keer dan ook een 4k hdr oled-scherm tot onze beschikking met een beeldverversingsnelheid van 120Hz. De resolutie bedraagt 3.840 bij 1.644 pixels wat een ongekende scherpte oplevert en de verversingssnelheid zorgt voor soepel navigeren en scrollen. Sony is het enige bedrijf wat dergelijke 4k-schermen in telefoons stopt. Alhoewel het aan de ene kant wat overdreven is. Zie je dat verschil nu echt in vergelijking met een telefoon met een iets lagere resolutie op een dergelijk klein scherm? Nee dus. Aan de andere kant is het een topscherm met fijne natuurlijke kleuren, een goede scherpte en fijn contrast.

Sony belooft tevens een helderder scherm, want dat was bij de voorgangers nogal eens het probleem. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, dat helderder scherm valt eigenlijk niet zo op. Echte problemen heb ik met het scherm niet ondervonden, maar in fel zonlicht kan het soms een beetje moeilijk zijn om het scherm goed af te lezen.

Over naar het geluid dan. Sony maakt gebruik van full-stage stereospeakers en ondersteunt audio met hoge resolutie (LDAC). Ook is er een 3,5mm-koptelefoonaansluiting aanwezig. De Sony Xperia 1 IV ondersteunt 360 Reality Audio, DSEE Ultimate, aptX en Dolby Atmos. Qua geluid is het ook prima in orde. De speakers laten voor een smartphone een lekker helder geluid horen en sluit je een headset aan, dan ben je gegarandeerd van topkwaliteit audio op zakformaat.

Sony Xperia 1 IV

Prestaties

We kunnen Sony ieder jaar toevertrouwen om de snelste chipset te gebruiken en dat blijkt ook bij de Sony Xperia 1 IV het geval te zijn. Aan boord vinden we de razendsnelle Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, dus met de prestaties zit het in ieder geval goed, ook in combinatie met 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslaggeheugen. Of je nu simpelweg surft over het internet met meerdere tabbladen open, je social media feeds wil bekijken of de nieuwste games wil spelen, dit toestel kan alles moeiteloos aan. Tot op zekere hoogte dan, want net als de voorganger wordt ook dit nieuwe toestel vrij snel warm. De titel van deze review slaat dan ook op de hitte die dit model weet voort te brengen. Niet alleen tijdens het gamen, maar zelfs bij normaal gebruik. En na verloop van tijd niet alleen warm, maar zelfs heet aan de vingers. Het geheel begint te stotteren, apps worden afgesloten en het toestel wordt zo oncomfortabel warm dat je het eigenlijk weg wil leggen of handschoenen aan moet trekken. Dit is natuurlijk onacceptabel.

Voorgaande toestellen in deze serie hadden hetzelfde probleem. Bij de Sony Xperia 1 II werd dit vrij goed opgelost. De opvolger werd ook behoorlijk warm en dat is nooit helemaal weg gegaan en bij dit nieuwe toestel is het gewoon onacceptabel heet. Wat brengt Sony hier op de markt? Ja, je kunt erop gamen, maar na 15 minuten wordt het toestel te heet. Na een half uurtje WhatsAppen is het toestel ook oncomfortabel warm. En ga je aan de slag met de foto- en videomogelijkheden? Met name bij die laatste zal het toestel binnen enkele minuten oververhit raken. Nu kan Sony dit vast voor een deel weer oplossen middels updates die de warmteproductie beter onder controle brengen, maar de Sony Xperia 1 IV had in deze staat nooit op de markt gebracht mogen worden.

Goed om te weten overigens is dat er geen lader wordt meegeleverd. Daar moet je dus zelf voor zorgen. De batterij heeft een capaciteit van 5.000 mAh. Je zult er het einde van de dag mee halen, maar dat is het dan ook. Opladen kan met 30W en dat is niet zo snel als bij vele concurrenten. Ook draadloos opladen behoort tot de mogelijkheden.

Camera

Naast het display en geluid wil Sony zich ook onderscheiden op het gebied van de camera’s. De afgelopen jaren richt Sony zich echt op de fanatieke amateurfotograaf dankzij de aanwezigheid van Sony Alpha-spiegelreflexcameratechnologie. Hierdoor heb je als fotograaf erg veel handmatige opties, maar diegene die gewoon even snel een fotootje voor Instagram willen maken kwamen er bekaaid vanaf bij de voorgaande toestellen. Daar blinkte de serie namelijk niet echt op uit. Gelukkig zijn er stappen gezet bij de Sony Xperia 1 IV. Wederom zijn de Photography Pro en Videography Pro terug. Je kunt dus alles aanpassen wat je maar wil, maar voor de liefhebber is er ook gewoon een automatisch modus die dit keer beter werkt dan ooit, zodat je ook snelle kiekjes kunt maken zonder diep de instellingen in te hoeven duiken.

Sony staat bekend om de natuurlijke foto’s. Geen mega-verzadiging zoals bij Samsung of standaard AI-functies aan zoals bij veel Chinese fabrikanten. Bij Sony krijg je vrijwel dezelfde foto zoals je eigen ogen het gezien hebben. En de camera’s zijn wederom voorzien van allerlei technologische hoogstandjes. Naast de razendsnelle autofocus, real-time eye-tracking, 3D iToF-sensor, ZEISS-optica en al die andere mogelijkheden van de voorgangers vinden we dit keer ook 4k 120 fps in slow motion en een echte optische telefotozoomlens van 85-125 mm. Een ultrabrede lens van 16 mm en een 24 mm-lens maken het geheel af. Alle lenzen beschikken over een 12 MP Exmor RS for mobile-beeldsensor met 120 fps.

Helaas maakt de Sony Xperia 1 IV voor de hoofdcamera wederom gebruik van dezelfde sensor als de voorganger, die weer dezelfde sensor gebruikte als het toestel van twee jaar geleden. En dat betekent een niet al te lichtsterke sensor. Dan heb je dus allerlei technologische hoogstandjes aan boord, maar dan gebruik je nog steeds een oude en niet lichtsterke sensor. Waar Sony daadwerkelijk 1″-camerasensoren levert voor andere smartphonefabrikanten, zoals de Xiaomi 12S Ultra, moet het eigen vlaggenschip van de Japanse fabrikant het met de oude Sony IMX 557-sensor doen. De keuze is onbegrijpelijk, want de technologische hoogstandjes verdienen gewoon een moderne en lichtsterke smartphonecamerasensor, zoals in Sony’s eigen Sony Xperia Pro-1 met 1″-camerasensor van vorig jaar.

Hieronder zie je enkele (onbewerkte) voorbeeldfoto’s die gemaakt zijn met de Sony Xperia 1 IV:

De foto’s halen het dus ook niet bij de toptoestellen van dit moment. De Google Pixel 6 Pro en de Samsung Galaxy S22 Ultra schieten gewoon betere foto’s, ook al doen we de Sony daarmee wellicht iets tekort. Overdag haal je namelijk zeer goede prestaties uit alle drie de camera’s met natuurlijke foto’s met voldoende scherpte, weinig ruis en hebben we eigenlijk weinig te klagen. Zodra het iets donkerder begint te worden begint dit toestel toch het onderspit te delven tegenover de concurrentie.

De ultragroothoeklens is wel van een update voorzien met de IMX 563-sensor, maar heeft vrijwel dezelfde problemen. Overdag goede foto’s, maar in de nacht scoort het nog minder goed dan de hoofdcamera met erg veel ruis en onscherpe foto’s. Sony heeft wel eindelijk geluisterd naar de kritiek van de selfiecamera. De oude acht megapixel is eindelijk aan de kant gegooid voor een twaalf megapixel selfiecamera die gelukkig betere prestaties levert. De optische telefotozoomlens tenslotte is een technologisch hoogstandje, maar haalt het niet bij de zoomprestaties van de Galaxy S22 Ultra en de Pixel 6 Pro. Op 3.5x haal je echt goede resultaten, maar de kleine sensor faalt op een groter zoombereik.

Op het gebied van video’s maken scoort de Sony wederom goed. Je kunt met alle camera’s in 4k opnemen en middels de Videography Pro-app heb je een kleine filmstudio in je broekzak. 120 fps in 4k is indrukwekkend en moet je een keer geprobeerd hebben. Of het nuttig is in de praktijk en of je het vaak zult gebruiken is de vraag. De video’s hebben een goed contrast en dynamisch bereik en wellicht is dit zelfs een betere filmcamera dan fotocamera.

Software

De software is bij Sony altijd goed in orde. Tenminste, qua gebruikerservaring dan. De Sony Xperia 1 IV maakt gebruik van Android 12 en is vrij schoon. Je vindt er dan ook niet teveel voorgeïnstalleerde apps of grote softwarematige veranderingen. Voor het grootste deel heb je Android 12 tot je beschikking zoals Google het bedoeld heeft en dat is een pluspunt. Bij installatie kun je zelf kiezen welke apps je gelijk mee wil installeren. Zelfs vele Google-apps zijn standaard niet aanwezig. Je kunt dit toestel dus voor het grootste deel helemaal instellen zoals je zelf wil.

Helaas zijn we minder tevreden over het updatebeleid. Je krijgt namelijk twee grote Android-updates en maximaal drie jaar beveiligingsupdates. Dan is wat mij betreft toch te karig voor een toestel van 1.399 euro. Andere fabrikanten doen dat beter. Bij Samsung bijvoorbeeld krijg je vijf jaar updates.

Conclusie

Sony doet weer lekker eigenwijs. Dat hebben we vele jaren kunnen waarderen, maar het is nu wel tijd om eens te luisteren naar de gebruikers en te kijken naar de concurrentie. Sony maakt lichtsterke camerasensoren voor andere fabrikanten, maar gebruikt op het eigen vlaggenschip van 1.399 euro een oude camerasensor. Waarom? En waarom wordt dit toestel zo snel heet? Dat is echt onacceptabel. Laten we hopen dat Sony deze problemen weet op te lossen, want dit toestel heeft veel te bieden. Een uitstekend display en fantastisch geluid, een goede bouwkwaliteit en zeer veelzijdige camera’s die het echter wel net moeten afleggen tegen de concurrentie.

Heb je de Sony Xperia 1 III, of misschien zelfs nog de voorganger? Dan is er eigenlijk geen reden om te updaten naar dit toestel. De nieuwigheden zijn leuk, maar de hitte en de veel te stevige prijs is een update niet waard. Sony moet eens wat minder tijd besteden aan de technologische camerahoogstandjes op het toestel en gewoon beginnen bij een goede basis. Met een paar kleine veranderingen heeft Sony namelijk echt een winnaar in handen. Dat is helaas nu niet het geval.

6.5
Sony Xperia 1 IV

Beoordeling
Sony Xperia 1 IV

Pluspunten
  • Haarscherp display
  • Goed geluid met veel audio-opties
  • Veelzijdig camerasysteem
  • Goede bouwkwaliteit
Minpunten
  • Hitteproblemen
  • Zeer hoge prijs
  • Updatebeleid kan beter
  • Camera's minder goed dan concurrentie

Beoordeling Sony Xperia 1 IV

Sony doet weer lekker eigenwijs. Dat hebben we vele jaren kunnen waarderen, maar het is nu wel tijd om eens te luisteren naar de gebruikers en te kijken naar de concurrentie. Sony maakt lichtsterke camerasensoren voor andere fabrikanten, maar gebruikt op het eigen vlaggenschip van 1.399 euro een oude camerasensor. Waarom? En waarom wordt dit toestel zo snel heet? Dat is echt onacceptabel. Laten we hopen dat Sony deze problemen weet op te lossen, want dit toestel heeft veel te bieden. Een uitstekend display en fantastisch geluid, een goede bouwkwaliteit en zeer veelzijdige camera's die het echter wel net moeten afleggen tegen de concurrentie.

Heb je de Sony Xperia 1 III, of misschien zelfs nog de voorganger? Dan is er eigenlijk geen reden om te updaten naar dit toestel. De nieuwigheden zijn leuk, maar de hitte en de veel te stevige prijs is een update niet waard. Sony moet eens wat minder tijd besteden aan de technologische camerahoogstandjes op het toestel en gewoon beginnen bij een goede basis. Met een paar kleine veranderingen heeft Sony namelijk echt een winnaar in handen. Dat is helaas nu niet het geval.

Prijsvergelijker Sony Xperia 1 IV

Reacties (0)