F1 TV Pro: dit moet je weten over de streamingdienst van de Formule 1

30 april 2021 8 Minuten 1 Reacties
F1 TV Pro

De streamingdiensten schieten als paddenstoelen uit de grond. Naast de streamingdiensten voor films, series, muziek en games heeft ook de Formule 1 sinds enige tijd een eigen streamingdienst. Via F1 TV Pro kun je live de Formule 1 volgen en bedien je zelf de camera's. Ook heb je toegang tot telemetrie en radioverkeer. Is F1 TV Pro een must voor de Formule 1-liefhebber? Wij zochten het voor je uit.

Wat is F1 TV Pro?

In het artikel Hoe kun je Formule 1 kijken in de beste kwaliteit? gingen we al even kort in op de streamingdienst F1 TV Pro. Voor de beste kwaliteit hoef je geen F1 TV Pro te nemen, maar het geeft wel aan iedereen de mogelijkheid om live de Formule 1, Formule 2, Formule 3 en de Porsche Supercup te kijken. Heb je dus geen Ziggo-abonnement? Dan kan deze streamingdienst een uitkomst bieden.

Je kunt live de tv-uitzending kijken waarbij je zelf het commentaar kunt kiezen. Heb je geen zin in Olav Mol en Jack Plooij, dan zet je het commentaar in het Engels om naar David ‘Crofty’ Croft te luisteren. Je kunt zelf de camerastandpunten kiezen, dus als je de race alleen maar wilt bekijken vanuit de cockpit van Max Verstappen, dan kan dat ook. Je hoort ook live het radioverkeer ondertussen. Ook heb je toegang tot telemetrie of een splitscreen-mogelijkheid. Zo kijk je tegelijk de live-uitzending en de race vanuit de cockpit van je favoriete coureur.

F1 TV Pro is ontstaan in 2018 met enkele basisfuncties, maar sinds die tijd zijn de mogelijkheden alleen maar groter geworden. Je hebt een app voor iOS en Android, kunt live kijken in 1080p met 50 frames per seconde en je kunt casten naar je televisie middels Google Chromecast en Apple AirPlay. Een Android TV-app en Apple TV-app staan ook op de planning. De streamingdienst van de Formule 1 is niet gratis, maar regelmatig zijn er acties voor zeven dagen gratis kijken. Zo kun je de dienst toch even proberen. Een abonnement op F1 TV Pro kost 7,99 euro per maand of 64,99 euro per jaar. Naast live-uitzendingen kun je op de streamingdienst ook meer dan 650 historische races, exclusieve documentaires en herhalingen bekijken. Naast F1 TV Pro is er ook een abonnement op F1 TV Access. Deze biedt hetzelfde aanbod als F1 TV Pro, behalve de live races. Een abonnement op F1 TV Access kost 26,99 euro per jaar of 2,99 euro per maand.

 

Een abonnement op F1 TV Pro zonder creditcard

Wanneer je naar de website van F1 TV Pro surft en een abonnement wilt afsluiten, dan heb je enkel de mogelijkheid om een creditcard te gebruiken. Wil je meer mogelijkheden? Dan hebben we gelijk een tip voor je. Download de app van F1 TV Pro en neem vanuit de app een abonnement. Wij hebben de Play Store gebruikt. Daar heb je ineens veel meer mogelijkheden, waaronder PayPal of betalen via je telefoonrekening.

F1 TV Pro gebruiken

Tijdens de Grand Prix van Imola hebben we F1 TV Pro uitgebreid geprobeerd en zijn we achter verschillende plus- en minpunten gekomen. De hoofduitzending is in 1080p met 50fps. Kies je een ander camerastandpunt zoals de Pit Lane Channel, dan kijk je deze in 720p met 50 fps. De beeldkwaliteit was over het algemeen goed en we hebben geen vertragingen gezien. Het idee was eerst om live Formule 1 te kijken via Ziggo op de televisie en het tweede scherm te gebruiken voor telemetrie, de kaart met de locatie van iedere coureur op dat moment of te wisselen naar de cockpit van Max Verstappen. Dat bleek niet zo’n succes. De uitzending van Ziggo liep een halve ronde voor op F1 TV Pro, waardoor de televisie en het tweede scherm niet gelijk liepen. Je kunt je tv-uitzending natuurlijk even pauzeren en na een halve ronde weer verder kijken, maar dat is niet ideaal.

Aangezien je F1 TV Pro op meerdere schermen kunt gebruiken heb ik de pc aangezet en vanuit daar de uitzending gecast via de Chromecast naar de televisie. Nu werkte het prima en liep het (redelijk) synchroon met het tweede scherm. Let op dat als je cast, dat je geen splitscreen meer hebt. Je kunt slechts één camera tegelijk casten en de telemetrie kun je helemaal niet casten. Via je tweede scherm kun je dan zelf een ander camerastandpunt kiezen. Wil je een ander camerastandpunt op je televisie, dan moet je eerst het casten stoppen, een andere camera kiezen en dan weer op het cast-icoontje drukken. Dat werkt natuurlijk voor geen meter en daarom moet je de verschillende camerastandpunten op je tweede scherm gaan gebruiken of de hele race vanaf je tablet, smartphone, pc of laptop gaan volgen. Mogelijk dat de aankomende Android TV-app of Apple TV-app hier verandering in gaat brengen, zodat je ook op je televisie meerdere camerastandpunten kan gebruiken. Voorlopig is deze echter nog niet uitgebracht.

Het casten kon op het moment van testen enkel vanaf de computer met je Chrome-browser. Afgelopen week is de mogelijkheid om vanuit de app te casten ook toegevoegd, dus dat vergroot de mogelijkheden alweer.

De stabiliteit van het netwerk is ook een dingetje. Tijdens de Grand Prix van Imola hebben we geen problemen gehad, maar wie de ervaringen van andere mensen leest weet dat de verbinding niet altijd even stabiel is. Met name tijdens de race is het vaak zo druk dat mensen niet kunnen verbinden of dat de livestream er continue mee stopt. Deze problemen hebben wij niet gehad, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Je kunt de live-uitzending van F1 TV Pro trouwens ook pauzeren en terugspoelen, zelfs als de uitzending nog bezig is.

Om een indruk te krijgen van deze streamingdienst hebben wij gebruik gemaakt van de actie om zeven dagen gratis te kijken. Deze actie was er het afgelopen raceweekend en zal ongetwijfeld nog weer terugkeren. Twijfel je dus over F1 TV Pro, dan is een dergelijke actie een ideaal moment om het te proberen. We geven meteen een gratis tip mee, want de ontwikkelaars hebben niet alles op orde. Wanneer je abonnement is afgelopen, zorg dan dat je op je smartphone ingelogd blijft. Zo hadden we zelfs vier dagen na afloop van het abonnement nog gewoon toegang tot alle content, ook al hadden we geen actief abonnement meer. Voor de vorm gingen we toch even uitloggen en weer inloggen. En toen bleek alles op slot te zitten. Wil je dus extra profiteren van F1 TV Pro, zorg dan dat je gewoon ingelogd blijft.

Duiken in de archieven van de Formule 1

Is er geen live autosport te kijken, dan duik je de archieven in. Je kunt klassieke races bekijken, jaaroverzichten van seizoenen, documentaires over legendarische circuits of legendarische coureurs. Het aanbod is behoorlijk groot en de kwaliteit van de documentaires is over het algemeen goed. Weet echter dat vrijwel alles in de Engelse taal is, dus ben je het Engels niet helemaal machtig, dan zal je hier wat minder plezier aan beleven. De echte liefhebber kan zich dan ook weken vermaken door in de historie van de Formule 1 te duiken.

Is F1 TV Pro de moeite waard?

Is de streamingdienst van de Formule 1 de moeite waard? Ook al heb ik genoten van het raceweekend en enkele documentaires gedurende onze testperiode, toch kan ik hier niet een volmondig ja op zeggen. Ook al kijk ik sinds 1998 vrijwel ieder raceweekend en vind ik dat ik mezelf een echte fan mag noemen, toch vond ik het over het algemeen teveel gedoe omdat ik ook over een Ziggo-abonnement beschik en de race dus gewoon op de televisie kan volgen. De camerastandpunten zijn leuk, maar dat heb je na een tijdje ook wel gezien. Ik wil gewoon languit op de bank de race volgen en niet actief met de tablet aan de slag. Dit is echter persoonlijk en kan voor jou wellicht anders zijn.

Heb je nu echt een bloedhekel aan Olav Mol, dan is het Engelse commentaar van deze streamingdienst de moeite waard en cast je de uitzending met Engels commentaar gewoon naar de televisie. Ook als je geen Ziggo-abonnement hebt is F1 TV Pro absoluut de moeite waard. Zo kun je relatief betaalbaar toch de Formule 1-races volgen. Laten we hopen dat F1 TV Pro de komende tijd verder wordt ontwikkeld. Een stabieler netwerk, de aangekondigde Android TV-app en Apple TV-app en meer mogelijkheden kunnen we alleen maar toejuichen.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Harrie

Harrie
09 mei 2021 om 06:41

Bedankt voor het informatieve artikel. Momenteel heb ik van ziggo een abo van sporttotaal. Dit functioneert via Apple TV prima en kost €9,99 p/m en kan elke maand opzeggen. Tevens nog 6 kanalen waaronder tijdens de live race een “inside stream” heb deze nog nooit gebruikt. Ik wil lekker op de bank de race kijken en genieten en geen gedoe van wisselen van scherm e.d. Maar als de mogelijkheid om ook via de Apple TV app deze dienst te bekijken probeer ik het beslist. De jaarprijs is echt behoorlijk “scherp-concurrerend”. Met vriendelijke groet, Harrie.

Inloggen