F1 TV Pro: dit moet je in 2024 weten over de streamingdienst van de Formule 1

31 januari 2024 8 Minuten 118 Reacties
F1 TV Pro

De streamingdiensten schieten als paddenstoelen uit de grond. Naast de streamingdiensten voor films, series, muziek en games heeft ook de Formule 1 een eigen streamingdienst. Via F1 TV Pro kun je live de Formule 1 volgen en bedien je zelf de camera's. Ook heb je toegang tot telemetrie en radioverkeer. Is F1 TV Pro in 2024 een must voor de Formule 1-liefhebber en een goed alternatief voor Viaplay? Wij zochten het voor je uit.

In 2024 heb je twee mogelijkheden om Formule 1 te volgen. In beide gevallen moet je een abonnement afsluiten. Je kunt kiezen voor de streamingdienst Viaplay, waarbij je naast het Formule 1-seizoen ook toegang krijgt tot diverse andere sporten, films en series, of je kiest voor F1 TV Pro. F1 TV Pro is de eigen streamingdienst van de Formule 1 en is een goedkoper alternatief voor Viaplay. Of althans, dat was het. In 2024 gaat er echter een hoop veranderen bij de officiële streamingdienst van de Formule 1. Is het iets voor jou? In dit artikel duiken we dieper in op deze streamingdienst.

Wat is F1 TV Pro?

F1 TV Pro laat je kijken naar de Formule 1. Niet alleen kun je de vrije trainingen, kwalificatie en de race volgen, maar ook de Formule 2, Formule 3 en de Porsche Supercup. Je kunt met deze streamingdienst live de races bekijken waarbij je zelf het commentaar kunt kiezen. De streamingdienst neemt het commentaar van Viaplay over, maar dat valt niet bij iedereen in de smaak. Heb je geen zin in Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk, dan zet je het commentaar in het Engels om naar David ‘Crofty’ Croft te luisteren. Naast de vrije trainingen, kwalificatie en de race op een normale manier volgen, net als je kent van de televisie, kun je ook voor een interactieve manier van kijken kiezen. Pak er een tablet bij en kies zelf de camerastandpunten. Als je de race alleen maar wilt bekijken vanuit de cockpit van Max Verstappen, dan kan dat ook. Je hoort ook live het radioverkeer ondertussen. Ook heb je toegang tot telemetrie of een splitscreen-mogelijkheid. Zo kijk je tegelijk de live-uitzending en de race vanuit de cockpit van je favoriete coureur.

Een abonnement op F1 TV Pro afsluiten

De streamingdienst heeft twee verschillende abonnementen. Een TV Access- en TV Pro-abonnement. Dat eerste abonnement is eigenlijk niet interessant, want je kunt geen live races kijken, alleen herhalingen. Je hebt dus het TV Pro-abonnement nodig. En voor 2024 heeft de streamingdienst de prijzen ontzettend omhoog gegooid. In 2023 betaalde je voor het TV Pro-abonnement 64,99 euro per jaar of 7,99 euro per maand. In 2024 ga je fors meer betalen, namelijk 11,90 euro per maand. Waar is het jaarabonnement? Tot 19 februari kon je die afsluiten voor 94,99 euro op jaarbasis, maar ineens is de mogelijkheid weggehaald. Heb je daarvoor nog een abonnement afgesloten? Dan heb je geluk en ben je goedkoper uit. Moet je nu nog kiezen? Dan moet je verplicht 11,90 euro per maand betalen. Meer informatie en afsluiten van F1 TV Pro kan hier.

Wanneer je naar de website van F1 TV Pro surft en een abonnement wilt afsluiten, dan heb je enkel de mogelijkheid om een creditcard te gebruiken. Wil je meer mogelijkheden? Dan hebben we gelijk een tip voor je. Download de app van de streamingdienst op je smartphone en neem vanuit de app een abonnement. Wij hebben de Play Store gebruikt. Daar heb je ineens veel meer mogelijkheden, waaronder PayPal, iDeal of betalen via je telefoonrekening.

F1 TV Pro gratis bij een Viaplay-abonnement

In 2024 is er echter nog een manier om in het bezit te komen van een F1 TV Pro-abonnement. Abonnees van Viaplay krijgen namelijk gratis een F1 TV Pro-abonnement bij het afsluiten van een abonnement op Viaplay. Uiteraard is de Scandinavische streamingdienst duurder, maar met een prijs van 15,99 euro per maand (17,99 euro per 22 mei) of omgerekend 12,79 euro per jaar bij een jaarabonnement (aanbieding geldt tot 11 maart) is er wel één heel groot voordeel. Je kunt je Viaplay-abonnement nu namelijk met een ander huishouden delen. Zo kan één huishouden via de Viaplay-app naar Formule 1 kijken en het andere huishouden via de F1 TV Pro-app via deze constructie. En dat is belangrijk om te weten, want sluit je alleen een F1 TV Pro-abonnement af, dan kun je niets delen met een ander huishouden. Viaplay delen met een ander huishouden is dus verreweg de goedkoopste manier om aan F1 TV Pro te komen.

Kijken op verschillende apparaten

F1 TV Pro is ontstaan in 2018 met enkele basisfuncties, maar sinds die tijd zijn de mogelijkheden alleen maar groter geworden. Vandaag de dag kun je op veel meer apparaten kijken dan bij de introductie, alhoewel de mogelijkheden nog altijd vrij beperkt zijn.

Uiteraard kijk je op je pc, laptop en Apple Mac met Chrome, Edge, Firefox en Safari. Daarnaast worden alle Android-apparaten (smartphones en tablets) met Android 7 of hoger ondersteund. Ook iOS-apparaten (iPad en iPhone) vanaf iOS 10 en hoger worden ondersteund. Voor zowel Android als iOS kun je een app downloaden in respectievelijk de Play Store en App Store. Qua TV en casting heb je uiteraard ondersteuning via de Chromecast (Gen 2 of hoger), Apple TV, Amazon Fire TV en Android TV. Die laatste is even een lastige, want hoewel er ondersteuning zou moeten zijn is de app op de hier aanwezige Philips Android TV niet te vinden. Je kunt hem echter wel sideloaden naar je Android TV toe. Met je Samsung TV of LG TV zit je dus eigenlijk vast aan een Chromecast of vergelijkbaar apparaat. Voor alle ondersteunde apparaten (nu en in de toekomst) kijk je op deze pagina op de website van de streamingdienst. De races kijk je in een Full HD-resolutie met 50 beeldjes per seconde. De bitrate lag vorig jaar op maximaal 12 Mbit/s. Dat is bijna de helft hoger dan bij Viaplay, waar je ook in Full HD kunt kijken. Laten we hopen dat de app in 2024 ook beschikbaar komt voor diverse Smart-TV’s. Dat kijkt toch vaak het prettigst.

Viaplay
Lees ook

Viaplay of F1 TV Pro: welke moet je in 2024 kiezen om Formule 1 te kijken?

Duiken in de archieven van de Formule 1

Is er geen live autosport te kijken, dan duik je de archieven in. Je kunt klassieke races bekijken, jaaroverzichten van seizoenen, documentaires over legendarische circuits of legendarische coureurs. Het aanbod is behoorlijk groot en de kwaliteit van de documentaires is over het algemeen goed. Weet echter dat vrijwel alles in de Engelse taal is, dus ben je het Engels niet helemaal machtig, dan zal je hier wat minder plezier aan beleven. De echte liefhebber kan zich dan ook weken vermaken door in de historie van de Formule 1 te duiken. F1 TV Pro draait puur om het racen en heeft dankzij de ruime hoeveelheid aan documentaires meer te bieden dan alleen live Formule 1.

Is F1 TV Pro de moeite waard?

Is de streamingdienst van de Formule 1 de moeite waard? Niets is zo makkelijk als gewoon de televisie aan te zetten en de race te bekijken op een lineair kanaal. Dat hoort echter niet tot de mogelijkheden in 2024. Je zult een app moeten gebruiken van Viaplay of F1 TV Pro. De officiële streamingdienst van de Formule 1 is in 2024 veel minder interessant door de enorme prijsverhoging, het ontbreken van een optie om geen goedkoper jaarabonnement meer af te kunnen sluiten en het feit dat je ook gratis F1 TV Pro krijgt bij een abonnement op de Scandinavische streamingdienst Viaplay.

Formule 1 kijken bij F1 TV Pro is wel veel interactiever dan het kijken via Viaplay. Je kunt met een tweede scherm aan de slag, camerastandpunten kiezen, radioverkeer luisteren of de telemetrie bekijken. Dat is leuk voor een keer, maar uiteindelijk wil je waarschijnlijk languit op de bank naar de race kijken. Gelukkig behoort dat gewoon tot de mogelijkheden en je kunt zelfs ook nog het commentaar kiezen.

De goedkoopste manier om F1 TV Pro te kijken is dus een abonnement afsluiten op Viaplay. Dat klinkt gek, maar is wel de waarheid. Ga het abonnement van Viaplay delen met een ander huishouden en je kunt dankzij de Viaplay-app en de F1 TV Pro-app samen naar het nieuwe Formule 1-seizoen kijken voor een veel goedkoper bedrag dan wanneer je alleen een abonnement afsluit op F1 TV Pro.

Laten we hopen dat de streamingdienst in 2024 toch verder wordt ontwikkeld, want het lijkt een beetje stil te staan op het moment. Een nog stabieler netwerk, een breder beschikbare Android TV-app en apps voor onder andere televisies van Samsung en LG kunnen we alleen maar toejuichen.

Reacties (118)