Formule 1 kijken bij Viaplay: alles wat je moet weten over de streamingdienst

03 februari 2023 8 Minuten 11 Reacties
Viaplay

Ook in 2023 kun je weer terecht bij Viaplay voor de Formule 1, darts, Engels en Duits voetbal en diverse films en series. Wat kun je verwachten van de streamingdienst in het nieuwe jaar?

De nieuwe streamingdienst Viaplay is sinds 1 maart 2022 Formule 1 gaan uitzenden in Nederland. Ziggo is de uitzendrechten kwijt en voor de komende jaren zijn deze in handen van de Nordic Entertainment Group (NENT). Het afgelopen jaar heb je voor het eerst Formule 1 kunnen kijken bij Viaplay. Kies jij in 2023 weer voor Viaplay? Dit moet je weten over deze streamingdienst.

Viaplay in Nederland

De streamingdienst Viaplay werd op 1 maart 2022 in Nederland gelanceerd. Je kunt een abonnement nemen op Viaplay via Ziggo en KPN, waarbij het toegevoegd kan worden als een extra dienst bovenop je bestaande abonnement voor televisie en internet of je sluit een abonnement af op de website van Viaplay. De prijs voor 2023 is verhoogd. Viaplay kost nu 15,99 euro per maand. Een jaarabonnement kost tot 28 februari 2023 10,49 euro per maand. Daarna 12,79 euro per maand bij een jaarabonnement. Je zit er dan wel een jaar aan vast. Hiervoor krijg je dan toegang tot alle vrije trainingen, kwalificaties en de races van de Formule 1, maar ook voetbal uit de Engelse Premier League en de Duitse Bundesliga. Ook de PDC darts zijn te zien op Viaplay, samen met Hoofdklasse Hockey, KSW Mixed Martial Arts en vrouwenvoetbal uit diverse competities. Viaplay voegt daarnaast regelmatig nieuwe sporten en toernooien toe.

Naast sport kun je bij Viaplay ook films en series kijken. Onder de naam Viaplay Originals vind je originele content en dat zijn veelal Scandinavische series. Qua films en series kon je bij lancering ongeveer dertig originele producties vinden, zoals Love Me, The Box, Threesom, Honour (zie foto boven) en Partisan. Viaplay is groot in Scandinavië en wij kennen Zweden en de omringende landen qua televisie natuurlijk met name vanwege de zeer populaire misdaadseries. Daarvan kan je er dus ook een heleboel vinden op de streamingdienst. Het afgelopen jaar is het aanbod groter geworden. Wat dacht je van Billy the Kid, Litvinenko, Last Light of This England met een heel goed lijkende Boris Johnson?

Daarnaast vind je ook series van Liongate+ (voorheen Starzplay) op de streamingdienst zoals Power, Animal Kingdom, The Great, Black Sails en Spartacus. Daarnaast zijn er licenties afgenomen om films en series van andere maatschappijen te kunnen tonen. Op dit moment vind je films als Ghostbusters, Mad Max Fury Road, Nothing Hill, Elysium en de zelf geproduceerde film Gold Run op de streamingdienst.

Je kijkt Viaplay niet alleen via je smart-tv (Samsung, LG, Sony, Philips en TCL), maar ook op je smartphone en tablet (iOS en Android), Chromecast, Apple TV, Android TV, Amazon Fire TV en PC en Mac.

Formule 1 kijken met Viaplay

De Formule 1 begint in 2023 weer met de eerste race op 5 maart 2023 in Bahrein. Uiteraard kijk je de dagen ervoor weer de vrije trainingen en de kwalificatie. Mogelijk gaat Viaplay, net als in 2022, ook weer de testdagen voor de eerste race uitzenden. Viaplay heeft een compleet programma inclusief uitgebreide voor- en nabeschouwingen. Helaas vind je geen 4K-resolutie bij Viaplay, maar kijk je Formule 1 in 1080p. De maximale bitrate was 5 Mbit/s in 2022 en was lager dan de bitrate bij F1 TV Pro. De beeldkwaliteit was bij de officiële streamingdienst van de Formule 1 dus beter. Wat men van plan is in 2023 is nog niet bekend. In 2023 mogen we eigenlijk Formule 1 in 4K verwachten, maar dat lijkt er helaas bij beide diensten wederom niet in te zitten. Dat deed Ziggo in 2021 toch beter.

Zoals al eerder bekend geen Olav Mol, Jack Plooij en Rob Kamphues bij Viaplay. De vaste mensen bij Ziggo hebben vorig jaar plaats moeten maken voor een nieuwe generatie. De presentatie in de studio is in handen van Amber Brantsen. We kennen Amber Brantsen als nieuwslezeres en presentatrice bij de NOS, maar als groot Formule 1-fan was ze ook regelmatig aanwezig bij de uitzendingen van Ziggo. Amber krijgt ook in 2023 weer gezelschap van de vaste analisten Christijan Albers, Giedo van der Garde en Tom Coronel in de studio. Die laatste twee kennen we uiteraard ook van de uitzendingen van Ziggo Sport, waar beide heren ook vrijwel ieder raceweekend als analisten aanwezig waren.

Nieuwe pitreporter in 2023

Het commentaar tijdens de races is ook in 2023 in handen van het duo Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk. Beide heren zullen op locatie aanwezig zijn. Allebei hebben ze jarenlange ervaring in de racerij. Waarschijnlijk ken je de stem van Nelson Valkenburg maar al te goed van Eurosport waar hij het commentaar deed bij de 24 uur van Le Mans, Formule E, Formule 3 en de Dakar. De ouders van Nelson zijn eigenaar van Geva Racing, waar coureurs als Tom Coronel, Jeroen Bleekemolen en zelfs de teambaas van McLaren Zak Brown heeft gereden. Ook de tweede commentator Melroy Heemskerk was coureur bij Geva Racing en reed als coureur in de Porsche Cup, FIA GT-klasse en in langeafstandsraces. Hij schoof regelmatig aan op Eurosport om het co-commentaar te leveren en beide heren hebben dan ook ruime ervaring als commentator in de racewereld, zo laat Topgear weten. In 2022 was niet iedereen even enthousiast over het commentaar, alhoewel het veelal een kwestie van wennen was. Op de redactie zijn we, na een onwennig begin, namelijk best positief over het duo. Je kunt ook altijd kiezen voor Grand Prix Radio met live commentaar van Olav Mol en Jack Plooij.

Stéphane Kox was in 2022 de nieuwe verslaggever in de paddock, maar ze keert in 2023 niet terug. Ze wil zich meer richten op haar studie en eigen race-activiteiten. Het is op het moment van schrijven nog niet bekend wie het stokje over gaat nemen van Stéphane. Waarschijnlijk keren de internationale experts wel weer terug. Vorig jaar zagen we voormalig teamgenoten bij McLaren Mika Hakkinen en David Coulthard regelmatig in de paddock, net als Tom Kristensen die negen keer de 24 uur van Le Mans heeft gewonnen.

Viaplay
Lees ook

Viaplay of F1 TV Pro: welke moet je in 2023 kiezen om Formule 1 te kijken?

Alternatief met F1 TV Pro en samenvattingen bij de NOS

Is het je enkel om de Formule 1 te doen? Dan kunnen we begrijpen dat 15,99 euro veel geld is voor hooguit twee races (soms drie) per maand. Welke mogelijkheden heb je dan nog meer?

F1 TV Pro is de officiële streamingdienst van de Formule 1. Via F1 TV Pro kun je live de Formule 1 volgen en bedien je zelf de camera’s. Ook heb je toegang tot telemetrie en radioverkeer en kijk je de Formule 2, Formule 3 en de Porsche Supercup. Een abonnement op F1 TV Pro kost 7,99 euro per maand of 64,99 euro per jaar. Naast live-uitzendingen kun je op de streamingdienst ook meer dan 650 historische races, exclusieve documentaires en herhalingen bekijken. Naast F1 TV Pro is er ook een abonnement op F1 TV Access. Deze biedt hetzelfde aanbod als F1 TV Pro, behalve de live races. Een abonnement op F1 TV Access kost 26,99 euro per jaar of 2,99 euro per maand.

Wil je niet perse live kijken? Dan kun je de samenvattingen bij de NOS gaan kijken. De NOS heeft iets meer mogelijkheden voor samenvattingen dan toen Ziggo de uitzendrechten nog had. Viaplay beloofde in 2022 om zes races op het open net uit te gaan zenden. Uiteindelijk konden we alleen de Grand Prix van Zandvoort in 2022 gratis bekijken op de publieke omroep, dus die belofte werd niet nagekomen.

F1 TV Pro
Lees ook

F1 TV Pro: dit moet je weten over de streamingdienst van de Formule 1

Viaplay in 2023

Viaplay gaat ook in 2023 weer de Formule 1 uitzenden. Naast het volgen van Max Verstappen en Nyck de Vries kun je bij Viaplay dus ook terecht voor allerlei andere sporten en films en series. Het abonnement kost 15,99 per maand of 10,49 euro per maand bij een jaarabonnement. Deze prijs voor een jaarabonnement geldt tot 28 februari 2023. Daarna gaat de prijs voor een jaarabonnement omhoog naar 12,79 euro per maand bij een jaarabonnement. De hogere prijs ten opzichte van F1 TV Pro zal voor sommige mensen even schrikken zijn. Je moet daarom ook echt geïnteresseerd zijn in andere sporten en het overige aanbod van Viaplay om het meeste uit je abonnement te halen. Je kijkt Viaplay dus niet alleen via je smart-tv, maar ook op je smartphone en tablet (iOS en Android), Chromecast, Apple TV en PC en Mac. Ga jij een abonnement nemen in 2023? Laat het ons weten in de reacties.

Reacties (11)