Formule 1 kijken bij Viaplay: alles wat je in 2024 moet weten over de streamingdienst

01 februari 2024 9 Minuten 11 Reacties
Viaplay

Ook in 2024 kun je weer terecht bij Viaplay voor de Formule 1, darts, Engels en Duits voetbal en diverse films en series. Wat kun je verwachten van de streamingdienst in het nieuwe jaar?

De streamingdienst Viaplay is sinds 1 maart 2022 Formule 1 gaan uitzenden in Nederland. Ziggo is de uitzendrechten kwijt en ook in 2024 zijn deze in handen van de Nordic Entertainment Group (NENT). Kies jij in 2024 weer voor Viaplay? Of neem je toch liever F1 TV Pro? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over Viaplay.

Viaplay in Nederland

De streamingdienst Viaplay werd op 1 maart 2022 in Nederland gelanceerd. Je kunt een abonnement nemen op Viaplay via Ziggo en KPN, waarbij het toegevoegd kan worden als een extra dienst bovenop je bestaande abonnement voor televisie en internet of je sluit een abonnement af op de website van Viaplay. De prijs voor 2024 is identiek aan 2023. Viaplay kost 15,99 euro per maand, maar let op. Vanaf 22 mei wordt het maandabonnement twee euro duurder en ben je 17,99 euro per maand kwijt. Een jaarabonnement afsluiten was een bepaalde periode onmogelijk, maar kan inmiddels wel weer. Omgerekend ben je dan 12,79 euro per maand kwijt. Je zit er dan wel een jaar aan vast, maar bent veel goedkoper uit. Een maandabonnement is iedere maand opzegbaar. Via de streamingdienst krijg je toegang tot alle vrije trainingen, kwalificaties en de races van de Formule 1, maar ook voetbal uit de Engelse Premier League en de Duitse Bundesliga. Ook de PDC darts zijn te zien op Viaplay, samen met diverse andere sportevenementen. Viaplay voegt daarnaast regelmatig nieuwe sporten en toernooien toe.

Naast sport kun je bij Viaplay ook films en series kijken. Onder de naam Viaplay Originals vind je originele content en dat zijn veelal Scandinavische series. Qua films en series kon je bij lancering ongeveer dertig originele producties vinden, zoals Love Me, The Box, Threesom, Honour (zie foto boven) en Partisan. Viaplay is groot in Scandinavië en wij kennen Zweden en de omringende landen qua televisie natuurlijk met name vanwege de zeer populaire misdaadseries. Daarvan kan je er dus ook een heleboel vinden op de streamingdienst. Het afgelopen jaar is het aanbod groter geworden. Wat dacht je van Billy the Kid, Litvinenko, Last Light of This England met een heel goed lijkende Boris Johnson?

Afgelopen jaar keek je ook naar series van Liongate+ (voorheen Starzplay) op de streamingdienst zoals Power, Animal Kingdom, The Great, Black Sails en Spartacus. Helaas lijken die voor 2024 weer verdwenen. Daarentegen zijn realityseries van Hayu toegevoegd en is ook het filmaanbod een stuk uitgebreider geworden. Zo kijk je op het moment van schrijven naar populaire filmseries als Ghostbusters, The Hungers Games, Divergent, The Karate Kid en Rambo. Qua aanbod is het lang niet zo groot als Netflix, maar het aanbod is wel beter aan het worden.

Je kijkt Viaplay niet alleen via je smart-tv (Samsung, LG, Sony, Philips en TCL), maar ook op je smartphone en tablet (iOS en Android), Chromecast, Apple TV, Android TV, Amazon Fire TV en PC en Mac.

Formule 1 kijken met Viaplay

De Formule 1 begint in 2024 weer met de eerste race op 2 maart 2024 in Bahrein. Uiteraard kijk je de dagen ervoor weer de vrije trainingen en de kwalificatie. Viaplay kennende zullen ook de testdagen, een week voor de eerste race, weer uitgezonden worden. De streamingdienst heeft een compleet programma inclusief uitgebreide voor- en nabeschouwingen. Helaas vind je geen 4K-resolutie bij Viaplay, maar kijk je Formule 1 in 1080p. De maximale bitrate was 5 Mbit/s in 2023 en was lager dan de bitrate bij F1 TV Pro. De beeldkwaliteit was bij de officiële streamingdienst van de Formule 1 dus beter. Wat men van plan is in 2024 is nog niet bekend. In 2024 mogen we eigenlijk Formule 1 in 4K verwachten, maar dat lijkt er helaas bij beide diensten wederom niet in te zitten. Dat deed Ziggo in 2021 toch beter.

Zoals al eerder bekend geen Olav Mol, Jack Plooij en Rob Kamphues bij Viaplay. De vaste mensen bij Ziggo hebben twee jaar geleden plaats moeten maken voor een nieuwe generatie. De presentatie in de studio is in handen van Amber Brantsen. We kennen Amber Brantsen als nieuwslezeres en presentatrice bij de NOS, maar als groot Formule 1-fan was ze ook regelmatig aanwezig bij de uitzendingen van Ziggo. Amber krijgt ook in 2024 weer gezelschap van de vaste analisten Christijan Albers, Giedo van der Garde en Tom Coronel in de studio. Die laatste twee kennen we uiteraard ook van de uitzendingen van Ziggo Sport, waar beide heren ook vrijwel ieder raceweekend als analisten aanwezig waren.

Nieuwe pitreporter sinds 2023

Het commentaar tijdens de races is ook in 2024 in handen van het duo Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk. Beide heren zullen op locatie aanwezig zijn. Allebei hebben ze jarenlange ervaring in de racerij. Waarschijnlijk ken je de stem van Nelson Valkenburg maar al te goed van Eurosport waar hij het commentaar deed bij de 24 uur van Le Mans, Formule E, Formule 3 en de Dakar. De ouders van Nelson zijn eigenaar van Geva Racing, waar coureurs als Tom Coronel, Jeroen Bleekemolen en zelfs de teambaas van McLaren Zak Brown heeft gereden. De tweede commentator, Melroy Heemskerk, was coureur bij Geva Racing en reed als coureur in de Porsche Cup, FIA GT-klasse en in langeafstandsraces. Hij schoof regelmatig aan op Eurosport om het co-commentaar te leveren en beide heren hebben dan ook ruime ervaring als commentator in de racewereld. In 2022 was niet iedereen even enthousiast over het commentaar, alhoewel het veelal een kwestie van wennen was. Ook vorig jaar was er nog kritiek te horen, alhoewel we op de redactie, op een onwennig begin na, uiteindelijk best positief zijn over het duo.

Stéphane Kox was in 2022 de nieuwe verslaggever in de paddock, maar ze keerde in 2023 niet terug. Chiel van Koldenhoven heeft het stokje overgenomen. Voorheen werkte Chiel als verslaggever bij NOS Sport. Waarschijnlijk keren de internationale experts wel weer terug. In een wisselende samenstelling mag je ongetwijfeld weer rekenen op Mika Hakkinen, David Coulthard en vele anderen.

Viaplay
Lees ook

Viaplay of F1 TV Pro: welke moet je in 2024 kiezen om Formule 1 te kijken?

F1 TV Pro gratis bij een Viaplay-abonnement

Alhoewel het nieuwe jaar begon met negatief nieuws over de financiële situatie bij Viaplay, het stoppen van het lineaire kanaal Viaplay Xtra bij je provider (kanaal 200 bij Ziggo, 225 bij KPN) en het feit dat je op geen enkele wijze meer live-sportevenementen als de Formule 1 kunt delen bij Viaplay, is er ook zeer goed nieuws te melden waardoor kiezen voor Viaplay in plaats van F1 TV Pro voor een heel groot deel van de mensen zeer voordelig is geworden. Abonnees van Viaplay krijgen namelijk gratis een F1 TV Pro-abonnement bij het afsluiten van een abonnement op Viaplay. Uiteraard is de Scandinavische streamingdienst duurder, maar met een prijs van 15,99 euro per maand (na 22 mei 17,99 euro per maand) of omgerekend 12,79 euro per jaar (na 11 maart wordt het jaarabonnement duurder) bij een jaarabonnement is er wel één heel groot voordeel. Je kunt je Viaplay-abonnement nu namelijk met een ander huishouden delen. Zo kan één huishouden via de Viaplay-app naar Formule 1 kijken en het andere huishouden via de F1 TV Pro-app via deze constructie. En dat is belangrijk om te weten, want sluit je alleen een F1 TV Pro-abonnement af, dan kun je niets delen met een ander huishouden. Viaplay delen met een ander huishouden is dus de goedkoopste manier om in 2024 naar de Formule 1 te kijken.

Aangezien het lineaire kanaal dus stopt bij je provider, moet je in 2024 de app gebruiken. Laten we hopen dat de streamingdienst geleerd heeft van de afgelopen jaren en de capaciteit goed op orde heeft, zodat we zonder ergernis het 2024-seizoen van de Formule 1 kunnen volgen.

F1 TV Pro
Lees ook

F1 TV Pro: dit moet je in 2024 weten over de streamingdienst van de Formule 1

Viaplay in 2024

Viaplay gaat ook in 2024 weer de Formule 1 uitzenden. Naast het volgen van Max Verstappen en alle andere coureurs kun je bij Viaplay dus ook terecht voor allerlei andere sporten en films en series. Het abonnement kost 15,99 per maand (na 22 mei 17,99 euro per maand) of 12,79 euro per maand bij een jaarabonnement. De prijs is hiermee dit jaar niet veranderd ten opzichte van 2023. Goed om te weten is dat het lineaire kanaal van Viaplay Xtra verdwijnt. Je kunt dus niet bij Ziggo kanaal 200 of KPN kanaal 225 meer naar de Formule 1 kijken en dat zal voor veel mensen toch een tegenvaller zijn. Het was namelijk erg makkelijk om gewoon even te zappen naar het juiste tv-kanaal. Je moet in 2024 dus de app van Viaplay gebruiken. Leuke extra is dat je F1 TV Pro volledig gratis cadeau krijgt bij een Viaplay-abonnement. Zo kan je of Formule 1 kijken via de Viaplay-app of via de F1 TV Pro-app. En daarmee is het abonnement ook te delen met een ander huishouden, waardoor als je hiervoor kiest Viaplay dus goedkoper is dan een los abonnement op F1 TV Pro dat niet te delen is. Het is voor 2024 dus interessanter dan ooit om een afweging te maken tussen F1 TV Pro of Viaplay, maar heb je vrienden of familie (in een ander huishouden) die ook graag kijkt? Dan is Viaplay voor 2024 verrassend genoeg de goedkoopste optie, omdat je dan de prijs kunt delen.

Reacties (11)