De PlayStation Portal is de volgende, redelijke dure accessoire die je voor de PlayStation 5 kunt kopen. Het is een opmerkelijk product, bedoeld voor een relatief kleine groep mensen. De Portal is namelijk een handheld waarmee je games vanaf een PS5 kunt streamen. Je streamt ze dus niet vanuit de cloud, maar rechtstreeks vanuit je eigen woonkamer. Andere, dure randapparatuur die Sony eerder uitbracht voor de populaire spelcomputer zijn de PSVR2 en de DualSense Edge-controller.
De PlayStation Portal is een handheld voor de Remote Play-functie van de PlayStation 5, waardoor je overal je PS5-games kunt spelen. Maar daar betaal je wel flink voor: 220 euro. Is de Portal die prijs waard?
PlayStation Portal is uniek
In veel opzichten is de PlayStation Portal een uniek product. Hoewel we vaker handhelds voor cloudgaming voorbij hebben zien komen (zoals de Abxylute One of Logitech G Cloud), is dit de eerste handheld in z’n soort die gericht is op gamen via Remote Play. Dat is een (exclusieve) PS5-functie die je in staat stelt games te streamen naar een ander apparaat vanaf een PlayStation 5, zoals een computer of smartphone. Je speelt dus géén games vanuit de cloud, laat dat duidelijk zijn.
Maar het is niet zo dat je de PlayStation Portal direct aan de PlayStation 5 koppelt. Nee, in plaats daarvan maak je verbinding met het internet, waardoor er altijd kans is op vertraging. Omdat je de Portal waarschijnlijk alleen in een thuissituatie gebruikt, is dat een vreemde opzet – maar dat is nou eenmaal hoe Remote Play werkt. Het opent wel de deuren naar gamen buiten de deur, maar daar bestaan dan wel duidelijke voorwaarden voor. Waar we het later in deze review over gaan hebben.
DualSense-controller met een scherm
Het ontwerp is eveneens een eigenschap dat de Portal zo bijzonder maakt. Heel oneerbiedig gezegd heeft Sony een DualSense-controller door midden gehakt en daar een lcd-scherm van 8 inch tussen gestopt. Gezien de prijs zou je wellicht een oled-scherm verwachten, maar niets is minder waar. Desondanks stellen de kleuren het contrast niet teleur en is de kijkhoek groot genoeg. De maximale verversingssnelheid van 60 frames per seconde en 1080p-resolutie zijn eveneens voldoende.
In de palm van je hand heb je in principe niet echt betere specs nodig. Ja, het kan beter – maar dan lopen de kosten nog verder op en krijgt de accuduur een flinke klap. Voor nu is het goed om te weten dat de batterij zo’n acht uur meegaat en dat is een fijne score. Want dat betekent dat je in elk geval twee tot drie avonden rustig kunt gamen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over een lege accu. Opladen gaat met ongeveer twee uur relatief snel, maar is verder niet spectaculair.
Qua gebruikersduur is de PlayStation Portal vergelijkbaar met een DualSense-controller, die ook ongeveer acht uur meegaat. Voor een controller is dat minder indrukwekkend; dus dan begrijp je onze teleurstelling in de Edge wat beter. In vergelijking met de PS5-controller zijn de analoge sticks (helaas zonder duurzame hall effect-sensoren) iets kleiner gemaakt. Daar heb je tijdens het gamen geen last van en ze werken prima. Ze draaien soepel door en doen wat ze moeten doen.
Geen bluetooth?
Tot slot willen we de nadruk leggen op twee opvallende factoren. Zoals je merkt is de PlayStation Portal om heel wat aspecten uniek, maar op een manier waarop je dat niet verwacht. De PlayStation Portal heeft namelijk geen bluetooth… Dat is niet zo’n heel groot probleem; maar wel wanneer je een draadloze koptelefoon of setje oordoppen wil koppelen om je partner op de bank niet tot last te zijn. In plaats daarvan heb je wel twee andere opties tot je beschikking; je bent dus niet heel beperkt.
Zo kun je gewoon een bedrade headset aansluiten. Er zijn meer dan genoeg gaming headsets die je daarvoor kunt gebruiken. Daar heb je dus geen Sony-model voor nodig. Maar als je tijdens het gamen liever een draadloze set gebruikt, dan moet je investeren in Sony’s nieuwe Pulse-aanbod. Dat bestaat momenteel uit een koptelefoon (Pulse Elite) en setje oordoppen (Pulse Elite). Die producten zijn per 6 december beschikbaar en hebben we momenteel niet kunnen testen.
Sony Inzone H5 en Inzone Buds
Ondertussen hebben we wel twee andere, recent gelanceerde Sony-audioproducten kunnen testen. Dit is een koptelefoon en een setje oordoppen die gericht zijn op gamers. Ze vallen onder het Sony Inzone-merk, dat zich met name richt op gamers. Maar met de meegeleverde, draadloze adapters, kun je ze ook op een PlayStation 5 gebruiken. De koptelefoon, de Sony Inzone H5, is bovendien bedraad aan te sluiten op de PlayStation Portal (en PlayStation 5-controller), waardoor je hem dus alsnog perfect kunt gebruiken.
De oordoppen, de Sony Inzone Buds, lenen zich veel minder voor de Portal. Je kunt ze namelijk alleen via de meegeleverde adapter gebruiken op een PS5. Game je gewoon op de tv of een monitor, dan werken ze perfect en sluit de audio heel prettig aan op wat er gebeurt op het scherm. Je zou kunnen denken: oké, ik blijf toch thuis terwijl ik op de Portal game, kan ik ze dan niet alsnog aansluiten? En ja, dat kan, en dan hoor je nog steeds alles heel goed — maar er is dan ook sprake van een piepkleine, merkbare vertraging.
En dat gamet – hoe warm en breed de audio ook klinkt – toch wat minder fijn. De H5 valt perfect tussen de eerder op FWD geteste H3- en H7-koptelefoons van hetzelfde merk. Je kunt dus bedraad en draadloos aansluiten (via 2,4 GHz) en krijgt toegang tot een betere microfoon dan op de H3. Je betaalt wel iets meer voor de H5 dan de H3, maar wat ons betreft zijn de verbeteringen dat verschil in prijs meer dan waard. Maar onthoud: voor de perfecte, draadloze audio-ervaring, heb je dus de PlayStation Link-producten nodig.
PlayStation Portal instellen
Nu we de technische gegevens benoemd hebben, is het tijd om de aandacht echt te focussen op de PlayStation Portal. Ondanks het vreemde uiterlijk en het brede formaat, vinden we de handheld prettig in de hand liggen. Het product is zwaarder dan een normale controller. Maar als je hem op schoot legt terwijl je op de bank gamet (of in bed), dan merk je daar niets van. De randen aan de zijkant zijn wat scherp op ons model, wat niet echt spreekt voor de afwerking.
Voordat we echter kunnen beginnen met gamen, dienen we de PlayStation Portal in te stellen. In tegenstelling tot onze ervaring met de Abxylute One, heeft dat veel minder voeten in aarde. Je hoeft geen third-party apps te downloaden en allerlei (twijfelachtige) handelingen uit te voeren om de boel draaiende te krijgen. Op de One (en ook andere handhelds met Android) maken we gebruik van de app Chaiki, maar in dit geval krijg je gewoon een Sony-product met een PlayStation-omgeving.
Dat betekent dat je de gegevens van je wifi-netwerk invult, wacht tot alles gedownload en geïnstalleerd is en je een PS5 kunt uitkiezen. In ons geval hoefden we Remote Play niet te activeren binnen de instellingen, want dat hadden we al gedaan. De Portal legt overigens prima uit wat je moet doen (en op welk moment), dus dat gaan we hier niet uitleggen. Het komt erop neer dat de installatiemethode simpel en toegankelijk is en je binnen no-time aan het gamen bent.
Gamen op de PlayStation Portal
En dan komen we aan bij de belangrijkste vraag van deze recensie: hoe bevalt het gamen op de PlayStation Portal. Nou… We zijn niet weggeblazen. We zullen ook eerlijk zijn: we hadden er meer van verwacht. We hadden al ervaring met Remote Play op handhelds en destijds was onze conclusie dat het op zich werkt, en dat met name rustige games zich prettig laten spelen. De verbinding is over het algemeen stabiel en is in ons geval tijdens het testen in elk geval nog weggevallen.
Maar de kwaliteit van de stream is niet echt super. Zeker niet wanneer je snelle actiegames speelt. Tijdens Octopath Traveler II merken we bijzonder weinig van de kortstondige vertraging tussen input en handeling. Maar starten we Final Fantasy XVI of Rocket League op, dan voel je dat er iets mis is. Je bent gewoon niet net zo snel als wanneer je gewoon op een PS5 zou spelen. De vertraging op de lijn (de lag) is minimaal, maar toch gevoelsmatig te groot om er geen last van te hebben.
De audio klinkt ook een beetje snerpend uit de dunne speakers van de PlayStation Portal (waardoor het gemis van bluetoothaudio iets groter wordt), terwijl de beeldkwaliteit hevig per game verschilt. FF XVI wordt al snel wazig en mistig, terwijl Rocket League heel scherp blijft en begint te schokken. Voor deze opzet hebben we bewust de PS5 met een ethernetkabel aan het modem gekoppeld, om verdere verlies van snelheid te voorkomen. Maar voor gamestreaming zijn we er helaas nog niet.
PlayStation Portal kopen?
Ondanks dat kunnen we ons toch voorstellen dat de PlayStation Portal een goede aanwinst van je groeiende collectie PlayStation-accessoires kan zijn. Zeker wanneer je een partner of kinderen hebt die graag tv kijken (of zelf een game willen spelen op een andere console). Bovendien kun je met een mobiele internetverbinding een wifi-hotspot opzetten en zo ook onderweg of bij vrienden je favoriete PlayStation 5-games spelen. Maar dan moet je wel een sterke internetverbinding hebben.
De Portal maakt Remote Play-gaming bovendien heel toegankelijk. Je hoeft niet te rommelen met third-party apps en hebt ook geen enkel gedoe met het aanpassen van controllerknoppen. Alles zit op de plek waar het hoort te zitten. In die zin is het een geslaagd product. Een dure oplossing voor een klein probleem, maar wel eentje dat doet wat het belooft. Ook al is de beeld- en audiokwaliteit niet het sterkst. Voor nu ontstijgt de Portal het niveau ‘gadget’ nog niet en kunnen we – gezien de prijs en het beperkte gebruikt – nog geen gloeiende aanbeveling meegeven. Wachten op een prijsdaling, dus.
Dualsense Edge-controller
Naast de PlayStation VR2 beschikt de PlayStation 5 over nog meer dure, optionele hardware, zoals de Dualsense Edge. Dit is een zogenaamde pro-controller die een aantal toffe functies aanbiedt, die je niet tegenkomt op de normale controller. Zo krijg je toegang tot extra knoppen en kun je met gemak de analoge knuppels omwisselen. Of die controller je geld waard is, lees je in deze uitgebreide review.
Beoordeling
PlayStation Portal
- Comfortabel gamen
- Gamen zonder je televisie
- Goed genoeg voor wat rustigere games
- Geen gedoe met button mapping
- Mooi geïntegreerd systeem
- Pijnloze installatie
- Veel te duur
- Niet de beste beeld- en audiokwaliteit
- Geen bluetooth
Beoordeling PlayStation Portal
Ondanks dat kunnen we ons toch voorstellen dat de PlayStation Portal een goede aanwinst van je groeiende collectie PlayStation-accessoires kan zijn. Zeker wanneer je een partner of kinderen hebt die graag tv kijken (of zelf een game willen spelen op een andere console). Bovendien kun je met een mobiele internetverbinding een wifi-hotspot opzetten en zo ook onderweg of bij vrienden je favoriete PlayStation 5-games spelen. Maar dan moet je wel een sterke internetverbinding hebben.
De Portal maakt Remote Play-gaming bovendien heel toegankelijk. Je hoeft niet te rommelen met third-party apps en hebt ook geen enkel gedoe met het aanpassen van controllerknoppen. Alles zit op de plek waar het hoort te zitten. In die zin is het een geslaagd product. Een dure oplossing voor een klein probleem, maar wel eentje dat doet wat het belooft. Ook al is de beeld- en audiokwaliteit niet het sterkst. Voor nu ontstijgt de Portal het niveau ‘gadget’ nog niet en kunnen we – gezien de prijs en het beperkte gebruikt – nog geen gloeiende aanbeveling meegeven. Wachten op een prijsdaling, dus.
Reacties (1)