Beste games van dit moment – deel 29 (herfst 2023)

01 oktober 2023 + 10 minuten 0 Reacties
starfield-beste-games

In dit overzicht bespreken we de beste games die je nu speelt op je Xbox One, Xbox Series X, PlayStation 4, PlayStation 5 en Nintendo Switch.

In dit overzicht kijken we naar de beste games van de afgelopen twee, drie maanden. We kijken naar de games die voor verschillende consoles uitgebracht zijn: de Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X|S. Games die voor PS4 en Xbox One uitgebracht zijn, kunnen tevens gespeeld worden op de PS5 of Series X|S, vaak in betere kwaliteit. Heel vaak draaien games gewoonweg soepeler, maar in sommige gevallen is er ook een boost in het aantal frames per seconde. Soms komen we ook games tegen die wat minder goed in de smaak vallen.

Pikmin 4

De Pikmin-serie van Nintendo is een geliefde franchise met een schare groep fans die bij de games zweren. Sinds het eerste deel is de serie echter al aan verandering onderhevig en Pikmin 4 voor Nintendo Switch vormt daar geen uitzondering in. Net zoals in voorgaande delen staat de basis nog steeds als een huis. Je speelt met een personage (dat je dit keer overigens zelf kunt vormgeven) en moet een groepje wezens genaamd Pikmin begeleiden, terwijl ze allerlei verschillende soorten taken voor je uitvoeren.

Pikmin 4 is, net als z’n voorgangers, een puzzelgame met realtime strategy-elementen. In de games moet je meestal spulletjes verzamelen om bepaalde dingen (zoals een ruimteschip) te maken. Ondertussen neem je het op tegen kwaadaardige flora en fauna en maak je obstakels kapot om weer verder te komen. Elke Pikmin heeft zo zijn eigen kwaliteiten, eigenschappen en zwaktes waar je rekening mee moet houden. Daardoor moet je altijd scherp zijn op wie je meeneemt op je volgende expeditie.

Het nieuwe deel gooit een aantal vertrouwde elementen over de boeg. Zo kun je dit keer ook in de avond op pad gaan. Je wordt daarbij geholpen door één van de twee nieuwe soorten Pikmin, namelijk de Glow Pikmin. Zo kun je ook ’s avonds zien wat je aan het doen bent. Daarnaast is er nog een Ice Pikmin toegevoegd, die tegen ijs kunnen en vijanden kunnen bevriezen. Bovendien kun je de hulp inschakelen van Oatchi, een hondje. Dat hondje kan eveneens spullen dragen en objecten voor je slopen.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat je Captain Olimar redt, een personage uit eerdere delen. Dat doe je in het hoofdverhaal; alleen of in je eentje. Tijdens het spelen ontgrendel je ook nog een zijverhaal waarin je wederom in de huid kruipt van Olimar. Je krijgt dan een soort voorverhaal te zien, waardoor je weet wat er met de kapitein gebeurd is voordat Pikmin 4 van start gaat. Dit nieuwe deel bevat genoeg verrassende elementen die spelers van het eerste uur kunnen verrassen, maar nieuwe spelers niet hoeven te overrompelen.

Armored Core VI: Fires of Rubicon

Soms kan het leven zo simpel zijn. Als we vechtende robots op onze televisies zien, dan zijn we geïnteresseerd. En als het dan een game betreft van de makers van Dark Souls en het tien jaar geduurd heeft voordat deel vijf op een opvolger kon rekenen, dan zijn we helemaal van de partij. Technisch gezien hebben we te maken met mechas in Armored Core VI: Fires of Rubicon, maar dat mag de pret niet drukken. De gevechten zien er daarvoor veel te spectaculair uit en de gameplay is behoorlijk moeilijk, maar o zo bevredigend als je prevaleert.

Armored Core bestaat dus al redelijk lang; het eerste deel verscheen in 1997. Maar aan de kern is al die tijd niet heel veel gesleuteld. Je bent een naamloos personage dat verschillende gevechtsrobots bestuurt. Dat doe je op opdrachtenbasis. Soms vanuit een bedrijf en anders krijg je van een bepaald persoon een missie. Wanneer je klaar bent, ontvang je credits en met die credits kun je je huidige robot upgraden. Ook krijg je mettertijd toegang tot nog meer opties, missies en middelen, waardoor je dus lekker aan de gang kunt blijven.

Hoe je je mecha precies vormgeeft, dat is geheel aan jou — dat is niet veranderd aan Armored Core VI: Fires of Rubicon. Je kunt beide armen van wapens voorzien en achterop heb je ook nog ruimte voor wat geweld. Je krijgt bovendien alle tijd en ruimte om je builds uit te proberen. Want in tegenstelling tot voorgaande delen, hoef je je nu geen zorgen te maken over eventueel openstaande schulden. Juist, in vorige delen van deze serie leverde je geld in wanneer een missie fout afliep, maar daar is nu geen sprake van.

Armored Core VI: Fires of Rubicon mag dan wel een pittig, en daarmee typische From Software-, spel zijn, het straft spelers niet voor het falen. Merk je dat iets niet lekker loopt, dan ga je terug naar de tekentafel en probeer je wat anders uit. Dat maakt de game iets toegankelijker, maar niet heel veel. Als je alles uit dit spel wil halen, moet je goed tegen je verlies kunnen. Ook moet je het leuk vinden om optimale builds voor de mechas te vinden — maar gelukkig staat het internet vol met ideeën voor je gevechtsrobots.

Disney Illusion Island

Tussen al het geweld van snelle auto’s (daar later meer over), ruimtereizen en vechtende robots door (oké, en het gepuzzel met schattige wezentjes), kom je nog wel eens een verrassende game tegen. Dit najaar vinden we dat in Disney Illusion Island, een exclusieve game voor Nintendo Switch. Dit is een – toegegeven, relatief korte – 2d-platformgame met zogenaamde Metroidvania-achtige elementen. Als je dat niets zegt: soms heb je specifieke items nodig om verder te komen. En als je dit niet hebt, moet je die gaan zoeken.

Disney Illusion Island heeft een unieke, grafische stijl, die waarschijnlijk extreem goed aanslaat bij de jongere gamers onder ons. En het mooiste is: je kunt dit spel gewoon samen met je (klein)kind, broertje, zusje, neefje of nichtje spelen, aangezien er een coöperatieve modus aanwezig is. Je kunt in totaal met vier spelers spelen, die dan allemaal in de huid kruipen van één van de vier speelbare personages. Dit zijn Mickey, Minnie, Donald en Goofy. De personages spelen allemaal hetzelfde; dus dan gaat het alleen om de voorkeur voor personage.

De vier helden kunnen lopen, rennen, springen en meer behendige taken uitvoeren. Vechten zit er niet in. Dat is voor wat oudere spelers misschien nadelig, maar eigenlijk past het perfect bij het uiterlijk en de ambiance. Betekent dit dat Disney Illusion Island een saai avontuur is? Allerminst. Tijdens je avontuur kom je ook bazen tegen die je een kopje kleiner moet maken. Dat doe je niet door hem direct aan te vallen, maar door op een slimme manier van de omgeving gebruik te maken. Leuk voor druilerige zondagen met het gezin.

Starfield

We hebben er even op moeten wachten (een jaar of zes), maar je kunt nu Starfield spelen op Xbox-consoles. Met een abonnement op Game Pass kost je dat niets. En alleen dat al is een reden de game op z’n minst voor een paar uur uit te proberen. Starfield is een action-rpg waarin je in de huid kruipt van een mijnwerker in het jaar 2300, dat in aanraking komt met een speciaal artefact. Dat object zorgt voor een flinke trip door ruimte en tijd, en daarmee heb je meteen een nieuw doel te pakken. Wat is dit voor artefact en waar komt het vandaan?

In het hoofdverhaal van Starfield ga je op pad om dat doel te verwezenlijken. En hoewel zo’n premisse al genoeg is voor een game waar je tientallen uren in kunt stoppen, is het daarnaast een typische game van spellenmaker Bethesda. Dat betekent dat er ontzettend veel gebieden zijn die je kunt ontdekken en verkennen, personages waar je mee kunt communiceren en spullen zijn om te verzamelen. Er zijn daarnaast nog eens vier verhaallijnen waar je je een flink aantal uur mee kunt vermaken. Maar dat is afhankelijk van hoe je speelt.

Vooral dat laatste is belangrijk. Middels gesprekken en specifieke acties heb je invloed op hoe bepaalde missies volbracht worden. Soms komt dit heel plat neer op iemand doodschieten of niet, maar woorden kunnen net zo effectief zijn. Door te investeren in de juiste vaardigheden, openen zich letterlijk deuren voor je die anders gesloten zouden blijven. Zo wordt elk ruimte-avontuur net dat beetje persoonlijker en specialer. Je bepaalt bovendien helemaal zelf waar je je aandacht op stort. De mogelijkheden lijken eindeloos.

Maar zijn dat zeker niet. Wanneer je eenmaal doorhebt wat de grenzen van Starfield zijn, dan doet dat een beetje afbreuk aan de onderdompeling. Animaties zijn wat houterig, werelden zijn leeg en de gespreksopties zijn niet altijd even uitgebreid als je zou willen. Daarnaast zijn er lange laadtijden en oogt niet elke omgeving met evenveel zorg gemaakt. De belangrijkste voorwaarde is dat je een game als Fallout 4 moet kunnen waarderen. Starfield is wat dat betreft goed te omschrijven als Fallout 4 in space… on crack.

Sea of Stars

Op de FWD-redactie zijn we niet vies van games die prachtig verwijzen naar games van weleer. Sea of Stars is zo’n game, die zich hevig heeft laten inspireren door belangrijke role playing games uit de jaren negentig. Dit is bovendien een prequel bedoeld voor iedereen die fan is van The Messenger; nog zo’n game die rechtstreeks uit het verleden lijkt te komen. Sea of Stars vertelt het verhaal van de Children of the Solstice, die de krachten van de zon en de maan combineren zodat daar Eclipse Magic uit voort kan komen.

Deze kracht is nodig om allerlei monsters te verslaan die momenteel door de wereld razen. Die zijn allemaal gemaakt door een kwaadaardig persoon genaamd de Fleshmancer. Spelers krijgen de taak diegene te verslaan, door een kleurrijke wereld te verkennen en deel te nemen aan turn-based battles, die gemoderniseerd zijn. Net als in games als Super Mario RPG en Paper Mario dien je tijdens het gevechten actief te blijven en moet je constant – op de juiste momenten – een knop indrukken voor harde aanvallen.

Bovendien is het mogelijk combo’s uit te voeren met allerlei personages en zijn er allerlei manieren om je team sterker te maken. Sea of Stars leent zich daardoor uitstekend voor strategische gevechten. Wat de game vooral zo tof maakt: je hoeft niet constant te grinden om verder te komen. En de gevechten vinden plaats in dezelfde omgeving als de wereld die je verkent, net zoals in Chrono Trigger. Je hoeft daardoor niet constant naar laad- en transitieschermen te kijken, die Final Fantasy vroeger rijk was.

Miasma Chronicles

Dit overzicht van beste games kenmerkt zich door genres waar we van houden op de redactie. Daar mag een tactische role playing game als Miasma Chronicles eigenlijk niet aan ontbreken. Eigenlijk hoort dit spel thuis in ons vorige overzicht; maar we kregen de code wat later binnen dan gebruikelijk, waardoor we hem alsnog nu behandelen. Miasma Chronicles combineert turn-based strategy-gameplay met sluip-en-kruip-elementen, wat in elk geval al op papier een interessante, unieke combinatie oplevert.

In Miasma Chronicles krijg je te maken met een post-apocalyptische versie van de Verenigde Staten. Deze wereld krijgt te maken met iets dat miasma heet; iets dat levende dingen transformeert of doodt. Je kruipt in de huid van een jongen genaamd Elvis, die op zoek gaat naar zijn moeder. Die heeft namelijk een handschoen achtergelaten waarmee de miasma te beheersen is. Dat levert een aantal vragen op waar hij – en jij ook als speler – logischerwijs het fijne van wil weten. Een fijne rode draad die door het spel verweven zit.

De gameplay staat als een huis. De ontwikkelaar laat zien goed te begrijpen waar een tactische role playing game aan moet voldoen. Als speler krijg je te maken met allerlei cooldowns, waardoor je niet constant je speciale aanvallen kunt gebruiken. Dat is aanvankelijk jammer (want de skills zijn cool), maar later komen er personages in je team die netjes om bepaalde beperkingen heen kunnen werken. Je leert het spel daardoor beter kennen, waardoor je er meer plezier uit kunt halen — helemaal wanneer de gameplay klikt.

Het mooiste aan Miasma Chronicles is dat je helemaal zelf bepaalt hoe moeilijk het spel is. Je kunt kiezen uit verschillende moeilijkheidsgraden, die je verder kunt personaliseren. Zo maak je het voor jezelf wat gemakkelijker door het richtsysteem te versimpelen. Ook kun je instellen dat je wat minder te maken wil krijgen met aspecten die werken op basis van een willekeurige kans. Dit soort kleine dingen kunnen games toegankelijk maken, en ervoor zorgen dat iedereen er plezier uithaalt — ongeacht het ervaringsniveau.

Atlas Fallen

De laatste tijd zijn er veel toffe action-rpg’s uitgekomen en een game die je daarvan zeker niet moet missen is Atlas Fallen. Atlas Fallen speelt zich af in een wereld waar een grote god over de mensheid regeert. Je kunt hem te allen tijde zien, want hij hangt boven iedereen in de lucht. Behalve een paar mensen die hem helpen om alles in het gareel te houden, is iedereen onderworpen aan zijn wil. En laat jij nu net iemand zijn die tot de tweede groep behoort.

Je begint het verhaal als een zogenoemde unnamed, die zoals iedere unnamed zand met essence moet opgraven en naar de stad brengen. Maar tijdens een transport vind je een artefact dat je krachten geeft en zo probeer je de mensheid te redden. Op het eerste oog lijkt dit op soortgelijke verhalen, maar de game werkt het best tof uit. Het artefact dat je vindt is wel een van de grote pluspunten van Atlas Fallen. Het is eigenlijk gewoon een grote handschoen, maar de gevechten die je daarmee kunt voeren zijn heel vet.

Zo kun je verschillende essence stones in je handschoen stoppen en naarmate elk gevecht vordert, kun je die stenen activeren. Maar dan moet je natuurlijk niet geraakt worden, want dan verlies je wat gevechtspunten. Maar gevechten op een vette manier winnen is niet het enige wat de handschoen doet. Zo kun je er namelijk ook mee over de grote zandwerelden skiën en er mee door de lucht heen springen. Ook heel tof, want de werelden zijn redelijk groot en zo kun je er ook extra van genieten.

Er is niet veel pop-in (grafische elementen die ineens tevoorschijn komen), dus je kunt ver kijken. Atlas Fallen is een goede action-rpg met een mooie wereld en vette gevechten en alsof dat nog niet genoeg is kun je de hele game vanaf het begin ook nog eens met z’n tweeën spelen. En als we ergens van houden op de redactie, dat zijn dat wel coöp-games!

The Crew: Motorfest

The Crew-franchise heeft er een nieuwe titel in de garage bij gekregen in de vorm van The Crew: Motorfest. Dit deel speelt zich af op een toffe nieuwe locatie. In Motorfest race je namelijk over de mooie straten van Hawaii. En niet alleen over de straten, aangezien The Crew erom bekendstaat dat je met verschillende voertuigen kunt racen, waaronder vliegtuigen en boten. Zo ben je dus in staat om het hele eiland te verkennen.

Hawaii is niet één op één nagemaakt, maar er zijn veel toffe locaties mooi tot leven gebracht in Motorfest. Het kan niet een The Crew-game zijn zonder multiplayermodes en Motorfest stelt niet teleur. Zoals altijd kun je een een eigen crew opstarten of joinen, en samen lekker tegen de computer racen in de verschillende playlists die de game rijk is. Daarnaast kun je in verscheidene races een zo snel mogelijke tijd neerzetten en na een week kijken hoe hoog je op de leaderboards staat. Ook is er een grote race over heel het eiland die je met twaalf personen kunt rijden. Heel tof.

Maar het bulk van het racen dat je zult doen is in de al eerder genoemde playlists. Dit zijn speciaal samengestelde races met elk hun eigen thema. Er zitten een paar tussen die wat minder zijn, zoals die van de Youtubers en influencers. Maar de rest is heel tof en heeft echt een eigen stijl, en alles is in samenwerking met het eiland Hawaii. Bij een vet vormgegeven game zoals deze moet je uitkijken dat je het racen niet vergeet, maar het rijdt allemaal super goed. Voor een arcaderacer dan. The Crew is nooit een simulatieracer geweest, maat dat moet je ook helemaal niet willen. Hier wil je gewoon lekker rond tuffen over een mooi eiland op de vetste manier en dat kan ook heel goed met Motorfest.

Meer informatie

Disclaimer: voor alle games die we testen voor het overzicht, hebben we een recensiecode of -exemplaar ontvangen. Mocht je een game missen op de lijst, dan hebben we daar geen code of exemplaar voor gekregen. Games die we onder meer nog aangevraagd hebben zijn Baldur’s Gate 3, Mortal Kombat 1, Lies of P, Baten Kaitos I & II HD Remaster en Samba de Amigo: Party Central.

Voor meer informatie, tips en adviezen voor de zoektocht naar een nieuwe tv waar je de beste games op kunt spelen, kun je terecht in de sectie tips en adviezen . Hier lees je ook alles over een perfect audiosysteem en koopgidsen voor alle apparatuur.

Lees ook onze recensies van gameconsoles

Reacties (0)