De beste beeldinstellingen voor je consoles (Xbox, PlayStation en Nintendo)

27 december 2022 3 Minuten 0 Reacties
Xbox Series X

Moderne consoles, zoals Xbox, PlayStation en Nintendo Switch, bieden veel beeldinstellingen aan. In dit overzicht lees je daar alles over.

Vroeger – en dan hebben we het over twintig jaar geleden – was het argument voor consoles dat ze plug and play waren. Je haalde de console uit de doos, stopte de stekker in het stopcontact en koppelde hem aan je tv, en dat was het. Je zette je oude Nintendo of PlayStation aan en kon meteen beginnen met spelen. Je hoefde nergens rekening mee te houden qua beeldscherm- of geluidsinstellingen. Want die waren zoals je ze zagen. Echter, anno 2022 is dat wel anders en bieden Xbox, PlayStation en Nintendo allemaal verschillende opties aan voor hun consoles.

In 2022 hebben we op FWD.nl daarom aandacht en ruimte besteed aan de vele opties die je tegenkomt binnen de instellingen van je Nintendo Switch, PlayStation 5 en natuurlijk Xbox Series X. Binnen die artikelen lees je hoe je de consoles optimaal instelt en wat de verschillende opties doen. Omdat we ons kunnen voorstellen dat die artikelen een beetje ondergesneeuwd zijn in het aanbod artikelen op deze website, presenteren we daarom in dit overzicht de artikelen nog een keertje op een rij. Zo kun je altijd nog even kijken of je de consoles goed ingesteld hebt.

Horizon Zero Dawn
Lees ook

Beste games van 2022-2023: deze games wil je echt gespeeld hebben

Beeldinstellingen Nintendo Switch aanpassen

Het is geen geheim dat Nintendo lekker zijn eigen pad bewandelt met de Nintendo Switch. Het apparaat heeft een maximale resolutie van 1080p en ondersteunt zaken als 4k, hdr en aanverwante termen gewoonweg niet. Daarom is het instellen van je Switch zo gepiept, maar dan nog kan het geen kwaad om de instellingen een keertje langs te gaan. Het kan namelijk zijn dat de spelcomputer niet goed overweg gaat met de randen van je televisie. Dat en meer behandelen we in dit artikel, over de optimale beeldinstellingen van de meest recente Nintendo-spelcomputer.

8.5
Nintendo-Switch-OLED-versie

Beoordeling
Nintendo Switch OLED-model

Pluspunten
 • Oled-scherm
 • Accuduur
 • Designveranderingen
Minpunten
 • Maximale helderheid
 • Speakers
 • Resolutie

Beoordeling Nintendo Switch OLED-model

Of je het Nintendo Switch OLED-model nodig hebt als gamer, hangt af van je situatie. Ben je niet bang voor eventuele burn-in-problemen (waar oled-schermen over het algemeen last van hebben), heb je nog geen Switch en wil je er eentje aanschaffen? Dan is dit de beste versie die je nu kunt kopen, zonder twijfel. Heb je al een Nintendo Switch en game je voornamelijk met het apparaat op schoot? Ook dan kunnen we het upgraden aanraden. Ben je iemand die voornamelijk op de tv speelt, dan kun je dit model laten liggen – tenzij je die ethernetpoort ont-zet-tend belangrijk vindt.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Nintendo Switch OLED-model

Beeldinstellingen Xbox Series X aanpassen

Wanneer je de Xbox Series X uit de doos haalt, dan is de console waarschijnlijk niet perfect afgesteld op jouw televisie. Aan de hand van de hdmi-koppeling bepaalt de Xbox welke opties ingesteld worden; dat gaat automatisch. Maar soms zijn bepaalde functies niet beschikbaar of werken specifieke instellingen niet goed met elkaar samen, waardoor er problemen kunnen ontstaan. Daarom is het geen overbodige luxe om de instellingen van je console én tv een keertje na te lopen, en dat kun je onder meer aan de hand van dit uitgebreide artikel doen.

8.5
550×496

Beoordeling
Xbox Series X

Pluspunten
 • Backward compatibility
 • Toekomstbestendige hardware
 • Ray tracing
 • Snelle laadtijden
 • 60 en 120 fps
 • Stoer en speels design
Minpunten
 • Geen oplaadkabel voor controller meegeleverd
 • Veel technische zaken om rekening mee te houden
 • Geen exclusieve games bij lancering
 • Voelt niet 'nieuw'

Beoordeling Xbox Series X

De Series X is voornamelijk bedoeld voor de mensen die al flink wat tijd en plezier geïnvesteerd hebben in het Xbox-ecosysteem en een flinke bibliotheek aan games opgebouwd hebben. Het maakt dan niet uit of die games fysiek of digitaal zijn. De ondersteuning voor vier generaties aan videogames is namelijk het sterkste punt van de console. Heb je niet zo veel Xbox-, Xbox 360- en / of Xbox One-games, dan kun je misschien nog even wachten met de aankoop. Maar heb je dat wel, dan is het een no-brainer dat je de console in huis haalt. Want dan speel je de beste versie van die videogames.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Xbox Series X

Beeldinstellingen PlayStation 5 aanpassen

Hoewel de PlayStation 5 in principe zelfstandig de beeldkwaliteit bepaalt van de console, kan het geen kwaad die beeldinstellingen een keertje te controleren. Wellicht kun je met een specifieke aanpassing het beeld verbeteren of een bepaald probleem oplossen. De kans is vrij groot dat het aanwezige probleem door een instelling van je tv veroorzaakt wordt, maar daar lees je alles over in dit complete artikel. Eerst kijken we naar de instellingen voor de beeldkwaliteit binnen de instellingen van de PlayStation 5 en wat ze doen.

8.5
51lKRVsPGAL._AC_SL1448_

Beoordeling
PlayStation 5

Pluspunten
 • Snelle laadtijden
 • Exclusieve games
 • De fantastische controller
 • PlayStation 4-games spelen
 • Nieuwe interface
 • Persoonlijke instellingen
Minpunten
 • Interface soms onduidelijk
 • Design en kleur niet voor iedereen
 • Geen 1440p en VRR
 • Specificaties hdmi 2.1 niet volledig benut
 • Missende audio- en videoformats

Beoordeling PlayStation 5

Daar waar de Xbox Series X furore maakt met superieure hardware, functies die de next-gen overstap gemakkelijk maakt én uitgebreide backward compatability, zien we dat Sony zich juist richt op zaken die tijdens het gamen belangrijk zijn. De controller voelt ontzettend uniek en geeft letterlijk en figuurlijk extra gewicht aan je gameplaysessies. Tel daarbij de exclusieve games op die je meteen op je PS5 kunt spelen (je hoeft dus nergens op te wachten), en je hebt een console die erom schreeuwt aangezet te worden. Ja, dat design moet je dan maar even voor lief nemen.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker PlayStation 5

sony-inzone-h9-groot

Beste gaming headsets

Als gamer heb je een behoorlijke luxe positie aangaande gaming headsets. Want je komt er in om. Maar dat heeft helaas ook het nadeel dat je soms door de bomen het bos niet meer zien. De afgelopen weken hebben we op FWD enkele gaming headsets getest en die presenteren we hier in een handig overzicht. Zo kun je nog even nalezen welke koptelefoon voor gaming het beste bij je past, of welke wellicht niet. Je kunt immers maar één keer je geld uitgeven, dus dan is het goed om te weten waaraan precies en wat je dan kunt verwachten.

gaming-headsets-getest
Lees ook

Gaming headsets getest: 4 interessante opties voor verschillende soorten gamers

Meer lezen?

Voor meer informatie, tips en adviezen voor de zoektocht naar een nieuwe tv waar je de beste games op kunt spelen, kun je terecht in de sectie tips en adviezen . Hier lees je ook alles over een perfect audiosysteem en koopgidsen voor alle apparatuur.

Lees ook onze recensies van gameconsoles

De beste games van 2022Reacties (0)