Beeldinstellingen Nintendo Switch aanpassen: hier wil je op letten

26 juni 2022 5 Minuten 0 Reacties
Nintendo Switch

In dit artikel vertellen we je hoe je de beeldinstellingen van je Nintendo Switch kunt instellen, zowel op de tv als via de spelcomputer.

Het is geen geheim dat Nintendo lekker zijn eigen pad bewandelt met de Nintendo Switch. Het apparaat heeft een maximale resolutie van 1080p en ondersteunt zaken als 4k, hdr en aanverwante termen gewoonweg niet. Daarom is het instellen van je Switch zo gepiept, maar dan nog kan het geen kwaad om de instellingen een keertje langs te gaan. Het kan namelijk zijn dat de spelcomputer niet goed overweg gaat met de randen van je televisie. Dat en meer behandelen we in dit artikel, over de optimale beeldinstellingen van de meest recente Nintendo-spelcomputer.

nintendo-switch-oled-2
Lees ook

Review: Nintendo Switch OLED – flink verbeterde handheldervaring

Beeldinstellingen van de Nintendo Switch

Ja, de Nintendo Switch is een fijne gameconsole. Maar een echte powerhouse is het niet. Maar dat hoeft niet erg te zijn. Want de Switch doet wat het moet doen, zonder de ervaring heel erg ingewikkeld te maken. Over het algemeen kun je wel stellen dat wanneer je de Switch aan je televisie koppelt, je de meest optimale instellingen hebt. Maar er kan altijd iets misgaan en het kan ook zijn dat je een term niet begrijpt, daarmee nemen we even een kijke in het onderdeel TV-weergave. Die vind je onder Systeeminstellingen op de console.

De eerste optie die je aantreft is TV-resolutie. Die kun je instellen op automatisch, dan schakelt het systeem over op 1080p wanneer je tv die resolutie ondersteunt. Daar hoef je in principe dus niets aan te veranderen. De tweede optie heet RGB-bereik. Ook hier doe je er goed aan Automatisch te selecteren, maar in sommige gevallen helpt het om het bereik op Beperkt in te stellen. Soms kunnen sommige kleuren nog wel eens verzadigd in beeld verschijnen en met een beperkt RGB-bereik voorkom je dat en ogen de games net even mooier.

Mocht je dus het idee hebben dat bepaalde kleuren veel te helder zijn, dan stel je dus de optie in op Beperkt bereik. Dit is de optie die het meeste invloed heeft op het uiterlijk van de games die je op je tv speelt, en daardoor één van de belangrijkere opties om even na te lopen. Het tv-schermformaat instellen kan ook geen kwaad. Soms stelt de Switch de randen van het scherm niet goed in, waardoor bepaalde delen van een game kunnen wegvallen. Zorg ervoor dat de pijltjes in beeld goed in de hoeken staan en dat de Switch die niet afsnijdt.

Dan komen we aan bij de Schermbeveiliging. Helemaal de mensen met een oled-televisie doen er goed aan die op Aan te zetten. Na vijf minuten zonder activiteit gaat de helderheid van het scherm omlaag, om zaken als inbranding te voorkomen. Je kunt dit ook uitzetten als je wil, maar eigenlijk bereik je daar helemaal niets mee. Tot slot kun je instellen of de tv en Switch samen in- en uitgeschakeld worden wanneer je één van de twee aan of uit zet. Dit is een persoonlijke voorkeur, maar hier staat die uit om irritaties te voorkomen.

Beeldinstellingen van de televisie

Om ervoor te zorgen dat je tv de informatie van je Nintendo Switch goed kan verwerken, moet je mogelijk even wat instellingen aanpassen. Er bestaan inmiddels heel veel soorten tv’s van ontzettend veel fabrikanten, die op allerlei verschillende softwareversies draaien. Daardoor is het moeilijk om specifieke handelingen uit te schrijven voor iedereen, dus probeer ik nu met algemene termen iedereen de juiste kant op de sturen. Zo moet je het hdmi-kanaal waar de Switch op weergeeft, altijd instellen op de gamingmodus, bijvoorbeeld.

Heel veel instellingen zullen daardoor automatisch veranderen. Maar ook hier kan het geen kwaad om de tv een handje te helpen, al heb je er veel minder werk aan dan bij de PlayStation 5 en Xbox Series X. Zo hoef je niets in te stellen met betrekking tot high dynamic range, omdat de Switch daar simpelweg geen ondersteuning voor aanbiedt. Zorgt je televisie ervoor dat de beelden automatisch omgezet worden naar een vergelijkbaar beeld, dan doe je er wellicht goed aan die instelling uit te schakelen (mits de gamemodus dat niet al doet).

Zorg er daarnaast voor dat hdmi-cec actief is op het kanaal van de Xbox Series X. Als die functie uitstaat, dan kan er storing op de lijn ontstaan waardoor bepaalde informatie niet verstuurd kan worden en dat wil je voorkomen. Sommige (oled)-televisies hebben tot slot een optie voor het beheren van je zwartniveaus. Je doet er vaak goed aan automatische standen van televisies uit te schakelen, maar in dit geval is automatische zwartlevelcontrole wat je wil. En lees ook vooral dit artikel over HGIG eens goed na voor meer info.

Meer lezen?

In dit artikel geef ik al wat links naar eerder gepubliceerde artikel op FWD. Zo kom je alles te weten over de juiste instellingen van je televisie, zodat de instellingen van de Nintendo Switch goed tot hun recht komen. Als je daarna nog meer wil lezen, dan kun je het meest recente game-overzicht er nog eens op na slaan, zodat je altijd weet wat je moet spelen. En mocht je in de markt zijn voor een nieuwe tv voor je nieuwe console, dan is dit artikel eigenlijk verplicht leesvoer.

8.5
Nintendo-Switch-OLED-versie

Beoordeling
Nintendo Switch OLED-model

Pluspunten
  • Oled-scherm
  • Accuduur
  • Designveranderingen
Minpunten
  • Maximale helderheid
  • Speakers
  • Resolutie

Beoordeling Nintendo Switch OLED-model

Of je het Nintendo Switch OLED-model nodig hebt als gamer, hangt af van je situatie. Ben je niet bang voor eventuele burn-in-problemen (waar oled-schermen over het algemeen last van hebben), heb je nog geen Switch en wil je er eentje aanschaffen? Dan is dit de beste versie die je nu kunt kopen, zonder twijfel. Heb je al een Nintendo Switch en game je voornamelijk met het apparaat op schoot? Ook dan kunnen we het upgraden aanraden. Ben je iemand die voornamelijk op de tv speelt, dan kun je dit model laten liggen – tenzij je die ethernetpoort ont-zet-tend belangrijk vindt.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Nintendo Switch OLED-model

Reacties (0)