Review: TCL 98C805 (C805-serie) lcd led tv

13 december 2023 + 10 minuten 3 Reacties
TCL-98C805-lifestyle
FWD award

TCL bestormt de markt van de extra grote schermen. We gingen op bezoek in Warschau waar TCL zowel de P745, C805, C845, C955 en X955 had opgesteld, in 85 en 98 inch. Er was dus heel wat te bekijken. We presenteren hoofdzakelijk de resultaten van de 98C805, maar verwijzen occasioneel naar de X955. Meer dan ooit is er keuze voor wie een bioscoopervaring in huis wil.

TCL 98C805 – specificaties

Wat Ultra HD LCD-tv (MiniLED FALD, 48x28 zones, Quantum Dot)
Schermformaat 98 inch (249 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (2x v2.0, 2x v2.1, eARC/ARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 1x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth (A2DP, HID)
Extra's Dolby Vision IQ, HDR10+, HDR10, HLG, WiFi (802.11b/g/n/ac/ax) ingebouwd, Google TV (Android 12), USB/DLNA-mediaspeler, Airplay 2, DVB-T2/C/S2, CI+-slot
Afmetingen 2179 x 1289 x 420 mm (incl. voet)
Gewicht 58,0 kg (incl. voet)
Energieverbruik SDR 195 (G) / HDR 475 watt (G)
Adviesprijs 3.999 euro

TCL 98C805 - Design

Ook grote schermformaten kunnen in een slank profiel zitten. Al moeten we daar eerlijk bij vermelden dat die indruk vooral gewekt wordt door de immense maat van het scherm. Het toestel meet een maximaal profiel van 10 cm onderaan, normaal gezien klasseren we dat als wat dikker, maar op deze maat valt dat echt bijzonder goed mee.

Het frame is nauwelijks zichtbaar, ook op dat vlak moet je dus niet vrezen als je een groot formaat overweegt. Het toestel staat op twee brede voeten die voor prima stabiliteit zorgen. Hou er rekening mee dat die op je meubel moeten passen.

De achterzijde is mooi afgewerkt met een vierkantjespatroon, de kabels kan je wegleiden langs de voeten.

TCL 98C805 - Aansluitingen

De C805 deelt zijn aansluitingen met de C745 en C845 die we eerder dit jaar al testten. Je vindt twee HDMI 2.0-aansluitingen, twee HDMI 2.1-aansluitingen met 48 Gbps bandbreedte, en ondersteuning voor 4K120, ALLM, VRR en ARC/eARC.

De lijst wordt volledige gemaakt met één USB-aansluiting, een composiet video en stereo cinch audio ingang, twee antenneaansluitingen, optische digitale uitgang, een hoofdtelefoonuitgang, Ethernet, WiFi en Bluetooth (voor muis/toetsenbord of draadloze hoofdtelefoon). Alle aansluitingen staan aan de zijkant.

De C805 en X955 hebben een licht gewijzigde selectie. Zij verliezen de composiet video ingang en hoofdtelefoonuitgang, maar krijgen in ruil een extra USB-poort aan de zijkant van het toestel. Erg handig, want door de grote afmetingen is de andere USB-poort moeilijk bereikbaar.

TCL 98C805 - Gebruiksgemak en smart tv

De C805-reeks is voorzien van de nieuwe Mediatek Pentonic 700 chipset, met een quad-core ARM Cortex-A73, 2,5GB RAM en Mali-G52 GPU. Ook de C955 en X955 zijn van die chipset voorzien, net als de 98” versie van de P745. Deze chipset levert een bijzonder vlotte Google TV omgeving. Google TV zelf is niet veranderd ten opzichte van onze testen met de C845 en C745. Dat betekent een Home scherm dat grotendeels voorbehouden is aan gesponsorde content.

Onderaan staat de lijst met jouw selectie apps, die kan je zelf aanpassen. Net daarboven is de eerste tegel in de ‘top picks’ de laatste bron die je gebruikt hebt. Wie verder naar beneden scrolt, vindt een enorme lijst aanbevelingen, georganiseerd per genre.

Een druk op input-toets toont een lint onderaan het scherm, met alle ingangen en recent gebruikte apps. De inhoud van dat lint kan je bovendien aanpassen. Via de options-toets (de drie horizontale streepjes boven de blauwe toets), krijg je het snelmenu voor instellingen op het scherm, ook in de vorm van een lint onderaan. Ook dit menu kan je zelf aanpassen.

Afstandsbediening

Ook de afstandsbediening is rechtstreeks overgenomen van de C745 en C845. Het is een smalle, klassieke remote met afgeronde vormen. De toetsen zijn aangenaam, en de layout is goed. Het gebruiksgemak is prima. Onderaan zijn er drie sneltoetsen voor YouTube, Netflix, en Prime Video. De toetsen voor TCL Channel, TCL Home en de Webbrowser lijken ons minder belangrijk. De afstandsbediening heeft een ingebouwde microfoon voor de Google Assistant.

De C955 en X955-reeks krijgen een nieuwe afstandsbediening die meer past bij hun luxestatus, maar verder een identieke layout heeft.

Functies

De tv is uitgerust met een tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en een CI+-slot. Opnemen is niet mogelijk, TCL biedt die functie enkel als het model een dubbele tuner heeft. Er is ondersteuning voor Chromecast en Apple Airplay 2. De multiview functie die tv-content en het scherm van een smartphone samen op het scherm zet, werkt helaas enkel met TCL-smartphones.

TCL 98C805 - Beeldverwerking

De Mediatek Pentonic 700 is het nieuwe hart van de TCL AiPQ processor 3.0. De prestaties zijn goed vergelijkbaar met die van de vorige processor maar er zijn wel belangrijke verschillen. Zo heeft de processor nu een neuraal netwerk aan boord dat randen verbetert en worden detail hersteld via AI Superresolutie. De upscaling is uitstekend, maar zodra je de scherpte-instelling actief maakt, is het beeld te scherp. Een paar extra stappen die wat minder enthousiast detail toevoegen zijn dus gewenst. Tot dan hou je de scherpte beter op nul. Ruisonderdrukking werkt prima, maar worstelt nog steeds met sterke blokvorming van zwaar gecomprimeerd materiaal. TCL had al een “Superieure Gradatie” instelling om kleurstroken te elimineren, dat filter is nu verbetert. Toch leverde dat geen spectaculaire verbetering. Subtiele kleurstroken verdwijnen goed, maar erg extreme gevallen blijven zichtbaar, tenzij je de hoogste instelling activeert. Die kost echter te veel detail.

Ook op deze reuze-tv’s kan je met een pc in 4K tot 144Hz refreshrate gaan. Wie wat verticaal detail opoffert kan zelfs tor 240Hz refreshrate gaan. Het principe is hetzelfde als op voorgaande TCL-modellen. De processor halveert de verticale resolutie voor alle bewerkingen, en het scherm interpoleert de ontbrekende lijnen. Op de kleinere modellen was dat een te overwegen compromis. Op deze erg grote schermen is er iets meer risico dat het ontbrekende detail zichtbaar is, al hangt dat sterk af van de content. Het lcd-paneel heeft een prima bewegingsscherpte zonder die bijkomende truc. De heel subtiele vage rand verbergt enkel wat minimaal detail. De motion interpolation zorgt voor een prima vloeiende film- of sportbeelden. Enkel bij heel intense camerabewegingen laat het algoritme soms wat aarzeling optekenen.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Geavanceerd/Helderheid Geavanceerd Kleur Geavanceerd Klaarheid Geavanceerd Beweging
Helderheid: 80
Contrast: 90
Zwart niveau 50
Dynamisch contrast: Uit
Zwart stretch: Hoog
Dynamisch Helderheid: auto
Lokale verduistering: Hoog
Lokaal Contrast: Uit/Laag/Hoog
Gamma: 2
Kleurverzadiging: 50
Tint: 50
Dynamische Kleur: Uit
Blauwlichtfilter: Uit
Kleurtemperatuur: Warm
Scherpte: 0-10
MPEG NR: laag
DNR: laag
Superieure gradatie: uit/laag
Vernieuwingsfrequentie: standaard of performance (voor games)

Bewegingsduidelijkheid: Aan
LED-beweging wissen: Uit
Verminder vervagen: 10
Verminder trillen: 6-10

Dynamische versnelling: uit/aan

Scherminstellingen/Overscan: Uit

TCL 98C805 - Beeldkwaliteit

De 98C805 gebruikt een mini-LED Full Array Local Dimming achtergrondverlichting en een VA-paneel. Ze zijn uitgerust met de nieuwe, efficiëntere leds (die eigenlijk drie kleine leds in een verpakking zijn).

De VA-panelen van TCL hebben een zeer goed eigen contrast, we meten een ANSI-contrast van 5.500:1. De echte klapper komt dan van de achterrondverlichting. Met 48×28 (1.344) zones kan de tv het contrast moeiteloos optrekken naar 29.100:1 en nog een pak hoger op eenvoudigere patronen. Daarmee kan je op deze 98 inch werkelijk van uitmuntende beelden genieten. De aansturing is snel, en vertoont bijzonder weinig halo-effect. Lichtaccenten blijven goed bewaard, maar donkere partijen blijven ook echt heel donker.

De X955, het paradepaard van TCL, kreeg zelfs 5.184 zones. Het ANSI-contrast van het paneel lag op 7.000:1 en met dimming geactiveerd ging dat moeiteloos naar 43.600:1. Op zo’n groot scherm is uniformiteit erg belangrijk. In heldere beelden was er wat minimaal dirty screen-effect zichtbaar, in donkere beelden was de uniformiteit erg goed.

De ‘Film’ beeldmode is zeer goed gekalibreerd. Er is bijzonder veel zwartdetail, dat zou dankzij de nieuw processor nog verbeterd zijn, we zijn er in elk geval erg tevreden over. De kleurweergave is prima, en in SDR is de TCL een voorbeeldige tv.  Laat de lichtsensor aan staan als je helderheid boven 50 zet, het beeld kan echt erg helder zijn. Wie de laatste druppel prestaties uit zijn toestel wenst, kan het automatisch laten kalibreren (via Calman of Light Illusion).

TCL 98C805 – HDR

Hou je vast, de lat wordt alweer flink hoger gelegd. Deze 98C805 is eigenlijk de opvolger van de 98C735 die we in het voorjaar konden testen. Die laatste moest nog stellen met 700-800 nits piek. Deze 98C805 legt een piekhelderheid van 1.514 nits voor op het 10% venster en 622 op het volledig wit scherm. Op het 25% venster gaat hij zelfs naar 1.892 nits.

En dan is er natuurlijk de 98X955, die liet de meter omhooggaan tot 2.400 nits op het 10% venster en 923 nits op het volledig wit scherm. Dat model kon op het 2 en 5% venster zelfs uitschieters van 4.500 tot 5.200 nits halen.

De 98C805 heeft een kleurbereik van 92% P3 en 70% Rec.2020, de X955 gaat daar nog licht boven met 94% P3 en 71% rec.2020. Daarmee krijg je sowieso een uitstekende combinatie van licht, kleur en contrast.

TCL kan wel nog verbeteren bij de tonemapping. Wanneer je ‘Dynamic Tonemapping’ uitschakelt, clipt de tv hard op zijn eigen piekhelderheid. Dat is voor heel wat beelden prima, want de piek van 1.500 nits volstaat ligt hoger dan die van de meeste content. Maar als je HDR10-metadata wil laten respecteren, dan moet je ‘Dynamic Tonemapping’ activeren. Dat gedrag zouden we al liever anders zien. Maar lastiger is dat de tonemapping ook het karakter van het beeld licht aantast. Er gaat wat diepte en contrast verloren, en kleuren zijn dan soms ook te helder. Gelukkig kan je kiezen uit drie standen, we adviseren ‘detail’ (de laagste stand), als beste oplossing. Gebruik het als je vermoedt dat je witdetail verliest, maar laat het anders uitstaan. Bij de X955 laat je “Dynamic Tonemapping” best altijd uitstaan, het toestel heeft genoeg helderheid zodat het zelden echt moet tonemappen.

Ook in HDR is de Film-beeldmode goed gekalibreerd, al zien we dat hij licht te helder is. De grijsschaal is uitstekend, mooi neutraal en de kleurweergave over het algemeen erg accuraat. We zien ook bijzonder veel schaduwdetail, zelfs in onze heel moeilijke ‘House Of Dragons’-scene, waar de TCL een sterke indruk nalaat. Met zowel HDR10+ als Dolby Vision IQ heb je bovendien volledige HDR-ondersteuning.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

De VA-panelen die TCL gebruikt hebben een erg goede kijkhoek voor kleuren. Het contrast daalt licht als je niet recht voor het scherm zit, maar dat is nog aanvaardbaar. TCL gebruikt geen extra anti-reflectiefilm, maar kan reflecties toch goed onderdrukken, en zonder een regenboogeffect.

TCL denkt ook altijd aan de gamers. De HDMI 2.1-aansluitingen, twee stuks, kunnen 48-144Hz aan in 4K, wie wil terugschakelen naar Full HD of licht detailverlies in 4K aanvaardt kan zelfs tot 240Hz gaan. De poorten ondersteunen ALLM, HDMI VRR en AMD FreeSync Premium (NVIDIA G-Sync staat niet in de specificaties, en we konden het niet testen maar de kans is reëel dat dat ook mogelijk is). We hebben een input-lag van 17,9ms (4K60) gemeten. Dat is goed. Volgens TCL bedraagt hij in 4K120 slechts 5,3ms.

TCL 98C805 - Geluidskwaliteit

Geluidsprestaties hebben we niet getest tijdens onze doortocht in Warschau. TCL gebruikt nog steeds Onkyo als leverancier van de audioconfiguratie. De 98C805 heeft een 2.1-opstelling van 2×30 watt. De 98X955 is uitgerust met 4.2.2-opstelling van 8×10 watt. Beide modellen ondersteunen Dolby Atmos, DTS:X en DTS Virtual X. TCL voorziet de ARC/eARC-functionaliteit op een van de HDMI 2.0-aansluitingen, zodat een externe geluidsoplossing geen HDMI 2.1-poort bezet.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

TCL 98C805 – Conclusie

Op amper een jaar tijd heeft TCL de bakens voor groot scherm stevig verlegd. De TCL 98C805 is een immense upgrade voor de 98C735. Hij biedt meer aanzienlijk meer helderheid en meer contrast. Op zo een bijna 100 inch scherm is uniformiteit een uitdaging. We merkten heel vaag wat ‘dirty screen effect’ maar net als bij de 98C735 stoorde het eigenlijk nauwelijks. De nieuwe processor is iets te hardhandig met scherpte, maar dat kan je uitschakelen. De belangrijkste opmerking is dat er nog gesleuteld kan worden aan betere tonemapping, al heeft het toestel daar dankzij de goede helderheid niet zo veel nood aan.

Dankzij de 1.344 zones in de achtergrondverlichting en het uitstekende VA-paneel levert de 98C805 een indrukwekkende helderheid én contrast. Een niet te versmaden combinatie, zeker op dit formaat, en je krijgt er nog prachtige quantum dot-kleuren bij ook. De kalibratie is zeer goed, je hoeft enkel naar de film-beeldmode te schakelen voor prachtige schaduwnuances en rijke, natuurlijke kleuren. Ook gamers krijgen een uitstekend pakket, met een prima beeldscherpte en een 240Hz-optie. Kortom, het hoeft geen verder betoog dat zowel films, sport als games er echt wel indrukwekkend zullen uitzien. Deze Google TV staat wat ons betreft ook perfect geprijsd.

9.0
TCL-98C805-toestel
FWD award

Beoordeling
TCL 98C805

Pluspunten
 • Uitmuntend contrast en zwartdetail
 • Zeer goede local dimming met 1.344 segmenten
 • Zeer hoge helderheid en kleurbereik
 • Goede beeldverwerking
 • Verbeterde bewegingsscherpte tot 240Hz
 • Dolby Vision IQ én HDR10+
 • HDMI 2.1 met volledige gamer-features
 • Dolby Atmos en DTS:X
 • Prijs
Minpunten
 • Tonemapping beïnvloedt contrastperceptie
 • Scherpte voegt te veel detail toe
 • Zeer lichte verschillen in heldere uniformiteit

Beoordeling TCL 98C805

Op amper een jaar tijd heeft TCL de bakens voor groot scherm stevig verlegd. De TCL 98C805 is een immense upgrade voor de 98C735. Hij biedt meer aanzienlijk meer helderheid en meer contrast. Op zo een bijna 100 inch scherm is uniformiteit een uitdaging. We merkten heel vaag wat ‘dirty screen effect’ maar net als bij de 98C735 stoorde het eigenlijk nauwelijks. De nieuwe processor is iets te hardhandig met scherpte, maar dat kan je uitschakelen. De belangrijkste opmerking is dat er nog gesleuteld kan worden aan betere tonemapping, al heeft het toestel daar dankzij de goede helderheid niet zo veel nood aan.

Dankzij de 1.344 zones in de achtergrondverlichting en het uitstekende VA-paneel levert de 98C805 een indrukwekkende helderheid én contrast. Een niet te versmaden combinatie, zeker op dit formaat, en je krijgt er nog prachtige quantum dot-kleuren bij ook. De kalibratie is zeer goed, je hoeft enkel naar de film-beeldmode te schakelen voor prachtige schaduwnuances en rijke, natuurlijke kleuren. Ook gamers krijgen een uitstekend pakket, met een prima beeldscherpte en een 240Hz-optie. Kortom, het hoeft geen verder betoog dat zowel films, sport als games er echt wel indrukwekkend zullen uitzien. Deze Google TV staat wat ons betreft ook perfect geprijsd.

Prijsvergelijker TCL 98C805

Reacties (3)