Review: TCL 98C735 – 98-inch tv voor nog geen 4.000 euro

02 mei 2023 + 10 minuten 16 Reacties
TCL_98C735_Lifestyle
FWD award

Een honderd inch beelddiagonaal, daar hadden projectoren een absoluut monopolie op. Maar die dagen lijken langzaam maar zeker achter ons te liggen. Een honderd inch tv is geen onmogelijke zaak, sterker nog, ook de prijs hoeft niet buitensporig te zijn. TCL bracht ons naar Polen om de 98C735 te testen.

TCL 98C735 – specificaties

Wat Ultra HD LCD-tv (FALD 24x8 zones, Quantum Dot)
Schermformaat 98 inch (249 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (2x v2.1 18 Gbps, 2x v2.1.1 48 Gbps, eARC/ARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 1x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth (A2DP, HID)
Extra's Dolby Vision IQ, HDR10+, HDR10, HLG, WiFi (802.11b/g/n/ac) ingebouwd, Android TV (11 R), USB/DLNA-mediaspeler, Airplay 2, DVB-T2/C/S2, CI+-slot
Afmetingen 2.180 x 1.340 x 423 mm (incl. voet)
Gewicht 58,0 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 240 (G) / HDR 375 watt (G)
Adviesprijs 3999 euro

TCL 98C735 - Design

Een en al beeld, dat is eigenlijk de beste beschrijving voor deze kolos. Er zit een metaalkleurig kader rond het beeld, maar vooraan is enkel een fijne lijn zichtbaar. Dat is net als bij de kleinere formaten, maar omdat de verhouding tussen schermoppervlak en die subtiele rand zo extreem is, is het visueel effect nog sterker. Enkel onderaan is er iets meer van het kader zichtbaar.

Het scherm zelf is niet opvallend dik, enkel het onderste deel heeft een meer uitgesproken profiel. Door zijn maat valt dat echter niet op.

De tv staat op twee brede poten links en rechts onder het scherm, en is erg stabiel.

TCL 98C735 - Logistiek

Je vermoedde het waarschijnlijk al, maar een 98 inch-tv stel je niet op in je eentje. Niet alleen is het toestel erg zwaar (58kg), maar het is ook *drumroll* erg groot. Voorzie dus zeker twee personen om het op zijn plaats te zetten. Of beter nog, overleg met de winkelier over een installatie. Hou rekening met de afmetingen (van de doos) wanneer je door nauwe gangen, of liften moet. Er is bij de verpakking ook gedacht aan het uitpakken. De doos verwijder je van rond het toestel, terwijl het blijft staan in het onderste deel. Vervolgens haal je twee piepschuim delen van onder de hoeken, en monteer je de voeten Dan rest je enkel nog om het op het meubel te zetten. Een gewoon tv-meubel is overigens vrijwel zeker te hoog. Bij TCL stond het opgesteld op een meubel van 30 cm hoog, en dat leek ons ideaal.

TCL 98C735 - Aansluitingen

Er zijn vier HDMI-aansluitingen beschikbaar, waarvan twee HDMI 2.1-aansluitingen die 48Gbps bandbreedte leveren (HDMI 1 en 2), met ondersteuning voor 4K120, ALLM, VRR en ARC/eARC.

TCL biedt ook één USB-aansluiting, een composiet video en stereo cinch audio ingang, twee antenneaansluitingen, optische digitale uitgang en een hoofdtelefoonuitgang. Er is ethernet en WiFi voor de netwerkaansluiting en Bluetooth voor muis/toetsenbord of draadloze hoofdtelefoon.

Gebruiksgemak en smart tv

Deze 98 inch-versie van de C735 draait op hetzelfde platform als de 55C735 (en de 65C835) die we eerder al reviewden. Een quad-core ARM Cortex-A73 met 3GB RAM en Mali-G52 GPU zorgt voor een vlotte gebruikservaring in Google TV.

Voor wat meer inzicht in wat Google TV te bieden heeft, kan je terecht op de reviews van de 55C735 en 65C835, op dat vlak is er niets veranderd. We stippen hier liever de wijzigingen aan die TCL in zijn eigen deel van de software aanbracht. Zo is er een nieuw snelmenu in de vorm van een lint onderaan het scherm waar je niet alleen ingangen maar ook apps kunt vastpinnen. Zo creëer je een snelle en handige manier om naar je favoriete bronnen te gaan. Dat lint bevat overigens ook je recente bronnen.

Ook voor de instellingen is er nu een snelmenu dat niet alleen visueel erg duidelijk is, maar ook customiseerbaar. Instellingen die je vaak aanpast, kan je dus vooraan zetten en alle andere zaken eruit halen.

Afstandsbediening

Je kiest uit twee afstandsbedieningen, de oudere met een numeriek toetsenblok, of de nieuwere die duidelijk meer op streaming gericht is.

De nieuwere remote heeft het voordeel via Bluetooth te werken, en beschikt over een ingebouwde microfoon. Met een kleinere selectie toetsen is hij ook handiger, al moet je wel eerst even de soms ongewone iconen leren herkennen. We hadden ook liever gezien dat TCL in plaats van zes vaste sneltoetsen voor apps, enkel YouTube, Netflix, Prime Video en de mediaspeler een vaste toets had gegeven, twee bijkomende programmeerbare toetsen zouden dan een perfecte aanvulling zijn.

Functies

Net zoals zijn kleine broer is deze TCL is uitgerust met een tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en een CI+-slot. Opnemen is niet mogelijk, TCL biedt die functie enkel als het model een dubbele tuner heeft. Chromecast, Airplay 2 maken het gemakkelijk om content van je smartphone naar de tv te sturen. De multiview functie (waarmee je een smartphone en tv-bron tegelijk op het scherm zet) is helaas enkel bruikbaar met TCL smartphones. De ingebouwde mediaspeler ondersteunt alle belangrijke audio- en videoformaten, inclusief HDR, ondertitels, en Dolby en DTS soundtracks.

TCL 98C735 - Beeldverwerking

Deze 98 inch-versie gebruikt dezelfde processor als de kleinere schermformaten, dus veel verschil verwachten we niet. De upscaling levert mooi, maar relatief zacht beeld, iets dat op dit grote scherm wel wat meer opvalt dan op de kleinere modellen. Voor upscaling prefereren we daarom een beetje extra scherpte in de instellingen. Ook de ‘lokaal contrast’ instelling zorgt voor een lichte verbetering. Ze optimaliseert heel genuanceerd en lokaal het contrast zodat je iets meer scherpte in het beeld krijgt. Ruisonderdrukking is prima, maar blokvorming (door zware MPEG-compressie) blijft wat zichtbaar. Zie je kleurbanden in zachte overgangen, dan activeer je ‘Superieure gradatie’. Dat filter werkt uitstekend, maar hou het op de laagste stand anders verdwijnt er te veel detail. Ook in onze nieuwe donkere HDR-versie van Game of Thrones is het resultaat uitstekend.

Het toestel beschikt over een 120Hz-paneel, met veel bewegingsscherpte. Je moet in snelle bewegingen wel wat detail prijsgeven, dat blijft verborgen achter een beperkte vage rand. Het is een optie om ‘LED beweging wissen’ te gebruiken. Deze Black Frame Insertion-techniek leek nauwelijks flikker te tonen, maar hij toont wel wat extra detail. Wil je vloeiende pan-beelden, trek dan ‘Verminder trillen’ op naar minstens acht. De processor grijpt snel in maar laat wel vrij veel beeldartefacten zien.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Geavanceerd/Helderheid Geavanceerd Kleur Geavanceerd Klaarheid Geavanceerd Beweging
Helderheid: 80
Contrast: 90
Zwart niveau 50
Dynamisch contrast: Uit
Zwart stretch: Hoog
Dynamisch Helderheid: auto
Lokale verduistering: hoog
Lokaal Contrast: Uit/Laag/Hoog
Gamma: 0-2
Kleurverzadiging: 50
Tint: 50
Dynamische Kleur: Uit
Blauwlichtfilter: Uit
Kleurtemperatuur: Warm (-5)
Scherpte: 0-10
MPEG NR: laag
DNR: laag
Superieure gradatie: uit/laag
Bewegingsduidelijkheid: Aan
LED-beweging wissen: Uit
Verminder vervagen: 10
Verminder trillen: 6-10Scherminstellingen/Overscan: Uit

 

TCL 98C735 - Beeldkwaliteit

Tot hiertoe zou je misschien denken dat de verschillen met de 55 inch-versie minimaal zijn. Maar dat verandert snel wanneer we de beeldkwaliteit onderzoeken. Waar de kleinere formaten het met een direct led achtergrondverlichting moeten stellen, gebruikt deze 98 inch een Full Array Local Dimming achtergrondverlichting, uiteraard ook met quantum dots en een VA-paneel.

We tellen 24 x 8 zones (192), dat is een ietwat ongewone configuratie, maar de dimmingresultaten zijn erg goed. Het VA-paneel zelf is al goed voor een ANSI-contrast 3800:1 en met de dimming geactiveerd stijgt dat resultaat nog naar 14.200:1. In ons meer relaxte patroon halen we zelfs 4.550:1 zonder dimming en 25.600:1 met dimming. Daarmee levert het 98 inch-scherm een bijzonder knappe prestatie. Ja, af en toe kan je een beperkte halo zien rond kleine objecten, dat is ook een gevolg van het grote scherm. Daardoor zie je de rand van het scherm immers onder een hoek, en de kijkhoek beïnvloedt het contrast wat. Maar door het uitstekende contrast van het VA-paneel valt dat erg goed mee. De dimming reageert ook snel, en laat enkel aan de leidende kant van een bewegend voorwerp soms een klein vertraging opmerken.

Het paneel heeft een goede uniformiteit in donkere beelden. In heldere beelden waren er zeer vage verticale strepen zichtbaar als ‘Dirty Screen Effect’, maar gezien de afmetingen van het scherm is dat nog erg goed, zeker omdat de strepen enkel in extreme gevallen zoals bijna volledig uniform gekleurde beelden zichtbaar waren.

De ‘Film’ beeldmode is erg goed gekalibreerd. Er is heel veel zwartdetail, en de zones hebben nauwelijks of geen impact op de weergave ervan. De kleurweergave is prima, met uitstekende huidskleuren.

TCL 98C735 – HDR

Nog een gebied waar de 98 inch versie enorm verschilt van de kleinere is piekhelderheid. Dankzij de FALD-achtergrondverlichting, halen we een piek van 710 nits op het 10% venster, en zelfs bijna 800 nits op een 25% venster. Het volledig witte scherm levert nog steeds 520 nits. Enkel bij heel kleine vensters moet hij wat helderheid inleveren, door het relatief beperkte aantal zones.

De quantum dots garanderen een erg goed kleurbereik van bijna 94% P3 en 72% Rec.2020. Met die resultaten zit deze C735 eigenlijk dichter bij de prestaties van een C835, al blijft de laatste natuurlijk nog veel helderder.

Voor de beste resultaten laat je wel ‘Dynamische Tonemapping’ geactiveerd. In die mode kijkt de tv naar de HDR10-metadata. TCL biedt drie verschillende opties: detail, balanced en brightness. De ‘detail’ optie lijkt de meeste witnuance weer te geven en bewaart in extreem heldere beelden ook best kleurintensiteit. De volgende stappen maken het beeld iets helderder, maar kosten dan ook wat witdetail. In beelden die zeer helder gemastered zijn (4000 nits), lijkt Dynamic Tonemapping wel nog wat contrast te verliezen.

HDR10-beelden geven een enorme impact op dit grote scherm, er is veel zwartdetail, intense kleuren en veel helderheid. Bovendien is de HDR Film beeldmode uitstekend gekalibreerd. De C735 ondersteunt naast HDR10 en HLG ook Dolby Vision IQ en HDR10+, je kijkt dus gegarandeerd naar de best beschikbare HDR-versie.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

VA-schermen hebben altijd een wat beperkte kijkhoek, dat geldt ook voor de 98C735, al presteert hij eigenlijk beter dan heel wat andere VA-panelen. Kleuren blijven goed bewaard, en zelfs het contrast daalt niet overmatig sterk. Vanuit een hoek zijn de dimmingzones iets beter zichtbaar. Door zijn grote maat, speelt de kijkhoek ook mee als je recht voor het scherm zit. Centraal is het beeld wat donkerder, maar dat viel enkel op bij een uniform donkergrijs testbeeld.

De twee HDMI 2.1-aansluitingen hebben een zeer lage input-lag van 13,2ms (4K60) en 5,1ms (2K120). Ze leveren naast 48 Gbps bandbreedte ook ALLM en VRR (HDMI VRR en AMD Freesync en NVIDIA G-Sync compatible). De maximale refresh is 120Hz, niet 144Hz zoals op de kleinere maten, maar tenzij je competitie e-sports speelt, zal dat geen verschil maken voor je prestaties. TCL heeft de Game Bar een redesign gegeven. Je vindt er informatie over het aangeleverde beeldsignaal en je kan er bepaalde instellingen aanpassen. Merk op dat eARC op HDMI 4 staat, zodat HDMI 1 en 2 beiden vrij blijven voor je spelconsole(s).

TCL 98C735 - Geluidskwaliteit

Bij zo een groot scherm hoort een krachtigere geluidsinstallatie. De door Onkyo geleverde 2x15W downfiring speakers krijgen versterking van een 1x40W woofer in de rug. Daar halen we erg veel volume uit, zonder overmatige vervorming.

Wat we vooral missen is de filmische bas en de uitgesproken surroundklank die we associëren met zo een groot scherm. De Dolby Atmos testtracks demonstreren dat erg goed. Voor heel wat programma’s en zelfs voor wat muziek zijn de prestaties prima, maar net voor dat epische filmgevoel lijkt een prima soundbar ons toch een betere oplossing.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

TCL 98C735 – Conclusie

Bijna 100 inch beeld voor een prijs die aanmerkelijk lager is dan vijf cijfers. Daarmee heeft TCL toch wel een uniek model gelanceerd. Het scherm heeft ook geen zware minpunten. Er is een heel klein beetje ‘dirty screen effect’ in de vorm van heel vage verticale vegen, maar het effect is zo beperkt dat het maar zeldzaam zichtbaar is. De upscaling is goed, maar creëert vrij zachte beelden, en op dit schermformaat wil je iets meer scherpte. Echte bioscoop-audio ga je er ook niet uithalen, maar dat zien we meer als een opmerking dan een minpunt. De audioweergave is goed, maar dit reuzenscherm zou nog beter uit de verf komen met intensere bas en surroundsound.

Droom je al lang van bioscoopstijl beeld in huis, maar zie je een projector niet zitten? Dan is de TCL 98C735 echt iets om naar uit te kijken. Met 192 local dimming zones en een uitstekend VA-paneel zorgt hij voor heel sterk contrast, met flink wat helderheid en intense kleuren. Hij is zowel in SDR als HDR goed gekalibreerd, dus schakel naar de film beeldmode en geniet van je films en series op groot scherm. Dankzij Google TV heb je enorm aanbod streamingdiensten. Gamers hebben met twee HDMI 2.1-aansluitingen, lage input-lag en VRR zowat alles wat ze wensen. Kijk wel even na of je hem in huis krijgt, het scherm is niet plooibaar!

9.0
TCL_98C735_toestel
FWD award

Beoordeling
TCL 98C735

Pluspunten
  • Immens veel schermoppervlak
  • Prijs
  • Zeer goed contrast, dankzij local dimming
  • Uitstekende kalibratie in SDR en HDR
  • Dolby Vision én HDR10+
  • Vlot werkende Google TV
Minpunten
  • Heel lichte verticale strepen zichtbaar
  • Upscaling geeft iets te zachte beelden
  • Surroundklank en bas zijn beperkt

Beoordeling TCL 98C735

Bijna 100 inch beeld voor een prijs die aanmerkelijk lager is dan vijf cijfers. Daarmee heeft TCL toch wel een uniek model gelanceerd. Het scherm heeft ook geen zware minpunten. Er is een heel klein beetje ‘dirty screen effect’ in de vorm van heel vage verticale vegen, maar het effect is zo beperkt dat het maar zeldzaam zichtbaar is. De upscaling is goed, maar creëert vrij zachte beelden, en op dit schermformaat wil je iets meer scherpte. Echte bioscoop-audio ga je er ook niet uithalen, maar dat zien we meer als een opmerking dan een minpunt. De audioweergave is goed, maar dit reuzenscherm zou nog beter uit de verf komen met intensere bas en surroundsound.

Droom je al lang van bioscoopstijl beeld in huis, maar zie je een projector niet zitten? Dan is de TCL 98C735 echt iets om naar uit te kijken. Met 192 local dimming zones en een uitstekend VA-paneel zorgt hij voor heel sterk contrast, met flink wat helderheid en intense kleuren. Hij is zowel in SDR als HDR goed gekalibreerd, dus schakel naar de film beeldmode en geniet van je films en series op groot scherm. Dankzij Google TV heb je enorm aanbod streamingdiensten. Gamers hebben met twee HDMI 2.1-aansluitingen, lage input-lag en VRR zowat alles wat ze wensen. Kijk wel even na of je hem in huis krijgt, het scherm is niet plooibaar!

Prijsvergelijker TCL 98C735

Reacties (16)