Review: Sony XR-42A90K (A90K-serie) oled tv

23 november 2022 + 10 minuten 3 Reacties
Sony-42A90K_Lifestyle

Deze kleine Sony OLED-tv zal er erg mooi uitzien in de slaapkamer, op het bureau maar net zo goed in de woonkamer als je geen fan bent van grote schermen. Hij is niet alleen uitstekend uitgerust maar biedt ook erg fijne beeldkwaliteit.

Sony XR-42A90K – specificaties

Op zoek naar een compleet overzicht van alle Sony 2022 modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2022.

Wat Ultra HD OLED-tv
Schermformaat 42 inch (106 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (2x 48 Gbps, 2x 18 Gbps, ARC/eARC, ALLM, 4K120, VRR), 1x composiet video, 1x stereo minijack, 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 3x antenne, Bluetooth
Extra's HDR10, HLG, Dolby Vision, Dolby Atmos, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Google TV (10), Chromecast, Airplay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot,  Cognitive processor XR
Afmetingen 933 x 620 x 225 mm (incl. voet)
Gewicht 16,4 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 52 (G) / HDR 67 watt (G)
Adviesprijs 1.900 euro

Sony XR-42A90K - Design

Het design van deze kleine OLED-tv sluit aan bij wat we al zagen op de 55A95K. Dat betekent dat je geen hyperslanke tv krijgt, maar wel een stevig en robuust uitziend model. Dat neemt niet weg dat we de Sony erg knap vinden.

Het scherm heeft een fijne rand die ombuigt naar de rug, maar behalve de 5 mm brede zwarte scherm rand is er eigenlijk geen kader te zien. De rug is afgewerkt in een mooi vierkant-patroon.

De centrale voetplaat garandeert een erg stabiele opstelling. Je kan ze op twee manieren monteren. Met het scherm laag tegen het tv-meubel, de typische opstelling voor de meeste tv’s.

Of je kunt het scherm wat hoger monteren, ongeveer 7 cm boven het tafeloppervlak. Die opstelling is handig wanneer je toch een soundbar wil gebruiken (zoals op de onderstaande foto), of wanneer je de Sony als monitor wil gebruiken voor je PC.

Sony XR-42A90K - Aansluitingen

De selectie aansluitingen komt overeen met wat we op andere Sony modellen zagen dit jaar. Twee HDMI 2.1-aansluitingen die de volle 48 Gbps bandbreedte leveren, en de volgende HDMI 2.1-features: ALLM, 4K120 en VRR.

Denk er aan om in de instellingen (Zenders en Ingangen / Externe Ingangen / Indeling HDMI-signaal) de HDMI-ingang naar de juiste configuratie te schakelen. Sony biedt vier verschillende opties, dus denk goed na over wat die HDMI-aansluiting precies moet kunnen. Wie bijvoorbeeld kiest voor Dolby Vision sluit meteen 4K120 en VRR uit.

Verder vinden we twee USB-aansluitingen, een composiet video en stereo minijack ingang, en een optische digitale uitgang. Er is geen hoofdtelefoonaansluiting, daarvoor moet je Bluetooth gebruiken. Alle aansluitingen wijzen naar onder of naar opzij.

Sony XR-42A90K - Gebruiksgemak en smart tv

De tv is uitgerust met de MediaTek MT5895, zoals andere Sony modellen. Die levert een quad-core ARM Cortex-A73 CPU, 3GB RAM en de Mali-G52 GPU. Google TV (Android 10) draait er vlot op, zodat de gebruikservaring prima is. Een mogelijk interessante oplossing voor sommigen is de ‘Basic TV’ optie. Die laat je toe om de tv hoofzakelijk met externe aansluitingen en live tv te gebruiken. Al zijn er ook enkel apps beschikbaar, maar zodra je moet updaten moet je toch met een Google account inloggen.

Wie toch voor de volledige Google TV-ervaring kiest, krijgt een zeer uitgebreid content-aabod voorgeschoteld. Want dat is eigenlijk de essentie van Google TV: je zo veel mogelijk aanbevelingen geven, uiteraard liefst zo relevant mogelijk voor jouw smaak. Daarvoor neemt Google TV wel veel controle over hoe het scherm er uit ziet. Op het Home scherm kan je bepalen welke apps er verschijnen. Maar aan de grote reclame voor Disney+ content kan je niks veranderen.

Toch vinden we de aanbevelingen op dit platform veel nuttiger dan op andere platforms. De reden is dat Google de aanbevelingen in categorieën toont, zoals ‘superheldenfilms’, ‘science fiction series’, of ‘films met een Oscar’. Aanbevelingen kunnen ook uit verschillende diensten komen, en je kan zelf bepalen uit welke. De enige beperking is dat nog niet alle streamingdiensten op die manier ingezet kunnen worden. Bijvoorbeeld Netflix kan je niet opnemen in de lijst, en ook lokale diensten ontbreken. Maar wie weet verandert dat nog in de toekomst.

Via de snelmenu’s is het erg eenvoudig om iets aan te passen in de instellingen. In een lint onderaan het beeld verschijnen de mogelijke instellingen, hier kan je wel zelf bepalen wat er verschijnt en in welke volgorde. Ook de input-toets toont de mogelijkheden op die manier. Bovendien verschijnen niet alleen de externe ingangen maar ook apps in die lijst.

Afstandsbediening

De Sony XR-42A90K (A90K-serie) wordt geleverd met de nieuwe, vereenvoudigde premium remote.  We houden erg veel van dit nieuwe design. Het is compacter (zonder numerieke toetsen), de toetsen hebben een lichte, maar duidelijke aanslag, en de layout is prima. Sony beperkt het aantal app-toetsen tot vier: Bravia Core, Netflix, Disney+ en Prime Video. Via de TV toets bovenaan schakel je rechtstreeks naar live tv, maar je kan de toets ook instellen om een bepaalde ingang te activeren.

De toetsen lichten op zodra je de remote vastneemt. Dankzij de ‘Find My Remote’ functie vind je hem ook moeiteloos terug als hij ergens verloren gelegd is. Via de Google Home App hoef je enkel die opdracht in te spreken en de remote maakt geluid en licht op.

Sony levert ook een tweede remote mee, met een ouder design. Die heeft wel nog een numeriek toetsenpad. We zien daar maar een beperkte meerwaarde in, en we vermoeden dat die bij veel mensen in de schuif zal blijven liggen.

Functies

De Sony XR-42A90K (A90K-serie) is uitgerust met een dubbele tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) maar beschikt slechts over één CI+-slot. Kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen kan dus enkel met kanalen die niet versleuteld zijn. Naast Chromecast kan je ook gebruik maken van Apple Airplay 2. De tv is ook compatibel met Apple Homekit. Sony heeft een prima mediaspeler voorzien die met alle belangrijke video- en geluidsformaten raad weet.

Ook Bravia Core blijft beschikbaar, het is een exclusief aanbod voor de Sony XR-modellen. De streamingdienst levert toegang tot een hele reeks films uit de Sony studio’s. Een deel van het aanbod is onbeperkt gratis toegankelijk voor twee jaar, een ander deel betaal je nog steeds met credits (de A90K krijgt er 10). Hoe de toekomst van Bravia Core er uit ziet is nog onduidelijk. Wat gebeurt er na twee jaar? Kan je credits bijkopen? Je abonnement verlengen? Sony had hierop geen antwoord.

Sony XR-42A90K - Beeldverwerking

Dat de kleine reeks (de A90K is ook in 48” verkrijgbaar) een eigen modelnummer kreeg, heeft vermoedelijk meer met het gebruikte OLED-paneel te maken dan met de beeldverwerking. Want op dat laatste vlak zien we geen verschillen met de uitstekende A95K. De Cognitive Processor XR levert erg goede prestaties, met de ondertussen bekende sterke én zwakke punten. Vooral op vlak van motion interpolation lijkt de chip ons niet krachtige genoeg. In horizontale lopende tekst, de nieuwstickers bijvoorbeeld, kan de tekst wat schokken. Wie MotionFlow activeert om paneelden in films mooi vloeiend te maken, zal merken dat de processor regelmatig te traag reageert of niet kan volgen, waardoor er veel schokken zichtbaar blijven en erger nog allerlei beeldartefacten zichtbaar zijn. De beste oplossing leek ons te zijn om ‘Soepelheid’ op ‘1’ of maximaal ‘2’ te laten staan. Met behulp van ‘MotionFlow / Helderheid’ activeer je ‘black frame insertion’ (BFI) om meer detail zichtbaar te maken in actiescènes, maar we vonden de resulterende flikkering storend.

Al bij al vinden we die minpunten niet te dramatisch. Op alle andere vlakken zijn de prestaties erg goed. De processor levert prima deinterlacing en uitstekende upscaling en ruisonderdrukking. Met ‘Vloeiende Gradaties’ elimineert hij zelfs erg goed hinderlijke kleurstroken in zachte gradiënten, ook in onze lastige Game of Thrones testscène. Je blijft wel best weg van de ‘Hoog’ stand  voor die instelling, dan riskeer je te veel detail te elimineren. Wil je wat extra detail in het beeld, experimenteer dan met Reality Creation, we vinden dat nog steeds een uitstekende oplossing die het beeld wat extra realisme kan geven.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Beeldregeling Beeld Kleur Scherpte / Beweging
Wide-Modus: Auto
4/3 standaard: Normaal
Auto Display Omgeving: Uit
Beeld Bereik: +1
Beeldmodus: Gebruiker
Autom Beeldmodus: Uit
Ambient Optimization Pro: Aan / UitHelderheid: Max
Contrast: 90
Gamma: -2
HDR tinttoewijziging: Gradatie
Zwartniveau: 50
Zwart aanpassen: uit
Geav. Contrastoptimalisatie: Uit
Piekverlichting: Midden/Hoog
Kleur: 50
Kleurtint: 0
Kleur Temperatuur: Expert 1
Live Colour: Uit
Beeldscherpte: 50
Realiteits Creation: Auto
Willekeurige ruis verminderen: Laag
Digitaal ruis verminderen: Laag
Vloeiende Gradatie: LaagMotionFlow: Auto, of soepelheid 1-2, helderheid Laag.
Film Modus: Hoog

Sony XR-42A90K - Beeldkwaliteit

We vermoeden dat de Sony XR-42A90K (A90K-serie) uitgerust is met hetzelfde type paneel als de LG 42C2. Een nieuwer type dus, te oordelen aan de spectrumanalyse, en net zoals op de A95K meet Sony de temperatuur in verschillende zones om oververhitting te voorkomen.

Het paneel levert in elk geval een zeer goede uniformiteit. Zowel in donkere als heldere beelden was er nauwelijks een afwijking te bespeuren. De best gekalibreerde beeldmode is ‘Gebruiker’. Die zorgt voor erg aangename beelden. De grijsschaal is een tikje te koel (licht blauwe overtoon). Dat zien we bij Sony overigens systematisch, maar we vinden het geen ernstige afwijking, vooral omdat de kleurweergave verder wel erg goed is. Enkel cyaantinten trekken iets te veel naar blauw, maar ook dat zal nooit echt opvallen zonder een degelijke referentie er naast.

De Sony toont erg veel zwartdetail, en samen met het diepe contrast van het OLED-paneel en de knappe kleuren zijn de beelden fantastisch. Laat de Lichtsensor geactiveerd indien je niet altijd bij verduistering kijkt, maar zet de ‘Piekverlichting’ eventueel op de hoogste stand.

Sony XR-42A90K - HDR

Wat we al zagen op de LG OLED42C2 wordt bevestigd op deze Sony. De kleine beeldformaten zijn niet zo helder als de grote maten. Maar Sony lijkt ons zelfs nog een pak voorzichtiger te zijn dan LG. De piekhelderheid in de ‘Gebruiker’ beeldmode is 550 nits op een 10% venster. Dat is significant lager dan de 715 nits van de LG, al beent Sony het verschil wel bij op het 2% venster waar hij naar 650 nits kan pieken. Op het volledig witte scherm ligt de piek op 127 nits, dat is dan weer iets genereuzer dan de LG.

De Sony heeft een erg breed kleurbereik, 95% P3 en 68% Rec.2020, dat zijn erg mooie cijfers. De ‘Gebruiker’ beeldmode is ook bijzonder goed gekalibreerd, zodat de Sony optimaal gebruik maakt van zijn capaciteiten.

De processor negeert metadata en analyseert zelf het beeld. Daarbij kan je via het menu vragen om voorrang te geven aan de zichtbaarheid van alle lichtnuances of om voor maximale helderheid te gaan. We prefereren daarbij om voor maximale nuances te gaan. Het beeld heeft dan erg mooi zwartdetail en bijna alle witdetail. Enkel in sommige gevallen verlies je een beetje witdetail, maar de algemene toon van het beeld blijft altijd correct, zelfs als het materiaal erg helder gemastered is. De kleurweergave is zelfs uitstekend te noemen, ook in uitdagende omstandigheden. Alhoewel het verschil in piekhelderheid overduidelijk is als je er een 55 inch model naast zet, stoort het absoluut niet zonder die referentie. Sony ondersteunt bovendien Dolby Vision, waardoor je heel wat HDR-materiaal in dat uitstekend formaat kunt bekijken.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

Het OLED-scherm heeft een uitstekende kijkhoek, en kan goed om met reflecties, al minimaliseer je die best voor optimaal resultaat.

De HDMI 2.1-aansluiting heeft een  input lag is 17,5 ms (4K60) en 9,2 ms (2K120), en lijken dus optimaal voor competitief gamen. Xbox Series X gamers moeten er wel rekening mee houden dat je 4K120 en Dolby Vision niet kunt combineren.  Op dat vlak levert hij duidelijk minder waarde dan de LG OLED42C2, die die combinatie wel aankan en bovendien vier HDMI 2.1-aansluitingen heeft.

Sony XR-42A90K - Geluidskwaliteit

Zelfs in dit kleiner model heeft Sony gekozen voor de Acoustic Surface oplossing die ze ook in hun grotere OLED-modellen gebruiken. Ja, ook deze tv gebruikt met andere woorden zijn scherm als luidspreker, aangevuld met een kleine woofermodule voor de basweergave. De 2×10 +1×5 Watt configuratie is natuurlijk wel een pak bescheidener dan die van de grote modellen. Wilde audio-ervaringen hoef je dus niet te verwachten, maar het resultaat is desalniettemin erg goed. Klank komt recht uit het scherm, en blijft zelfs bij heel wat volume nog aangenaam zonder overdreven vervorming. De portie bas is nogal klein, dus geen donderende filmsoundtracks. Je kan de klank wel laten kalibreren voor de akoestiek van de kamer met een korte kalibratieprocedure.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Sony XR-42A90K – Conclusie

Deze kleine Sony heeft heel wat uitstekende eigenschappen, niet in het minst zijn prima beeldkwaliteit. Maar toch waren we enigszins verrast over de wat lage piekhelderheid. Sony speelt duidelijk op veilig als het over inbranden gaat. Technische minpunten beperken zich verder tot de HDMI 2.1-aansluitingen. Je hebt er maar twee, en ze kunnen geen 4K120 en Dolby Vision combineren, maar het moet gezegd, dat laatste is enkel een probleem voor Xbox Series X gamers.

De beeldkwaliteit rust op de prestaties van de uitstekende processor en het OLED-paneel. Sony biedt een erg goede, afgemeten beeldverwerking die voor prima detail, licht- en kleurnuances zorgt. De kalibratie is zeer goed, je mag prachtige beelden verwachten, met nauwkeurige kleurweergave. Het Acoustic Surface staat in voor degelijke audio, en met Google TV heb je een schier eindeloze hoeveelheid entertainment ter beschikking.

Maar als er dan toch een ding is dat ons teleurstelt, dan is het de prijs. Die is buitensporig hoog voor dit formaat, zeker als we die vergelijken met concurrenten zoals de LG OLED42C2.

9.0
Sony-42A90K_toestel

Beoordeling
Sony XR-42A90K

Pluspunten
  • Uitstekende, subtiele beeldverwerking
  • Prima kalibratie, mooie beeldkwaliteit
  • Goede bewegingsscherpte
  • Prima audio voor dit formaat
  • Vernieuwde, handige remote
  • Google TV
Minpunten
  • Iets minder helder dan verwacht
  • Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen
  • Verplichte keuze tussen Dolby Vision en 4K120 via HDMI

Beoordeling Sony XR-42A90K

Deze kleine Sony heeft heel wat uitstekende eigenschappen, niet in het minst zijn prima beeldkwaliteit. Maar toch waren we enigszins verrast over de wat lage piekhelderheid. Sony speelt duidelijk op veilig als het over inbranden gaat. Technische minpunten beperken zich verder tot de HDMI 2.1-aansluitingen. Je hebt er maar twee, en ze kunnen geen 4K120 en Dolby Vision combineren, maar het moet gezegd, dat laatste is enkel een probleem voor Xbox Series X gamers.

De beeldkwaliteit rust op de prestaties van de uitstekende processor en het OLED-paneel. Sony biedt een erg goede, afgemeten beeldverwerking die voor prima detail, licht- en kleurnuances zorgt. De kalibratie is zeer goed, je mag prachtige beelden verwachten, met nauwkeurige kleurweergave. Het Acoustic Surface staat in voor degelijke audio, en met Google TV heb je een schier eindeloze hoeveelheid entertainment ter beschikking.

Maar als er dan toch een ding is dat ons teleurstelt, dan is het de prijs. Die is buitensporig hoog voor dit formaat, zeker als we die vergelijken met concurrenten zoals de LG OLED42C2.

Prijsvergelijker Sony XR-42A90K

Reacties (3)