Samsung QE55Q74B – specificaties
Op zoek naar een compleet overzicht van alle Samsung 2022 modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2022.
Dit midrange model van Samsung combineert een knappe look met mooie specificaties. Het toestel mikt op gamers en sportliefhebbers, maar heeft door een ruim aanbod features vrijwel zeker voor iedereen wat te bieden.
Op zoek naar een compleet overzicht van alle Samsung 2022 modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2022.
Wat | Ultra HD Edge LED-LCD-tv |
---|---|
Schermformaat | 55 inch (139 cm), vlak |
Aansluitingen | 4x HDMI (4x v2.1 (48 Gbps), eARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 3x antenne, Bluetooth |
Extra's | HDR10, HLG, HDR10+, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen 7.0, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, dual tuner, CI Plus-slot, Quantum 4K Processor, Smart Calibration |
Afmetingen | 1.233 x 778 x 247 mm (incl. voet) |
Gewicht | 18,4 kg (incl. voet) |
Verbruik | SDR 93 (G) / HDR 161 watt (G) |
Adviesprijs | 899 euro |
Een ding moeten we Samsung alvast geven, voor een midranger is dit een opvallend mooi model. Het AirSlim design doet zijn naam alle eer aan. Met een profiel van amper 26 mm geeft hij zelfs alle OLED-modellen het nakijken.
Het titaniumgrijze kader is een mooi accent rond het scherm. De zwarte rug is afgewerkt met een horizontaal streeppatroon.
Het toestel staat op een opvallend kleine, centrale, rechthoekige voet. We vreesden dat die iets te klein zou zijn om voor goede stabiliteit te zorgen, maar door het lage gewicht van het toestel is dat geen probleem.
Met vier HDMI 2.1-aansluitingen is de Samsung uitstekend uitgerust. Ze bieden de volledige HDMI 2.1-bandbreedte (48 Gbps) en ondersteunen eARC (op HDMI 3), ALLM, 4K120 en VRR.
Er zijn twee USB-poorten, een optisch digitale audio-uitgang, ethernet en WiFi. Een hoofdtelefoonaansluiting ontbreekt, maar je kan een draadloos model aansluiten via Bluetooth. Alle aansluitingen wijzen naar opzij, dus een strakke wandmontage is geen enkel probleem.
De Tizen Smart Hub kreeg dit jaar een volledig nieuw kleedje. Links op het scherm vind je naast de privacy voorkeuren en zoekfunctie drie categorieën: Ambient, Media, en Menu.
De Media categorie is de belangrijkste, het is ook het Home scherm waar je op landt als je de Home toets van de afstandsbediening indrukt. Centraal in beeld staat een rij apps. Die kan je zelf aanpassen, je kunt er bijvoorbeeld ook tegels tussen zetten voor live tv en externe bronnen. Links daaronder staat een grote tegel met de laatste bron, daarnaast een selectie huidige content op Samsung TV Plus. Dat vinden we grotendeels (op de laatste bron-tegel na) verspilde ruimte, net als de bovenste helft van het scherm die ook leeg is (of reclame bevat voor Samsung TV Plus). Wie verder naar beneden scrollt, vindt rijen aanbevelingen per streaming app, maar daar kan je niets in aanpassen.
Het Ambient menu is handig om alles over de Ambient mode in te stellen, maar de Menu sectie is dan weer minder goed georganiseerd. Daar heb je aparte iconen voor alle instellingen, verbonden apparaten en MultiView.
We moeten eerlijk zijn, dit redesign bevalt ons niet. Het levert geen meerwaarde, en in plaats van aanbevelingen te tonen als je een app selecteert, staan die nu ergens verder verstopt. Voor het menu en sommige functies moet je heel wat klikken om ze te vinden, en erg logisch lijkt het ons ook niet altijd. De interface is ook wat log, al is dat vooral een probleem bij het opstarten. Hou er rekening mee dat Samsung nieuwe versies van de Smart TV omgeving niet laat doorstromen naar oude modellen. In het geval er volgend jaar opnieuw gesleuteld wordt aan de interface, is het dus erg waarschijnlijk dat je op dit toestel die veranderingen niet merkt.
De afstandsbediening is klein, en gebruikt een minimum aantal toetsen. Die hebben een erg lichte, maar duidelijke aanslag. Door het kleine aantal toetsen is de layout ook vrij duidelijke en goed. Er zijn vier sneltoetsen onderaan, voor Netflix, Samsung TV Plus, Prime Video en Disney+. De toets rechts bovenaan activeert een snelmenu, een numeriek blok en kleurtoetsen. Links bovenaan is er toets voor Multiview. De oplaadbare batterij in de remote herlaad je via USB-C of gewoon door de remote omgekeerd op tafel te leggen zodat het fotovoltaïsch paneel achteraan zijn werk kan doen.
Al kan je externe ingangen in de rij favoriete apps zetten, toch hadden we graag een input-toets gezien op de remote zodat je externe apparaten kunt selecteren zonder naar het Home menu te moeten.
De Q74B biedt een dubbele tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en één CI Plus-slot. Kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen kan enkel als een van beide kanalen onversleuteld is. YouTube en Netflix kan je naar de tv casten via Google Cast, en voor iOS gebruikers is er ondersteuning voor Airplay 2. De mediaspeler is goed, maar kan niet overweg met het oudere Divx of Xvid en hij speelt geen DTS soundtracks. Ondertitels en HDR vormden geen probleem, en de audiospeler is volledig.
Samsung biedt een hele rits speciale features aan. Ambient mode is nu ook toegankelijk vanuit het Home Scherm (via de balk links). Het geeft je tv een decoratieve of informatieve functie wanneer je geen tv kijkt. Wie op de NFT-gekte wil inspelen merkt dat Samsung je daar een handje bij helpt. In het Ambient menu heb je toegang tot Nifty Gateway, een NFT-winkel. Via MultiView kan je twee bronnen tegelijk bekijken. Met een USB-camera kan je videochatten via Google Duo. PC on TV werd omgedoopt naar Workspace, voor zij die op hun groot scherm willen werken.
Samsung geeft je niet de uitgebreide controle over beeldverwerking die je op sommige andere merken vindt. De Quantum Processor 4K heeft bijvoorbeeld erg goede ruisonderdrukking, zowel voor willekeurige ruis als voor compressieruis (blokvorming). De enige beperking is dat je die functie enkel aan of uit kunt zetten en je dus moet vertrouwen op wat Samsung als ideaal bestempelt. Gelukkig kan je daar wel op vertrouwen in de meeste gevallen. Enkel voor kleurstroken in zachte overgangen is er nog ruimte voor verbetering. De processor werkt die niet allemaal weg, terwijl hij toch een beetje detail opoffert. Verder levert hij erg goede upscaling, prima scherpte en uitstekende deinterlacing met snelle detectie van film- en videoframerates. Moiré-effecten of gekartelde randen zijn dan ook relatief zeldzaam.
De Q74B is uitgerust met een 120 Hz-paneel, en dat levert goede bewegingsscherpte. We merkten wel dat de tv een 120 Hz Black Frame Insertion (wat is BFI) gebruikt die je niet kunt uitschakelen. Daardoor hebben bewegende voorwerpen wel een duidelijke dubbele rand. Met ‘Led Clear Motion’ gaat de Black Frame Insertion naar 60 Hz, en dat is storend. De motion interpolation is erg goed, wie het gestotter uit zijn filmbeelden wil halen, merkt dat de processor snel ingrijpt en zelden of nooit een steek laat vallen. Er blijven uiteraard wel wat minimale beeldartefacten zichtbaar tegen complexe achtergronden.
In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.
Algemeen | Expertinstellingen | Beeldscherpte Instellingen |
Beeldmodus: Filmmaker mode Beeldformaatinstellingen: 16:9 standaard Aanpassen aan scherm: Aan |
Helderheid:Â 35 Contrast:Â 45 Scherpte: 5 Kleur: 25 Tint(G/R): 0 Contrastverbetering: Uit/Laag Filmmodus: Auto Kleurtint: Warm 2 Gamma: BT.1886 / 0 Schaduwdetail: 0 Kleurruimte: Auto |
Auto of Aangepast:
Wazigheidsverm. : 10 Ruisreductie: Auto of Uit |
Samsung gebruikt een VA-paneel voor dit model, maar zonder enige vorm van local dimming. Het paneel heeft helaas een vrij matige uniformiteit in donkere beelden. Daar kan je gemakkelijk wat wolkvorming zien, en dat is niet alleen het geval op testbeelden maar ook op gewoon materiaal. Op ons testsample zaten er een paar lichte vlekken aan de bovenzijde, en die bleven zichtbaar in de zwarte balken van een film. In heldere beelden was er een kleine, niet storende, lichtblauwe rand onderaan, en een iets donkere vlek centraal in beeld. Denk er aan dat uniformiteit van paneel tot paneel verschilt, dus het is niet zeker dat alle toestellen dit hebben.
Het contrast haalt 3.962:1, dat is vrij goed, al zijn er ondertussen VA-panelen die nog beter doen.
Het viel ons wel op dat dat contrast niet altijd goed tot uiting kwam in testscènes. In de Gravity-scène miste de sterrenachtergrond veel diepte. Sterren zijn wat dim en het diepzwart van het heelal was wat te helder. Na wat experimenteren bleek het resultaat sterk te verbeteren als je ‘Contrastverbetering’ in de laagste stand activeert. We raden aan om dat ook zo te laten, er waren geen overduidelijke negatieve gevolgen.
De Filmmaker Mode is goed gekalibreerd, al is er zeker nog ruimte voor verbetering. De grijsschaal is vrij uniform, maar vertoont in de helderste tinten een lichte groene overtoon. Alhoewel de fout klein is, is die groene tint net een fout die je gemakkelijker ziet. Huidskleuren neigen dan wat naar geel bijvoorbeeld.
Gelukkig is die afwijking in SDR klein genoeg om grotendeels onder de radar te blijven. Het beeld toont ook veel zwartnuances en is ruim voldoende helder.
Wie voor Samsung kiest, laat onvermijdelijk Dolby Vision liggen. Samsung blijft vol inzetten op HDR10+. Maar vermits Dolby Vision toch duidelijk de meeste content biedt, is dat een gemis, zeker op een middenklasser zoals deze. Dolby Vision garandeert immers de beste tonemapping, en op een model met beperkte piekhelderheid komt dat goed van pas.
Wat mag je verwachten van de Q74B? Een piekhelderheid (in Filmmaker Mode) van 566 nits, dat is in deze categorie prima. Die helderheid biedt de tv overigens altijd, ongeacht de grootte van het testvenster.
Het kleurbereik scoort minder goed. We halen een maximum van 85% P3 en 61,5% Rec.2020, terwijl er toch concurrenten zijn die eerder naar de 90% P3 gaan. Die 90% vinden we ook de vereiste waarde voor volwaardige HDR-kleuren.
Maar uiteindelijk is het belangrijkste hoe de tv omgaat met zijn potentieel. De Samsung kijkt wel degelijk naar de metadata, en de tonemapping is adequaat maar clipt toch systematisch wat witnuances weg. We merken ook dat hij over het algemeen het beeld iets te helder toont, al is dat eigenlijk vooral zichtbaar in donkere tinten. Daar zien we opvallend veel zwartdetail, iets te veel dus eigenlijk, maar voor wie niet bij verduistering kijkt, kan dat eigenlijk een goede keuze zijn. We halen de nieuwe donkere testscene uit House of Dragons er bij, en dan blijkt dat we, net zoals in SDR, toch veel diepte kwijtspelen. Het geheel ziet er nogal grijzig uit. Opvallend is wel dat de Samsung geen of nauwelijks banding vertoont in deze scène. Laat contrastverbetering in HDR uit staan. Ja het levert in donkere scènes wat meer pit, maar je verliest er in veel ander materiaal contrast door.
De Filmmaker Mode heeft een degelijke kalibratie, maar waar we in SDR de kleine groene overtoon nog door de vingers konden zien, is dat in HDR niet het geval. Heldere kleuren leiden daar zichtbaar onder, die worden naar groen getrokken en dat geeft het beeld soms een wat vuil uiterlijk.
Het VA-paneel heef geen erg brede kijkhoek, contrast neemt duidelijk af wanneer je niet centraal voor het scherm zit. Dat maakt kleuren ook duidelijk fletser.
De vier HDMI 2.1-aansluitingen zijn van alle gamerfeatures voorzien: 4K120, ALLM en VRR (HDMI VRR en AMD Freesync Premium Pro). De input-lag is bovendien uitstekend, 7,8 ms in 2K120 en 12,5 ms in 4K60. Via de Motion plus instellingen kan je wat meer detail zichtbaar maken in snelle actiebeelden, dat kost wel wat extra input-lag. Druk lang op de play/pauze toets om de Game Bar te tonen. Daar krijg je niet alleen een overzicht van de belangrijkste gaming zaken zoals fps en VRR, maar kan je ook de beeldmode aanpassen, of gamen in 21:9 (voor PC). Voor HDR-games is er een HGIG-compatibele mode die niet zou mogen tonemappen, maar dat wel nog steeds doet. De HDR-game mode is ook veel te helder.
Samsung ondersteunt sinds dit jaar Dolby Atmos, maar enkel vanaf de Q80B en hoger. Deze moet het dus zonder stellen. De 2x 10 Watt is ook niet echt een krachtige configuratie, maar Samsung maakt er het beste van. De klank is redelijk gebalanceerd, met duidelijke stemmen, en de luidsprekers gaan niet te stel in vervorming. Enkel als je te veel volume vraagt, hoor je de lage tonen tegen de limiet botsen. De Q74B kan de klank in real time aanpassen voor de kamerakoestiek. Al bij al zijn dit de resultaten die je in deze categorie mag verwachten, voor betere filmsoundtracks kies je een soundbar.
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.
Zoek je de voordelen van een QLED, maar wil je ook de prijs in het oog houden? Deze Samsung QE55Q74B toont dat je niet alles mag vragen. Dat er geen Dolby Vision op een Samsung zit, dat weten we, maar vanaf dit model laat je ook Dolby Atmos liggen. Het paneel heeft een matige uniformiteit, en de 120Hz Black Frame Insertion is niet uit te schakelen, waardoor snelle pans vaak een dubbele rand tonen. De nieuwe Smart Hub, daar zijn we niet echt tevreden over, de organisatie van het weliswaar zeer ruime aanbod moet beter, en die wat logge reactietijd moet ook aangepakt worden.
Het toestel levert voor deze categorie een prima piekhelderheid, degelijk contrast en goed kleurbereik. In SDR is de kalibratie uitstekend, in HDR kan het beter, vooral omdat de licht groene tint de kleuren wat onderdrukt. De Samsung heeft wel een uitstekende troef in handen met de prima beeldverwerking, die bovengemiddeld scoort. Vier HDMI 2.1-aansluitingen, een heel lage input-lag en tal van gamerfeatures vormen een sterk aanbod. Het toestel is correct geprijsd, en met een extra korting in de komende maanden is het een aantrekkelijke keuze voor algemeen gebruik in de woonkamer. Alle QE55Q7xB-modellen leveren overigens dezelfde resultaten, ze verschillen enkel qua design.
Zoek je de voordelen van een QLED, maar wil je ook de prijs in het oog houden? Deze Samsung QE55Q74B toont dat je niet alles mag vragen. Dat er geen Dolby Vision op een Samsung zit, dat weten we, maar vanaf dit model laat je ook Dolby Atmos liggen. Het paneel heeft een matige uniformiteit, en de 120 Hz Black Frame Insertion is niet uit te schakelen, waardoor snelle pans vaak een dubbele rand tonen. De nieuwe Smart Hub, daar zijn we niet echt tevreden over, de organisatie van het weliswaar zeer ruime aanbod moet beter, en die wat logge reactietijd moet ook aangepakt worden.
Het toestel levert voor deze categorie een prima piekhelderheid, degelijk contrast en goed kleurbereik. In SDR is de kalibratie uitstekend, in HDR kan het beter, vooral omdat de licht groene tint de kleuren wat onderdrukt. De Samsung heeft wel een uitstekende troef in handen met de prima beeldverwerking, die bovengemiddeld scoort. Vier HDMI 2.1-aansluitingen, een heel lage input-lag en tal van gamerfeatures vormen een sterk aanbod. Het toestel is correct geprijsd, en met een extra korting in de komende maanden is het een aantrekkelijke keuze voor algemeen gebruik in de woonkamer. Alle QE55Q7xB-modellen leveren overigens dezelfde resultaten, ze verschillen enkel qua design.
Reacties (0)