Review: Samsung QE55QN95A (QN95-serie) QLED-televisie

21 april 2021 + 10 minuten 19 Reacties
Samsung QN95A review 1
FWD award

In deze review kijken we naar de Samsung QE55QN95A (QN95A-serie) QLED-televisie met miniled achtergrondverlichting en HDMI 2.1-poorten.

De 2021 topmodellen van Samsung kregen de naam Neo QLED mee. Wat is er nieuw? Centraal staat het gebruik van Mini LED-technologie waardoor de zwartweergave en het contrast moeten verbeteren en de tv een nog slanker design heeft. Daarnaast zijn er ook heel wat kleinere verbeteringen en aanpassingen. We zetten de QN95A op de testbank.

Samsung QE55QN95A - specificaties

Op zoek naar een compleet overzicht van alle Samsung 2021 modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2021.

WatUltra HD Full Array LED-LCD-tv met lokale dimming (36x16 segmenten)
Schermformaat55 inch (139 cm), vlak
Aansluitingen4x HDMI (4x v2.1 (40 Gbps), eARC, ALLM, VRR, HFR), 1x optisch digitaal uit, 3x USB, 3x antenne, Bluetooth
Extra'sHDR10, HLG, HDR10+, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen 6.0, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Neo Quantum 4K Processor, Invisible Connection/One Connect box
Afmetingen1.227 x768 x 235 mm (incl. voet)
Gewicht21,0 kg (incl. voet)
VerbruikSDR 103 (G) / HDR 200 watt (G)
Adviesprijs2.599 euro

Samsung QE55QN95A - Design

We herkennen het design van de QN95A, het is een licht gewijzigde versie van dat van de 2020 Q95T. Dat betekent dat je mag rekenen op een bijzonder knap topmodel. Een carbon zilver kader van enkele millimeters breed omkadert het scherm.

Het belangrijkste verschil is dat hij nu nog slanker is dan zijn voorganger. Het profiel is nu amper nog 26 mm dik, net geen centimeter dunner dus dan de 35 mm van de 2020-versie. Het logo is van het midden naar de rechterzijde verhuisd. De uitsparing voor de No Gap-wallmount heeft plaats gemaakt voor een standaard VESA-aansluiting. Samsung gebruikt op zijn 2021-modellen een nieuwe, optionele Slim Mount.

De donkere gebogen voetplaat is gebleven. Ze zorgt voor een stevige basis, de tv zal absoluut niet omvallen, ook al wiebelt hij nog vrij gemakkelijk. De bevestiging mag iets steviger, die opmerking hadden we vorig jaar ook al.

Samsung QE55QN95A - Aansluitingen

De One Connect Box en Invisible Connection blijven een mooie troef indien je wandmontage of een andere opstelling wilt waarbij je kabels en aangesloten toestellen zo veel mogelijk uit het zicht wil houden. Alle aansluitingen staan op de One Connect box. Op de tv is er enkel een aansluiting voor de Invisible Connection die zowel voor stroom als voor alle dataverkeer dient. Beide onderdelen kregen wel een flinke make-over. De One Connect box is nu veel dunner, maar wel aanzienlijk dieper. Daardoor is hij nu gemakkelijker weg te werken in een nis in de muur. De Invisible Connection is heel wat dikker, onzichtbaar kunnen we hem echt niet meer noemen.

De nieuwe Slim One Connect Box beschikt over vier HDMI-aansluitingen, alle vier HDMI 2.1 die een hogere bandbreedte levert (40Gbps op HDMI 4). Dat volstaat voor 4K120 10 bit 4:4:4 signalen. Het toestel ondersteunt eARC (op HDMI 3), ALLM, en VRR (HDMI VRR en AMD Freesync Premium Pro).

Daarnaast vind je drie USB-aansluitingen, een optisch digitale audio-uitgang, de netwerkaansluiting en antenne-aansluitingen. Er is geen hoofdtelefoonaansluiting, maar wel Bluetooth voor draadloze hoofdtelefoons.

Tip: De One Connect Box met Invisible connection is het enige verschil tussen de QN95A en de QN9xA. Dat is weliswaar belangrijk als je meerdere HDMI 2.1-aansluitingen wenst, want de QN9xA heeft er slechts één. Opgelet bij de QN90A verlies je ook Ultra Wide Viewing Angle en het betere anti-reflectiefilter.

Gebruiksgemak en smart tv

De Tizen Smart Hub is vrijwel ongewijzigd. Installeren is mogelijk via de Samsung Smart Things app, Dat is wat handiger, maar biedt verder geen echte voordelen. Natuurlijk kan je ook gewoon met de remote installeren.

We vinden de Smart Hub interface bijzonder handig in gebruik. Hij reageert snel, en is overzichtelijk zodat je er moeiteloos in navigeert. Voor streamingdiensten zoals Netflix, YouTube en Disney+ verschijnt er een tweede lint met aanbevelingen wanneer je de app-tegel selecteert.

Een deel van de instellingen zoals de beeld- en geluidsmode, of de spelmode kan je selecteren vanuit het Home menu. Het volledige instellingenmenu is goed geordend, met enkel de eenvoudigste instellingen snel bereikbaar. Voor meer complexe instellingen ga je naar de ‘expertinstellingen’. Instellingen voor de spelmode vind je onder ‘Algemeen, Beheer externe apparaten’. De Smart Hub blijft zeker een van onze favoriete smart tv platformen. Voor een volledig overzicht van de mogelijkheden verwijzen we je door naar ons achtergrondartikel over de Samsung Smart Hub.

Afstandsbediening

Waar we bij de 2020-modellen nog een knappe aluminium remote kregen, is de nieuwe remote uitgevoerd in zwart plastic. Daardoor is hij heel wat lichter in de hand, maar het ziet er toch wat minder luxueus uit. De remote is nu wel voorzien van herlaadbare batterijen, en een fotovoltaïsch paneel op de achterzijde. Wie de remote dus met het paneel naar boven legt, zou nooit nog de batterijen moeten vervangen. Samsung claimt dat een 50% batterij nog goed is voor een jaar gebruik. Is de batterij toch leeg geraakt dan kan je altijd snel even herladen via de USB-C aansluiting (1 minuut laden moet volstaan voor een week gebruik). De afstandsbediening waarschuwt je overigens op het tv-scherm wanneer de batterij 50, 1 en tenslotte 3% bereikt.

De toetsaanslag is licht en duidelijk. Enkel wie vaak zendernummers intoets beklaagt zich mogelijk de afwezigheid van een echt nummerblok. Werken met het ‘on screen’ nummerblok is niet zo handig. De layout is onveranderd. Enkel de sneltoets voor Rakuten TV is nu toegewezen aan Samsung TV Plus, een Samsung content app die allerlei lokale en internationale content aggregeert. De app was op het moment van de test nog niet beschikbaar (releasedatum is midden mei). De Ambient Mode toets heeft plaats gemaakt voor een MultiView toets.

Functies

De QE55QN95A beschikt over een dubbele tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en één CI+-slot. Kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen kan enkel als een van beide kanalen onversleuteld is. YouTube en Netflix kan je naar de tv casten via Google Cast, en voor iOS gebruikers is er ondersteuning voor Airplay2. De mediaspeler is goed, maar kan niet overweg met het oudere Divx of Xvid en hij speelt geen DTS soundtracks. Ondertitels en HDR vormden geen probleem, en de audiospeler is volledig.

Samsung biedt een hele rits speciale features aan. Ambient mode geeft de tv een decoratieve of informatieve functie wanneer je geen tv kijkt. Zo staat er geen groot zwart vlak in de woonkamer.  Sinds vorig jaar is er ook een hele reeks ‘PC on TV’ opties waarmee je je computerscherm  op tv kan bekijken, eventueel zelfs van je werk pc. Of werk op je smartphone op tv via Samsung Dex. Integratie voor Office365 laat je toe om documenten te bewerken.

Multiview kreeg zelfs een sneltoets op de remote. Het is een feature die we al lang kennen, maar door Samsung nu terug in de kijker gezet wordt. Je kan eenvoudig naar twee bronnen tegelijk kijken, naast elkaar of  met een bron in een klein beeld (PiP).  Er zijn wel wat beperkingen op de ingangen die je combineert, zo kan je twee verschillende bronnen uit deze lijst gebruiken: Live TV / Samsung TV Plus / HDMI / USB Cam / Mirroring / Airplay / Youtube Casting / App (YouTube). Dus bijvoorbeeld geen twee Live TV zenders, of twee HDMI-bronnen. De lijst met apps is ook beperkt, al kan je dat wel omzeilen via casting of Airplay.

Je kan ook een USB-camera aansluiten op QN95-serie tv’s. Dat is handig om jezelf te bekijken wanneer je een fitness video volgt, of om via Google Duo te videochatten (vanaf mei).

Samsung QE55QN95A - Beeldverwerking

Ook Samsungs beeldprocessor kreeg een update. De Neo Quantum Processor 4K heeft nu een aantal gespecialiseerde neurale netwerken om verschillende content te upscalen, een aanpak die we ook al bij andere merken zagen. De resultaten zijn bijzonder goed. Wie van degelijke Full HD content vertrekt, krijgt haarscherpe beelden. We klikten de ‘Scherpte’ instelling licht omhoog naar 5 voor een klein beetje extra accenten. In kwalitatief mindere bronnen activeer je de ruisonderdrukking. Die levert erg goed resultaten, zowel voor willekeurige ruis als voor compressieruis (blokvorming). Geen keuze hier, het is de ‘auto’ stand of niets. We raden aan om twee instellingen te gebruiken waarvan een met en een zonder ruisonderdrukking (Filmmaker mode en Film mode bijvoorbeeld) zodat je eenvoudig kan schakelen naar een mode zonder ruisonderdrukking, bijvoorbeeld om geen film-grain weg te filteren. De ruisreductie werkt ook vrij efficiënt kleurbanden weg, al kan dat gepaard gaan met licht detailverlies, een effect dat te zien was in onze zeer veeleisende Game of Thrones testscène.

De Samsung QE55QN95A levert zeer goede bewegingsscherpte, maar daarvoor moet je wel de ‘Beeldscherpte instellingen’ geactiveerd laten. Hij toont alle detail in de ‘Auto’ stand, en laat geen dubbele of vage randen zien, een heel knap resultaat. ‘LED Clear Motion’ activeert Black Frame Insertion (wat is BFI) maar veroorzaakt zichtbare flikkeringen. Dat is erg vermoeiend voor de ogen en levert te weinig extra detail. Laat het zeker uitgeschakeld. De motion interpolation veroorzaakt minimale artefacten bij complexe achtergronden. Onze enige opmerking is dat langzame pan-beelden soms nog een licht stotter-effect hebben. Je kan voor een aangepaste instelling gaan indien je de effecten van motion interpolation wil verminderen, maar we prefereerden uiteindelijk toch de ‘Auto’ stand.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

AlgemeenExpertinstellingenBeeldscherpte Instellingen
Beeldmodus: Film
Beeldformaatinstellingen: 16:9 standaard
Aanpassen aan scherm: Aan
Helderheid: 23
Contrast: 45
Scherpte: 5
Kleur: 25
Tint(G/R): 0
Lokaal Dimmen: Standaard
Contrastverbetering: Uit
Filmmodus: Auto
Kleurtint: Warm 2
Gamma: BT.1886 / 0
Schaduwdetail: 0
RGB-modus: Uit
Kleurruimte: Auto
Auto of Aangepast:

Wazigheidsverm. : 10
Trilvermindering: 6-8
Led Clear Motion: Off

Ruisreductie: Auto of Off

Samsung QE55QN95A - Beeldkwaliteit

De QE55QN95A gebruikt een VA-paneel, uiteraard om een goed contrast te verzekeren. De Ultra Viewing Angle film maakt de foto van de pixels enigszins wazig.

De grote vernieuwing van dit jaar is natuurlijk de Neo QLED achtergrondverlichting. Door het gebruik van mini-LEDs is het scherm niet alleen dunner, de Full Array achtergrondverlichting met local dimming gebruikt ook meer zones. De mini-LEDS zijn volgens Samsung 40x kleiner dan de vroeger gebruikte LEDs, door de verpakking en lens overbodig te maken.

Het paneel van de QN95A-serie levert in elk geval uitstekende prestaties. De menu’s laten niet toe om Local Dimming volledig uit te schakelen, dus meten we in de laagste stand. Het ANSI-contrast komt dan uit op 3.000:1. Dat is iets lager dan vorig jaar, maar nog steeds zeer goed. Met local dimming in de ‘standaard’ stand, stijgt dat cijfer naar 8.700:1. Op ons tweede, iets meer vergevingsgezinde testpatroon zit het contrast zelfs met local dimming in de laagste stand al 18.000:1 en neigt naar perfect zwart als we local dimming op ‘standaard’ zetten. Het paneel heeft een erg goed uniformiteit zowel in donkere als heldere beelden. Enkel de uiterste randen (enkele cm) zijn een tikje donkerder.

Maar hoeveel zones zitten er nu eigenlijk in deze Neo QLED? We tellen 36×16 zones, voor een totaal van 576 zones. Dat is een enorme upgrade tegenover de 2020 Q95T die het moest stellen met 120 segmenten, en zelfs tegen de 2019 Q90R  die ook 240 segmenten bood. Ter vergelijking: op de 65 inch versies van deze modellen krijg je 792 zones (QN95A), 120 zones (Q95T) en 480 zones (Q90R). Over de prestaties kunnen we heel duidelijk zijn: fantastisch. Natuurlijk is een heel klein beetje ‘blooming’ onvermijdelijk.

Geïsoleerde zeer heldere voorwerpen tegen een perfect zwarte achtergrond kunnen de segmenten heel vaag zichtbaar maken, maar dat is relatief uitzonderlijk. Omgekeerd, zeer kleine heldere voorwerpen tegen een donkere achtergrond verliezen wat impact. Maar die beperkingen zijn onvermijdelijk, en de Samsung beheert ze goed. Donkere beelden hebben een tastbaar zwart, en de zwarte balken rond een langspeelfilm zijn perfect. Er is enorm veel zwartdetail, zonder de zwartweergave te schaden. Dat was makkelijk te zien in onze Harry Potter en The Revenant scènes. Ook ondertitels storen niet, die dimt Samsung ook lichtjes om te vermijden dat ze het beeld overheersen.

We activeren de ‘Filmmaker Mode’ voor de metingen. Die pakt uit met bijzonder mooie resultaten. De grijsschaal is nagenoeg perfect neutraal, en met een gammawaarde die net onder de 2,4 blijft, heb je een zeer uitgesproken filmisch beeld. De kleurweergave is top, enkel bij sommige huidtinten neigt hij een tikje naar rood. De Samsung kan ook bijzonder helder gaan, zelfs in SDR. Wie de helderheid op maximum zet, ziet een maximum van 600-700 nits. Als je Lokaal Dimmen ook nog op maximum zet, piekt hij zelfs tot 1.500 nits! Laat in dat geval wel zeker de lichtsensor aan staan. (Algemeen, -> Aan-Uit en Spaarstand, Helderheidsoptimalisatie)

Samsung QE55QN95A - HDR

Ook dit jaar moeten we helaas vermelden dat Samsung het been stijf houdt en geen Dolby Vision ondersteunt, maar natuurlijk wel HDR10+. Dat is jammer want Dolby Vision is heel wat populairder dan HDR10+.

Waar de QN95A absoluut wel scoort: piekhelderheid. Het toestel haalt in Filmmaker Mode 1.560 nits op een 10% venster en kan dat ook vasthouden. De piek lag zelfs rond de 1.650 nits. Op een volledig wit veld ligt het maximum op 780 nits, dat is nog steeds immens helder. We merken op dat de dimming vrij sterk ingrijpt, de daling is zowel voor heel kleine vensters (1%) als voor het volledig witte venster erg uitgesproken, maar de cijfers blijven wel erg indrukwekkend. Met die resultaten laat hij niet alleen de 2020 Q95T ver achter zich, maar presteert hij ook beter dan de vorige topper, de 2019 Q90R. Om zijn echt maximum te kennen zetten we de meter ook even op de Dynamic beeldmode, daar piekt hij enkele seconden op 2.400 nits om vervolgens sterk terug te vallen. Het toestel bewaart erg goed witdetail, en respecteert netjes de metadata. Zo blijft witdetail zelfs tot 10.000 nits zichtbaar.

We zien ook een duidelijk verbeterd kleurbereik tegenover vorig jaar. Voor DCI-P3 meten we 94% (tegenover 85% vorig jaar), en voor Rec.2020 70% (tegenover 63% vorig jaar). Dat is uitstekend nieuws. Gekoppeld aan die hoge helderheid levert dat een erg groot kleurvolume. De kleurkalibratie is prima.

Tot ons genoegen is de QN95A prima gekalibreerd (Filmmaker mode), en toont hij niet de gebruikelijke neiging van Samsung om HDR-beelden overmatig helder te maken. Hij heeft een uitstekende hoeveelheid zwartdetail. De kleurweergave is prima, al moet hij op dat vlak nog steeds de Sony en LG OLED voor laten gaan als het over nauwkeurigheid gaat. Het verschil is echter klein. Daartegenover staat dat hij in heldere, kleurrijke beelden die gemastererd zijn op bijvoorbeeld 2.000 nits of hoger zijn troeven goed kan uitspelen. Daar verliezen de OLEDs licht terrein, omdat de Samsung zijn groter kleurvolume kan inzetten. HDR-beelden zijn dan ook erg indrukwekkend op de QE55QN95A.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

Op zijn topmodellen biedt Samsung een prima anti-reflectiefilm en een brede kijkhoek. De reflectiefilm onderdrukt weerspiegelingen goed, maar smeert ze vrij breed uit, een geeft ze een licht regenboog-effect. Dat valt uiteraard op in heel donkere content.  De kijkhoek is prima, maar net zoals voorgaande jaren daalt de gammawaarde vanaf een kijkhoek van 20-30° waardoor middentonen duidelijk helderder worden. Vooral in HDR-content kan dat zonegrenzen accentueren.

In de Filmbeeldmode is de input-lag 81,2 ms, een vrij hoog resultaat. In game mode zakt die nog naar 13,7 wat zonder meer uitstekend is. Gamers kunnen verder ook gebruik maken van ALLM, en VRR (HDMI VRR en AMD Freesync) met een bereik van 48 tot 120 Hz. In de spelmodus kan je ook Motion plus instellingen aanpassen om meer detail zichtbaar te maken, ten koste van wat extra input-lag.

Om een goed overzicht te creëren van al de game-relevante instellingen kan je de play/pauze toets lang indrukken. Samsung toont je dan de game-bar waar je in een keer alle relevante info vindt. Bovendien kan je bij ultrawide games het beeld ook verschuiven.

Samsung QE55QN95A - Geluidskwaliteit

Het audiosysteem van de QE55QN95A kreeg een lichte boost van 60 naar 70 Watt. De resultaten zijn goed, maar lijken ons zeker niet beter dan die van vorig jaar. Het 4.2.2 kanaal audiosysteem zet een krachtige prestatie neer, met goed gedefinieerde klank, die enkel in heel extreme gevallen wat vervormt. Er is voldoende volume en wat hoorbare bas. Maar echte zwaar baswerk kan je niet verwachten uit dat slanke profiel. Je kan het geluid tunen op basis van de kamerakoestiek met behulp van ‘Algemeen, Intelligente instellingen’ ‘Aanpasbaar Geluid+’. De meting hoef je niet meer op voorhand te doen, Samsung voert die uit in real-time.

De QN95A-serie is uitgerust met OTS+ (Object Tracking Sound). Twee drivers aan de bovenzijde en twee drivers aan de zijkant zorgen voor een breed surroundbeeld met zelfs een beetje geluid van boven. Het blijft wel jammer dat Samsung Dolby Atmos weigert te ondersteunen, daarvoor moet je uitwijken naar een soundbar. Samsungs eigen soundbars werken overigens samen met de tv (Q-Symphony), ze schakelen niet alle speakers uit zodat je nog iets betere plaatsing van het geluid hebt.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Voor projectortesten gebruiken we een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Meer info over onze meetapparatuur vind je hier.

Samsung QE55QN95A – Conclusie

Met zijn Neo QLED-reeks zit Samsung duidelijk op het juiste spoor. De nieuwe achtergrondverlichting zorgt voor knappe contrasten, een enorme piekhelderheid en een ruim kleurbereik. Waar zien we nog ruimte voor verbetering? We blijven hopen dat Samsung op een dag overstag gaat en toch Dolby Vision ondersteunt. Gezien zijn maximale piekhelderheid is dat op de QE55QN95A misschien minder erg, maar naar de toekomst toe zou het een sterk voordeel zijn. In dezelfde lijn: Dolby Atmos. Nu verplicht Samsung je een (Samsung) soundbar aan te kopen indien je de Dolby Atmos-ervaring wilt.

Over naar het goede nieuws, en dat is uitgebreid. De Neo QLED achtergrondverlichting levert 576 zones, die het erg goed gebruikt. Het resultaat is indrukwekkend zwart, met veel zwartdetail en een hoog contrast. Ja, kleine lichtaccenten boeten wat in, maar over het algemeen zijn de beelden prachtig, ook in HDR. Sterker nog, zeker in HDR! Met een lichtopbrengst van om en bij de 1.500 nits en een goede kalibratie kan de QE55QN95A (QN95A-serie) een bijzonder indrukwekkend HDR-beeld op het scherm zetten. Of je nu kijkt bij verduistering, of bij veel omgevingslicht, deze Samsung heeft wat nodig is om echt te genieten.

De Tizen Smart Hub biedt niet alleen alle belangrijke apps, hij heeft ook heel wat extra’s zoals PC on TV of Ambient Mode. Het gebruiksgemak is uitstekend. Ook gamers kunnen zich opmaken voor intens spelplezier, de HDMI 2.1-aansluiting biedt alle vereiste gamer-features. Het ultraslanke design zal er prachtig uitzien aan de muur, en dankzij de One Connect en One Invisible cable (ook al is deze niet meer zo onzichtbaar) is dat erg gemakkelijk en netjes te realiseren.

Een topmodel blijft natuurlijk een prijzige zaak. En de QE55QN95A zit duidelijk aan de hoge kant van het bereik. Wie het zonder de One Connect box kan stellen (en dus maar met één HDMI 2.1-aansluiting) doet een aanzienlijk betere zaak door de QN92A-serie te kiezen, dat bespaart je onmiddellijk 400 euro, terwijl je qua prestaties niets inlevert. Opgelet, bij de QN90A verlies je ook de Ultra Wide Viewing Angle en de betere anti-reflectiefilm.

9.0
Samsung-QE55QN95A-toestel
FWD award

Beoordeling
Samsung QE55QN95A

Pluspunten
  • Uitstekend contrast dankzij mini-LED local dimming
  • Indrukwekkende piekhelderheid
  • Zeer goede beeldverwerking (upscaling, ruisonderdrukking)
  • One Connect/Invisible Connection
  • Goede kijkhoek
  • Top bewegingsscherpte
  • Krachtige HDR-beelden
  • HDMI 2.1 aansluiting en gaming features
Minpunten
  • Geen Dolby Vision/Atmos
  • Prijs

Beoordeling Samsung QE55QN95A

Met zijn Neo QLED-reeks zit Samsung duidelijk op het juiste spoor. De nieuwe achtergrondverlichting zorgt voor knappe contrasten, een enorme piekhelderheid en een ruim kleurbereik. Waar zien we nog ruimte voor verbetering? We blijven hopen dat Samsung op een dag overstag gaat en toch Dolby Vision ondersteunt. Gezien zijn maximale piekhelderheid is dat op de QE55QN95A misschien minder erg, maar naar de toekomst toe zou het een sterk voordeel zijn. In dezelfde lijn: Dolby Atmos. Nu verplicht Samsung je een (Samsung) soundbar aan te kopen indien je de Dolby Atmos-ervaring wilt.

Over naar het goede nieuws, en dat is uitgebreid. De Neo QLED achtergrondverlichting levert 576 zones, die het erg goed gebruikt. Het resultaat is indrukwekkend zwart, met veel zwartdetail en een hoog contrast. Ja, kleine lichtaccenten boeten wat in, maar over het algemeen zijn de beelden prachtig, ook in HDR. Sterker nog, zeker in HDR! Met een lichtopbrengst van om en bij de 1.500 nits en een goede kalibratie kan de QE55QN95A (QN95A-serie) een bijzonder indrukwekkend HDR-beeld op het scherm zetten. Of je nu kijkt bij verduistering, of bij veel omgevingslicht, deze Samsung heeft wat nodig is om echt te genieten.

De Tizen Smart Hub biedt niet alleen alle belangrijke apps, hij heeft ook heel wat extra’s zoals PC on TV of Ambient Mode. Het gebruiksgemak is uitstekend. Ook gamers kunnen zich opmaken voor intens spelplezier, de HDMI 2.1-aansluiting biedt alle vereiste gamer-features. Het ultraslanke design zal er prachtig uitzien aan de muur, en dankzij de One Connect en One Invisible cable (ook al is deze niet meer zo onzichtbaar) is dat erg gemakkelijk en netjes te realiseren.

Een topmodel blijft natuurlijk een prijzige zaak. En de QE55QN95A zit duidelijk aan de hoge kant van het bereik. Wie het zonder de One Connect box kan stellen (en dus maar met één HDMI 2.1-aansluiting) doet een aanzienlijk betere zaak door de QN92A-serie te kiezen, dat bespaart je onmiddellijk 400 euro, terwijl je qua prestaties niets inlevert. Opgelet, bij de QN90A verlies je ook de Ultra Wide Viewing Angle en de betere anti-reflectiefilm.

Prijsvergelijker Samsung QE55QN95A


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (7)

BBA12

BBA12
21 april 2021 om 13:18

Dank voor de review. De vergelijking van dimming zones gaat alleen niet helemaal op. Het moet (voor 55 inch) zijn 576 (QN95A) vs 120 (Q95T) vs 240 (Q90R). De 65 inch Q90R had er 448 en de 65 inch dit jaar heeft er 792.

Inloggen
BBA12

BBA12
21 april 2021 om 13:20

Correctie: 480 vs 792 (576 vs 240).

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
21 april 2021 om 13:32

Dat verandert natuurlijk niets aan de essentie, maar het is een terechte opmerking, ik pas het even aan.

Inloggen
bert1

bert1
21 april 2021 om 15:15

Op het eind wordt gesteld dat de QN90A alleen de connect box mist..
Maar ik meen me te herinneren dat deze ook NIET de ULTRA Wide Viewing angle had.. Iets minder..
Ik kan me vergissen maar ik zag op hifi.com onderstaande tekst over dat US versie van de 90a wel de wide viewing heeft.. maar de engelse niet..
en de duits/nederlandse ??
Samsung QN90A 4K Neo QLED TV (UK version)
Advertisement

The UK version of the QN90A is very similar to the QN94A and its US/Aus namesake, but it appears to have a lower peak brightness rating and loses the Ultra Wide Viewing Angle tech.

Samsung QN90A (UK version) specs:

Display type: Neo QLED
Resolution: 4K
Sizes: 50-inch, 55-inch, 65-inch
One Connect: No
Sound: OTS+ (OTS Lite for 50-inch model)
4K@120Hz: Yes
Ultra-Wide Viewing Angle: No
Anti-Reflective Panel: Yes
HDMI 2.1 sockets: 1

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
21 april 2021 om 15:25

Je vergist je niet. De QN90A heeft geen Ultra-Wide Viewing Angle. Maar in de conclusie spreek ik over de QN92A!
het is wel een goede opmerking, ik pas de tekst even aan met de vermelding van de QN90A.

Inloggen
BBA12

BBA12
21 april 2021 om 15:52

Sterker nog de Europese QN90A heeft volgens het vervangende LCD onderdeel een ADS paneel van BOE, zie https://cutt.ly/xvFHDBT Dit verklaart ook waarom Ultra-Wide Viewing Angle ontbreekt en waarom men elders al schreef ”Confusingly, the US QN90A is different to the European QN90A, which is more heavily downgraded.” Alles daarboven heeft wel een VA paneel met UWVA, zo ook de QN92A. Misschien ook iets om bij Samsung neer te leggen.

Inloggen
Sir oled

Sir oled
21 april 2021 om 18:04

Als min punt mag je nog gebrek aan DTS support over earc en mediaspeler toevoegen zelfde bedje ziek als LG en Panasonic ook wel een half minpunt waard.

Inloggen
Jozef

Jozef
21 april 2021 om 15:37

Bedankt voor het uitstekende review!
Is het nog mogelijk het ANSI contrast te meten met het local dimming off in het service menu?

Inloggen
Audiofreak1

Audiofreak1
21 april 2021 om 16:11

We hebben de versie met Connect box in de winkel staan. Langs een Oled, ik kan er niet enthousiast over worden, veel te veel overbelicht, slechtere kijkhoek vergeleken met het 2020 model. Wat je doet in het instel menu, de beelden worden nooit natuurlijk. De Oled erlangs was met een paar instellingen fantastisch ingesteld. De marketing machine van Samsung draait als een trein, de kwaliteit blijft ver avhter.

Inloggen
Mikey Mike

Mikey Mike
21 april 2021 om 17:35

De in te branden en te dim(lees grijs wit bij een hockey wedstrijd) en spiegelende tv waar de make up spiegel van je vriendin jaloers van wordt OLED fanboy pagina is elders te vinden. Zoek en gij zult vinden…..

Inloggen
Sir oled

Sir oled
21 april 2021 om 18:01

Dus in principe verkoop je iets waar je niet achter staat. Als die Samsungs dan toch zo ondermaats presteren waarom flikker je ze dan niet gewoon uit de winkel.
Maar misschien brengen ze toch heel wat verse cash binnen en heb je dan heel wat minder kritiek.

Inloggen
Audiofreak1

Audiofreak1
21 april 2021 om 20:15

Hoi Sir Oled, je hebt een punt, we hebben ze in de winkel staan omdat klanten er naar vragen, maar we gebruiken ze om te vergelijken, vaak wordt het dan een Oled. Dat er hoge marge op zit is voor ons geen reden om meer Samsung te verkopen, waar we achter staan vinden we belangrijker, uiteindelijk draait het om een tevreden klant en die gaat op langere termijn meer besteden. En ja… we zijn ook een beetje freaks die voor het beste gaan!

Inloggen
Frans

Frans
22 april 2021 om 12:04

Oled is in alle opzichten beter dan samsung. Het gaat niet veranderen. En dat zij alle oled van de andere merken. Samsung gehad maar nooit meer zo n ding in mijn huis. Ik kik nu 4 jaar oled nooit meer wat anders en de prijzen vallen wel mee oled. Heb nu een LG en dat blijft het ook de volgende word ook weer LG.

Inloggen
Rob Nengerman

Rob Nengerman
04 juni 2021 om 00:05

Voor mij nooit LG OLED meer. Binnen twee jaar ingebrande logo’s en groene vlek op midden van het scherm (besloeg zeker 60% van het scherm). Nieuwe Samsung Neo Qled juist ingesteld en een verademing. Zeer heldere zuivere kleuren. Mooie soundbar eronder. OLED fan? Prima. Maar hou er rekening mee dat je iedere twee jaar een nieuwe moet kopen.

Interface en afstandsbediening Samsung zijn ook beter dan LG variant.

Inloggen
Rob Nengerman

Rob Nengerman
04 juni 2021 om 00:14

En nog vergeten te melden, door hoge temperatuur OLED scherm, trok het scherm krom binnen twee jaar. OLED is een prachtige uitvinding. AMOLED dan wel te verstaan, op een telefoon. Maar niet voor een TV welke veel wordt gebruikt. Niet voor niets komt de reparatie dienst van LG (lachertje) voor € 100 voorrijden om als eerste branduren te controleren in het verborgen service menu. LG geeft ook niet thuis bij dergelijke meldingen of klachten.

Dus koop rustig een OLED scherm (mooie plaatjes in de winkel). Maar hoe goed het toestel echt is zie je pas thuis bij snel bewegende beelden (voetbalwedstrijd). Nee, dat is niet in 4K zoals de leuke filmpjes in de winkel…

Inloggen
bert1

bert1
04 juni 2021 om 09:50

Ik ga niks af doen aan jouw ervaring. Maar wat betreft het laatste stukje over “snel bewegende beelden(voetbalwedstrijd)…
Juist met dat wat je benadrukt tussen haakjes,.. voetbalwedstrijden.. Daar heeft oled (mijn philips) juist geen enkele moeite.. Je moet dan wel in de motion, interpolatie aanzetten. Tenminste die heb ik altijd aanstaan… Ik zie geen enkele hik-ups en strak beeld in de bewegingen.
Snelle bewegingen van andere beelden zoals grote gezihten op de voorgrond met baarden kunnen dan soms wat effectjes geven.. EN ja, motion is op tv’s nog niet 100 %.
Maar dat is op mijn moeders sony lcd van 2020 ook niet. Ik moet zeggen dat ik daar niks op ingesteld heb.
De samsung is op moment veel te duur om een optie te zijn. Maar ik begrijp na jouw ervaring dat het dan wel zeker een logische keuze is. Heeft heel goede recensies. Beste lcd 4k hdr tv..

Inloggen
bert1

bert1
22 april 2021 om 15:18

Ik zie op pricewatch van tweakers bij kenmerken dat de qn92a 60 watt luidsprekers heeft en dat zag ik op coolblue ook..
Op tweakers heeft de q95a wel 70 watt.
Op samsung website staat ook 60 watt.. Tsjongen, jonge,.. Samsung maakt het wel ingewikkeld voor iedereen… waar zit nu net die 10 watt !?? En waarom..
Nog even checken of het toch niet net een ads ips paneel is.. zoals de Qn90a ?! Of is die toch wel ook VA.. ! ? Welke
60 watt in deze link
https://www.samsung.com/nl/tvs/qled-tv/qn92a-65-inch-neo-qled-4k-smart-tv-qe65qn92aatxxn/

Inloggen
BBA12

BBA12
22 april 2021 om 18:37

Maak je niet zo druk om de speakers. Beide hebben OTS+ en een 4.2.2CH opstelling. Samsung goochelt vaker met getallen en specs. Ik zou dus gewoon hetzelfde geluid verwachten. Wat paneel betreft: de QN92A is zeker weten VA. De QN90A is ADS behalve in 50 inch en 85 inch.

Inloggen
Audiofreak1

Audiofreak1
22 april 2021 om 19:22

De kogel is door de kerk, na geruchten is het nu 100% zeker, Samsung gaat Oled schermen bij LG kopen, door de wereldwijde omzet dalingen moeten ze eieren voor hun geld kiezen! Oled wordt wereldwijd zo veel verkocht in vergelijking met Qled.

Inloggen