Review: Panasonic TX-49JXW944 (JXW944-serie) lcd led tv

25 november 2021 + 10 minuten 7 Reacties
Panasonic-TX49JXW944-lifestyle

Panasonic pakt graag uit met zijn OLED-modellen, maar veel van de erg goede prestaties vind je ook terug op hun LCD-tv’s. De TX-49JXW944 is uitgerust met Panasonics topprocessor, HDMI 2.1-aansluitingen en hij gebruikt local dimming voor verbeterd contrast. We testen zijn beeldprestaties uitgebreid.

Panasonic TX-49JXW944 – specificaties

Op zoek naar een compleet overzicht van alle Panasonic 2021 modellen met hun specificaties? Of wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2021?

WatUltra HD Ultra HD Full Array LED-LCD-tv met lokale dimming (8 x 1 segmenten)
Schermformaat49 inch (123 cm), vlak
Aansluitingen4x HDMI (2x V2.0, 2x v2.1, eARC/ARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon (of subwoofer), 3x antenne, Bluetooth
Extra'sHDR10, HDR10+ Adaptive, Dolby Vision IQ, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, My Home Screen 6.0, USB/DLNA-mediaspeler, dual DVB-T2/C/S2, dual CI+-slot, HCX Pro processor
Afmetingen1.095 x 670 x 270 mm (incl. voet)
Gewicht16,0 kg (incl. voet)
VerbruikSDR 76 (G) / HDR 111 watt (G)
Adviesprijs1.099 euro

Panasonic TX-49JXW944 - Design

Slank profiel, sober zwarte afwerking, smal kader en een achterkant die afgewerkt is met cameragriptextuur. Het heeft weinig speciaals maar de kwaliteit van de afwerking is goed.

De voetjes monteer je zonder schroeven, gewoon in het chassis schuiven tot ze klikken en klaar. Je kan de voeten bovendien op twee manieren monteren. Licht naar het midden toe, dan zetten ze het toestel zo laag mogelijk. Of iets meer aan het uiteinde, dan staat het toestel wat hoger zodat er plaats is voor een soundbar.

Panasonic TX-49JXW944 - Aansluitingen

Aan de achterzijde vinden we vier HDMI-aansluitingen, twee maal HDMI 2.0 én twee maal HDMI 2.1. Die laatste herken je aan de markering ‘4K120Hz’. Ze leveren 40Gbps bandbreedte, ALLM, eARC, VRR en 4K120 HFR.

Er zijn verder drie USB-aansluitingen, een composiet video-ingang met stereo cinch, en een optisch digitale uitgang. De minijack audio-uitgang is bruikbaar voor een hoofdtelefoon of voor een externe subwoofer. Er is Bluetooth (voor een draadloze hoofdtelefoon of om audio naar het toestel te streamen), ethernet en WiFi.

Opgelet als je toestel aan de wand wilt monteren. Enkel de HDMI 2.1-aansluitingen en één USB-aansluiting staan naar opzij gericht. De andere aansluitingen wijzen naar achter, dat kan een strakke wanmontage bemoeilijken.

Gebruiksgemak en smart tv

We houden wel van de ongecompliceerde manier waarop My Home Screen 6.0 alle content aanbiedt. De tegels onderaan het scherm tonen niet alleen je favoriete apps, maar ook live tv en aangesloten apparaten. De meeste content is dan ook maar enkele klikken ver. Navigeren door het aanbod gaat bovendien erg vlot, een belangrijke factor voor gebruiksgemak. De belangrijkste opmerking tot hier toe was het ontbreken van een paar belangrijke streamingdiensten. Maar sinds kort vind je nu ook Disney+ tussen de apps. Daarmee ontbreekt enkel Apple TV nog. Hou er wel rekening mee dat nieuwe versies van My Home Screen niet doorstromen naar oudere modellen.

De ‘My Scenery’ functie is nieuw dit jaar. Je vindt ze uiterst links op het Home Scherm. Het is een screensaver waarmee je eigen foto’s of allerlei voorgeselecteerde foto’s of abstracte illustraties en animaties op het scherm zet, mogelijk samen met een klokje. My Scenery doet onmiddellijk denken aan Samsungs Ambient mode. Voor onze steeds groter wordende schermen lijkt het ons een leuke feature.

De enthousiastelingen die graag sleutelen aan het beeld worden op hun wenken bediend. In het menu vind je een zeer uitgebreid aanbod instellingen. Je hoeft daar echter niet in te duiken. Het snelmenu onderaan het beeld biedt je alle basis-opties en je kan bovendien aanpassen welke opties er verschijnen. Om snel van beeldmode te veranderen is de ‘Picture’ toets op de remote de handigste manier.

Afstandsbediening

Panasonic stak de remote dit jaar in een nieuw kleedje. Het afgeronde design ligt aangenaam in de hand. De laag profiel toetsen laten zich gemakkelijk indrukken met een zuivere toetsaanslag. De remote is zwart, ook de toetsen. Dat maakt het wel erg lastig als je wat verduistert.

Op de nieuwe layout zijn de nummertoetsen naar onder verhuisd. De afspeeltoetsen staan nu onder de d-pad, daar zijn ze gemakkelijker te bereiken. Bovenaan zijn er sneltoetsen bijgekomen voor Netflix, Prime Video, Rakuten TV en YouTube. De ‘My App’ toets die je zelf kunt toewijzen aan een app is gebleven, net als de handige ‘Picture’ toets bovenaan waarmee je snel van beeldmode wisselt. De afstandsbediening beschikt over een ingebouwde microfoon.

Functies

De Panasonic TX-49JXW944 beschikt over een dubbele tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en een dubbel CI+-slot. Je kunt dus tv kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen. Dankzij Google Cast kan je Netflix en YouTube naar de tv casten. De mediaspeler is zeer volledig, hij speelde zowat al onze SDR en HDR-testen, inclusief ondertitels. DTS-ondersteuning ontbreekt, hou er rekening mee dat je dan ook geen DTS-audio via eARC kunt doorsturen.

Panasonic TX-49JXW944 - Beeldverwerking

De JXW944 is het topmodel uit het LCD-aanbod van Panasonic. Geen wonder dus dat we ook hier de HCX Pro AI-processor aantreffen. Het AI-deel kan je inzetten om de tv zelf te laten beslissen hoe hij het beeld aanpast op basis van wat je kijkt. Daarvoor selecteer je de AI-beeldmode. In de meeste gevallen houden we liever zelf controle over wat de tv doet.

De processor levert uitstekende upscaling, maar zorgt wel voor een relatief zacht beeld. We vinden het geen probleem om de scherpte wat op te trekken bijvoorbeeld tot 40. En we raden aan om ‘Resolutie Remasteren’ op de minimum stand te zetten, daarmee accentueert de tv nog een klein beetje extra detail in je beeld. Dat brengt textuur wat beter naar voor, en vermits de Panasonic dat erg voorzichtig doet zijn er geen lastige nevenverschijnselen. Kies voor de laagste stand in ruisonderdrukking en zet MPEG remasteren op de ‘Midden’ stand. Blokvorming zoals je die vaak ziet ten gevolge van te sterke compressie van het beeldsignaal krijgt de tv niet helemaal weggewerkt.

We zagen op de OLED-modellen al dat deze nieuwe processor iets minder goed kleurbanden wegwerkt. Ook op dit LCD-model is dat helaas zichtbaar. Het IPS-paneel verbergt door zijn lager contrast wel een deel van die problematiek in donkere scènes, daar stoort het dus wel minder, maar dat is eerder een gelukkig toeval. In heldere scènes blijft banding dus wel een probleem.

De TX-49JXW944 beschikt over een 120 Hz-paneel. Er is heel wat detail zichtbaar in snel bewegende scènes, maar een lichtjes vage rand moet je er bij nemen. De tv kan met de ‘Scherpe Bewegingen’ instelling een 120Hz Black Frame Insertion (wat is BFI) uitvoeren. Die maakt detail beter zichtbaar, maar dat creëert dan weer een dubbele rand aan bewegende voorwerpen. Persoonlijk kiezen we dan liever voor de ietwat vage rand. De motion interpolation levert uitstekend werk. Laat de ‘Minimum’ stand geactiveerd in Intelligent Frame Creation voor films en voor ander beeldmateriaal kan je veilig de maximum stand kiezen, zelfs in snelle pans zijn er weinig of geen problemen zichtbaar.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

BeeldBeeldBeeld
Beeldmodus: True Cinema

Verlichtingssterkte: 30-70
Kontrast: 90
Helderheid: 0
Kleur: 50
Tint: 0
Scherpte: 30-40
Warmte Kleur: Warm2
Kleur Remasteren: Uit
Adaptieve Backlight Controle: Med

Omgevings Sensor: Aan
Ruis Reductie: Min
MPEG remasteren: Min / Midden
Resolutie Remasteren: Midden
Dynamisch Bereik remasteren: Uit
Intelligent Frame Creation: Minimum
Scherpe Bewegingen: Uit/Minimum
Contrastregeling: Uit/Auto
Gamma: 2,4 / 2,2Beeldinstellingen
Beeldverhouding: 16:9 Beeldscan: Uit

Panasonic TX-49JXW944 - Beeldkwaliteit

De tv gebruikt een IPS-paneel, we verwachten dan ook een matig contrast maar wel een goede kijkhoek.  Het scherm heeft een goede donkere uniformiteit. Op heldere beelden is het resultaat goed, maar is er toch een hint van IPS-gloed.

Helaas is het contrast van het paneel nogal aan de lage kant, zelfs voor een IPS-paneel. Met een ANSI-contrast van 804:1 scoort het zeker niet fantastisch. Om dat resultaat wat op te krikken is er local dimming voorzien. De zones tellen bleek bijzonder moeilijk, maar na heel wat gesleutel lijkt het ons dat er gebruik wordt gemaakt van 8 kolommen (8×1). Dat is bijzonder weinig, en dat merken we ook als we opnieuw testen met local dimming geactiveerd. Het ANSI-contrast gaat naar 806:1, rekening houdend met foutenmarge is dat dus geen wijziging. Op een wat meer vergevingsgezind testpatroon stijgt het contrast naar 2.070:1. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat donkere beelden heel wat aan diepte inboeten. Zonegrenzen zijn zelden of nooit zichtbaar.

De Filmmaker mode is degelijk (maar zeker niet perfect) gekalibreerd, maar uiteraard relatief donker. Je kan die mode, of True Cinema, gebruiken als basis eventueel aan te passen met de instellingen die we hierboven vermelden. De kleurtemperatuur is wat te koel in het donkere bereik en net te warm in het heldere bereik. Het effect is niet te storend, maar in heldere beelden zie je wel dat wit iets te warm is (neigt zacht naar rood).

Het scherm toont wel redelijk wat zwartdetail, maar de gammawaarde is in donkere tinten te hoog, waardoor er toch wat detail verborgen blijft. Gecombineerd met het gebrek aan diep zwart laat het donkere beelden soms wat levenloos. In heldere, kleurrijke content is de Panasonic wel in zijn element.

Panasonic TX-49JXW944 - HDR

Ook dit LCD-model ondersteunt de volledige lijst HDR-formaten: HDR10, HLG, Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive.

Hoe zit het dan met de HDR-prestaties? Op een 10% venster haalt de TX-49JXW944 503 nits. Dat is wat minder dan we gehoopt hadden. Ook pp een volledig wit veld krijg je die 500 nits. Op kleinere vensters daalt dat echter (door local dimming) en een 2% venster levert nog maar een goede 170 nits.

Ook het kleurbereik laat geen grote indruk na. Met 61% Rec 2020 en 83% DCI-P3 zitten we wat beneden de waardes die we verwachten voor knallende HDR-beelden, mar het volstaat nipt.

Panasonic houdt rekening met de metadata, en toont tot 4.000 nits alle witdetail. Maar het mag duidelijk zijn dat de combinatie van een matig contrast, doorsnee helderheid en nipt voldoende kleurbereik geen recept is voor spetterende HDR. Toch is de realiteit minder dramatisch dan verwacht. Panasonic maakt excellent gebruik van wat het te bieden heeft. Zijn zwakke plek zijn uiteraard de donkere scenes. Daar neemt het zwakke contrast en licht verlies aan schaduwnuances wel wat weg. Donkere plooien in een fluwelen kleed zijn wat verdwenen bijvoorbeeld. Maar in heldere kleurrijke beelden houdt hij uitstekend stand. De tonemapping toont alle witdetail, en enkel in zeer intense heldere kleuren zien we wat saturatieverlies zodat die accenten wat fletser zijn. Dolby Vision weergave is overigens uitstekend, dit toestel is een dan ook een goed voorbeeld van waar Dolby Vision een echte meerwaarde is.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

Het IPS-scherm levert een goed kijkhoek die zowel kleur als contrast redelijk bewaart. Je hebt wel last van IPS-gloed, zeker vanuit een hoek. De bovenzijde van het scherm kan dan licht oranje tinten, en de onderzijde licht blauw, afhankelijk van hoe hoog of laag het scherm hangt ten opzichte van jou. We hebben de foto sterk overbelicht, maar het effect is in het donker gemakkelijk te zien.

Met een input-lag van 17,1 ms (4K60) en 8,3ms (2K120) levert deze tv een meer dan degelijke game-ervaring. De twee HDMI 2.1-aansluitingen beschikken over 40Gbps bandbreedte, voldoende voor 4K120 in HDR. Panasonic heeft net een nieuwe firmware beschikbaar gemaakt, zodat het toestel nu de volle verticale resolutie biedt bij 4K120. Daarvoor moet je wel in de instellingen de “4K120Hz Bypass Mode” optie aanvinken. ALLM en VRR krijg je ook, let er wel op dat je ook VRR moet activeren in de instellingen. Panasonic biedt zowel HDMI VRR als de AMD Freesync variant. Wil je HGiG ondersteuning, schakel dan Tonemapping uit in de instellingen.

Panasonic TX-49JXW944 - Geluidskwaliteit

Van de 2x 10 Watt speakers op de TX-49JXW944 verwachten we geen uitzonderlijke prestaties. De audio is goed, zolang het over dialogen, rustige muziek of niet te explosieve soundtracks gaat. Bij meer dynamisch materiaal hoor je al snel dat de tv ingrijpt om de dynamiek te beperken. We vonden de klank voor doorsnee gebruik meer dan behoorlijk, zeker als je de ‘Muziek’ mode selecteert. Extra bas kan je leveren door een subwoofer aan te sluiten op de analoge minijack-uitgang. De tv ondersteunt ook Dolby Atmos, en hij levert verrassend leuke en ruimtelijke weergave van surround. Voor echt knallend werk raden we echter een soundbar aan.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Panasonic TX-49JXW944 – Conclusie

Dat je op een middenklasser wat terrein moet prijsgeven is niet meer dan logisch. In het geval van Panasonic betekent dat niet dat je het met minder features moet stellen. De bezuiniging is vooral te merken aan de keuze voor een IPS-paneel met erg matig contrast, en een zeer beperkt aantal local dimming segmenten wat natuurlijk de impact ervan beperkt. Vergeleken bij andere middenklassers lijkt de piekhelderheid ons ook iets te laag. Wil je absoluut de Apple TV app, dan moet je nog steeds hopen dat Panasonic die app naar zijn platform brengt. Twee HDMI 2.1-aansluitingen zijn voor de grote meerderheid voldoende, maar hardcoregamers met twee consoles die ook een soundbar willen moeten er wel rekening mee houden.

De TX-49JXW944 maakt gebruik van dezelfde hoogwaardige processor die je in de OLED-modellen vindt. De beeldverwerkingsprestaties zijn dan ook prima. En je beschikt over Dolby Vision IQ en HDR10+ adaptive, features die net op een middenklasser zoals deze een uitstekende meerwaarde zijn. Panasonic zorgde voor een goede kalibratie (en Filmmaker Mode) en levert binnen zijn beperkingen uitstekende beelden. Het is een prima keuze voor wie veel helder materiaal bekijkt. Bij wat omgevingslicht is het minder goede contrast geen afknapper. Met de laatste firmware update is deze tv nu ook volledig voorzien van alle HDMI 2.1-gamerfeatures. En recent verscheen ook de Disney+ app in de lijst. Daarmee vult My Home Screen een belangrijk gat in zijn aanbod.

Dan moeten we nog even naar de prijs van de JXW944-serie kijken. Die krijgt toch flinke concurrentie van bijvoorbeeld de Sony X90J of de Samsung QN85A, toestellen die in dezelfde prijscategorie zitten, maar net iets meer leveren. En die toestellen staan al onder druk van de dalende OLED-prijzen. Een mooie promotie zou deze dus zeker aantrekkelijker maken.

8.0
Panasonic-TX49JXW944-toestel

Beoordeling
Panasonic TX-49JXW944

Pluspunten
  • Prima beeldverwerking
  • Goede kleurweergave
  • Dolby Vision IQ én HDR10+ Adaptive
  • HDMI 2.1 met gaming-features
  • Dubbele tuner met dubbel CI+-slot
Minpunten
  • Relatief zwak contrast en weinig local dimming segmenten
  • Licht zichtbare banding
  • Apple TV ontbreekt
  • Relatief lage piekhelderheid
  • Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen

Beoordeling Panasonic TX-49JXW944

Dat je op een middenklasser wat terrein moet prijsgeven is niet meer dan logisch. In het geval van Panasonic betekent dat niet dat je het met minder features moet stellen. De bezuiniging is vooral te merken aan de keuze voor een IPS-paneel met erg matig contrast, en een zeer beperkt aantal local dimming segmenten wat natuurlijk de impact ervan beperkt. Vergeleken bij andere middenklassers lijkt de piekhelderheid ons ook iets te laag. Wil je absoluut de Apple TV app, dan moet je nog steeds hopen dat Panasonic die app naar zijn platform brengt. Twee HDMI 2.1-aansluitingen zijn voor de grote meerderheid voldoende, maar hardcoregamers met twee consoles die ook een soundbar willen moeten er wel rekening mee houden.

Het toestel maakt gebruik van dezelfde hoogwaardige processor die je in de OLED-modellen vindt. De beeldverwerkingsprestaties zijn dan ook prima. En je beschikt over Dolby Vision IQ en HDR10+ adaptive, features die net op een middenklasser zoals deze een uitstekende meerwaarde zijn. Panasonic zorgde voor een goede kalibratie (en Filmmaker Mode) en levert binnen zijn beperkingen uitstekende beelden. Het is een prima keuze voor wie veel helder materiaal bekijkt. Bij wat omgevingslicht is het minder goede contrast geen afknapper. Met de laatste firmware update is deze tv nu ook volledig voorzien van alle HDMI 2.1-gamerfeatures. En recent verscheen ook de Disney+ app in de lijst. Daarmee vult My Home Screen een belangrijk gat in zijn aanbod.

Dan moeten we nog even naar de prijs kijken. Die krijgt toch flinke concurrentie van bijvoorbeeld de Sony X90J of de Samsung QN85A, toestellen die in dezelfde prijscategorie zitten, maar net iets meer leveren. En die toestellen staan al onder druk van de dalende OLED-prijzen. Een mooie promotie zou deze dus zeker aantrekkelijker maken.

Prijsvergelijker Panasonic TX-49JXW944

Reacties (7)