Review: Samsung QE55QN85A (QN85A-serie) Neo QLED televisie

20 oktober 2021 + 10 minuten 8 Reacties
Samsung-QE55QN85A-lifestyle
FWD award

De Samsung Neo QLED technologie is niet enkel voorbehouden aan de absolute top van het aanbod. De QE55QN85A zit duidelijk in de middenklasse en met een aantrekkelijke prijs en zo goed als alle features van het topmodel heeft hij ook heel wat te bieden. We gaan na of de miniLED-achtergrondverlichting en local dimming ook hier voor knappe prestaties zorgen.

Samsung QE55QN85A – specificaties

Op zoek naar een compleet overzicht van alle Samsung 2021 modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2021.

Wat Ultra HD Full Array LED-LCD-tv met lokale dimming (36x16 segmenten)
Formaat 55 inch (139 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (3x v2.0, 1x v2.1 (40 Gbps), eARC, ALLM, VRR, 4K HFR), 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 3x antenne, Bluetooth
Extra's HDR10, HLG, HDR10+, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen 6.0, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Neo Quantum 4K Processor
Afmetingen 1.227 x768 x 258 mm (incl. voet)
Gewicht 20,8 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 77 (F) / HDR 162 watt (G)
Adviesprijs 1.299 euro

Samsung QE55QN85A - Design

Samsung heeft zijn Neo QLED-tv’s allemaal een quasi identiek ontwerp gegeven. Het scherm heeft net zoals op de hogere modellen een zilverkleurig kader van enkele millimeters. Ook van opzij bekeken ziet het er even slank uit, zijn profiel is amper 26 mm diep.

De licht gewelfde achterzijde doet het toestel nog slanker lijken. De zwarte plastiek rug heeft een horizontaal streepmotief, en zorgt voor een erg mooie afwerking.

Het enige opvallende verschil is de voet. De elegant gebogen voetplaat is vervangen door een metalen voetplaat met een zwarte plastiek nek. Het toestel staat er stevig op, de achterzijde van voet is opengewerkt zodat je langs daar de kabels kunt wegleiden. Een zwarte cover op de voet werkt alles netjes af.

Samsung QE55QN85A - Aansluitingen

De tv beschikt over vier HDMI-aansluitingen, waarvan slechts één HDMI 2.1 (HDMI 4), die tot 40 Gbps bandbreedte levert. Dat volstaat voor 4K120 10 bit 4:4:4 signalen. Het toestel ondersteunt eARC (op HDMI 3), ALLM, en VRR (HDMI VRR en AMD Freesync Premium Pro).

Deze Samsung biedt verder nog twee USB-aansluitingen, een optisch digitale audio-uitgang, de netwerkaansluiting en antenne-aansluitingen. Er is geen hoofdtelefoonaansluiting, maar wel Bluetooth voor draadloze hoofdtelefoons.

Gebruiksgemak en smart tv

De Tizen Smart Hub is vrijwel ongewijzigd. Installeren is mogelijk via de Samsung Smart Things app, Dat is wat handiger, maar biedt verder geen echte voordelen. Natuurlijk kan je ook gewoon met de remote installeren.

We vinden de Smart Hub interface bijzonder handig in gebruik. Hij reageert snel, en is overzichtelijk zodat je er moeiteloos in navigeert. Voor streamingdiensten zoals Netflix, YouTube en Disney+ verschijnt er een tweede lint met aanbevelingen wanneer je de app-tegel selecteert.

Een deel van de instellingen zoals de beeld- en geluidsmode, of de spelmode kan je selecteren vanuit het Home menu. Het volledige instellingenmenu is goed geordend, met enkel de eenvoudigste instellingen snel bereikbaar. Voor meer complexe instellingen ga je naar de ‘expertinstellingen’. Instellingen voor de spelmode vind je onder ‘Algemeen, Beheer externe apparaten’. De Smart Hub blijft zeker een van onze favoriete smart tv platformen. Voor een volledig overzicht van de mogelijkheden verwijzen we je door naar ons achtergrondartikel over de Samsung Smart Hub.

 

Afstandsbediening

Ook de QN85A kreeg de remote met fotovoltaïsch paneel op de achterzijde. Lege batterijen zijn dus een probleem uit het verleden. Vergeet wel niet de remote met het paneel naar boven op de salontafel te leggen. Moest de batterij toch leeg raken dan kan je altijd snel even herladen via de USB-C aansluiting (1 minuut laden zou volstaan voor een week gebruik). De afstandsbediening waarschuwt je overigens op het tv-scherm wanneer de batterij 50, 10 en uiteindelijk 3% bereikt. Samsung claimt dat een 50% batterij nog goed is voor een jaar gebruik.

De toetsaanslag is licht en duidelijk. Enkel wie vaak zendernummers intoets beklaagt zich mogelijk de afwezigheid van een echt nummerblok. Werken met het ‘on screen’ nummerblok is niet zo handig. De layout is onveranderd. De sneltoets voor Rakuten TV is nu toegewezen aan Samsung TV Plus, een Samsung content app die allerlei lokale en internationale content aggregeert. De Ambient Mode toets heeft plaats gemaakt voor een MultiView toets.

Functies

De QN85A beschikt over een dubbele tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en één CI+-slot. Kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen kan enkel als een van beide kanalen onversleuteld is. Een nieuwigheid: Samsung TV plus. Via deze weg kan je een aantal extra kanalen bekijken die je weliswaar binnenstreamt via het internet, maar die geïntegreerd zijn in de Live tv omgeving. Ze hebben zelfs zendernummers gekregen. Samsung hoopt het huidige zenderaanbod in TV Plus nog uit te breiden, mogelijk zelfs met lokale content.

YouTube en Netflix kan je naar de tv casten via Google Cast, en voor iOS gebruikers is er ondersteuning voor Airplay2. De mediaspeler is goed, maar kan niet overweg met het oudere Divx of Xvid en hij speelt geen DTS soundtracks. Ondertitels en HDR vormden geen probleem, en de audiospeler is volledig.

Samsung biedt op zijn tv’s een lange reeks speciale features aan. Zaken zoals Ambient Mode bijvoorbeeld die je tv een decoratieve functie geven als je geen tv kijkt. Of Multiview, waarmee je naar twee bronnen tegelijk kijkt (al dan niet naast elkaar of in een PiP-venster). Andere zijn bedoeld om het thuiswerken te vergemakkelijken. Bijvoorbeeld ‘PC on TV’ waarmee je je computerscherm  op tv kan bekijken, eventueel zelfs van je werk pc. Werk via je smartphone op tv dankzij Samsung Dex of gebruik de Office365 integratie om je favoriete Excel-sheet op tv te bewonderen. En om in contact te blijven met vrienden, familie of collega’s kan je video chatten via Google Duo (met een optionele USB-webcam uiteraard).

Samsung QE55QN85A - Beeldverwerking

Op de uitstekende beeldverwerking die we op de QN95A zagen hoef je bijna niets toe te geven. De Neo Quantum Processor 4K levert zuivere upscaling, en we durfden de scherpte naar 5 duwen om alle detail een klein accent te geven. De ruisonderdrukking werkt uitstekend, maar het is kiezen tussen alles of niets. Dat is vrij lastig, vermits de processor af en toe toch vrij sterk te werk gaat. Zo kan het zijn dat je een klein beetje detail verliest. We lieten in Filmmaker mode de ruisonderdrukking uit staan en in de Film mode aan, zodat we toch met een klik konden schakelen. Opvallend is dat de ruisonderdrukking ook erg goed kleurbanden weg werkt. In  heldere beelden is dat zeer efficiënt, in donkere content zoals de Game Of Thrones testscène kost dat wat detail, zoals zichtbaar op onderstaande foto’s.

Waar de QN85 wel terrein prijs geeft tegenover het duurdere model is bewegingsscherpte. Zelfs met ‘Beeldscherpte instellingen’ op ‘auto’ bleef er een vage dubbele rand zichtbaar achter bewegende voorwerpen. Mogelijk is dat te wijten aan het feit dat de QN85A een ander type paneel gebruikt dan de QN95A. De motion interpolation werkt goed, maar kan in sommige gevallen zoals trage pans toch nog wat judder achterlaten. Met LED Clear Motion (wat is BFI) geactiveerd verdween dat grotendeels, maar dan werd de dubbele rand aan bewegende voorwerpen duidelijker zichtbaar en dat is storender vinden we. Het scherm kan bij het schakelen naar een nieuwe bron even heel licht flikkeren, waarom is niet duidelijk, maar na een tot twee seconden verdwijnt het.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Algemeen Expertinstellingen Beeldscherpte Instellingen
Beeldmodus: Filmmaker mode
Beeldformaatinstellingen: 16:9 standaard
Aanpassen aan scherm: Aan
Helderheid: 28
Contrast: 45
Scherpte: 5
Kleur: 25
Tint(G/R): 0
Lokaal Dimmen: Standaard
Contrastverbetering: Uit
Filmmodus: Auto
Kleurtint: Warm 2
Gamma: BT.1886 / 0
Schaduwdetail: 0
RGB-modus: Uit
Kleurruimte: Auto
Auto of Aangepast:

Wazigheidsverm. : 10
Trilvermindering: 6-8
Led Clear Motion: Off

Ruisreductie: Auto of Off

Samsung QE55QN85A - Beeldkwaliteit

De QN85A-serie is voorzien van een ADS-paneel (dat is een IPS-variant) en we verwachten dus matig contrast maar een goede kijkhoek.

En inderdaad, het ANSI-contrast komt uit op een bescheiden 1.320:1, niet slecht maar zeker niet te vergelijken met een VA-paneel. Toch is het contrast op deze tv uitstekend, en dat is volledig te danken aan de Neo QLED achtergrondverlichting.  De Full Array achtergrondverlichting met local dimming is opgebouwd uit miniLEDs en Samsung voorzag het toestel van 36×16 (576 zones). Dat is evenveel als op de QN95A en het effect is duidelijk merkbaar. Met de dimming geactiveerd loopt het ANSI-contrast op tot net geen 10.000:1 en in meer vergevingsgezinde patronen zelfs tot 40.000:1

Het ADS-paneel kan uiteraard niet alles wegstoppen, maar levert wel knappe resultaten. Ja, je ziet in extreme gevallen een klein beetje de segmenten, en er is wat ‘blooming’ maar dat leek ons relatief zeldzaam, zeker in SDR-content.  De uniformiteit van het scherm is niet perfect, we zagen een klein beetje ‘clouding’ in donkere testbeelden en de uiterste hoeken bleken iets donkerder bij heldere testbeelden. De ‘clouding’ kan heel af en toe zichtbaar zijn in overwegend donkere scènes, maar echt storend vonden we het niet. Het scherm heeft ook wat last van ‘glare’ als je er niet recht voor zit, meer daarover als we het over de kijkhoek hebben.

De goede dimming-resultaten hebben uiteraard een keerzijde. Heldere maar zeer kleine lichtaccenten verliezen wat intensiteit en in erg donkere scènes verlies je zwartdetail. Maar al bij al zijn we erg tevreden van de resultaten, zeker gezien het type paneel.

Meten doen we in de ‘Filmmaker mode’. Die is uitstekend gekalibreerd. De grijsschaal is neutraal en de gammawaarde zit prima op 2,4. Een knappe filmbeleving is daarmee gegarandeerd. Donkere scènes hebben veel, maar net niet alle zwartdetail. De kleurweergave is prima, met goede huidstinten. De QN85A kan bijzonder helder gaan, zelfs in SDR kregen we hem moeiteloos tot 1.100 nits.

Samsung QE55QN85A - HDR

Die hoge piekhelderheid in SDR voorspelt veel goeds voor HDR. De HDR piekhelderheid topt rond de 1.164 nits op een 10% venster en zelfs op een volledig wit veld haalt hij nog een zeer ruime 654 nits. Hij moet dus wel degelijk de duimen leggen voor de QN95A (die 1.560 nits kon halen) maar laat met deze cijfers toch concurrenten zoals de Sony X90J achter zich. Het gedrag van de achtergrondverlichting in SDR zien we ook in HDR terug. Kleinere lichtaccenten op relatief donkere beelden verliezen wat intensiteit omdat de zone moet dimmen. En in echt donkere beelden kunnen sprankeltjes licht zelfs volledig verdwijnen.  Ook het zwartdetail lijdt een klein beetje onder de dimming, maar niet in die mate dat je echt veel verliest.

Het DCI-P3 kleurbereik haalt 89,4%, en voor Rec.2020 66%. Daarmee haalt de QN85A een erg ruim kleurvolume dat hij bijzonder goed uitspeelt.

De HDR Filmmaker Mode is goed gekalibreerd. De luminantiecurve volgt netjes de gewenste standaard, en houdt rekening met metadata zodat je zelfs tot 10.000 nits veel witdetail ziet. Dat ruim kleurvolume geeft beelden dan ook een extra levendige indruk. Enkel in de allerhelderste tinten, bij zeer helder gemasterde content kan je wat witdetail verliezen of is de kleurweergave een tikje te intens. Net zoals de QN95A zijn heldere, intense beelden met veel kleur de echte manier om deze tv te showcasen, daar kan hij OLED’s vrij duidelijk voorbij steken.

Samsung ondersteunt HLG, HDR10 en HDR10+ maar helaas geen Dolby Vision.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

De QN85A is dan wel niet uitgerust met Ultra Wide Viewing Angle, maar het ADS-paneel heeft een goede kijkhoek. Zelfs vanuit een vrij scherpe hoek blijven kleuren en zelfs contrast goed bewaard. Dimming zones worden echter iets meer zichtbaar, en het scherm kan last hebben van wat ‘glare’. Daarbij kan je plots wat lijkt op een reflectie in het scherm zien, het is te vergelijken met IPS-glare. Vermijdt vooral dat het toestel te laag staat, als je van boven inkijkt is het effect erg uitgesproken.

In game mode meten we een input-lag van 10,5 ms (4K60) en 9,7 ms (2K120), uitstekende resultaten voor gamers. Op HDMI4 ondersteunt de tv ook VRR (HDMI VRR en AMD Freesync) met een bereik van 48 tot 120 Hz. In de spelmodus kan je ook Motion plus instellingen aanpassen om meer detail zichtbaar te maken, ten koste van wat extra input-lag. Eén HDMI 2.1-aansluiting, dat lijkt ons relatief zuinig van Samsung, maar op concurrenten met twee aansluitingen blijft er ook maar één over als je een soundbar gebruikt.

Druk de play/pauze toets lang en Samsung toont je dan de game-baar waar je in een keer alle relevante info vindt. Bovendien kan je bij ultrawide games het beeld ook verschuiven.

Samsung QE55QN85A - Geluidskwaliteit

Het 60W audiosysteem laat een minder goede indruk na dan dat van de QN95A. Dat is vooral te wijten aan een gebrekkige laagweergave, die in sommige gevallen zelfs echt ontbreekt. Daardoor kunnen epische soundtracks nogal aan impact verliezen. De QN85A ondersteunt geen Dolby Atmos (alhoewel de Samsung soundbars dat wel doen), maar is wel uitgerust met OTS (Object Tracking Sound). Twee extra luidsprekers aan de bovenzijde van het toestel geven je toch een wat meer ruimtelijke audiobeleving. Als je het volume te hoog draait krijgt de Samsung het wat lastiger en kan je wat vervorming horen. De geluidskwaliteit klimt dus niet echt boven een middelmatig resultaat.

De kamerakoestiek neemt hij mee in rekening als je ‘Algemeen, Intelligente instellingen’, ‘Aanpasbaar Geluid+’ activeert. De meting hoef je niet meer op voorhand te doen, Samsung voert die uit in real-time.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Voor projectortesten gebruiken we een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Meer info over onze meetapparatuur vind je hier.

Samsung QE55QN85A – Conclusie

Neo QLED-prestaties aan een democratische prijs? Het kan, en zelfs zonder al te veel compromissen. De lijst met minpunten is in elk geval vrij beperkt. Uiteraard moet je het op Samsung-tv’s nog steeds stellen zonder Dolby Vision/Atmos-ondersteuning. Dat is jammer, maar gezien de indrukwekkende helderheid iets minder erg dan op een middenklasser die maar tot 500 nits gaat. Voor Dolby Atmos moet je uitwijken naar een soundbar, misschien sowieso geen slecht idee, want de audioprestaties geraken niet boven een middelmatig resultaat. En één HDMI 2.1-aansluiting is misschien wat krenterig, maar voorlopig geen drama, buiten spelconsoles zijn er geen HDMI 2.1-bronnen.

Waar we wel heel blij mee zijn: uitstekende local dimming dankzij de Neo QLED achtergrondverlichting van 576 zones (evenveel als op de QN95A). Die tilt het ietwat lagere contrast van het ADS-paneel naar een heel knap resultaat, zonder zware nadelen. Uiteraard verliezen kleine lichtaccenten wat intensiteit, maar dat neem je er graag bij. Met zijn indrukwekkende 1.000+ nits piekhelderheid en ruime kijkhoek is de QE55QN85A een uitstekende keuze voor het hele gezin, ook overdag als er veel licht is. HDR-beelden spetteren van het scherm, en de uitstekende kalibratie garandeert mooie, natuurlijke beelden. Ook wat extra functies betreft is deze Samsung erg rijk uitgerust. De Tizen Smart Hub heeft een zeer uitgebreid app-aanbod, en daarnaast biedt Samsung allerlei extra’s zoals Ambient Mode, TV Plus en PC on TV. Gamers krijgen één HDMI 2.1-aansluiting met een uitstekende input-lag, 4K120 en VRR. Bovendien is deze Samsung ook nog eens aantrekkelijk geprijsd.

9.0
Samsung QN85A
FWD award

Beoordeling
Samsung QE55QN85A

Pluspunten
  • Uitstekend contrast dankzij mini-LED local dimming
  • Hoge piekhelderheid
  • Zeer goede beeldverwerking (upscaling, ruisonderdrukking)
  • Goede kijkhoek
  • Krachtige HDR-beelden
  • HDMI 2.1-aansluiting en gaming-features
Minpunten
  • Geen Dolby Vision/Atmos
  • Slechts één HDMI 2.1-aansluiting
  • Matige audioprestaties

Beoordeling Samsung QE55QN85A

Neo QLED-prestaties aan een democratische prijs? Het kan, en zelfs zonder al te veel compromissen. De lijst met minpunten is in elk geval vrij beperkt. Uiteraard moet je het op Samsung-tv’s nog steeds stellen zonder Dolby Vision/Atmos-ondersteuning. Dat is jammer, maar gezien de indrukwekkende helderheid iets minder erg dan op een middenklasser die maar tot 500 nits gaat. Voor Dolby Atmos moet je uitwijken naar een soundbar, misschien sowieso geen slecht idee, want de audioprestaties geraken niet boven een middelmatig resultaat. En één HDMI 2.1-aansluiting is misschien wat krenterig, maar voorlopig geen drama, buiten spelconsoles zijn er geen HDMI 2.1-bronnen.

Waar we wel heel blij mee zijn: uitstekende local dimming dankzij de Neo QLED achtergrondverlichting van 576 zones (evenveel als op de QN95A). Die tilt het ietwat lagere contrast van het ADS-paneel naar een heel knap resultaat, zonder zware nadelen. Uiteraard verliezen kleine lichtaccenten wat intensiteit, maar dat neem je er graag bij. Met zijn indrukwekkende 1.000+ nits piekhelderheid en ruime kijkhoek is de QE55QN85A een uitstekende keuze voor het hele gezin, ook overdag als er veel licht is. HDR-beelden spetteren van het scherm, en de uitstekende kalibratie garandeert mooie, natuurlijke beelden. Ook wat extra functies betreft is deze Samsung erg rijk uitgerust. De Tizen Smart Hub heeft een zeer uitgebreid app-aanbod, en daarnaast biedt Samsung allerlei extra’s zoals Ambient Mode, TV Plus en PC on TV. Gamers krijgen één HDMI 2.1-aansluiting met een uitstekende input-lag, 4K120 en VRR. Bovendien is deze Samsung ook nog eens aantrekkelijk geprijsd.

Prijsvergelijker Samsung QE55QN85A

Reacties (8)