De 2023 LG tv line-up zet de G3 extra in de kijker

07 maart 2023 + 10 minuten 0 Reacties
LG-2023-opener2

Met de komst van QD-OLED is er nu eindelijk concurrentie in de OLED-categorie. Geen wonder dat LG in de workshop over de nieuwe modellen volledig focust op OLED. En sterker nog, zowat alle aandacht gaat naar de nieuwe G3, want met dat model neemt LG de nieuwe QD-OLED-tv’s rechtstreeks in het vizier. We trokken naar het enorme stadium van Eintracht Frankfurt voor de internationale voorstelling.

De LG oled tv line-up

Aan de line-up zelf hoeven we, enigszins vreemd misschien, niet te veel woorden te verspillen. Hij is immers in grote lijnen identiek aan die van vorig jaar. LG heeft voor iedereen een model, of je nu filmliefhebber, sportfan of gamer bent. Prijzen waren nog niet beschikbaar op het moment van dit artikel.

  • Z3 (88, 77 inch): Ja, er komen wel degelijk nieuwe 8K-modellen. De nieuwe versie gebruikt nu ook OLED evo met Brightness Booster Max en zou volgens LG zelfs een iets hogere piekhelderheid hebben dan de Z2.
  • G3 (83, 77, 65, 55 inch): De nieuwe ster van LG. Uitgerust met een Alpha9 Gen 6-processor, OLED evo met Brightness Booster Max, en een design dat specifiek mikt op wandmontage. Dat design heet dit jaar overigens “One Wall Design”, de vorige naam “Gallery Design” leidde volgens LG tot te veel verwarring bij de consument. Wie nog groter wil gaan, kan nog steeds de 97 inch G2 kopen, dat 2022-model loopt door.
  • C3 (83, 77, 65, 55, 48, 42 inch): De OLED bestseller. Ook voorzien van de nieuwe Alpha9 Gen6-processor, maar met dezelfde panelen als vorig jaar (OLED evo met Brightness Booster). De C3 blijft wel 20% helderder dan de B3.
  • B3 (77, 65, 55 inch): Gamers op een budget vinden hun gading in de B3, die voorzien is van een Alpha7 Gen6-processor.
  • A3 (77, 65, 55, 48 inch): Deze OLED-tv gebruikt een 60Hz-paneel en de Alpha7 Gen6-processor. Hij is daardoor de ideale instapper voor filmliefhebbers.

Wil je een compleet overzicht van alle televisies die LG in 2023 naar Nederland en België brengt, bekijk dan de onderstaande line-up.

LG 2023 tv
Lees ook

LG 2023 oled tv line-up – specificaties, modellen en prijzen

Alpha9-processor

Een vast onderdeel van elke nieuwe generatie televisies is een nieuwe, of verbeterde beeldverwerking. De Alpha9-processor is ondertussen aan zijn zesde generatie toe, en kreeg drie verbeteringen mee.

AI Super Upscaling: upscaling en ruisonderdrukking zijn van groot belang, aangezien veel materiaal dat we bekijken nog steeds niet in 4K is. In een eerste stap bepaalt de processor de beeldkwaliteit aan de hand van de resolutie en sorteert het beeldmateriaal in vier verschillende kwaliteitsniveaus. Vervolgens klasseren AI Noise Reduction en AI Super Resolution algoritmes het materiaal in 32 verschillende types. LG claimt dat de processor zelfs in staat is echte ruis te onderscheiden van filmgrain. Een deep learning-stap identificeert gezichten, lichamen en tekst, zodat die duidelijker en beter afgelijnd blijven. We zagen hier helaas geen demo’s van, dus het is afwachten op echte testen.

LG ondersteunt geen HDR10+, en werkt voor HDR10-content al jaren met real-time dynamische tonemapping. In 2022 introduceerde LG Dynamic Tonemapping Pro waarbij het beeld in 5.000 zones onderverdeeld wordt en elke zone een eigen, specifieke tonecurve krijgt. Die techniek is nu nog krachtiger gemaakt, het beeld wordt nu verdeeld in 20.000 zones. Zo zal de processor nog beter in staat zijn om subtiele nuances in donkere en heldere beelden beter zichtbaar te maken. Maar ook kleurweergave in zeer heldere scènes blijft intenser. Dat was heel goed zichtbaar op een demo tussen de G2 en G3, met daarnaast de Samsung S95C en Sony A95K. De G3 had daar een duidelijke voorsprong, niet alleen op de G2, maar ook op de QD-OLED-tv’s.

Tot slot is er de HDR Expression Enhancer. Die gebruikt AI om de diepte-informatie in het beeld te detecteren. Zo kan hij een andere tonemapping instellen voor voorwerpen die op voorgrond staan en voorwerpen die op de achtergrond staan. Het beeld krijgt daardoor extra diepte en voelt echter aan. Ook hiervan geen demo helaas.

Brightness Booster Max: wat betekent dat precies?

MLA, META, Brightness Booster Max? Wat is wat nu precies. Er is nogal wat verwarring rond de benaming van al die technologie in de nieuwe panelen, voor een deel omdat LG Display (de paneelfabrikant) en LG Electronics (de tv-fabrikant) er andere namen voor gebruiken.

LG Display drukt het uit als volgt. De nieuwe generatie OLED-panelen gebruikt META-technologie (net zoals de nieuwe panelen van vorig jaar EX-technologie gebruikten). META-technologie gebruikt twee elementen: een “Micro Lens Array” (MLA), die voor intern lichtverlies minimaliseert, en de “META Booster”, een algoritme dat in real-time helderheid en kleurexpressie analyseert en verbetert.

LG Electronics gebruikt die terminologie niet. De G3 is uitgerust met “Brightness Booster Max”. Daarover zegt David Seperson:

“Alle G3 tv’s hebben Brightness Booster Max, wat een combinatie is van zowel hardware die we ‘light control architecture’ noemen, als software die we ‘light boosting algorithms’ noemen, waardoor de G3 OLED Evo helderder is. De hardware die in elk formaat van de G3 zit verschilt, en in sommige formaten maakt MLA deel uit van die hardware oplossing.”

Je herkent duidelijk dezelfde terminologie. Maar dan is er natuurlijk de vraag welke G3-modellen over MLA beschikken. Gelukkig gaf LG, zij het dan indirect, ook op die vraag antwoord. De 55, 65, en 77 inch-modellen zijn 70% helderder dan de G2, het 83 inch-model is 30% helderder dan de G2. Die 83 inch-versie zal dus vrij zeker geen MLA-laag bevatten.

Wat levert Brightness Booster Max concreet op? Wel, volgens metingen van LG haalt de G3 2.040 nits op een 3% venster in de Vivid beeldmode. In de HDR Cinema beeldmode krijg je nog 1.470 nits (zowel op een 3% als op een 10% venster). Op een volledig wit testbeeld hou je nog 240 nits over. Ten opzichte van onze metingen op de G2 zouden die laatste twee cijfers een verbetering van 50% betekenen, dat is indrukwekkend. Het was duidelijk zichtbaar in de demo.

De G3 is bovendien uitgerust met een “Super Anti Reflecting” laag. Die vermindert de reflecties van omgevingslicht met 25%. Over inbranden lijkt LG zich duidelijk minder zorgen te maken. De G3 (en ook de Z3) komen met vijf jarige garantie voor het paneel. Met de recente berichten over inbranden op QD-OLED in het achterhoofd, een slimme zet. In het eerste jaar dekt die garantie onderdelen en werkuren, de volgende vier jaar enkel de onderdelen. Die garantie geldt wel enkel bij “normaal gebruik”, lees bij gewoon gebruik in de woonkamer.

Eindelijk ondersteuning voor DTS doorvoer!

Voor wie gebruik maakt van eARC en een externe audio-oplossing is er goed nieuws. De 2023 tv’s ondersteunen doorvoer van DTS-geluid (DTS, DTS HD en DTS:X). Dat was onmogelijk op LG tv’s van 2022 en eerder. Vanaf nu kan je dus al je bronnen aansluiten op de tv en alle soundtracks ongeacht het audioformaat doorsturen via eARC naar bijvoorbeeld je soundbar. Opgelet, er is geen ondersteuning voor afspelen op de tv, enkel voor doorvoer. Kies je voor een LG Soundbar, dan gebruikt die dankzij Wow Orchestra nu zowel de tv-luidsprekers als de soundbar tesamen. Die functie zal ook naar de 2022-soundbar modellen komen, en mogelijk ook naar de 2022-tv’s. LG heeft er ook voor gezorgd dat de bediening van de soundbar grotendeels vanuit de tv menu’s kan gebeuren, onder de naam Wow Interface.

Er zijn ook verbeteringen in de audioprocessing. Adaptive Sound Control identificeert genres en inhoud om de weergave te optimaliseren. Auto Balance Control is een automatische equalizer die ervoor zorgt dat bijvoorbeeld de lage tonen de hoge tonen niet overstemmen.

En nog een klein audionieuwtje. Er komt een soundbar die specifiek bedoeld is voor de C2 en C3. De centrale voet van dat model maakt het lastig om er een soundbar voor te zetten. De SC9 komt met een eigen montagebeugel. Bij wandmontage hang je daarmee de soundbar aan de tv, zodat je geen aparte montage aan de muur moet voorzien voor de soundbar. Op een tv-meubel nemen de beugel en soundbar samen de rol van de voet over.

Slanker webOS 23

WebOS 22 kreeg halverwege het jaar een update die de layout van het Home scherm aanpaste. Maar LG wil nog verder gaan. Al die previews die geladen moeten worden, vertragen volgens LG de navigatie. Daarom is het Home scherm nu strakker georganiseerd. Lang naar beneden scrollen hoeft niet meer, er zijn nog slechts twee schermen.

Het Home scherm, met de nieuwe Quick Cards, en een tweede scherm met een overzicht van de aanbevelingen uit streaming diensten. Die “Quick Cards” beschouw je best als een soort folders waarin LG gelijkaardige apps groepeert. Zo zullen er Quick Cards zijn voor Muziek, Sport, Home Office, de Home Hub. LG bewaart wel de volledige controle over de Quick Cards. Je kan niet zelf bepalen welke apps erin staan, en je kan ook geen eigen Quick Card aanmaken.

De Home Hub blijft de plaats waar je al je slimme apparaten beheert, daar zal ook Matter ondersteuning bij komen. In de Home Office kan je verbinden met een remote PC, Windows 365 gebruiken, en Google Diensten zoals odner andere Mail, Calender, en Sheets.

LG voorziet trouwens ook een optionele LG Smart Cam. Die kan je gebruiken in MultiView, bijvoorbeeld om je fitness-oefeningen te evalueren. Wie gemakkelijker toegang wil tot bepaalde items in de tv-menu’s kan die gewoon op het Quick Settings menu plaatsen.

Vergeleken met QD-OLED

We vermeldden het al, LG had een demonstratie opgesteld met een LG G2, LG G3, Sony A95 en Samsung S95C. En dat had specifieke redenen. LG wilde immers aantonen dat de G3 aanzienlijk helderder was dan de G2, maar ook dat hij op dat vlak gelijke tred houdt met de QD-OLED-modellen. Schaduwdetail en lichtaccenten bleven beter gedetailleerd bewaard op de G3 ten opzichte van de drie anderen. In heldere kleuren neigen WOLED-tv’s soms wat kleursaturatie te verliezen. Dat is vorig jaar al flink verbeterd, maar de G3 maakt op dat vlak nog een stap vooruit, en lijkt gelijke tred te houden met de QD-OLEDS.

De opvallendste demo hield LG voor het laatst. In donkere kleurrijke scènes geven de QD-OLED-modellen net minder gesatureerde kleuren weer dan de G3. Voer voor onze testen verderop in het jaar dus! Maar de G3 lijkt alvast een indrukwekkende tv te worden.

Meer informatie

Wil je een compleet overzicht van alle televisies die LG in 2023 naar Nederland en België brengt, bekijk dan de complete LG 2023 oled tv line-up en LG 2023 lcd led tv line-up.

Reacties (0)