Review: LG 65QNED866 (QNED866-serie) lcd led tv

14 september 2022 + 10 minuten 1 Reacties
LG_65qned866-lifestyle

De LG QNED-modellen lijken heel wat te bieden. Miniled-achtergrondverlichting met local dimming voor goed contrast en flink wat helderheid, quantum dot – Nanocell kleuren en 120 Hz refreshrate. Daarmee mikt het op het sportminnend publiek. We zetten dit QNED-model graag eens op de testbank om de prestaties na te gaan.

LG 65QNED866 – specificaties

Op zoek naar een compleet overzicht van alle LG 2022 OLED-modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2022.

Wat Ultra HD LCD-tv (MiniLED FALD, 15x12 zones, Quantum Dot)
Schermformaat 65 inch (165 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (2x v2.1 (48 Gbps), 2x v2.0, ARC/eARC, ALLM, VRR, 4K120), 2x USB, 1x optisch digitaal uit, 2x antenne, Bluetooth 5.0, WiSA
Extra's HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, WiFi (802.11ac) ingebouwd, WebOS 22, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Alpha 7 Gen 5 processor
Afmetingen 1.452 x 910 x 336 mm (incl. voet)
Gewicht 31,9 kg (incl. voet)
Energieverbruik SDR 108 (G) / HDR 175 watt (G)
Adviesprijs 2.099 euro

LG 65QNED866 - Design

Het ontwerp kan ons niet echt inspireren. Het oogt erg gewoontjes, met een donkergrijze rug, en een donker titaniumkleurig kunststof kader. De sikkelvormige voet is het enige opvallende designaccent.

Hij zorgt er voor dat het toestel ongeveer acht centimeter boven het tv-meubel hangt, dus er is ruimte voor een soundbar. Al moet je er wel rekening mee houden dat er tussen de twee uiteindes van de voet maar iets meer dan zestig centimeter plaats is. Is de soundbar breder dan moet ze helemaal voor de voet staan.

LG 65QNED866 - Aansluitingen

De LG 65QNED866 (QNED866-serie) heeft twee HDMI 2.0-aansluitingen en twee HDMI 2.1-aansluitingen die de volledige 48Gbps bandbreedte leveren en ondersteuning bieden voor ALLM, VRR, ARC/eARC, 2K en 4K HFR. Daarmee is het iets minder goed uitgerust dan bijvoorbeeld de populaire C2, maar nog steeds een goed aanbod.

We vinden ook twee USB-aansluitingen, een optisch digitale audio-uitgang, twee antenne-aansluitingen, een ethernetpoort, WiFi en Bluetooth. Ook deze LG is nog uitgerust met WiSA (Wireless Speaker and Audio Association) voor 2.1-opstellingen.

Gebruiksgemak en smart tv

Na vorig jaar de grote stap van de speelse interface met lint onderaan naar de schermvullende interface, werkt LG in 2022 aan een aantal details. WebOS 22 heeft ondertussen nog een kleine update gehad, die het Home Scherm nog wat verder aanpast. Hou er rekening mee dat oudere (2021 en vroeger) toestellen geen nieuwe versies van WebOS krijgen.

De laatste WebOS update heeft vooral het Home scherm wat verder opgeruimd. De tegels in de bovenste helft van het scherm zijn allemaal verdwenen. Daar is nu enkel nog een groot WebOS banier te zien, met rechts bovenaan iconen voor de EPG, zoekfunctie, instellingen, meldingen en je profiel. Dat ziet er heel wat netter uit, maar anderzijds nog steeds verspilde ruimte.

De aanbevelingen centraal in beeld zijn gebleven. Je kan ze nog steeds niet aanpassen, en lijken enkel Disney+ te bevatten. Heb je geen Disney+ in huis, dan is dat dus verspilde ruimte. De eerste tegel in die aanbevelingen is bron die je laatst bekeek. Dat kan dus bijvoorbeeld ook live tv of een HDMI-aansluiting zijn.

Onderaan in beeld vind je de apps, die kan je wel zelf selecteren en de volgorde aanpassen. Verdere rijen op het volgende scherm  bevatten onder andere een item ‘Nu aan het streamen’ waarin je via een tab-lijst alle streamingdiensten kunt bekijken. In onze lijst vonden we Amazon Prime Video, Rakuten TV en YouTube, maar helaas geen Netflix of Disney+.

Andere rijen bevatten het Thuisdashboard en aansluitingen, regelmatig bekeken kanalen, Sportalarm en de Webbrowser. WebOS 22 werkt in elk geval heel vlot, maar we hadden de indruk dat de Alpha7 processor iets minder snel reageert dan de Alpha9. Het app-aanbod is erg uitgebreid en bevat alle belangrijke internationale en nationale apps. Voor België hopen we in de toekomst VRT Max en Telenet Flow nog te krijgen.

LG 2022 oled tv’s
Lees ook

Smart-tv kopen? Hier moet je op letten

Afstandsbediening

De Magic Remote is een integraal onderdeel van je gebruikservaring met een LG tv. Je beweegt de aanwijzer op het scherm immers gewoon door er naar te wijzen met de remote. De licht afgeronde afstandsbediening ligt goed in de hand, maar de toetsen vergen net iets te veel druk.

LG heeft nog een numeriek pad, dat is niet alleen nuttig om van zender te wisselen, maar ook omdat je ze kan programmeren als sneltoetsen voor je favoriete apps. Onderaan vinden we vier sneltoetsen voor Netflix, Prime Video, Rakuten TV en Disney+.  De drie toetsen voor stembediening vinden we wat verwarrend, er is een algemene microfoon-toets en aparte toetsen voor Google Assistant en Amazon Alexa. Deze afstandsbediening verschilt lichtjes van het model dat je op bijvoorbeeld op de C2 vindt, er is namelijk geen NFC-functionaliteit om snel je smartphone en tv te koppelen, al kan je dat nog steeds vrij eenvoudig via de LG ThinQ app.

Functies

De LG 65QNED866 (QNED866-serie) is uitgerust met een enkelvoudige tv -tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en CI+-slot. Kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen is niet mogelijk. De LG levert Apple Airplay 2 en Google Cast voor YouTube en Netflix. De mediaspeler ondersteunt de belangrijkste formaten, ondertitels en HDR. Enkel Xvid en DTS weigert hij. Hij zal daardoor ook geen DTS doorsturen via eARC.

Naast het reeds bestaande Sports Alerts waar sportfans hun favoriete ploegen kunnen volgen, zijn er twee opvallend nieuwe features. Multi View maakt het mogelijk om twee bronnen tegelijk te bekijken. Die opties zijn zoals beloofd ondertussen wat uitgebreid. Je kan HDMI combineren met YouTube, Airplay, Screen Share of een USB-camera, of Live tv met Screen Share, YouTube of een USB camera). Always Ready geeft de tv een functie als je niet aan het kijken bent. Je kan dan een klok op het scherm zetten, foto’s, kunstwerken of een muziekspeler.

LG 65QNED866 - Beeldverwerking

Op vlak van beeldverwerking moet de Alpha 7 Gen 5 weinig terrein prijsgeven ten opzichte van Alpha9 die je in de hogere modellen vindt. Vooral de nieuwe Dynamic Tone Mapping Pro ontbreekt, en dat merk je wel in HDR. Maar in SDR ontbreekt enkel dat hij minder goed lichamen en objecten kan onderscheiden om het verschil te maken tussen voor-en achtergrond, maar dat gebrek lijkt zijn prestaties nauwelijks aan te tasten. De processor levert dan ook uitstekende deinterlacing, prima ruisonderdrukking, zowel voor willekeurige als MPEG-ruis, en uitstekende upscaling die veel detail naar boven haalt. We merken dat de LG 65QNED866 (QNED866-serie) het met sterke blokruis door videocompressie wat moeilijker heeft. In zachte kleurgradiënten kan ‘Soepele Gradatie’ veel wegwerken, maar de laagste stand laat iets te veel over, zelfs als de kleurstroken relatief subtiel zijn. De middelste stand werkt beter, maar dan zien we dat er toch redelijk wat detail verloren kan gaan in de donkere Game of Thrones testscène. Laat dat dus best in de laagste stand en wijk enkel uit naar hogere instellingen als de kleurbanden je echt storen.

De QNED levert eerder degelijke bewegingsscherpte maar valt op dit vlak iets onder onze verwachtingen, ondanks het 120 Hz-paneel. Laat in elk geval Trumotion minstens op ‘Cinematografische Beweging’ staan, anders verlies je nog meer detail in bewegend beeld. Dat lijkt vooral te wijten aan een duidelijk na-ijlend beeld dat soms een relatief zichtbare dubbele rand veroorzaakt. In lange pan-shots zoals de intro-scène van RED geeft die instelling nog veel judder, en we raden daarom toch eerder ‘Natuurlijk’ aan. Vloeiende beelden krijg je met ‘Vloeiend’, maar de occasionele beeldfout moet je er dan bij nemen. Met de Motion Pro instelling activeer je Black Frame Insertion techniek (wat is BFI), maar aan 60 Hz. Dat veroorzaakt te veel zichtbare flikkering in beeld, en het maakte het na-ijlend beeld soms nog erger.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Algemeen Geavanceerde Instelling Geavanceerde Instelling
Beeldmodus: Filmmaker mode
Instelling beeldverhouding: Origineel / Scannen: Aan
Energiebesparing: Uit
Helderheid:

Paneelhelderheid: 100
Contrast: 80
Zwartniveau: 50
Autodynamisch Contrast: Uit
Gamma: 2.2 / BT.1886
Videobereik: Auto
LED Lokaal Dimmen: Laag
Motion Eye Care: Uit

Kleur:

Kleurdiepte: 50
Tint: 0
Kleurbereik: Auto
Witbalans-Kleurtemperatuur: Warm50

Zuiverheid:

Scherpte: 10
Superresolutie: Laag
Ruisonderdrukking: Laag
MPEG ruisonderdrukking: Laag
Soepele Gradatie: Laag-Midden
Echte Bioscoop: Aan
TruMotion: Cinematografisch of Natuurlijk

Motion Pro: uit

LG 65QNED866 - Beeldkwaliteit

LG koos voor deze QNED een ADS-paneel, een variant van IPS met brede kijkhoek en matig contrast. Het paneel had een opvallend goede uniformiteit in zowel donkere als heldere beelden. Enkel aan uiterste zijkanten zagen we op de heldere testvlakken een lichtjes donkere rand, in de praktijk echter nooit zichtbaar. Het scherm heeft een heel klein beetje last van dirty screen effect, in pans over heldere beelden kan je soms wat donkere verticale vegen zien. Het ANSI-contrast valt, zoals verwacht, relatief laag uit, 1070:1. De miniled-achtergrondverlichting kan gedimd worden in 15×12 (180) segmenten. Daarmee stijgt het ANSI-contrast naar 2.286:1, en in sommige testpatronen zelfs naar 11700:1.

Maar dat lage eigen contrast maakt het wel een moeilijke opdracht om met zo weinig zones halo’s te vermijden. Dat wordt al heel snel duidelijk. De Gravity testscène toont veel sterren, maar we zien ook hier en daar zones aan en uit gaan. LED Lokaal Dimmen aanpassen naar andere standen (midden of hoog) maakt zoneranden soms nog beter zichtbaar. Je blijft dus best bij de ‘Laag’ stand. Donkere achtergronden kunnen hoedanook duidelijke halo’s tonen rond heldere voorwerpen, ook ondertitels triggeren dat.

De Filmmaker mode is goed gekalibreerd, met kleine afwijkingen die nauwelijks zichtbaar zijn. Het beeld heeft heel veel zwartdetail, en uitstekende kleurweergave.

Enkel de rode tinten zijn net niet genoeg gesatureerd, en dat zet zich door in huidstinten die ook wat minder sterk zijn dan gewenst. Dat willen we door de vingers zien, want het stoort zeker niet. Liever dit dan huidskleuren die opvallende te sterk zijn, en een aangebrande tint geven.

LG 65QNED866 - HDR

LG ondersteunt HDR10, HLG en Dolby Vision IQ, geen HDR10+. Het ADS-paneel met de minileds levert heel wat helderheid. Op het 10% venster meten we een piek van 1.130 nits en op het volledig wit veld houdt hij nog een ruime 573 nits over. De QNED-technologie levert bovendien een ruim kleurbereik aan, 91% P3 en 68% Rec.2020. Je mag je dus verwachten aan vrij stevige HDR-beelden.

Je moet er wel rekening mee houden dat het beperkte eigen contrast van het ADS-paneel maakt dat sommige beelden er beter uit zien dan andere.  De Filmmaker Mode levert ook hier een goede kalibratie. Net als in SDR zien we dat rood wat te weinig gesatureerd is.

Maar was is de impact van het ADS-paneel? Op de eerste plaats verlies je redelijk wat schaduwnuances. Donkere beelden worden zo wat vlakker. En heldere voorwerpen creëren echt een duidelijke halo, of maken zonegrenzen zichtbaar. Voor dat soort content is deze combinatie niet ideaal. Veel beter presteert hij met heldere beelden. Daar zien we dat de LG erg sterk uit de hoek komt, met knappe kleuren en veel licht. We merken enkel op dat hij de lichtaccenten wat dimt, maar zonder referentie is dat niet zichtbaar. Dynamic Tonemapping Pro ontbreekt, dat is enkel op de Alpha 9 processor beschikbaar, jammer want dat had ongetwijfeld een deel van de kleine gebreken gecompenseerd. De Alpha7 processor levert wel Dynamische Tonemapping, en die laat je best geactiveerd. Het beeld behoudt dan veel beter contrast en kleurintensiteit. Enkel bij zeer helder gemasterde beelden (4.000 nits) zien we dat er toch duidelijk kleur verdwijnt en clipt hij ook wat witdetail weg.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

Het ADS-paneel van de QNED866 levert een opvallend goede kijkhoek, zowel voor contrast als kleur, maar je moet absoluut vermijden dat je te hoog of te laag zit. Dan merken we een heel duidelijke waas over het beeld. Hou het midden van beeld op ooghoogte.

De input-lag van 14,8 ms (4K60) en 6,2 ms (2K120), sluit aan bij de resultaten van LGs topmodellen. De HDMI 2.1-aansluitingen leveren ALLM en 4K120. Voor VRR is er HDMI VRR en AMD Freesync, maar geen NVIDIA GSync zoals bijvoorbeeld op de C2. Dolby Vision 4K 120Hz gaming (voor de Xbox Series X) is ondersteund. Op het game dashboard zie je hoeveel frames je console aanlevert, of de laagste input-lag geactiveerd is en je kan langs die weg ook naar het game menu waar LG je allerlei mogelijkheden biedt om de weergave aan te passen.

LG 65QNED866 - Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit op deze middenklassers wil wel eens tegenvallen, maar dat is niet het geval bij deze LG 65QNED866 (QNED866-serie). Een 40 Watt audioconfiguratie, waarvan 20 Watt voor de subwoofer zorgt voor erg potige klank. We tunen de klank met de automatische procedure voor de kamerakoestiek. Je haalt meer dan genoeg volume uit de set en de klank is vrij warm met flink wat bas. Voor onze filmfragmenten gaf dat zeer goede resultaten. Dolby Atmos tracks, en Scenes uit Pan of Star Wars leverden een meeslepende soundtrack, al moet gezegd dat we iets meer surroundeffect hadden gewild. Voor muziek is deze QNED ook wel geschikt, maar daar hoorden we dat de hevige actie in de intro van ‘The Struggle Within’ van Metallica de bas tot iets over de grens duwde. Je kan dan het chassis wat horen protesteren.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

LG 65QNED866 – Conclusie

De LG 65QNED866 (QNED866-serie) lijkt ons goed geschikt om zijn werk te doen in een verlichtte woonkamer. Het ADS-paneel levert immers maar een bescheiden contrast en de local dimming kan dat maar in beperkte mate bijsturen. In donkere beelden riskeer je zo toch zonegrenzen of halo’s te zien, dat kan zowel in HDR als SDR voorkomen.

De QNED-technologie zet vooral in op helderheid en ruim kleurbereik. In die categorieën scoort het toestel prima. Voor sport of andere heldere beelden zal je zeker niet teleurgesteld zijn met de resultaten. De ruime kijkhoek is een pluspunt indien je vrienden uitnodigt. De tv levert een prima kalibratie en de Alpha 7-processor zorgt voor knappe beeldverwerking. Voor gaming is de QNED ook geschikt met twee HDMI 2.1-aansluitingen en goede input-lag. De krachtige audio-prestaties zijn een mooie verrassing. LG WebOS 22 heeft met een update nog wat verbetering gekregen en is dit jaar al aan zijn tweede reorganisatie toe. De prijs lijkt iets aan de hoge kant te liggen, er zijn in dit segment heel wat concurrenten.

8.5
LG_65qned866-toestel

Beoordeling
LG 65QNED866

Pluspunten
  • Goede beeldverwerking
  • Prima kalibratie
  • Ruime kijkhoek
  • Helder en kleurrijk voor HDR
  • HDMI2.1 en ruime selectie gamerfeatures
  • Krachtig geluid, inclusief Dolby Atmos
  • WebOS 22 biedt veel features
Minpunten
  • Beperkt contrast
  • Local dimming zichtbaar in donkere beelden
  • Home scherm is onvoldoende aanpasbaar

Beoordeling LG 65QNED866

De LG 65QNED866 lijkt ons goed geschikt om zijn werk te doen in een verlichtte woonkamer. Het ADS-paneel levert immers maar een bescheiden contrast en de local dimming kan dat maar in beperkte mate bijsturen. In donkere beelden riskeer je zo toch zonegrenzen of halo’s te zien, dat kan zowel in HDR als SDR voorkomen.

De QNED-technologie zet vooral in op helderheid en ruim kleurbereik. In die categorieën scoort het toestel prima. Voor sport of andere heldere beelden zal je zeker niet teleurgesteld zijn met de resultaten. De ruime kijkhoek is een pluspunt indien je vrienden uitnodigt. De tv levert een prima kalibratie en de Alpha 7-processor zorgt voor knappe beeldverwerking. Voor gaming is de QNED ook geschikt met twee HDMI 2.1-aansluitingen en goede input-lag. De krachtige audio-prestaties zijn een mooie verrassing. LG WebOS 22 heeft met een update nog wat verbetering gekregen en is dit jaar al aan zijn tweede reorganisatie toe. De prijs lijkt iets aan de hoge kant te liggen, er zijn in dit segment heel wat concurrenten.

Prijsvergelijker LG 65QNED866

Reacties (1)