Review: KEF LSX II LT – Elegantie voor een lagere prijs

03 februari 2024 + 10 minuten 2 Reacties
KEF LSX II LT
FWD award

Met de LSX II had KEF al een sterkpresterende speakerset met streaming. Nu is er de LSX II LT, een alternatief dat dezelfde audioprestaties én functies belooft voor vierhonderd euro minder. Is dit een geweldige deal of zit er een addertje onder het gras?

De LSX II LT is het nieuwste draadloos luidsprekersysteem van KEF. Het is een aanvulling op de bestaande KEF LS60 Wireless, LS50 Wireless II en natuurlijk de LSX II. Net zoals bij dat succesvol drietal gaat het hier dus om een set van twee actieve speakers die echt stereogeluid levert. Dit in tegenstelling tot enkele draadloze speakers die wel stereogeluid afspelen, maar die het niet echt leveren.

Hoewel het aanvankelijk iets anders lijkt, is het niettemin echt bedoeld als een alternatief voor die Sonos-speakers en gelijkaardige WiFi-luidsprekers. Als het prijskaartje bij die vergelijking hoog overkomt, dan moet je wel even rekening houden dat het hier een stereosysteem betreft. Om iets gelijkaardig te krijgen bij Sonos, moet je opteren voor een stereopaar bestaande uit twee Era 300’s of Fives. Echt een prijsverschil is er dan niet meer.

De nieuwe LT-speakers gebruiken bovendien hetzelfde platform en app als de andere actieve luidsprekers van KEF. Je kunt dus rekenen op meerdere streamingopties, terwijl een aantal ingangen ook het verbinden van externe audiobronnen toelaat. Een tv bijvoorbeeld, die je kunt verbinden via de HDMI-eARC-poort. Muziek afspelen gaat via de eigen app, Chromecast, AirPlay 2, en andere opties.

Zoals de minimalistische toevoeging van ‘LT’ aangeeft is dit systeem eigenlijk niet anders dan een KEF LSX II. Maar dan met bepaalde functies minder, zij het een beperkt aantal. Als je de eerdere review van de LSX II naleest of de LSX II kent, weet je dus grotendeels wat deze LT-editie te bieden heeft. En neen, het is niet duidelijk waar LT voor staat. Wat wel duidelijk is, is dat de LSX II LT voor 999 euro te koop is terwijl de LSX II officieel voor 1.399 euro over de toog gaat (in realiteit vind je die LSX II vaak voor minder).

Wat Active stereospeakers
Drivers 4,5 inch Uni-Q (0,75 inch aluminium dome tweeter)
Frequentiebereik 54 – 28.000 Hz (bij +/- 3 dB)
Streaming AirPlay, Bluetooth 5.0 (SBC, AAC), Chromecast, Spotify Connect, Tidal, uPnP, KEF Connect-app
Ingangen HDMI-eARC, optisch, USB-C
Extra's sub-uit en integratiecontrols
Afmetingen 24 x 18 x 15,5 cm (per speaker)
Gewicht 3,4 kg (per speaker)

Geen constante vergelijking

We gaan doorheen deze review echter niet doorlopend verwijzen naar de ‘gewone’ LSX II, dat zou niet bepaald aangenaam lezen. Ga er vanuit dat als we iets niet expliciet vermelden als een verschilpunt, dit punt identiek is aan de oudere LSX II. Let wel: dit gaat niet op als je vergelijkt met de allereerste LSX, die je hier en daar nog te koop vindt. Qua audioprestaties en design is die eerste generatie wel heel gelijkend, maar op featurevlak gaapt er een enorme kloof tussen de LSX enerzijds en de LSX II en deze LSX II LT anderzijds. Het softwareplatform is onder meer anders, met minder streamingopties en een complexere dubbele app-ervaring. Ook is er geen HDMI-eARC op de oude LSX. Kortom, als je jaagt op een koopje moet je wel goed uitkijken dat een toestel dat in het vizier neemt wel doet wat je verwacht. De LSX II en LSX II LT zijn wat ons betreft sowieso de veel betere soundbarvervanger.

Trendy kleintjes

De LSX II LT bestaat dus uit twee toestellen die ogenschijnlijk hetzelfde zijn. Helemaal identiek? Dat klopt niet helemaal, maar daar hebben we het zo dadelijk over. Erg groot is zo’n LSX II LT-speaker niet: 24 x 15,5 x 18 cm. Denk aan een schoendoos voor een tienerschoen, zoiets. KEF is als luidsprekerbouwer heel design-minded, wat je bij deze luidsprekers heel goed ziet. Er is gestreefd naar een modern ogend ontwerp dat helemaal niet nostalgisch of ouderwets overkomt, met afgeronde hoeken en de voorkant die wat bol staat. Dat het ook nog eens voordelen heeft qua het voorkomen van ongewenste golven binnenin de kast en diffractie aan de voorkant, dat is vast ook de bedoeling. Achteraan elke speaker is een speciaal gevormde baspoort die geen ongewenste chuffing-bijgeluiden zou mogen maken.

Wat je niet vindt op de speakers zijn knoppen of toetsen. Ze bedienen, dat doe je via de meegeleverde mini-remote of de app.

Een ander kleurenpalet

De actieve speakers van het Britse luidsprekermerk zijn altijd beschikbaar in een aantal kleuren. Wat daarbij niet mag ontbreken zijn een of twee hippere uitvoeringen. Ze zijn volledig in dezelfde kleur uitgevoerd, al kan die gebogen voorkant wel net een iets andere tint zijn. Doorgaans is de driver zelf ook voorzien van een passend kleurtje, soms met een contrasterende afwerking tussen de conus en het middelste tweeter-gedeelte. Blijkbaar is het geen uitdaging voor KEF om conussen in zwart, goud, zilver, rood of andere kleuren af te werken.

Ook bij LSX II LT is dat zo, wel met een ander kleurenpalet dan bij de LSX II. De goedkopere LSX II-editie is beschikbaar in een Stone White (eigenlijk een mat lichtgrijs), een Graphite Grey (een doffer donkergrijs) en een heel trendy Sage Green. Een echte blikvanger. Dat ook de conus van de driver in hetzelfde groen is uitgevoerd, met zwarte accenten, maakt het plaatje compleet. Het is trouwens een groen dat een stuk donkerder is dan Olive Green van de LSX II. Een heel geslaagde keuze, die ondanks het Sage-label wat doet denken aan British Racing Green. Van de gewone LSX II zijn er trouwens meer kleuredities: zes in plaats van drie. Minder kleurenkeuzes; ook dat zal horen bij de lagere prijs van de LT-versie.

Heel flexibel qua plaatsing

KEF is een firma dat op luidsprekervlak heel sterk op R&D inzet. Een voorname vrucht van al dat onderzoek is de Uni-Q-driver, een twee-in-één speaker die bestaat uit een tweeter die ontkoppeld in het midden van een woofer hangt. Het is dankzij zo’n coaxiale driver dat het bedrijf trouwens kleine speakers zoals deze kan bouwen. Een Uni-Q neemt minder ruimte in dan twee aparte drivers.

De waveguide in het midden is ook een echte blikvanger bij de Uni-Q. Bij deze LT-editie wordt de elfde generatie van de Uni-Q-driver gebruikt, dus zonder het MAT-metamateriaal dat je onder meer bij de KEF R3 META, LS50 META en de LS60 Wireless vindt.

Een voordeel van de Uni-Q-driver is dat deze heel coherent is. Zelfs op korte afstand. Je mag deze LSX II LT dus gerust inzetten als near-field speakers bij je computer.

Met de P1-bureaustandaard kun je ze bovendien licht gekanteld positioneren, dat is wel beter qua hoogweergave. De kleine KEF’s presenteren even goed ook sterk in een typisch woonkamerscenario, zeg op een meter of drie van de sofa. Ook hier is het best om ze te kantelen richting je oren (bijvoorbeeld met de kleine stands van IsoAcoustics) of meteen op je oorhoogte te plaatsen. Daarvoor heeft KEF de S1-vloerstandaard, van 349 euro per paar. Het is wel niet in alle kleuren beschikbaar. Indraaien zouden we minder aanraden.

Zeer handig is dat je via de KEF Connect-app (zie verder) de weergave kunt aanpassingen in functie van waar het in de kamer staat. Iets dichter bij een hoek bijvoorbeeld, levert anders wolligere bassen op. Dan is die kleine aanpassing die je in de app kunt maken toch wel nuttig.

Meer en toch minder kabels

Zo komen we toch bij hét grote verschilpunt tussen de LSX II en de LSX II LT. De eerste gaf je de keuze hoe je de twee LSX-speakers met elkaar moest verbinden. Dat kon met een kabel of draadloos, waarbij de kabel je een iets betere audiokwaliteit beloofde. Bij de LSX II LT geen keuzestress; je moet altijd werken met een USB-C naar USB-C-kabel. In de doos zit eentje van drie meter, maar je kunt bij KEF ook een langere krijgen.

Is een verplichte kabel een probleem? Het hangt van je woonkamer af. In onze woonkamer is er een laag en breed AV-meubel onder de tv. Die kabel kan probleemloos er achter. In andere interieurs is het misschien wel zichtbaar. Niet iedereen vindt dat storend natuurlijk. Toch niet 300-400 euro storend.

Er hangt nog een aardig voordeel aan vast. Bij de LSX II LT is een van de twee speakers de meester, de andere een slaaf. Dat betekent dat er slechts één stroomkabel nodig is, de andere luidspreker krijgt z’n stroom via de USB-kabel. Bij de LSX II moet je dan weer twee stopcontacten voorzien, een per speaker. De LSX II LT is dus eigenlijk niet draadlozer dan zijn grote broers.

En nu we het toch over kabels hebben… Een troef van de LSX II LT ten opzichte van rivalen is de aanwezigheid van fysieke ingangen. Naast een tv aansluiten is er een optische input (bijvoorbeeld voor een cd-speler) en een USB-C-poort. Hierop kun je een computer hangen of een externe streamer. Al kunnen we ons niet inbeelden waarom je dat laatste zou doen, gezien de vele ingebouwde streamingopties. Doe je dit toch, dan kun je maximaal 96 kHz / 24-bit audio aanleveren. Via het netwerk is het 384 kHz / 24-bit. Zo’n verschil is wat ongewoon, maar sowieso wordt alle audio intern naar 96 kHz / 24-bit gebracht om over de kabel tussen de speakers te transporteren.

Missing in action is de aux-ingang van de LSX II. Hierdoor wordt het verbinden van een platenspeler nagenoeg onmogelijk bij deze LT’s. Wil je dat toch, dan kies je beter de duurdere LSX II-uitvoering.

Meer streamingopties dan je nodig hebt

Op vlak van streaming is de LSX II LT even goed voorzien als de andere draadloze KEF’s. Onderhuids draait dan ook dezelfde software, echt verrassend is het dus niet. Met AirPlay 2, Bluetooth, Chromecast en Spotify Connect biedt het al veel opties om nagenoeg alle streamingdiensten via de speakers af te spelen. Maar er is nog meer: de speakers zijn UPnP/DLNA-compatibel voor het afspelen van eigen bestanden over het netwerk. Je kunt ze dus gebruiken met een app als Audirvana of BubbleUPnP. Hi-resmateriaal bij de KEF’s aanleveren kan dan weer via Tidal Connect. Officieel is er geen sprake van Roon Ready, maar als we in Roon kijken zien we de speakers toch verschijnen als niet-gecertificeerd. Dat gebeurt enkel als een product al in het goedkeuringsproces zit, wat doet vermoeden dat de LSX II LT op termijn wel Roon Ready zal worden.

Uitstekende app-ervaring

En dan is er nog de KEF Connect-app, die je eerst gebruikt om de speakers met je WiFi-netwerk te verbinden. Dat proces is heel helder. Inloggen op een KEF-account is wel verplicht. Op zich handig omdat je dan niet op elk toestel je logingegevens van streamingdiensten moet ingeven, maar het was fijn geweest als je de optie had om het zonder te gebruiken.

De KEF Connect is daarnaast gewoon heel aangenaam om mee te werken. Lang geleden presenteerden de Britten heel onhandige apps, maar ze hebben duidelijk hun les geleerd. KEF Connect presenteert niet alleen een aantal ingebakken streamingdiensten fraai, het maakt het afspelen van eigen bestanden eenvoudig en biedt toegang tot internetradio en podcast. Bovendien biedt KEF in de app ook wat eigen content aan, voornamelijk muziekgerelateerde podcasts die verrassend interessant zijn.

De app is daarnaast ook een remote-vervanger en biedt toegang tot instellingen. En die zijn zeker het onderzoeken waard. Bij de speakerinstellingen zitten een paar praktische zaken, zoals dat je kunt stellen of de master-speaker links of rechts geparkeerd is. Er is ook een balansregeling, wat handig is bij suboptimale opstellingen – bijvoorbeeld als de speakers niet netjes symmetrisch naast het tv-scherm staan.

Een sub? Het overwegen waard

De aparte EQ-instellingen kun je bekijken als expert of gewone gebruiker. Het eerste biedt je heel wat meer controle, onder meer om de treble en de bassen bij te trimmen. Hier zitten ook de instellingen die nodig zijn als je een subwoofer toevoegt, incluis meer gevorderde opties qua integratie.

Een sub is zeker geen obscure optie bij deze kleintjes. Hoewel er verrassend veel laag uitkomt, betreft het geen subbassen die je diep in je borstkas voelt. Als je houdt van de impact van het laag bij actiefilms in de bioscoop, dan ga je misschien dat stukje pakkende beleving missen. Een subwoofer toevoegen is bij de LSX II LT’s zeer makkelijk én effectief. Wij hebben het gedaan met een ELAC Sub 2030 in de woonkamer, wat bij iets als ‘Take Me Into Your Skin’ van Trentemøller heel wat immersie toevoegde.

Makkelijker is werken met een KEF-sub. In de app vind je reeds gedefinieerde instellingen voor een aantal KEF-subwoofers, incluis de spectaculaire KC62. De meeste subwoofers moet je via een kabel op de sub-uitgang achteraan de LT’s aansluiten. Maar er is een draadloze optie als je KEF’s KW-1 draadloze adapters in huis haalt.

Een vertrouwd KEF-geluid

Het is minder dan twee jaar geleden dat The Smile z’n debuut uitbracht, en er is al een tweede album. Net als z’n voorganger klinkt ‘Wall of Eyes’ als iets van Radiohead, wat niet verwonderlijk is aangezien twee van de drie leden inderdaad van die Britse groep afkomstig zijn. Bij ‘You Know Me!’ etaleert de LSX II LT waar het goed in is: muziek neerzetten als één geheel, een stap dichter bij hoe het live zou zijn. De stem van Thom Yorke en de voorzichtige pianotonen staan zo heel overtuigend in de kamer. Zoals we al vermoeden, is er niet echt een klankmatig verschil met de LSX II’s. Het is een typisch KEF-geluid dat we horen: relatief gebalanceerd (wat eerst misschien een tikje donker overkomt, maar snel eerlijker blijkt te zijn) en met een brede horizontale uitstraling.

Diepte en breedte is er dus zeker, dat maakt het nog meer een beklijvende performance. Toch is er ook een grens aan de omvang van het geluidsbeeld. Dat is wel een relatieve beperking van het kleine formaat van de LSX II’s. Als je nu de aanzienlijk duurdere LS50 Wireless II erbij zou nemen om te vergelijken, dan zouden de grotere speakers op dit vlak veel indrukwekkender zijn. Toch heeft de LSX II LT een duidelijk voordeel ten opzichte van veel soundbars en draadloze speakers. De Uni-Q-driver presenteert muziek neutraal en heel open, en dat is ontspannend om urenlang naar te luisteren. Ze kunnen meer aan dan enkel achtergrondmuziek leveren, aandachtig in een nummer duiken en genieten kan zeker ook.

We streamen het The Smile-album via de KEF Connect-app. Maar als we overschakelen naar Tidal om via Tidal Connect ‘As Long As You Are There’ van Future Islands te beluisteren verandert er weinig aan de geluidskwaliteit. Typisch KEF’s is de iets prominentere plaatsing van de warme stem van Samuel T. Herring, mooi ingebed in de jaren tachtig synthesizergeluid die bij deze band horen. Sterk is eveneens hoe alles lang in evenwicht blijft als we het volume opendraaien. Dat is het voordeel van een DSP-gedreven design; de speaker zorgt zelf dat het niet over de schreef gaat.

Z’n exacte weergave van spraak is een van de redenen waarom de LSX II LT een goede oplossing is voor tv-audio. De integratie met onze LG OLED65C2 verliep probleemloos: de kabel insteken en het was geklaard. In de app kun je instellen dat de speakers automatisch inschakelen als de tv opstart. De meer hifi-esque weergave van deze KEF’s heeft wel z’n voordelen bij veel content. Zelfs bij meer actiegedreven tv-reeksen en films. Hoewel de diepe subbassen ontbreken, is het laag wel beter gedefinieerd en gecontroleerd dan bij een soundbar. Het klinkt minder wollig dus, wat ervoor zorgt dat geluidseffecten relatief heftig aankomen maar je ook niet meteen naar de volumeregeling moet grijpen. Het sterkste punt van deze speakers is natuurlijk muziekweergave, wat bij de meeste films, games en tv-reeksen even belangrijk is om sfeer op te wekken en om een scène te kaderen.

Conclusie

Nu kun je altijd wel schieten op de weergave geleverd door kleine speakers zoals deze. Maar dat is niet helemaal eerlijk, want het alternatief komt altijd neer op ‘veel grotere luidsprekers’. Dat is voor sommigen een acceptabele prijs om te betalen – en kijk dan naar de LS50 Wireless II, bijvoorbeeld. Een externe subwoofer is een tussenoplossing die heel effectief is als de kamer groter is.

Maar als je inderdaad iets heel compact zoekt, dan vind je in deze hippe LSX II LT uitstekende mini’s die veel groter klinken dan hoe ze presteren. De geboden geluidskwaliteit is aan deze prijs en aan dit formaat ongeëvenaard. Het is verbazend, dankzij de nauwe integratie van versterking en speakertechnologie in een actief design. Dat je nu nagenoeg alle functies krijgt van de duurdere LSX II’s, maar dan aan honderden euro’s minder? Dat maakt de LT’s een zeer goede deal.

9.0
KEF LSX II LT product
FWD award

Beoordeling
KEF LSX II LT

Pluspunten
  • LSX II-prestaties voor minder geld
  • Muziekweergever die ook prima is als tv-oplossing
  • Mooi gepresenteerde streamingdiensten in app
  • Zowel near-field als kamervullend
  • Integratie van midden en hoog
Minpunten
  • Uitbreiden met een subwoofer is een aanrader in een grote kamer
  • Geen aux-ingang voor (oa) platenspeler

Beoordeling KEF LSX II LT

Nu kun je altijd wel schieten op de weergave geleverd door kleine speakers zoals deze. Maar dat is niet helemaal eerlijk, want het alternatief komt altijd neer op ‘veel grotere luidsprekers’. Dat is voor sommigen een acceptabele prijs om te betalen – en kijk dan naar de LS50 Wireless II, bijvoorbeeld. Een externe subwoofer is een tussenoplossing die heel effectief is als de kamer groter is.

Maar als je inderdaad iets heel compact zoekt, dan vind je in deze hippe LSX II LT uitstekende mini’s die veel groter klinken dan hoe ze presteren. De geboden geluidskwaliteit is aan deze prijs en aan dit formaat ongeëvenaard. Het is verbazend, dankzij de nauwe integratie van versterking en speakertechnologie in een actief design. Dat je nu nagenoeg alle functies krijgt van de duurdere LSX II’s, maar dan aan honderden euro’s minder? Dat maakt de LT’s een zeer goede deal.

Prijsvergelijker KEF LSX II LT

Reacties (2)