Review: JBL Flip 6 – populaire bluetoothspeaker toe aan zesde generatie

20 februari 2022 5 Minuten 0 Reacties
JBL Flip 6
FWD award

JBL is alweer toe aan de zesde generatie van de Flip-serie. Deze bluetoothspeakers van JBL zijn razend populair onder de jeugd en ook deze nieuwe versie lijkt weer een verkooptopper te worden. Is de JBL Flip 6 echt voor de jeugd? Of weet dit model ook een volwassen publiek aan te spreken? Wij zoeken het uit in de review van de JBL Flip 6.

Dit is de JBL Flip 6

De JBL Flip 6 is een kleine, krachtige en draagbare bluetoothspeaker en beschikt over dat typische JBL-geluid. Dit model heeft dezelfde kokervorm als de voorganger en beschikt over een tweeweg luidsprekersysteem. Volgens JBL hebben we te maken met een geoptimaliseerde racetrack-vormige driver, aparte tweeter en dubbele pompende basradiatoren (20 W RMS voor de woofer, 10 W RMS voor de tweeter, 63 Hz – 20k Hz). Harman heeft het geluid middels een geavanceerd algoritme afgesteld.

JBL Flip 6 draagbare bluetoothspeaker

De batterij gaat 12 uur mee zonder opladen. Opladen zelf duurt ongeveer 2,5 uur. Bluetooth 5.1 is aanwezig en je kunt meerdere JBL Flip 6-modellen koppelen voor de PartyBoost-modus om een echt stereogeluid te creëren. Je neemt de JBL Flip 6 overal mee naartoe, want de speaker is stof- en waterbestendig dankzij ip67. Tot slot is er ook de JBL Portable-app. Hiermee kun je het geluidsprofiel naar wens verder aanpassen. De bluetoothspeaker is in verschillende kleuren beschikbaar en heeft een verkoopadviesprijs van 139 euro.

Design en bouwkwaliteit

Haal de eerste keer de JBL Flip 6 uit de doos en wat direct opvalt is het hoogwaardige design en de uitstekende bouwkwaliteit. Die ervaring begint al bij de luxe verpakking, want die past prima bij het hoogwaardige design van de speaker. In feite lijkt de JBL Flip 6 sterk op de grotere JBL Charge 5. De JBL Flip 6 bestaat uit dezelfde hoogwaardige materialen en ziet er qua design ook grotendeels identiek uit door de gebruikte stof rond de koker. De zijkanten zijn volledig van rubber en hier vinden we de basradiatoren onder. Tijdens het afspelen van muziek bewegen beide zijkanten dan ook flink op en neer. Het uitroepteken op de zijkant laat al zien dat je op moet passen, want er zit behoorlijk wat kracht achter een pompende beat. De koker zelf is voorzien van meerdere knoppen. Zo vinden we aan de zijkant de aan/uit-knop, een bluetoothverbindingsknop, een ledlampje en de usb-c-aansluiting om op te laden. Ook zit aan deze kant het stevige touwtje vast die je om je pols kunt doen voor de veiligheid of aan je tas kunt vastmaken. Draaien we de koker een kwart, dan vinden we daar onder andere de volumeknoppen en play-knop.

Het JBL-logo vinden we op de zijkant op de stof. Het geheel is met 550 gram zwaarder dan je zou denken en toont de uitstekende bouwkwaliteit. De speaker is gebouwd als een tank en maakt gebruik van hoogwaardige materialen. Het geheel is daarnaast water- en stofbestendig (ip67). Op het design en de bouwkwaliteit valt helemaal niets op aan te merken. Of nou ja, we hebben toch één minpuntje ontdekt. De stof rond de speaker wordt erg snel vies. De speaker is verder vrij compact en kent de afmetingen 17,8 cm x 6,8 cm x 7,2 cm. De speaker stop je dus gemakkelijk in een tas om mee te nemen.

Geluidskwaliteit

Wat kan je nu verwachten van een relatief kleine bluetoothspeaker? Toch nog best veel, zo is ons oordeel. Ten eerste is daar het typische JBL-geluid met een flinke bas. Dit is echt een speaker om tuinfeestjes of andere gezellige samenkomsten op te vrolijken met een echte partysound. Heb je je eigen sportkamer? Ook daar komt de JBL Flip 6 uitstekend tot z’n recht met een pompende bas waarvan het eigenlijk ongelofelijk is dat het uit zo’n kleine bluetoothspeaker kan komen. Toch kent de bas z’n beperkingen en dat is natuurlijk niet gek uit zo’n kleine behuizing. Muziek met een echt hele diepe bas kan de speaker simpelweg niet mee overweg. Voor de gemiddelde feestmuziek is er echter geen enkel probleem en is het indrukwekkend wat JBL uit de kleine speaker weet te halen. Ook het volume is meer dan indrukwekkend, alhoewel het geluid op de echt hoge volumes een beetje begint te vervormen.

JBL Portable-app

Zoals we kennen van de typische JBL Sound is de bas overheersend. Het hoog en midden valt gelukkig niet weg, maar de bas bevindt zich bij deze JBL nu eenmaal op de voorgrond. Afhankelijk van het genre muziek kan dit soms te overheersend zijn wanneer je dit model gewoon wilt gebruiken om een muziekje te luisteren in de schuur of, mocht je die hebben, een eigen hobbykamer. Gelukkig hebben we een bijbehorende app van JBL. De JBL Portable-app is dan ook een waardevolle toevoeging, want het geeft je de mogelijkheid om het geluid naar wens af te stellen dankzij de equalizer. Schroef de bas iets omlaag en je merkt dat het geluid veel meer in balans is. En dan zie je ook pas echt de ware kracht van deze bluetoothspeaker. Goed en gebalanceerd geluid voor onderweg. Voor de jeugd wellicht wat minder interessant, maar als je eenmaal wat ouder bent hoeft die overheersende bas niet meer zo. De speaker lijkt dus met name voor de jongere generaties interessant, maar weet door de JBL Portable-app iedere muziekliefhebber te overtuigen van de kwaliteit. Voor de prijs is dit gewoon een goede bluetoothspeaker.

Conclusie

De JBL Flip 6 is een prima bluetoothspeaker met een indrukwekkend volume en een stevige bas. Het is knap wat JBL uit dit model heeft weten te halen. Uiteraard kent de kleine behuizing zijn beperkingen, dus voor serieus muziek luisteren heb je een grotere speaker of een echte hifi-set nodig. Zoek je echter een speaker om je sportkamer wat op te vrolijken, als ideale metgezel tijdens een barbecue of wanneer je lekker in je tuin van de zon wil genieten? Dan biedt de JBL Flip 6 zeer veel waar voor het geld. En niet alleen voor de jongere generatie.

8.5
jbl-flip-6

Beoordeling
JBL Flip 6

Pluspunten
  • Krachtig volume uit de compacte behuizing
  • Kan een flinke bas weergeven
  • Hoogwaardig design en goede bouwkwaliteit
  • Equalizer met de JBL Portable-app
  • Prima prijs-kwaliteitsverhouding
Minpunten
  • Bas standaard te nadrukkelijk aanwezig
  • Wordt snel vies
  • Heeft z'n muzikale beperkingen door de kleine behuizing
 

Beoordeling JBL Flip 6

De JBL Flip 6 is een prima bluetoothspeaker met een indrukwekkend volume en een stevige bas. Het is knap wat JBL uit dit model heeft weten te halen. Uiteraard kent de kleine behuizing zijn beperkingen, dus voor serieus muziek luisteren heb je een grotere speaker of een echte hifi-set nodig. Zoek je echter een speaker om je sportkamer wat op te vrolijken, als ideale metgezel tijdens een barbecue of wanneer je lekker in je tuin van de zon wil genieten? Dan biedt de JBL Flip 6 zeer veel waar voor het geld.

Prijsvergelijker JBL Flip 6

Reacties (0)