Ben je op zoek naar een nieuwe lcd led- of oled-televisie? Maak dan deze vijf fouten niet wanneer je jouw nieuwe tv - in de winkel of online - gaat kopen.
In dit artikel kijken we naar vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een nieuwe tv, gebaseerd op de huidige technieken, standaarden en ontwikkelingen.
Voor veel mensen is de tv het meest belangrijke apparaat in het homecinema-systeem, maar laten we daar gelijk wat duidelijkheid over scheppen. De tv is wellicht hetgeen waar je naar kijkt maar weet dat datgene dat je niet ziet net zo belangrijk is. Zonder een goed geluid zal een goed beeld niet voldoende zijn en om dat goede geluid weer te kunnen geven heb je een goed audiosysteem nodig. Kortom, alle componenten binnen je home cinema-systeem verdienen dezelfde aandacht als je een optimale home cinema-ervaring wilt, en het is belangrijk bij elk component stil te staan bij wat je precies wilt en wat het product biedt. Neem dan ook vooral onze tips en advies-sectie door, met tips over de aanschaf en het gebruik van luidsprekers, receivers, soundbars en televisies.
Tv's puur in de winkel vergelijken
Hoewel we tegenwoordig steeds meer online shoppen kiezen nog steeds veel mensen ervoor om naar de fysieke winkel te gaan en daar een tv uit te kiezen. Na een gedegen voorbereiding, het lezen van reviews van experts en het onderzoeken van je eigen wensen en eisen hoeft dat geen probleem te zijn, maar de keuze alleen baseren op advies van verkopers en het vergelijken van televisies in de winkel is een veelgemaakte fout.
Zo word je wanneer je helemaal open (zonder eigen onderzoek) naar een winkel gaat in veel gevallen door de verkopers getuurd naar bepaalde modellen zonder echt een logische en uitgebreide vergelijking op papier en aan de hand van je wensen te maken. Ik ben zelf verkoper geweest, ken verkopers en weet hoe het vaak gaat. Daar worden de wensen van de klant in veel gevallen niet uitgebreid geanalyseerd (met name in de grotere zaken) en gaat het vaak richting datgene dat op voorraad is en datgene waar een marge op zit voor de winkel. Dit zal niet voor elke verkoper gelden maar het gebeurt regelmatig en is dus een reden om niet pas in de winkel te gaan vergelijken. Ook weet je als je in de winkel vergelijkt 80 procent van de mogelijkheden van een tv niet en ben je al helemaal niet op de hoogte van wat andere gebruikers en experts van de tv vinden.
Ons advies is ten eerste om jezelf vooraf goed in te lezen. Waar ben je naar op zoek? Wat zijn je wensen voor een nieuwe tv? Wat is je budget? Wat vinden andere gebruikers en experts (reviews) van de tv’s op jouw lijstje? Trek hier een paar uur voor uit en combineer de kennis die je zelf vergaard hebt met de kennis van de verkoper en de modellen die in de winkel staan. Al onze tips voor het kopen van een televisie in de winkel lees je in onderstaand artikel.
Nieuwe tv in een winkel kopen: hier moet je op letten
Gaan voor de beste beeldkwaliteit, in de winkel
Dit punt hoort deels bij bovenstaande verhaal. Er zijn nog steeds veel mensen die bij de zoektocht naar een nieuwe tv zich laten leiden door datgene ze zien op de tv’s die in de winkel staan. Zo horen wij vaak voorbij komen dat een tv van merk A er in de winkel vele malen beter uitzag dan de tv van merk B. Zeker wanneer er in de winkel tv’s met een verschillende beeldtechniek vergeleken worden kunnen er verkeerde indrukken ontstaan. Zo kan een oled tv door zijn relatief lage helderheid in de winkel wat minder dynamisch en sprankelend overkomen dan een lcd led tv met zeer hoge helderheid. Dat ziet er in de winkel, met een volle bak verlichting goed uit, maar heb je dat thuis nodig, met puur sfeerverlichting?
Dit zijn punten die gevaarlijk zijn wanneer je bij het kopen van een tv puur op de beeldkwaliteit in een winkel afgaat. Ten eerste hebben winkels vaak vol tl-licht aanstaan waardoor het een zeer fel verlichte omgeving is die niet alleen invloed heeft op de beeldkwaliteit maar ook lcd led tv’s mooier laat lijken dan oled tv’s. Hoewel beide technieken hun voordelen en nadelen hebben biedt oled in donkere omgevingen (zonder volle tl-verlichting en meer zoals de normale huiskamer) een compleet ander beeld en is de vergelijking met lcd een stuk eerlijker. Lcd led tv’s hebben over het algemeen namelijk een hogere helderheid waardoor ze tegen dat tl-licht kunnen opboksen en het op het eerste gezicht van de oled tv’s winnen.
Een ander argument is dat in de meeste gevallen de tv’s in de winkel niet op precies dezelfde manier afgesteld zijn en al zou dit het geval zijn dan zijn er altijd de klanten nog die met de instellingen spelen. Het is dus nagenoeg onmogelijk om twee tv’s met elkaar te vergelijken wanneer je niet weet of ze ook zo afgesteld zijn dat je ze eerlijk kunt vergelijken. Fabrikanten hebben ook op elke tv een zogenaamde demo-modus die de optimale beeldkwaliteit moet laten zien maar ook dit is weer gevaarlijk aangezien hier content op getoond wordt die door de fabrikant zelf compleet geoptimaliseerd is voor weergave op de betreffende tv. Bovendien wordt in negen van de tien gevallen de levendige beeldmodus gebruikt die een tv in de winkel er beter uit laat springen maar die thuis voor een te overdreven kleurweergave met weinig indrukwekkende zwartwaarden zorgt.
Al met al is de conclusie dat tv’s vergelijken in een grote elektronicazaak vaak nagenoeg onmogelijk is. Hoe doe je het dan? Dat is een lastige en je bent dan ook met name aangewezen op reviews van experts en ervaringen van andere gebruikers. Gelukkig zijn er ook kleinere, gespecialiseerde zaken die in sommige gevallen een betere omgeving bieden om een tv echt goed te bekijken en ook de tijd nemen om een tv te demonstreren op een manier zoals je hem thuis ook zou gebruiken. Het belangrijkste advies in deze is dat het vergelijken op het gebied van beeldkwaliteit in een winkel geen goed uitgangspunt is om een nieuwe tv te kopen, maar als je het doet zorg dan dat je naar een winkel gaat waar het mogelijk is en waar de tijd voor je genomen wordt.
Televisies komen in verschillende grootten, van 32-inch tot wel 110-inch. Maar, als je eenmaal in de winkel staat en geen idee hebt van hoe een tv er bij je thuis aan de muur of op een kast uitziet dan is de kans groot dat je een verkeerde keuze maakt. Op een grote wand of een flinke stelling met allemaal tv’s met verschillende formaten is het namelijk zeer lastig het juiste formaat voor bij jou thuis kiezen waardoor je mogelijk met een te kleine of een te grote tv thuiskomt. Het is dus verstandig voordat je naar de winkel gaat (of een tv online bestelt) thuis de afmetingen van de ruimte op de muur, de afstand tot de tv en/of de ruimte op de kast op te nemen. Het is aan te raden om het formaat dat je in gedachten hebt, bijvoorbeeld 50-inch, met een paar stukjes papier na te bootsen en aan de muur te hangen. Hierdoor krijg je een goed beeld van hoe groot de tv in je huiskamer zal zijn. Op onze pagina met tips en advies over televisies lees je meer over de optimale kijkafstand en grootte van een tv.
Wat is de ideale kijkafstand voor een Ultra HD 4K-tv?
Producten van één specifiek merk kopen
Hoewel het steeds minder wordt zijn veel consumenten nog altijd groot fan van een bepaald merk, en kopen het liefst ook alles van dat ene merk. Zo is Philips in Nederland, vanzelfsprekend, nog altijd populair en heeft de gemiddelde Nederlander meerdere apparaten van het merk in bezit. Kiezen voor een specifiek merk omdat je er goede ervaringen mee hebt of er een goed gevoel bij hebt is natuurlijk prima, maar laat er je keuze niet van afhangen. Ben je op zoek naar de beste tv of de tv die het beste aan jouw wensen voldoet, dan loont het de oogkappen af te zetten en andere merken ook een kans te geven.
Zelfs tv’s van de beste fabrikanten kunnen wel eens minder zijn dan modellen van de concurrentie, of de prijs-kwaliteitverhouding is beter bij anderen. Ook verschuift de kwaliteit op het gebied van tv jaarlijks en hebben we te maken met verschillende beeldtechnieken; oled, qd-oled, miniled en lcd led. Daarbij beschikt elk merk weer over zijn eigen features, waaronder het smart tv-platform, waarmee wellicht weer minder gepresteerd wordt dan de concurrentie. Kortom, er zijn veel punten waar je op kunt vergelijken voordat je een tv van een bepaald merk koopt. Beperk jezelf niet meteen tot alleen de modellen van één specifiek merk. Kijk wat er zoal te krijgen is, wat het beste past bij jouw wensen, welke beeldtechniek jouw voorkeur heeft, en ga kijken wat de ervaringen van anderen zijn met de betreffende televisies.
Overigens denken veel mensen ook nog altijd dat een speler van merk A beter samenwerkt met een televisie van merk A. Of dat een receiver of soundbar van merk B sneller voor problemen zorgt wanneer deze met een tv van merk C gecombineerd wordt. Nu is dat voor 99 procent niet waar. Er is een klein aantal features waarbij dit zou kunnen voorkomen. Eén van deze features is HDMI-CEC, waarmee twee apparaten met elkaar kunnen communiceren. In enkele gevallen kan het zo zijn dat de mogelijkheden voor communicatie tussen apparaten (meer dan alleen het tegelijkertijd aan- en uitzetten) uitgebreider is als je voor twee apparaten van hetzelfde merk kiest. Dit komt doordat fabrikanten vrij zijn in hoe ze HDMI-CEC precies implementeren. Maar, ons advies is om vooral te kijken naar de kwaliteit en de functionaliteit van de apparaten die je zoekt. Het feit dat HDMI-CEC misschien iets uitgebreider is weegt in onze optiek niet op tegen het mogelijke kwaliteitsverschil tussen een speler, receiver of televisie van een ander merk. Baseer je keuze dus vooral op kwaliteit, ervaringen van anderen en de functionaliteit die je zelf zoekt. En wellicht niet onbelangrijk: sinds de komst van HDMI eARC zijn de communicatieproblemen tussen verschillende apparaten grotendeels verleden tijd.
Alles over QD-OLED: hoe werkt het en wat zijn de voor- en nadelen?
Je laten misleiden door termen
Eén van de redenen waardoor consumenten vaak de bomen door het bos niet meer zien is de wirwar aan termen en technieken. Zelfs voor de tv-kenners is het soms lastig te bepalen wat een specifieke term nu precies inhoudt. Fabrikanten van tv’s verzinnen namelijk steeds weer nieuwe termen, merknamen en slogans om consumenten te overtuigen voor hun modellen te gaan. Maar, weet je wel precies wat die termen inhouden? Kun je tv’s op basis van deze termen wel met elkaar vergelijken? En zijn deze termen wel belangrijk bij je keuze voor een bepaalde tv? QLED klinkt bijvoorbeeld voor sommigen geavanceerder dan OLED maar betekent dit dan ook dat QLED beter is dan OLED? Betekent het Ultra HD Premium -ertificaat dat een tv ook een beter beeld toont dan een Ultra HD televisie zonder dit certificaat? En, geeft een televisie met Super Pro TruMotion Expert bewegende beelden beter weer dan een tv met Natural Motion?
Een manier om je hierop voor te bereiden is gedegen eigen onderzoek, mits je er natuurlijk ook het fijne van wilt weten. Ga lezen over de standaarden en technieken die momenteel gebruikt worden, en de termen die daar door fabrikanten aan gekoppeld worden. Een goed begin is onze pagina met tips en advies over tv’s. Hier vind je nagenoeg alle belangrijke termen, standaarden en technieken. Zo lees je hier meer over de bewegingsscherpte van tv’s en de verschillende oled-technieken. Lees je in zodat je jezelf niet laat misleiden door allerlei fraaie termen die eigenlijk weinig zeggen. Het gaat om de specificaties en technieken die achter die termen verscholen zitten. Daarmee kun je de juiste keuze maken en afwegen wat wel en niet belangrijk is. Maar ook die specificaties laten niet in alle gevallen het volledige plaatje zien. Zo wordt bijvoorbeeld de ‘refresh rate’ op verschillende manieren gemeten en is de maximale lichtoutput vaak gemeten bij een specifieke hoeveelheid wit beeld. Staar je er niet blind op en en ga vooral op zoek naar ervaringen van gebruikers en experts als je wilt weten hoe die specificaties tot uiting komen in de beeldkwaliteit.
Achtergrond: Kan ik HDR-beelden minder intens maken?
Conclusie
Hoewel er veel meer zaken zijn waar je rekening mee kunt houden bij het kopen van een nieuwe tv kun je door het voorkomen van deze fouten in principe een goede keuze maken. Het belangrijkste is dat je op zoek gaat naar ervaringen van anderen en reviews van experts goed doorneemt. In de winkel vergelijken of zonder een goed idee online kopen is gewoon niet verstandig. De tv is net als alle andere componenten een belangrijk onderdeel van je home cinema-systeem. Neem dus de tijd om jouw ideale tv te kopen.
Voor meer informatie, tips en adviezen voor de inrichting en het gebruik van alle apparatuur in je av-systeem kun je terecht in onze tips en advies-sectie.
Reacties (12)