In een slim huis kun je eigenlijk niet meer om een beveiligingscamera heen. Zo bescherm je op een laagdrempelige manier jouw waardevolle spullen. Wat maakt een beveiligingscamera nu precies slim? En welke camera's hebben de slimste functies? We maken hierbij onderscheid tussen professionele systemen voor bedrijven en slimme beveiligingscamera's voor consumenten. In dit artikel richten wij ons op de consumentenmodellen.
Wat maakt een camera slim?
Een beveiligingscamera die 24/7 opneemt en verder niets doet, dat kunnen we niet typeren als een slimme beveiligingscamera. Er is enige mate van intelligentie vereist waarbij de camera beelden analyseert (al dan niet via een server) en ons als gebruiker op de hoogte stelt van gebeurtenissen. Het belangrijkste voorbeeld hierbij is bewegingsdetectie. De camera registreert beweging, begint op te nemen en stuurt jou als gebruiker een notificatie op je smartphone dat er beweging is gedetecteerd. En die notificatie betekent natuurlijk dat je een app op je smartphone hebt. Hiermee heb je direct toegang tot livebeelden.
Wat ons betreft is die bewegingsdetectie essentieel om een camera als slim aan te merken. Een beveiligingscamera met appbediening, maar zonder bewegingsdetectie is niets meer dan een doorgeefluik. Gelukkig hebben vrijwel alle slimme beveiligingscamera’s voor consumenten tegenwoordig bewegingsdetectie. Zelfs de modellen die je voor twee tientjes kunt aanschaffen.
Essentiële functies van een slimme beveiligingscamera
Naast bewegingsdetectie en de bijbehorende notificaties naar je smartphone kan een slimme beveiligingscamera nog veel meer functies aan boord hebben die wij als essentieel kunnen beschouwen.
- Opslag van de beelden
- Terugkijken van opnames
- Nachtzicht
- Tweewegcommunicatie
- Minimaal 720p beeldkwaliteit
- Buitencamera’s: waterbestendig
Opslag van beelden is vrij essentieel. Zo heb je bij eventuele calamiteiten de beelden direct tot je beschikking en hoef je niet zelf op de opnameknop te drukken. En dan is het handig als je die opgenomen beelden gewoon kunt terugkijken in de app. Nachtzicht laat je ook duidelijke beelden in het donker zien en via tweewegcommunicatie is het mogelijk om met je, al dan niet ongewenste, bezoeker te communiceren.
Je kent vast wel die oude beveiligingsfilmpjes waarbij je de pixels kunt tellen en eigenlijk totaal niet kunt zien wat er nou aan de hand is? De beeldkwaliteit is belangrijk. Ga voor een beveiligingscamera met minimaal een resolutie van 720p. Nog beter is een resolutie van 1080p of hoger, zodat je duidelijk kunt onderscheiden wat er op de beelden staat. Voor buitencamera’s geldt dat deze waterbestendig moeten zijn. Je wilt tenslotte niet dat een flinke regenbui ervoor zorgt dat de camera kapot gaat. Voor binnencamera’s is waterbestendigheid niet belangrijk.
Welke slimme functies kan een beveiligingscamera nog meer hebben?
De afgelopen jaren zijn slimme beveiligingscamera’s steeds slimmer geworden, mede dankzij de hulp van kunstmatige intelligentie. Zo kunnen veel camera’s tegenwoordig onderscheid maken in mensen, dieren, voertuigen of pakketten. Ook gezichtsherkenning behoort tot de mogelijkheden, waarbij de notificatie al zegt wie er zich op jouw erf bevindt. En dat zonder dat je het livebeeld hoeft te openen.
Andere slimme functies zijn instelbare bewegingszones, waarbij je niet alleen zones op het beeld kunt tekenen waar wel of niet op gelet moet worden, maar kun je ook de sterkte en het bereik van bewegingsdetectie vaak zelf instellen.
Ook functies als een geïntegreerd zoeklicht (Spotlight), die automatisch gaat verlichten bij detectie of een geïntegreerde sirene kunnen tot de mogelijkheden behoren. De sirene laat een luid signaal horen bij ongewenste indringers. En wat dacht je van een functie als geofencing? Aan de hand van de locatie van je telefoon zal het alarm ingeschakeld worden als je het huis verlaat en weer uitschakelen als je thuiskomt.
Opslag kan bij sommige modellen lokaal gebeuren met een micro-sd-kaart, maar vaak kiest men voor cloudopslag. Soms is beelden opslaan op je NAS, ftp-server of Dropbox-account ook mogelijk. Veel beveiligingscamera’s vereisen dan ook een maandelijks abonnement. Voor een paar euro per maand krijg je dan opslag in de cloud en vaak ook enkele extra slimme functies. Heb je geen zin in een maandelijks abonnement? Er zijn ook fabrikanten waar je alle functies tot je beschikking hebt zonder maandelijkse kosten.
Tot slot natuurlijk de ondersteuning voor stemassistenten en smarthomeplatformen. Sommige camera’s kun je met stembediening met Google Assistant en Amazon Alexa in- of uitschakelen of beelden laten tonen op andere apparaten. Ook kan er ondersteuning zijn voor andere platformen als Apple HomeKit, Samsung SmartThings of IFTTT. Deze logo’s staan altijd op de verpakking aangegeven bij ondersteuning.
Welke camera heeft de slimste functies?
Op dit moment biedt de nieuwe Google Nest Cam de slimste functies aan. Qua beeldkwaliteit behoort dit model zeker niet tot de top, maar dat hoeft ook niet. De toepassing van kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat de nieuwe Google Nest Cam op dit moment de slimste functies heeft. In feite krijg je middels notificaties al te zien wie er langs de camera loopt dankzij de aanwezige gezichtsherkenning. De eerste paar keer moet je een naam toewijzen aan een gezicht, maar daarna krijg je keurig een notificatie wie er precies is opgenomen. Samen met slimme meldingen voor beweging, personen, voertuigen, huisdieren. Je kunt de Google Nest Cam zowel binnen als buiten gebruiken en dankzij de ingebouwde batterij hoef je niet moeilijk te gaan doen met kabels. Je bedient deze camera met de Google Home-app, dus ondersteuning voor Google Assistant is direct ingebouwd. En wie dat wil kan direct een livestream laten zien op de Google Nest Hub. De Google Nest Cam kost 199 euro.
Iets minder slim, maar zeker het vermelden waard is de Arlo Pro 4. Deze slimme beveiligingscamera heeft een 2k-resolutie (2.560 bij 1.440 pixels) met hdr-ondersteuning. Wat ontbreekt ten opzichte van de Google Nest Cam is gezichtsherkenning en de iets minder uitgebreide Google Home-ondersteuning. Wat je echter wel krijgt bij dit model is een geïntegreerd zoeklicht, een geïntegreerde sirene, pakketdetectie bij slimme meldingen en de mogelijkheid om een vriend automatisch te laten bellen bij calamiteiten. De Arlo Pro 4 is verkrijgbaar vanaf 249 euro. Arlo heeft ook goedkopere camera’s in de Essential-serie en de high-end Ultra-serie met 4k-resolutie.
Beide modellen bieden veel slimme functies, maar zijn stevig aan de prijs. Daarnaast heb je een abonnement nodig, waarbij je een maandelijks bedrag moet betalen om gebruik te kunnen maken van alle functies. Wil je dat liever niet? Dan zijn er gelukkig ook genoeg andere opties.
De beste slimme camera zonder abonnement
Eén van de meeste populaire slimme camera’s in de Benelux zijn de modellen van Eufy. Waarom zijn deze camera’s zo populair? Omdat je een vaste aanschafprijs hebt en daarna alle functies direct tot je beschikking hebt. Er zijn geen maandelijkse abonnementskosten aan verbonden. De populairste modellen zijn de Eufycam 2 (Pro) en de Eufycam 2c (Pro). Deze kun je, samen met het optioneel verkrijgbare Eufy Alarmsysteem, verbinden aan de Eufy HomeBase om zo een overkoepelend alarmsysteem in huis te hebben. Beelden worden opgeslagen op de HomeBase en deze beschikt ook over een sirene. Alhoewel de camera’s niet zo geavanceerd zijn als bovenstaande modellen is de beeldkwaliteit goed, kun je bewegingszones en bewegingsdetectie instellen en krijg je vlotte notificaties op je smartphone. En dat allemaal zonder extra maandelijkse kosten. Je koopt de betaalbare Eufycam 2c al vanaf 99 euro.
Wil je net wat meer slimmere functies tot je beschikking, maar geen abonnement betalen? Kijk dan eens naar Netatmo met de Welcome Camera. Ondanks dat dit model al enkele jaren geleden op de markt is gebracht heb je zelfs gezichtsherkenning tot je beschikking en dat werkt verrassend goed. Het is een privacyvriendelijke camera met lokale opslag en de keuze om beelden op je Dropbox of ftp-server te plaatsen. Ook heb je geofencing tot je beschikking. De Netatmo Welcome Camera is te koop vanaf 160 euro.
De goedkoopste slimme camera
Wil je niet teveel geld uitgeven? Ook in het goedkopere segment heb je dan volop keuze. Je koopt al een slimme binnencamera voor ongeveer 15 euro bij winkelketens als Action en Kruidvat. Wat kun je hier nu van verwachten? De beeldkwaliteit is best aardig met een 1080p-resolutie en daarnaast heb je nachtzicht en tweewegcommunicatie tot je beschikking. Het is allemaal wat basic, maar voor de lage prijs heb je wel een echte slimme camera tot je beschikking en je hebt geen abonnement nodig.
Wil je net wat meer betalen? Kijk dan eens naar de slimme beveiligingscamera’s van Eufy, Blink, EZVIZ of bijvoorbeeld de Ring Indoor Cam, alhoewel je bij die laatste toch een abonnement nodig hebt om alles uit de mogelijkheden te halen.
Lees meer
Wil je meer lezen over smarthome? Kijk dan eens bij Tips en Advies voor alle achtergronden over het slimme huis. Of lees de laatste reviews waarin we de nieuwste smarthome-producten testen.
Reacties (0)