Testpanel Foscam X5: wat vinden onze lezers van deze slimme camera?

04 februari 2023 + 10 minuten 4 Reacties
Foscam X5

De afgelopen weken zijn diverse lezers van FWD aan de slag gegaan met een slimme camera van Foscam. Wat vinden zij van de Foscam X5? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij deze camera aanraden? We zetten de belangrijkste conclusies op een rij.

Foscam X5 camera

De Foscam X5 is een slimme camera met tal van handige en slimme features. Zo beschikt de camera naast bewegings- en geluidsdetectie over AI persoonsdetectie. Met deze technologie worden alleen menselijke activiteiten gedetecteerd en een vals alarm door bewegende objecten zoals vliegen wordt hiermee grotendeels uitgesloten.

Daarnaast komt de camera met 2-weg communicatie dankzij de ingebouwde microfoon en speaker, en heb je een haarscherp beeld dankzij de 5-megapixel HD videokwaliteit. Ook beschikt de camera over infrarood nachtzicht en een grote kijkhoek van 89 graden diagonaal. Je kunt de camera zelf pannen en tilten, hij heeft een rotatiebereik van 350 graden horizontaal en 70 graden verticaal. Lokale opslag is mogelijk door een microSD-kaart van maximaal 256 GB in de camera te plaatsen of gebruik te maken van een NAS, NVR of PC. De X5 is te koppelen met Google Assistant, Amazon Alexa en andere smarthome-apparaten. De Foscam X5 heeft een adviesprijs van 59,96 euro. Meer informatie en alle specificaties van deze camera vind je op de website van Foscam.

Drie lezers testen de camera

FWD heeft samen met Foscam drie lezers de kans geboden de Foscam X5 slimme camera thuis te testen. Voor een periode van drie weken mochten zij de camera installeren, gebruiken en beoordelen. De resultaten zijn inmiddels binnen en hieronder lees je de belangrijkste conclusies.

Introductie

Wie zijn de lezers die de Foscam X5 camera getest hebben?

Tester #1 (Johan de Jong)

Mijn naam is Johan de Jong en ik ben geïnteresseerd in technologie. Toch ben ik in het dagelijks leven als jurist en strateeg niet steeds met technologie bezig. Wel ben ik vaak vraagbaak voor collega’s en vrienden. Mijn gezin bestaat naast mij uit mijn vrouw en 2 dochters van 9 en 11. Niet geheel onbelangrijk is de viervoeter in ons huis, Labradoodle Rakker.

De camera is een aanvulling op de veiligheid van ons huis. Vaak horen wij de hond wel blaffen, maar zien we niet wie er via de achterdeur binnen komt. Deze camera kan daarbij een dienst bewijzen, doordat hij een beeld geeft bij het geluid. De camera staat dan ook in de keuken, bij de achterdeur. Maar dit is niet de enige reden. Het is ook fijn de camera te kunnen gebruiken om de hond te monitoren als wij langer dan gebruikelijk weg zijn. Wat doet hij en blaft hij niet teveel. Kortom, een aanvulling op onze veiligheid.

Tester #2 (Wim van der Meer)

Ik ben Wim en aankoopadviseur in de electrotechnische detail handel. Ons gezin telt drie volwassen personen. De reden om deze camera te testen is omdat ik al bezit ben van een Foscam buitencamera en benieuwd was naar het implementeren van een extra camera in het systeem/app van Foscam. Deze camera test ik in een losse aanbouw als beveiliging van de binnen- maar ook van de buitenomgeving.

Tester #3 (Kenneth Agaton)

Wij zijn Kenneth (vader en gek op tech), Evelien (moeder en niet zo gek op tech maar wanneer ze het resultaat ziet of een positieve ervaring heeft meegemaakt dan is ze helemaal om). Ons gezin bestaat uit Demi (oudste dochter uit een eerdere relatie) en Livia (9) en Miles (7). De enige camera die wij tot nu toe hadden was een videodeurbel. Een binnencamera stond op onze lijstje om de hond in de gaten te houden voor Livia en Miles die tot voor kort op de dinsdag en donderdag naar de BSO toe gingen maar nu zelf naar huis toe gaan wanneer wij ze niet op kunnen halen. Een camera in al deze gevallen is een mooie aanvulling op het in de gaten en veilig houden van onze mooie woning. De camera wordt nu puur gebruikt om het in de gaten houden van de kinderen en de hond. In de toekomst wil ik meer gaan doen op het gebied van automatisering.

Design en eerste indruk

Wat was de eerste indruk toen de camera uit de doos kwam? Hoe is het design en wat zijn de eerste gedachten?

Tester #1 (Johan de Jong)

Een voordeel is dat de camera opvalt. Mensen die mijn huis binnenkomen weten dus dat er een camera naar ze kijkt. Uit het oogpunt van privacy wel zo fijn. Het nadeel is dat hij dus ook erg opvalt. Je zet hem niet zomaar even in een hoekje, onopvallend. Voor veiligheidstoepassingen is de camera dus minder geschikt. Overigens is dat wellicht ook niet direct de bedoeling van deze camera. Fijn is een aparte basisplaat. Deze kun je tegen de muur schroeven, om de camera echt overal te kunnen plaatsen.

De eerste indruk is goed. In een nette doos zit alles wat je nodig hebt, inclusief oplaadkabel en adapter. Dat laatste zie je niet veel meer bij apparatuur. Alles wijst zich vanzelf.

Tester #2 (Wim van der Meer)

De camera wordt geleverd in een nette en compacte doos samen met een stroomkabeltje, schroefjes, plugjes en een adapterplaatje (dit om de camera op te kunnen hangen). Ik heb de camera uitgepakt en op de voet gezet. Je kunt de camera ook ophangen door een klein adapterplaatje aan het plafond vast te schroeven. Door de bajonetsluiting klik je de camera eenvoudig vast aan het adapterplaatje. De camera is fraai vormgegeven en heeft een stevige voet.

Tester #3 (Kenneth Agaton)

Alles zat netjes en goed verpakt. Qua design vind ik de camera niet echt verrassend. Het kleine formaat vind ik overigens wel weer handig. In het verleden hebben wij soortgelijke camera’s gehad maar die waren groter in omvang en met name zwaarder qua gewicht. Ondanks de kunststof behuizing en het lichte gewicht oogt de camera niet goedkoop. Ook de manier hoe de camera in is gebouwd, smal ovaal, vind ik wel mooi. De camera voelt goed en stevig aan. De luidspreker is netjes aan de achterkant verwerkt en de voedingskabel heeft ook een goede, lange lengte. Al met al een geinig dingetje. Het viel mij overigens ook op dat de camera een micro sd-slot heeft!

Installatie en montage

Een slimme camera moet snel en eenvoudig geïnstalleerd kunnen worden. Hoe verliep de installatie en de montage van de camera?

Tester #1 (Johan de Jong)

Installeren gaat relatief eenvoudig. Wel was er hulp van internet nodig om te begrijpen hoe er nu precies aan de WiFi moet worden gekoppeld. De gebruiksaanwijzing en app schieten daarbij net even te kort. Gelukkig was de oplossing snel gevonden. Het zat vooral in geduld. Even wachten tot de camera helemaal gereed is. Dat duurt even als je hem voor het eerst aan de stroom hangt.

Neerzetten van de camera is eenvoudig. De voet is zwaar genoeg om de camera stabiel te plaatsen op vrijwel iedere ondergrond. Anders biedt de basisplaat uitkomst en schroef je hem letterlijk overal aan vast. Wil je een stabiele verbinding dan is het ook mogelijk om via UTP te verbinden.

De eerste beelden die doorkomen zijn helder. De aanwezigheidsdetectie werkt direct. Een nadeel is de stortvloed aan aanbiedingen die je gelijk krijgt voor jaarabonnementen.

Tester #2 (Wim van der Meer)

De installatie van de app is een fluitje van een cent en te downloaden via de Play Store of Apple App Store. Je moet je registreren met een mailadres en je account met een wachtwoord beveiligen. Omdat ik al een Foscam buitencamera heb en daar de app al voor had geïnstalleerd, hoefde ik alleen te kijken naar het toevoegen van een camera in de app. Door op het +-teken te drukken kom je op de pagina waar je een extra camera toe kunt voegen. Dit is op diverse manieren mogelijk en duidelijk omschreven. De handleiding die in de doos zit is klein maar wel duidelijk. Indien dit niet toereikend is is op de supportpagina van Foscam een nog duidelijkere handleiding te bekijken. Het is jammer dat er op de support pagina geen Nederlandse handleiding voor de Foscam X-5 staat. Als je de bijgeleverde handleiding volgt is de installatie wel vlot voor elkaar te krijgen. Het koppelen aan je Google Home is gemakkelijk te vinden via je accountbutton. Via het kopje Google Assistant krijg je te zien welke camera’s gekoppeld zijn.

Tester #3 (Kenneth Agaton)

De installatie ging super simpel. Op het moment dat je de camera voor het eerst aansluit dan vind er een soort kalibratieproces plaats en krijg je de melding vanuit de camera “hello Foscam” en dat de camera klaar is voor de wifi-configuratie. Bij het opstarten van de app krijg je direct de melding of de app toegang mag krijgen tot je foto’s en video en maak je een account aan. Ik moet er wel bij vertellen dat ik een account had aangemaakt maar niet direct door had waarvoor. Je komt in een scherm om een apparaat toe te voegen. Vervolgens scan je de code die aan de onderzijde zit van de camera. De app creëert nu zelf een QR-code en deze code moet je richten op de camera. Hierdoor wordt de camera automatisch verbonden met je wifi netwerk. Is dit handig? Ja want je hoeft niet op zoek te gaan naar je router, wifi-code invullen etc. Maar je moet de QR-code wel goed richten op de camera. Bij mij ging het niet in een keer vlekkeloos. Vervolgens moet je weer een account aanmaken. Hier raakte ik een beetje lost. Waar was dat nou weer voor? Om in te loggen op de camera. Achteraf snap ik het wel, echter zou mijn voorkeur zijn om met een cijfercode te werken die je later kunt koppelen aan in mijn geval face-id. Nu wordt je tijdens het installatieproces weer geconfronteerd met het aanmaken van een account, je moet weer nadenken over een wachtwoord etc, etc. Maar nadat je dit hebt gedaan ben je klaar met de installatie. Ik heb de camera niet opgehangen maar hij staat op een mooie plankje, tussen andere accessoires en hij valt daardoor niet op.

Gebruik

Gebruiksvriendelijkheid is een belangrijk onderdeel van slimme apparatuur. Hoe beviel het dagelijkse gebruik van de camera? Wat viel mee en wat viel tegen?

Tester #1 (Johan de Jong)

Het is zoeken hoe het SD kaartje werkt. Dat begint al met het feit dat deze op zijn kop moet worden ingevoerd. De sleuf zit onderaan het oog en vind je door de camera helemaal naar boven te draaien. Doe dat vooral met de stroom er af. Het gebruik van de SD kaart is overigens gelijk de enige optie om beelden op te slaan. Jammer, een gemiste kans dat dit allemaal achter een betaalmuur zit van een abonnement.

Koppeling aan Google Home werkt prima. Leuk is om ook de omroepfunctie te gebruiken op de camera. Zo kun je via de Google Home in de badkamer iemand beneden vragen even koffie te komen brengen.

Een voordeel van de camera is dat hij snel even ergens neer te zetten is. Bijvoorbeeld als er een baby blijft logeren. Daarbij merken we echter wel dat de camera moeite heeft het Wi-Fi signaal te vinden als er een andere bron in de buurt is.

Tester #2 (Wim van der Meer)

Ik log regelmatig in op de camera als ik een bewegingsmelding krijg. Het pannen en tilten van de camera werkt prima en heeft een groot bereik. Het geluid tijdens het pannen is nadrukkelijk aanwezig maar niet storend. Bij een geluids- of persoonsdetectie krijg ik een push-melding op mijn telefoon. In de app kan ik de meldingen inzien op dag, tijd en of het om een geluids- of persoonsdetectie gaat. De camera staat ongeveer 15 meter bij het wifi0punt vandaan maar heb de camera nog niet op een verbindingsprobleem kunnen betrappen. Dus qua stabiliteit van het systeem zit het goed.

Tester #3 (Kenneth Agaton)

Het beginscherm van de app is heel erg gebruikersvriendelijk. Het bewegen van de camera gaat met een goed tempo via een ronde pijltjestoets op het scherm van je mobiel. Eigenlijk heeft het beginscherm een eenvoudige en rustige interface. Soms gaat de camera net iets te ver door nadat je hem wilt stoppen bij het pannen en tillen (middels de pijltjestoets). Opvallend is dat er geen vertraging is van wat de camera detecteert en wat je op je mobiel ziet. Met andere woorden; de camerabeelden zie je vloeiend en zonder schokken op je mobiel.

Wij hebben Houston bewust wat langer alleen thuisgelaten en op het moment dat hij onrustig werd hebben wij met hem gesproken, dat was best grappig. Voor een tijdelijk oplossing om de hond eventjes te kalmeren was voor ons prima. Verder hebben wij de kinderen in de gaten gehouden op de momenten dat zij zelf uit school kwamen en er was nog niemand thuis. Dit gaf ons met name wel een fijn gevoel. Daar hebben wij het gezichtsherkenning alarm toegepast. Het werkt, maar nog niet helemaal optimaal. Middels de ingebouwde agenda kan je makkelijk terugkijken wanneer er alerts en opnames zijn geweest. Overigens zijn er heel veel verschillende detectiemogelijkheden, zoals geluid, dieren etc. Met name op het gebied van gezichtsherkenning wil ik meer gaan doen eventueel in combinatie met Home Assistant. Ik heb de camera geïntegreerd in Home Assistant en dat werkt prima. Een koppeling met een in mijn geval Amazon Echo dot zie ik de toegevoegde waarde niet zo van in. Wel weer bijvoorbeeld met een Google Nest Hub of een Alexa Show. Dat je dan vraagt of je de beelden van de camera op je scherm kan krijgen. Er zitten een hoop leuke features op de camera maar het belangrijkste voor de meesten zal zijn dat de basisfunctionaliteiten makkelijk te bedienen zijn.

Beeld- en audiokwaliteit

Zonder beeld en audio heb je weinig aan een camera, dus zijn de testers tevreden over de getoonde beelden en het geluid?

Tester #1 (Johan de Jong)

De beelden zijn goed. Wel is de focus beperkt, waardoor je over grotere afstanden een relatief klein beeld krijgt. In het algemeen is goed te onderscheiden wie er in beeld is. Bij personendetectie valt het op dat de hond soms het alarm af laat gaan, maar gelukkig vaak ook niet. De beelden in het donker zijn overigens ook prima. Er is goed te onderscheiden wie of wat er in beeld is. Prima voor dit type camera.

De audio is prima voor een camera van dit type. Een leuke functie is het terug kunnen praten. Dit werkt prima, al is de kwaliteit niet altijd even goed. Dit ligt overigens soms ook aan de sterkte van het wifisignaal of 4g van de telefoon, is mijn ervaring. Het is vooral handig om even te zeggen dat je er aan komt, in plaats van door heel het huis te moeten schreeuwen. Of een korte boodschap mee te geven. De hond kalmeren werkt ook merk ik.

Tester #2 (Wim van der Meer)

Over de beeldkwaliteit ben ik zeer tevreden. Bij zowel daglicht als in volledige duisternis is de scherpte en fijne detaillering super. De geluidskwaliteit is prima en een communicatie in beide richtingen is goed te volgen.

Tester #3 (Kenneth Agaton)

Ik vind de Foscam X5 een prima camera qua beeldkwaliteit. Zoals ik eerder heb aangegeven loopt het beeld soepel over je scherm tijdens het pannen en tillen. Het beeld is redelijk scherp bij het in- en uitzoomen. Met de kleurweergave is ook niets mis mee. Ook in het donker ervaar ik een mooi en helder beeld. Wanneer ik de beelden vergelijk met sommige bewakingsbeelden die je in bepaalde tv programma’s ziet dan ben ik zeer tevreden met de beeldkwaliteit van de X5. Geluid is ook oké. Natuurlijk is het niet top maar je kunt elkaar over en weer verstaan. Los van communiceren met de hond is het overigens niet een functionaliteit die wij veel gebruiken. Ik vind ook dat je niet veel mag verwachten qua geluid, kijkend naar de grote en het type behuizing. Aan de andere kant gaat het ons puur om de beelden om de boel in de gaten te houden!

Conclusie

Na drie weken intensief gebruik komen alle drie de lezers tot een conclusie. Wat is hun oordeel over de Foscam X5 camera? En zouden ze deze camera aanraden?

Tester #1 (Johan de Jong)

De Foscam X5 is een prima camera voor dagelijks gebruik. Zo voldoet hij goed om de hond in de huiskamer in de gaten te houden of te zien wie er door de achterdeur binnen komt. Het alarm werkt goed en is vooral handig als bewakingsfunctie voor een deur. Tegelijk is de beeldkwaliteit goed en is de terugpraatfunctie handig en leuk.

Jammer is dat vrijwel alle opslagfuncties achter een betaalmuur zitten. Wil je echt optimaal gebruik maken van deze camera voor beveiligingsdoeleinden, dan moet je wel een abonnement afnemen. Dat vind ik jammer.

Tester #2 (Wim van der Meer)

Ik ben dik tevreden over de werking en bediening van de Foscam X5. De kwaliteit van het beeld van deze 5Mp camera is super. Als je de Engelse taal niet goed beheerst is het jammer dat er geen Nederlandse handleiding beschikbaar is. De handleiding die wel te vinden is is niet volledig: de kleur, de tint , helderheid, contrast, verzadiging en scherpte moeten instelbaar zijn maar ik kan nergens een beschrijving vinden hoe dit te doen. En, om de geheugenkaart te plaatsen moet de lens van de camera gedraaid worden maar er is geen uitleg over hoe je dit moet doen. Door het oefenenen met het pannen en tilten via de app kreeg ik het kaartslot te zien. Alles in overweging nemende zou ik de camera van Foscam zeker aanraden. De kwaliteit van de camera, de bediening en het installatiegemak wegen wel op tegen het gemis van een complete en Nederlandse handleiding.

Tester #3 (Kenneth Agaton)

De Foscam X5 is een goede, mooie en compacte binnencamera. Ik vind de beeldkwaliteit goed (zowel dag als nacht) en de geluidskwaliteit is oké. Het installatieproces gaat vrij soepeltjes. Dit kun je makkelijk zonder handleiding doen. Ook de user interface op de homescreen vind ik eenvoudig en overzichtelijk. Ik ben geen fan van betaalde cloudopslag en zeker niet dat je extra moet betalen voor extra features. Het verbaast mij dat er een slot inzit voor een sd-kaartje maar daar wordt nergens over gerept. Ik had geen vrije sd kaart dus ik heb het niet kunnen testen. De uitgebreide detectiemogelijkheden en de extra betaalde features kunnen een onderscheidend vermogen zijn ten opzichte van andere merken in dezelfde prijsklasse. Op basis van de extra features, uitgebreide detectie mogelijkheden en kijkend naar de prijskwaliteit dan zou ik de X5 wel aanraden aan familie, vrienden etc. Zelf zou ik niet direct bij Foscam zijn uitgekomen voor een binnencamera in de budget klasse, omdat ik het merk Foscam meer zie in de high-end klasse maar de camera heeft mij verast! Ik geef 4 sterren, maar dan ga ik er wel vanuit, dat ik videobeelden lokaal kan opslaan.

Reactie Foscam

Naar aanleiding van de gebruikersreviews hebben we natuurlijk ook Foscam om een reactie gevraagd.

Foscam neemt de opmerkingen ter harte en geeft nog als tip mee dat er, naast lokale opslag op een Micro SD-kaart en Foscam Cloudopslag, meer mogelijkheden zijn om beelden op te slaan. Met behulp van het gratis Foscam Video Management Systeem (VMS) kun je de beelden bijvoorbeeld ook opslaan op je pc, een NAS of een Netwerk Video Recorder (NVR) of ander opslagapparaat. We zullen deze opties op onze website verduidelijken. Ook werken we aan een Nederlandstalige handleiding.

Volledige reviews

Lees ook de volledige reviews van de gezinnen die de Foscam X5 camera getest hebben;

Johan de Jong
Wim van der Meer
Kenneth Agaton

Reacties (4)