Thuistest Foscam X5 camera: Johan de Jong (tester #1)

01 januari 2023 8 Minuten 0 Reacties
Foscam X5

De afgelopen weken zijn diverse lezers van FWD aan de slag gegaan met de nieuwste slimme camera van Foscam. Wat vinden zij van de Foscam X5? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij deze slimme camera aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van tester #1: Johan de Jong.

Introductie

Mijn naam is Johan de Jong en ik ben geïnteresseerd in technologie. Toch ben ik in het dagelijks leven als jurist en strateeg niet steeds met technologie bezig. Wel ben ik vaak vraagbaak voor collega’s en vrienden. Mijn gezin bestaat naast mij uit mijn vrouw en 2 dochters van 9 en 11. Niet geheel onbelangrijk is de viervoeter in ons huis, Labradoodle Rakker.

De camera is een aanvulling op de veiligheid van ons huis. Vaak horen wij de hond wel blaffen, maar zien we niet wie er via de achterdeur binnen komt. Deze camera kan daarbij een dienst bewijzen, doordat hij een beeld geeft bij het geluid. De camera staat dan ook in de keuken, bij de achterdeur. Maar dit is niet de enige reden. Het is ook fijn de camera te kunnen gebruiken om de hond te monitoren als wij langer dan gebruikelijk weg zijn. Wat doet hij en blaft hij niet teveel. Kortom, een aanvulling op onze veiligheid.

Design en eerste indruk

De camera heeft een robuust uiterlijk. Tegelijk oogt hij ook wat groot. Dat is een voor- en een nadeel. Een voordeel is dat de camera opvalt. Mensen die mijn huis binnenkomen weten dus dat er een camera naar ze kijkt. Uit het oogpunt van privacy wel zo fijn. Het nadeel is dat hij dus ook erg opvalt. Je zet hem niet zomaar even in een hoekje, onopvallend. Voor veiligheidstoepassingen is de camera dus minder geschikt. Overigens is dat wellicht ook niet direct de bedoeling van deze camera. Fijn is een aparte basisplaat. Deze kun je tegen de muur schroeven, om de camera echt overal te kunnen plaatsen. Een welkome aanvulling. Je klikt de camera er zo op. Maar de camera is dus ook zonder de basisplaat gewoon te plaatsen.

De eerste indruk is goed. In een nette doos zit alles wat je nodig hebt, inclusief oplaadkabel en adapter. Dat laatste zie je niet veel meer bij apparatuur. Alles wijst zich vanzelf. Er is een eenvoudige gebruiksaanwijzing meegeleverd en een QR-code om de app te vinden. De meegeleverde kabel is lang genoeg om enige afstand te hebben tot een stopcontact. Het is een losse usb kabel die achterin de camera moet worden gestoken. Installeren gaat relatief eenvoudig en voor je het weet is de camera aan de WiFi gekoppeld en in gebruik genomen met de bijbehorende app.

Installatie en montage

Zoals gezegd gaat installeren relatief eenvoudig. Wel was er hulp van internet nodig om te begrijpen hoe er nu precies aan de WiFi moet worden gekoppeld. De gebruiksaanwijzing en app schieten daarbij net even te kort. Gelukkig was de oplossing snel gevonden. Het zat vooral in geduld. Even wachten tot de camera helemaal gereed is. Dat duurt even als je hem voor het eerst aan de stroom hangt.

Neerzetten van de camera is eenvoudig. De voet is zwaar genoeg om de camera stabiel te plaatsen op vrijwel iedere ondergrond. Anders biedt de basisplaat uitkomst en schroef je hem letterlijk overal aan vast. Handig is ook dat er netjes schroeven en pluggen zijn meegeleverd bij de basisplaat. Door zijn formaat is het wel zo dat je enige plek moet hebben om hem neer te zetten. Dat bleek bij ons in huis dus niet in iedere kast met smallere planken te kunnen. De draad die er aan zit is vrij stug en daardoor niet altijd even makkelijk weg te werken. Maar goed, daar is een mouw aan te passen. Iedere kabel met de juiste aansluiting kan immers gebruikt worden. Wil je een stabiele verbinding dan is het ook mogelijk om via UTP te verbinden.

De eerste beelden die doorkomen zijn helder. De aanwezigheidsdetectie werkt direct. Een nadeel is de stortvloed aan aanbiedingen die je gelijk krijgt voor jaarabonnementen.

Gebruik

Na enig vogelen heb ik de app door en weet ik waar ik op moet klikken bij een melding of als ik gewoon wil zien wat er in de huiskamer gebeurt. Handig als je even weg bent.  Het is wel zoeken hoe het SD kaartje werkt. Dat begint al met het feit dat deze op zijn kop moet worden ingevoerd. De sleuf zit onderaan het oog en vind je door de camera helemaal naar boven te draaien. Doe dat vooral met de stroom er af. Het gebruik van de SD kaart is overigens gelijk de enige optie om beelden op te slaan. Jammer, een gemiste kans dat dit allemaal achter een betaalmuur zit van een abonnement.

Bij nachtzicht zijn de bijbehorende lichten te zien. Niet alleen voor mij, maar ook voor degene die wordt opgenomen. Wederom een voordeel en een nadeel. Men weet dat er een opname wordt gemaakt. Anderzijds zien ook mensen die niet in beeld willen dat. Het geeft dus op een bepaalde manier veiligheid. Mede door de omvang van de camera is gelijk duidelijk dat er een opname wordt gemaakt.

Koppeling aan Google Home werkt prima. Leuk is om ook de omroepfunctie te gebruiken op de camera. Zo kun je via de Google Home in de badkamer iemand beneden vragen even koffie te komen brengen.

Een voordeel van de camera is dat hij snel even ergens neer te zetten is. Bijvoorbeeld als er een baby blijft logeren. Daarbij merken we echter wel dat de camera moeite heeft het Wi-Fi signaal te vinden als er een andere bron in de buurt is. Met name onze Sonos boxen blijken een verstoringsbron voor de camera. Dat is toch wel jammer, maar ook wel weer enigszins begrijpelijk.

Wat ik overigens niet kon vinden is de waterdichtheid van de camera. Daardoor durf ik hem vooralsnog niet te plaatsen in de enigszins vochtige schuur of in de veranda. Wellicht kan daar nog wat duidelijker over worden gecommuniceerd op de verpakking.

Beeld- en audiokwaliteit

De beelden zijn goed. Wel is de focus beperkt, waardoor je over grotere afstanden een relatief klein beeld krijgt. In het algemeen is goed te onderscheiden wie er in beeld is. Bij personendetectie valt het op dat de hond soms het alarm af laat gaan, maar gelukkig vaak ook niet. De beelden in het donker zijn overigens ook prima. Er is goed te onderscheiden wie of wat er in beeld is. Prima voor dit type camera.

De audio is prima voor een camera van dit type. Een leuke functie is het terug kunnen praten. Dit werkt prima, al is de kwaliteit niet altijd even goed. Dit ligt overigens soms ook aan de sterkte van het wifisignaal of 4g van de telefoon, is mijn ervaring. Het is vooral handig om even te zeggen dat je er aan komt, in plaats van door heel het huis te moeten schreeuwen. Of een korte boodschap mee te geven. De hond kalmeren werkt ook merk ik.

Conclusie

De Foscam X5 is een prima camera voor dagelijks gebruik. Zo voldoet hij goed om de hond in de huiskamer in de gaten te houden of te zien wie er door de achterdeur binnen komt. Het alarm werkt goed en is vooral handig als bewakingsfunctie voor een deur. De beelden zijn goed. Wel is de focus beperkt, waardoor je over grotere afstanden een relatief klein beeld krijgt. Tegelijk is de beeldkwaliteit goed en is de terugpraatfunctie handig en leuk.

Jammer is dat vrijwel alle opslagfuncties achter een betaalmuur zitten. Wil je echt optimaal gebruik maken van deze camera voor beveiligingsdoeleinden, dan moet je wel een abonnement afnemen. Dat vind ik jammer.

Reacties (0)