Thuistest Foscam X5 camera: Wim van der Meer (tester #2)

01 januari 2023 4 Minuten 0 Reacties
Foscam X5

De afgelopen weken zijn diverse lezers van FWD aan de slag gegaan met de nieuwste slimme camera van Foscam. Wat vinden zij van de Foscam X5? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij deze slimme camera aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van tester #2: Wim van der Meer.

Introductie

Ik ben Wim en aankoopadviseur in de electrotechnische detail handel. Ons gezin telt drie volwassen personen. De reden om deze camera te testen is omdat ik al bezit ben van een Foscam buitencamera en benieuwd was naar het implementeren van een extra camera in het systeem/app van Foscam. Deze camera test ik in een losse aanbouw als beveiliging van de binnen- maar ook van de buitenomgeving.

Design en eerste indruk

De camera wordt geleverd in een nette en compacte doos samen met een stroomkabeltje, schroefjes, plugjes en een adapterplaatje (dit om de camera op te kunnen hangen). Ik heb de camera uitgepakt en op de voet gezet. Je kunt de camera ook ophangen door een klein adapterplaatje aan het plafond vast te schroeven. Door de bajonetsluiting klik je de camera eenvoudig vast aan het adapterplaatje. De camera is fraai vormgegeven en heeft een stevige voet.

Installatie en montage

De installatie van de app is een fluitje van een cent en te downloaden via de Play Store of Apple App Store. Je moet je registreren met een mailadres en je account met een wachtwoord beveiligen. Omdat ik al een Foscam buitencamera heb en daar de app al voor had geïnstalleerd, hoefde ik alleen te kijken naar het toevoegen van een camera in de app. Door op het +-teken te drukken kom je op de pagina waar je een extra camera toe kunt voegen. Dit is op diverse manieren mogelijk en duidelijk omschreven. De handleiding die in de doos zit is klein maar wel duidelijk. Indien dit niet toereikend is is op de supportpagina van Foscam een nog duidelijkere handleiding te bekijken. Het is jammer dat er op de support pagina geen Nederlandse handleiding voor de Foscam X5 staat. Als je de bijgeleverde handleiding volgt is de installatie wel vlot voor elkaar te krijgen. Het koppelen aan je Google Home is gemakkelijk te vinden via je accountbutton. Via het kopje Google Assistant krijg je te zien welke camera’s gekoppeld zijn.

Advertentie

Gebruik

Ik log regelmatig in op de camera als ik een bewegingsmelding krijg. Het pannen en tilten van de camera werkt prima en heeft een groot bereik. Het geluid tijdens het pannen is nadrukkelijk aanwezig maar niet storend. Bij een geluids- of persoonsdetectie krijg ik een push-melding op mijn telefoon. In de app kan ik de meldingen inzien op dag, tijd en of het om een geluids- of persoonsdetectie gaat. De camera staat ongeveer 15 meter bij het wifi0punt vandaan maar heb de camera nog niet op een verbindingsprobleem kunnen betrappen. Dus qua stabiliteit van het systeem zit het goed.

Beeld- en audiokwaliteit

Over de beeldkwaliteit ben ik zeer tevreden. Bij zowel daglicht als in volledige duisternis is de scherpte en fijne detaillering super. De geluidskwaliteit is prima en een communicatie in beide richtingen is goed te volgen.

Conclusie

Ik ben dik tevreden over de werking en bediening van de Foscam X5. De kwaliteit van het beeld van deze 5Mp camera is super. Als je de Engelse taal niet goed beheerst is het jammer dat er geen Nederlandse handleiding beschikbaar is. De handleiding die wel te vinden is is niet volledig: de kleur, de tint , helderheid, contrast, verzadiging en scherpte moeten instelbaar zijn maar ik kan nergens een beschrijving vinden hoe dit te doen. En, om de geheugenkaart te plaatsen moet de lens van de camera gedraaid worden maar er is geen uitleg over hoe je dit moet doen. Door het oefenenen met het pannen en tilten via de app kreeg ik het kaartslot te zien. Alles in overweging nemende zou ik de camera van Foscam zeker aanraden. De kwaliteit van de camera, de bediening en het installatiegemak wegen wel op tegen het gemis van een complete en Nederlandse handleiding.

Reacties (0)