Thuistest Foscam X5 camera: Kenneth Agaton (tester #3)

01 januari 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Foscam X5

De afgelopen weken zijn diverse lezers van FWD aan de slag gegaan met de nieuwste slimme camera van Foscam. Wat vinden zij van de Foscam X5? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij deze slimme camera aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van tester #3: Kenneth Agaton.

Introductie

Wij zijn Kenneth (vader en gek op tech), Evelien (moeder en niet zo gek op tech maar wanneer ze het resultaat ziet of een positieve ervaring heeft meegemaakt dan is ze helemaal om). Ons gezin bestaat uit Demi (oudste dochter uit een eerdere relatie) en Livia (9) en Miles (7). Ik merk dat de kinderen wel altijd geïnteresseerd zijn in nieuwe technologieën en dus ook nieuwe snufjes in huis. Af en toe hebben wij een leenhond Houston, die niet lang alleen thuis kan blijven. De enige camera die wij tot nu toe hadden was een videodeurbel. Een binnencamera stond op onze lijstje om de hond in de gaten te houden voor Livia en Miles die tot voor kort op de dinsdag en donderdag naar de BSO toe gingen maar nu zelf naar huis toe gaan wanneer wij ze niet op kunnen halen. En als laatste zijn wij vaak weg naar Friesland en Duitsland voor familiebezoek. Een camera in al deze gevallen is een mooie aanvulling op het in de gaten en veilig houden van onze mooie woning. De camera wordt nu puur gebruikt om het in de gaten houden van de kinderen en de hond. In de toekomst wil ik meer gaan doen op het gebied van automatisering.

Design en eerste indruk

Alles zat netjes en goed verpakt. Qua design vind ik de camera niet echt verrassend. Het kleine formaat vind ik overigens wel weer handig. In het verleden hebben wij soortgelijke camera’s gehad maar die waren groter in omvang en met name zwaarder qua gewicht. Het golvende aan de onderkant vind ik qua design ook niet mooi. Ik kan niet achterhalen of het puur design is of dat het ook een functionele waarde heeft. Het maakt de camera er niet chiquer op. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Dit neemt niet weg dat ik de camera chique vind voor wat de kleur wit betreft. Het matte wit, met netjes het Foscam logo erop. Ondanks de kunststof behuizing en het lichte gewicht oogt de camera niet goedkoop. Ook de manier hoe de camera in is gebouwd, smal ovaal, vind ik wel mooi. De camera voelt goed en stevig aan. De luidspreker is netjes aan de achterkant verwerkt en de voedingskabel heeft ook een goede, lange lengte. Al met al een geinig dingetje. Het viel mij overigens ook op dat de camera een micro sd-slot heeft!

Installatie en montage

De installatie ging echt super simpel. De app was makkelijk te vinden in de app store. Op het moment dat je de camera voor het eerst aansluit dan vind er een soort kalibratieproces plaats en krijg je de melding vanuit de camera “hello Foscam” en dat de camera klaar is voor de wifi-configuratie. Bij het opstarten van de app krijg je direct de melding of de app toegang mag krijgen tot je foto’s en video en maak je een account aan. Ik moet er wel bij vertellen dat ik een account had aangemaakt maar niet direct door had waarvoor. Ook dat proces ging goed. Je komt in een scherm om een apparaat toe te voegen. Dit is een kwestie van op het plusje drukken. Vervolgens scan je de code die aan de onderzijde zit van de camera. De app creëert nu zelf een QR-code en deze code moet je richten op de camera. Hierdoor wordt de camera automatisch verbonden met je wifi netwerk. Is dit handig? Ja want je hoeft niet op zoek te gaan naar je router, wifi-code invullen etc. Maar je moet de QR-code wel goed richten op de camera. Bij mij ging het niet in een keer vlekkeloos. Vervolgens moet je weer een account aanmaken. Hier raakte ik een beetje lost. Waar was dat nou weer voor? Om in te loggen op de camera. Achteraf snap ik het wel, echter zou mijn voorkeur zijn om met een cijfercode te werken die je later kunt koppelen aan in mijn geval face-id. Nu wordt je tijdens het installatieproces weer geconfronteerd met het aanmaken van een account, je moet weer nadenken over een wachtwoord etc, etc. Maar nadat je dit hebt gedaan ben je klaar met de installatie. Ik heb de camera niet opgehangen maar hij staat op een mooie plankje, tussen andere accessoires (zie foto) en hij valt daardoor niet op. Qua positie staat de camera ook zo gepositioneerd dat je in de eetkamer en woonkamer kan kijken. Ook heb je zicht op de schuifpui in de woonkamer en kan je de camera richten op de deur naar de hal.

Advertentie

Gebruik

Het beginscherm van de app is heel erg gebruikersvriendelijk. Het bewegen van de camera gaat met een goed tempo via een ronde pijltjestoets op het scherm van je mobiel. Eigenlijk heeft het beginscherm een eenvoudige en rustige interface. Tot zover (inclusief) installatie gaat alles wel redelijk soepeltjes. Soms gaat de camera net iets te ver door nadat je hem wilt stoppen bij het pannen en tillen (middels de pijltjestoets). Opvallend is dat er geen vertraging is van wat de camera detecteert en wat je op je mobiel ziet. Met andere woorden; de camerabeelden zie je vloeiend en zonder schokken op je mobiel. Je probeert gelijk wat dingen uit, zoals een video-opname maken en een screenshot.

Deze icoontjes zijn ook direct op de homescreen onder het camera beeld te vinden. Voor ons zijn het overigens geen functionaliteiten die wij direct zullen gebruiken. Wat ik al in de introductie heb aangegeven hebben wij de camera voornamelijk gebruik voor de hond en de kinderen. Wij hebben Houston bewust wat langer alleen thuisgelaten en op het moment dat hij onrustig werd hebben wij met hem gesproken, dat was best grappig. Voor een tijdelijk oplossing om de hond eventjes te kalmeren was voor ons prima. Verder hebben wij de kinderen in de gaten gehouden op de momenten dat zij zelf uit school kwamen en er was nog niemand thuis. Dit gaf ons met name wel een fijn gevoel. Daar hebben wij het gezichtsherkenning alarm toegepast. Het werkt, maar nog niet helemaal optimaal. Middels de ingebouwde agenda kan je makkelijk terugkijken wanneer er alerts en opnames zijn geweest. Overigens zijn er heel veel verschillende detectiemogelijkheden, zoals geluid, dieren etc. Ik heb nog geen tijd gehad om mij er helemaal in te verdiepen maar het is wel iets waar ik de komende tijd naar ga kijken. Met name op het gebied van gezichtsherkenning wil ik meer gaan doen eventueel in combinatie met Home Assistant. Ik heb de camera geïntegreerd in Home Assistant en dat werkt prima. Een koppeling met een in mijn geval Amazon Echo dot zie ik de toegevoegde waarde niet zo van in. Wel weer bijvoorbeeld met een Google Nest Hub of een Alexa Show. Dat je dan vraagt of je de beelden van de camera op je scherm kan krijgen. Er zitten een hoop leuke features op de camera maar het belangrijkste voor de meesten zal zijn dat de basisfunctionaliteiten makkelijk te bedienen zijn.

Beeld- en audiokwaliteit

Ik vind de Foscam X5 een prima camera qua beeldkwaliteit. Zoals ik eerder heb aangegeven loopt het beeld soepel over je scherm tijdens het pannen en tillen. Het beeld is redelijk scherp bij het in- en uitzoomen. Met de kleurweergave is ook niets mis mee. Ook in het donker ervaar ik een mooi en helder beeld. Wanneer ik de beelden vergelijk met sommige bewakingsbeelden die je in bepaalde tv programma’s ziet dan ben ik zeer tevreden met de beeldkwaliteit van de X5. Geluid is ook oké. Natuurlijk is het niet top maar je kunt elkaar over en weer verstaan. Los van communiceren met de hond is het overigens niet een functionaliteit die wij veel gebruiken. Ik vind ook dat je niet veel mag verwachten qua geluid, kijkend naar de grote en het type behuizing. Aan de andere kant gaat het ons puur om de beelden om de boel in de gaten te houden!

Conclusie

De Foscam X5 is een goede, mooie en compacte binnencamera. Ik vind de beeldkwaliteit goed (zowel dag als nacht) en de geluidskwaliteit is oké. Het installatieproces gaat vrij soepeltjes. Dit kun je makkelijk zonder handleiding doen. Ook de user interface op de homescreen vind ik eenvoudig en overzichtelijk. Ik ben geen fan van betaalde cloudopslag en zeker niet dat je extra moet betalen voor extra features. Het verbaast mij dat er een slot inzit voor een sd-kaartje maar daar wordt nergens over gerept. Ik had geen vrije sd kaart dus ik heb het niet kunnen testen. De uitgebreide detectiemogelijkheden en de extra betaalde features kunnen een onderscheidend vermogen zijn ten opzichte van andere merken in dezelfde prijsklasse. Op basis van de extra features, uitgebreide detectie mogelijkheden en kijkend naar de prijskwaliteit dan zou ik de X5 wel aanraden aan familie, vrienden etc. Zelf zou ik niet direct bij Foscam zijn uitgekomen voor een binnencamera in de budget klasse, omdat ik het merk Foscam meer zie in de high-end klasse maar de camera heeft mij verast! Ik geef 4 sterren, maar dan ga ik er wel vanuit, dat ik videobeelden lokaal kan opslaan.

Reacties (0)