Slimme speakers: de beste modellen van 2023/2024 en wat te verwachten

02 januari 2024 7 Minuten 1 Reacties
slimme speakers

Een nieuw jaar voor de deur, nieuwe gadgets. Dit zijn de beste slimme speakers om te kiezen.

Je kunt je smartphone gebruiken om iets aan Google Assistent te vragen, of aan Siri, maar zeker als je een gezin hebt of als je graag muziek luistert, dan zijn slimme speakers het overwegen waard. Zo’n speaker is een goede aanwinst voor je huis. Zeker nu er steeds meer kunstmatige intelligentie wordt toegevoegd, waardoor de spraakassistenten ook daadwerkelijk slimmer worden. Een trend die in 2023 is ingezet, maar in 2024 zeker nog meer tot uiting zal komen door ChatGPT, maar bijvoorbeeld ook Google’s AI-initiatief Gemini. 

Slimme speakers in 2024

We verwachten dat AI binnen spraakassistenten zal zorgen voor een potentiële boost in de verkopen van slimme speakers, maar dat hangt wel van veel factoren af. Blijkt de spraakassistent wel betrouwbaar te blijven? Werkt de spraakassistent ook in het Nederlands (dan kijken we vooral naar Amazon Alexa)? Wie weet komen er ook wel nieuwe spraakassistenten bij door AI.

We hebben nog niet gehoord van nieuwe slimme speakers die eraan komen voor 2024. Vooralsnog zwaaien Apple, Google en Amazon dus nog de scepter. Wat zijn de beste slimme speakers op dit moment? En wat kunnen we verwachten van het nieuwe jaar? We kijken hierbij bewust naar de wat meer betaalbare modellen in de wereld van slimme speakers.

Apple HomePod Mini

In Nederland is van de Apple-speakers die er zijn alleen de HomePod Mini beschikbaar. Die wordt vaak aangeraden als de beste slimme speaker voor Apple-aanhangers. Het apparaatje laat je praten met Siri, kan flink wat geluid voortbrengen (zeker voor zijn formaat), maar bovenal is het een van de goedkopere Apple-producten met zijn prijs van minder dan 100 euro. Hij komt echter wel met nadelen: als je een Apple Music-abonnement hebt, geen probleem, maar wil je er muziek mee afspelen van Spotify, dan kan dat niet direct (alleen via AirPlay met je telefoon). Tegelijkertijd is dit de enige slimme speaker die is voorzien van Siri. 

Google Nest Audio

Hoewel hij niet voor grotere ruimten geschikt is, is Google Nest Audio waarschijnlijk de meest toegankelijke en beste slimme luidspreker die we kennen. De prijs-kwaliteitverhouding is geweldig en je hebt met Google Nest Audio alle mogelijkheden van de Google Assistant tot je beschikking. De audiokwaliteit is bij deze grote speaker erg goed en dat je hem ook nog makkelijk kunt installeren, maakt het helemaal een perfect maatje voor je smarthome. 

9.0
Google Nest Audio
FWD award

Beoordeling
Nest Audio

Pluspunten
 • Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Eenvoudige installatie en bediening
 • Alle mogelijkheden van de Google Assistant
 • Muteknop voor de microfoon
 • Goede audiokwaliteit
Minpunten
 • Niet voor grotere ruimten
 • Geen aansluitingen
 • Stof is lastiger schoon te houden

Beoordeling Nest Audio

De Nest Audio heeft maar weinig minpunten. Wellicht het enige puntje is het design. Daar moet je van houden en het is wat lastiger schoon te houden, maar aan de andere kant valt de speaker door het onopvallende design fijn weg in het interieur. Het schuifje voor de microfoon is een pluspunt en hoewel de overige fysieke knoppen verdwenen zijn is de bediening van de Nest Audio eenvoudig. Daarnaast is dit model een Google-speaker zoals we het gewend zijn, met alle mogelijkheden die de Google Home-app biedt, inclusief smarthome- en spraakbediening. De Nest Audio levert voor 99 euro een comfortabele audioweergave waarbij vooral de lage tonen en de dynamiek en balans positief opvallen. Het is een allrounder die met alle soorten muziek overweg kan. Wel zouden we de speaker vooral in kleine tot middelgrote gebruiken. Zet je de speaker in een grotere ruimte dan is het aan te raden er twee te koppelen voor een stereoweergave. Alles bij elkaar genomen zijn er voor 99 euro maar weinig speakers te vinden die net zoveel bieden en net zo goed klinken.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Nest Audio

Google Nest Mini

Google Nest Mini (en de voorganger Google Home Mini) is een speaker die niet per se het beste is als het gaat om muziek luisteren, maar die wel bij de meeste mensen thuis staat. Dat komt vooral omdat het een typisch product is dat regelmatig in de aanbieding is, en door zijn kleine formaat en simpelheid is hij sowieso al erg goedkoop. Google Nest Mini is voor veel mensen een springplank om meer smarthomeproducten aan te schaffen en wat dat betreft mag deze speaker dan ook niet ontbreken. Google Nest Mini werkt ook met Google Assistent en kan met grote merken samenwerken, zoals Philips Hue en Samsung SmartThings. 

8.0
Google Nest Mini

Beoordeling
Google Nest Mini

Pluspunten
 • Vlotte installatie
 • Google Assistent kan veel meer
 • Muteknop voor de microfoon
 • Prima geluid voor de prijs
Minpunten
 • Niet voor alle muzieksoorten
 • Geen audiokabelaansluiting
 • Kabel misschien te kort

Beoordeling Google Nest Mini

Al met al is de Google Nest Mini een behoorlijke verbetering ten opzichte van zijn voorganger. De muziek die eruit komt klinkt inderdaad beter dan zijn voorganger, al moet je hem niet willen gebruiken om een grote kamer met muziek te vullen. Maar op een bureau of slaapkamer klinkt het prima voor de prijs. Daarnaast kun je muziek via bluetooth afspelen. Op het gebied van bediening zijn er drie opties: via het apparaat, een app van een muziekstreamingdienst of Google Home en natuurlijk via de stem en alles werkt naar behoren.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Google Nest Mini

Amazon Echo Dot

Echo Dot  is in Nederland iets minder gangbaar, omdat we eigenlijk pas sinds een paar jaar echt kennismaken met Amazon in Nederland. En Alexa spreekt helaas nog steeds geen Nederlands, dus moet je Engels of Duits praten. De Echo Dot-speaker is echter wel een heel aantrekkelijk uitziende speaker door zijn grappige ronde vorm en kleurrijke lampjes aan de onderzijde. Het voordeel van deze slimme speaker is dat hij ook meteen de hub vormt voor andere smarthome-apparaten in je huis. Deze slimme speaker reageert ook erg snel op commando’s, wat hem een ideaal maatje maakt om je te helpen met vragen en opdrachten. Nadeel is wel dat hij niet heel hard kan én dat hij alleen werkt met Amazons Alexa. Alexa op zich is een goede slimme assistent, maar de taalbarrière is niet handig: Engels praten lukt misschien nog wel, maar met een Nederlandse tongval heb je toch meer kansen op miscommunicatie.

Amazon Echo Dot-2
Lees ook

Amazon Alexa in Nederland gebruiken: Zware concurrentie voor Google?

Sonos One

Hij is te gebruiken met Alexa, Google Assistent en Siri (via AirPlay 2) en heeft een enorm strak design, veel mogelijkheden en waarschijnlijk het beste geluid van alle slimme speakers. In ieder geval in deze prijscategorie. Het lastige van slimme speakers is dat ze vaak niet excellent klinken omdat de focus ook heel erg ligt op hoe klein ze moeten zijn en dat ze vooral een goede microfoon moeten hebben om je stem op te pikken. Sonos One pakt dat anders aan: dit is echt een speaker die is uitgerust met slimme mogelijkheden, in plaats van andersom. Dat hoor je, want als je met Sonos One vraagt of de spraakassistent een nummer wil afspelen via Spotify, YouTube Music of Apple Music, dan hoor je de muziek zoals het hoort.

sonos-one-foto-1
Lees ook
Beeld 17 maart 2018

Review: Sonos One – Nou, speel eens wat muziek af

Sonos Roam

Sonos Roam is klein (en past daardoor makkelijk in je tas), maar het is nog steeds een Sonos-apparaat waar een flink geluid uit komt. Door integratie met het Sonos-ecosysteem is dit een van de breedst inzetbare draadloze speakers. Hij ondersteunt bovendien veel communicatiestandaarden, zoals wifi, bluetooth, AirPlay 2 en Google Home. Daar bovenop krijg je nog Trueplay, de mogelijkheid om draadloos op te laden en een behuizing die tegen water en stof kan. Deze speaker is verder niet heel spannend: hij straalt in eenvoud en heeft geen mogelijkheden om bijvoorbeeld lampjes te laten branden, ook geen opvallend uiterlijk. Maar, zit je al in het Sonos-ecosysteem, dan is dit een goede uitbreiding op je multiroom-audio-ervaring.

8.0
Sonos Roam
FWD award

Beoordeling
Sonos Roam

Pluspunten
 • WiFi, bluetooth, AirPlay 2, Google Assistant
 • Strakke audioweergave
 • Trueplay
 • Draadloos opladen
 • Sonos ecosysteem
 • Compact en draagbaar
Minpunten
 • Niet de beste speaker in zijn prijsklasse
 • Geen stereopaar met bluetooth
 • Geen aansluitmogelijkheden
 • Wat saai design

Beoordeling Sonos Roam

Kijkend naar de uitrusting en opties krijg je met de Sonos Roam het complete pakket; een volwaardige Sonos-speaker. Het is, mede door integratie met het Sonos-ecosysteem, een van de breedst inzetbare draadloze speakers. Met Wifi, bluetooth, AirPlay 2 en Google Home-integratie kun je alle kanten op. In huis in combinatie met andere Sonos (of Airplay 2) speakers, en buitenshuis als draagbare bluetooth-speaker. Daar bovenop krijg je nog Trueplay, de mogelijkheid om draadloos op te laden en een behuizing die tegen water en stof kan. Ook de audioweergave is simpelweg goed te noemen. De Roam biedt een comfortabele luisterervaring, zowel tijdens een rustige lentedag in de tuin als tijdens een feestje bij het zwembad.

Toch is de Roam geen spannende speaker. Op het gebied van design bieden speakers van JBL en Sony wat meer toeters en bellen, en ook zijn ze wat robuuster vormgegeven. De Roam is een simpele, misschien ietwat saaie speaker. Ook wat de audioweergave betreft kun je wat meer power en dynamiek krijgen bij andere speakers in deze prijsklasse, maar dan lever je weer in op de mogelijkheden. Het is maar net wat je zoekt. Een pure bluetooth-speaker met een goed geluid? Kijk dan eens naar Ultimate Ears, Sony of JBL. WiFi, bluetooth, Airplay 2, Google Assistant, draadloos opladen én alle voordelen van het Sonos-ecosysteem? Dan is de Roam een hele goede keuze met een nette prijs. Het is sowieso de goedkoopste optie om kennis te maken met het Sonos-ecosysteem en een eerste stap richting een multiroomsysteem. Aan de andere kant is het voor Sonos-gebruikers de perfecte uitbreiding.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Sonos Roam

Amazon Echo Pop

Alle bovenstaande speakers bestonden in 2022 ook al, maar Amazon heeft in 2023 wel een nieuwe slimme speaker geïntroduceerd. Het is Echo Pop, een apparaat met een semi-bolle vorm en een naar voren gerichte directionele luidspreker voor flink wat geluid. Het apparaat is vooral heel slim voor kleine ruimtes, want het is een kleintje: 99 mm x 83 mm en 91 mm. Het nadeel is dat Alexa nog steeds alleen Engelstalig is, maar als je daar geen problemen mee hebt, dan kan ze de muziek afspelen die je wil horen, of je smarthome aansturen. Je kunt de microfoon om de privacy te bewaken ook uitschakelen en het is mogelijk om spraakopnames te zien en weg te halen. Echo Pop heeft een adviesprijs van 54,99 euro.

Op naar 2024

Uiteindelijk hangt je keuze voor een slimme speaker dus erg af van wat je wensen zijn -en je ruimte-. Wil je liever in elke ruimte een smartspeaker, maar moeten ze heel subtiel weggewerkt kunnen worden? Dan zal de keuze eerder vallen op een Google Nest Mini, dan wanneer je juist één soort powerspeaker wil hebben waaruit geweldig geluid komt. Voor het jaar 2024 verwachten we minder grote verschillen tussen de speakers en hopen we dat Alexa ons eindelijk kan toespreken in onze moedertaal, maar dat laatste was ook al onze verwachting (en misschien wel hoop) voor 2024. Waarschijnlijk zullen fabrikanten allemaal zorgen dat er een kleine variant is en een grotere, al wordt er ongetwijfeld door fabrikanten ook gekeken naar speakers die vooral beter zijn in geluid voortbrengen, omdat dat nu een van de grootste punten van kritiek is op de huidige selectie speakers.

Meer informatie over slimme luidsprekers

Wil je meer lezen over slimme speakers? Lees dan ook de beste slimme speakers van dit moment.

Reacties (1)