Review: Sonos Roam – rijk uitgeruste draadloze speaker

18 april 2021 + 10 minuten 0 Reacties
Sonos roam review 6
FWD award

In deze review kijken we naar de Sonos Roam, een compacte en draagbare speaker met zowel bluetooth als WiFi. Is dit de perfecte aanvulling op je Sonos-systeem?

Wil je een Sonos-speaker die je met je mee kunt dragen en bijvoorbeeld in de tuin kunt gebruiken? Dan is er al een tijdje de Sonos Move, maar erg compact en draagbaar kunnen we dit model niet noemen. Sinds kort kun je ook gaan voor de Sonos Roam, die juist bedoeld is om overal met je mee te nemen. Sonos gaat hiermee de concurrentie aan met bekende bluetooth-speakers, zoals de JBL Flip-serie en de Ultimate Ears Boom-serie.

Dit is de Sonos Roam

De Sonos Roam is met een formaat van 16,8 x 6,2 x 6 cm en een gewicht van 340 gram een echte draagbare speaker te noemen. Het model maakt gelijktijdig verbinding via wifi en bluetooth. Als je thuis luistert maakt Roam verbinding met je systeem en streamt hij via wifi. Als je de deur uitgaat, schakelt hij automatisch over naar bluetooth om verbinding te maken met je mobiele apparaat. Met de nieuwe functie Sound Swap kun je de play/pauze-knop op de speaker vasthouden om de muziek over te schakelen naar de dichtstbijzijnde speaker in je Sonos-systeem thuis. Zo kun je de muziek gemakkelijk verplaatsen van de ene naar de andere kamer. Dankzij de connectiviteitstopties wordt bluetoothstreaming ook mogelijk voor de rest van het systeem; met de Sonos-app kunnen namelijk alle Sonos-speakers worden gegroepeerd met Roam als er wordt gestreamd via bluetooth.

De Roam werkt zoals de andere Sonos-speakers met meer dan honderd streamingdiensten, waaronder Sonos Radio, en kan eenvoudig worden bediend met de Sonos-app, je stem via de Google Assistent, Apple AirPlay 2 of rechtstreeks vanaf je favoriete streamingdiensten en -apps als Spotify. De speaker beschikt over automatische Trueplay-tuning, zowel via bluetooth als WiFi. De speaker is stofbestendig en volledig waterdicht dankzij de ip67-rating. De siliconen einddoppen beschermen tegen vallen en stoten. De accu van de Sonos Roam gaat volgens Sonos zelf tot tien uur mee op één lading. Opladen kan met de meegeleverde usb-c-kabel, maar kan ook door verbinding te maken met de – apart verkochte – speciale magnetische draadloze oplader van Sonos, of een draadloze Qi-gecertificeerde oplader.

De Roam is verkrijgbaar in Shadow Black en Lunar White. De adviesprijs bedraagt 179 euro voor de speaker en 49 euro voor de optionele draadloze lader.

Design

Qua specificaties mogen we de Sonos Roam opvallend noemen, met name omdat de kleine speaker zoveel mogelijkheden biedt. Het design is echter verre van opvallend, en voor sommigen zelfs wat saai te noemen. De Roam is een strak vormgegeven speaker, met een groot Sonos-logo op de voorzijde en knoppen op de bovenzijde. Dit is afhankelijk van hoe je de speaker plaatst want je kunt hem zowel horizontaal leggen als verticaal plaatsen.

Hoewel het design dus niet bijzonder is, is het met de bouwkwaliteit goed gesteld, eigenlijk precies zoals we van Sonos gewend zijn. De speaker voelt stevig aan, is netjes afgewerkt en kan ook goed tegen een stootje. Zelfs gebruik in de regen, onder de douche of vlakbij het water is geen probleem. Zowel in verticale als in horizontale oriëntatie blijft de speaker goed staan, dankzij respectievelijk rubberen pootjes en de rubberen zijkant. De knoppen op de bovenzijde zijn wat klein maar geven net voldoende feedback voor een comfortabele bediening. Aan de achterzijde zit overigens nog een standby-knop, maar die viel ons in eerste instantie niet eens op. Qua aansluitingen zien we alleen de usb-c-poort terug, en die is puur voorzien voor het opladen van de speaker. Je kunt dus geen bronnen fysiek met de Roam koppelen.

Opladen met een Qi-lader

De Sonos roam is eenvoudig op te laden middels de meegeleverde usb-c-kabel, maar dan wel zonder een adapter om hem in het stopcontact te stoppen. Dat is iets dat we vandaag de dag wel vaker zien. Wil je echter geen kabels meer gebruiken en liefst draadloos opladen dan biedt Sonos een 49 euro kostende Qi-oplader.

De oplader zelf is niet draadloos maar je kunt de speaker er simpelweg op plaatsen, waarna deze middels magneten stevig op zijn plek blijft staan en wordt opgeladen. Wil je de speaker gebruiken, dan haal je hem van de lader. Het gaat dus vooral om dat beetje extra gebruiksgemak. Het mooie is dat door het ondersteunen van de Qi-laadtechniek je ook draadloze opladers van andere fabrikanten kunt gebruiken, of juist de Sonos lader kunt gebruiken voor andere apparaten die Qi ondersteunen.

Wat betreft de accuduur gaat de roam ongeveer 10 uur mee op een volle lading. Is hij leeg en wil je even snel laden? Dan kun je met een uur lader ongeveer 5 uur aan afspeeltijd krijgen. Wanneer niet actief gebruikt gaat de speaker in een energiezuinige modus waarmee de lading tot 10 dagen vastgehouden wordt.

Installatie

De installatie van de Sonos Roam is een fluitje van een cent en weinig anders dan de installatie van andere Sonos-speakers. Als je de Sonos-app nog niet hebt download je deze, je maakt een account aan en je zoekt naar nieuwe speakers. Als de Roam aanstaat wordt deze automatisch herkend, waarna de WiFi-instellingen van je smartphone automatisch overgedragen worden naar de Roam. Binnen 2 minuten kun je muziek afspelen. Wat wel van belang is, is dat die eerste installatie altijd via WiFi moet. Pas daarna kun je via bluetooth met de speaker communiceren.

Gebruik en mogelijkheden

Je kunt de Sonos Roam op twee verschillende manieren benaderen: via WiFi en via bluetooth. Wanneer je met WiFi begint en de speaker laat spelen terwijl je het huis uitloopt wordt automatisch overgegaan op de bluetooth-verbinding. Bij de verbinding met bluetooth ben je afhankelijk van wat je op je smartphone afspeelt. Dat kun je simpelweg via de speaker laten horen. Wanneer je met WiFi verbonden bent heb je ook nog de mogelijkheid om Airplay 2 te gebruiken en de speaker onderdeel uit te laten maken van een opstelling met meerdere Airplay 2-speakers.

Het bedienen van de speaker is hetzelfde als de andere speakers. De Sonos-app is de plek waar vanuit je alles kunt regelen, naast de opties als Airplay 2 en Spotify Connect. Over de app hebben we al menigmaal geschreven en de gebruikservaring is nog altijd zeer positief. Sonos heeft een strak vormgegeven, logisch gestructureerde en goed gevulde app waarmee alles binnen handbereik is. Je kunt snel een speaker selecteren, groepen aanmaken, groepen ontkoppelen of een andere bron kiezen. Er is ondersteuning voor alle grote muziekdiensten, waaronder Spotify, Tidal, Apple Music, Qobuz, Deezer en YouTube Music.

Vanuit de app zijn er verschillende opties voor de gekoppelde speakers beschikbaar. De Roam is in je normale lijst van luidsprekers te vinden, inclusief een direct zichtbaar percentage van de batterij. Daarnaast kun je hier Trueplay activeren, een eenvoudige equalizer bedienen en een volumebeperking instellen.

Wanneer je twee Sonos Roam-speakers, hebt dan kun je ze koppelen als een stereopaar. Dat is een handige optie, maar let er wel op dat dit alleen werkt wanneer je met WiFi verbonden werkt. Ook kun je de Roam helaas niet instellen als surroundspeaker voor je Sonos-soundbar.

De Roam beschikt zoals gezegd over Trueplay, een functie die we al jaren van andere Sonos-speakers kennen, maar de functie is niet helemaal hetzelfde. De Trueplay-functie op de Roam werkt namelijk automatisch, middels de ingebouwde microfoon. Als je de optie aanzet wordt de omgeving waarin de speaker staat automatisch geanalyseerd en op basis van de resultaten wordt de weergave aangepast. Het werkt echter wel prima, binnen de mogelijkheden van de speaker. Het is maar een compact apparaatje met een beperkt aantal (en formaat) drivers, maar toch weet Sonos de weergave iets te optimaliseren, afhankelijk van waar je de speaker gebruikt. Buiten, in een open omgeving, klinkt de speaker iets luider en bombastischer, terwijl binnen, in een stuk kleinere omgeving de speaker wat gecontroleerder en fijner klinkt. Het is geen wereld van verschil, maar alle beetjes helpen.

Tot slot beschikt de Roam over een ingebouwde microfoon, die je gelukkig met een druk op de knop kunt uitschakelen. Schakel je de microfoon in dan kun je spraakbediening activeren. Hiervoor heb je de keuze uit de Google Assistent en Amazon Alexa. Om Google Assistent te kunnen gebruiken moet je de speaker aanmelden in de Google Home-app. Eenmaal gekoppeld kun je de Roam vragen de muziek harder of zachter te zetten, te stoppen met afspelen, een bepaald nummer of radiostation af te spelen. Natuurlijk is er ook spraakbediening buiten de Roam mogelijk, bijvoorbeeld het stellen van algemene vragen aan de spraakassistent of het bedienen van je smarthome.

Geluidskwaliteit

Met de features en functies van de Sonos Roam zit het dus wel goed, maar hoe klinkt dat kleine speakertje nu eigenlijk? Laten we voorop stellen dat de Roam klinkt als een kleine speaker. Het is geen revolutie op het gebied van draagbare speakers, maar dat is ook niet erg. Een kleine speaker klinkt vooral klein, zonder een breed geluidsveld, zonder veel dynamiek en zonder veel diepte. Dat heeft de Roam gemeen met veel van zijn concurrenten.

Toch klinkt de Roam voor zijn formaat erg goed. Er is veel volume uit de kleine behuizing te persen, zelfs in een grote, open tuin. De speaker blijft zuiver en gedetailleerd klinken. Een klein feestje bij het zwembad zou dus geen probleem moeten zijn. Tegelijkertijd biedt de Roam een heldere en strakke weergave, waarbij alles goed in balans is. Warme vocalen, een redelijke bass en heldere hoge tonen. Toch zien we dat diverse bluetooth-speakers in deze prijsklasse zich wat meer focussen op het bereik in de onderste regionen. Zo bieden de speakers van JBL en Sony wat meer power in het laag. Dat is een keuze van Sonos, en die keuze is wat ons betreft geen verkeerde. De Roam is simpelweg comfortabel om naar te luisteren, maar minder spannend en krachtig dan een aantal concurrenten.

De plaatsing van de Roam komt echter wel nauw. De beste audioweergave krijg je wanneer je de speaker naar jezelf (of de groep) gericht plaatst en dan bij voorkeur ook nog niet te laag, bijvoorbeeld op een tafeltje. De Roam geeft geen 360-graden geluid zoals sommige andere speakers. De luidspreker biedt in horizontale stand de meest brede en vrije weergave. Verticaal klinkt het toch net iets meer gesloten en gericht.

Conclusie

Kijkend naar de uitrusting en opties krijg je met de Sonos Roam het complete pakket; een volwaardige Sonos-speaker. Het is, mede door integratie met het Sonos-ecosysteem, een van de breedst inzetbare draadloze speakers. Met Wifi, bluetooth, AirPlay 2 en Google Home-integratie kun je alle kanten op. In huis in combinatie met andere Sonos (of Airplay 2) speakers, en buitenshuis als draagbare bluetooth-speaker. Daar bovenop krijg je nog Trueplay, de mogelijkheid om draadloos op te laden en een behuizing die tegen water en stof kan. Ook de audioweergave is simpelweg goed te noemen. De Roam biedt een comfortabele luisterervaring, zowel tijdens een rustige lentedag in de tuin als tijdens een feestje bij het zwembad.

Toch is de Roam geen spannende speaker. Op het gebied van design bieden speakers van JBL en Sony wat meer toeters en bellen, en ook zijn ze wat robuuster vormgegeven. De Roam is een simpele, misschien ietwat saaie speaker. Ook wat de audioweergave betreft kun je wat meer power en dynamiek krijgen bij andere speakers in deze prijsklasse, maar dan lever je weer in op de mogelijkheden. Het is maar net wat je zoekt. Een pure bluetooth-speaker met een goed geluid? Kijk dan eens naar Ultimate Ears, Sony of JBL. WiFi, bluetooth, Airplay 2, Google Assistant, draadloos opladen én alle voordelen van het Sonos-ecosysteem? Dan is de Roam een hele goede keuze met een nette prijs. Het is sowieso de goedkoopste optie om kennis te maken met het Sonos-ecosysteem en een eerste stap richting een multiroomsysteem. Aan de andere kant is het voor Sonos-gebruikers de perfecte uitbreiding.

8.0
Sonos Roam
FWD award

Beoordeling
Sonos Roam

Pluspunten
  • WiFi, bluetooth, AirPlay 2, Google Assistant
  • Strakke audioweergave
  • Trueplay
  • Draadloos opladen
  • Sonos ecosysteem
  • Compact en draagbaar
Minpunten
  • Niet de beste speaker in zijn prijsklasse
  • Geen stereopaar met bluetooth
  • Geen aansluitmogelijkheden
  • Wat saai design

Beoordeling Sonos Roam

Kijkend naar de uitrusting en opties krijg je met de Sonos Roam het complete pakket; een volwaardige Sonos-speaker. Het is, mede door integratie met het Sonos-ecosysteem, een van de breedst inzetbare draadloze speakers. Met Wifi, bluetooth, AirPlay 2 en Google Home-integratie kun je alle kanten op. In huis in combinatie met andere Sonos (of Airplay 2) speakers, en buitenshuis als draagbare bluetooth-speaker. Daar bovenop krijg je nog Trueplay, de mogelijkheid om draadloos op te laden en een behuizing die tegen water en stof kan. Ook de audioweergave is simpelweg goed te noemen. De Roam biedt een comfortabele luisterervaring, zowel tijdens een rustige lentedag in de tuin als tijdens een feestje bij het zwembad.

Toch is de Roam geen spannende speaker. Op het gebied van design bieden speakers van JBL en Sony wat meer toeters en bellen, en ook zijn ze wat robuuster vormgegeven. De Roam is een simpele, misschien ietwat saaie speaker. Ook wat de audioweergave betreft kun je wat meer power en dynamiek krijgen bij andere speakers in deze prijsklasse, maar dan lever je weer in op de mogelijkheden. Het is maar net wat je zoekt. Een pure bluetooth-speaker met een goed geluid? Kijk dan eens naar Ultimate Ears, Sony of JBL. WiFi, bluetooth, Airplay 2, Google Assistant, draadloos opladen én alle voordelen van het Sonos-ecosysteem? Dan is de Roam een hele goede keuze met een nette prijs. Het is sowieso de goedkoopste optie om kennis te maken met het Sonos-ecosysteem en een eerste stap richting een multiroomsysteem. Aan de andere kant is het voor Sonos-gebruikers de perfecte uitbreiding.

Prijsvergelijker Sonos Roam

Reacties (0)