De beste slimme speakers van dit moment – 2020 / 2021

26 december 2020 + 10 minuten 0 Reacties
Google Nest Audio 2

Aan slimme speakers geen gebrek. Inmiddels hebben heel veel merken dergelijke speakers omarmd. Dit zijn de beste slimme speakers van 2020 / 2021.

De beste slimme speakers van 2020 / 2021

Hoewel heel veel mensen vaak lampen als startpunt van hun smarthome nemen, fungeert de slimme speaker waarschijnlijk als een betere gateway naar een modern huis. Het is een slim apparaat dat altijd met het internet verbonden is, waardoor je er vaak allerlei vragen aan kunt stellen via Google Assistent, Amazon Alexa of Siri. Daarnaast kun je er ook muziek op afspelen, zonder eerst een koppelproces voltooid te hebben. Is de speaker verbonden met hetzelfde netwerk als een smartphone of laptop? Dan stuur je er met een druk op de knop je muziek naartoe. Kortom, genoeg redenen om je een overzicht te geven van de beste speakers van dit moment.

Dit artikel wordt continu bijgewerkt om je een overzicht te geven van de beste speakers van het moment. De laatste update is gedaan in december 2020.

Waar moet je op letten?

Een slimme speaker aanschaffen kan een heel gemakkelijk proces zijn, zeker wanneer je al gekozen hebt voor een bepaald ecosysteem of voor een specifieke stemassistent. Desondanks moet je je wel altijd afvragen welke stemassistent(en) de speaker ondersteunt: ga je voor de Google Assistent, Amazon Alexa of Siri van Apple? Dat is dus meestal afhankelijk van andere producten in huis. Heb je veel producten die werken met Google Home of Apple HomeKit bijvoorbeeld, dan ben je vaak aangewezen op de Google Assistent of Siri. Amazon Alexa biedt een wat bredere blik, maar hiervoor ben je aangewezen op zogenaamde Alexa-skills die de producten moeten ondersteunen.

Als je de speaker wilt gaan gebruiken voor het bedienen van apparatuur in huis dan loont het zich dus om te controleren welke platformen/spraakassistenten door deze producten ondersteund worden. Gebruik je de speaker meer voor het afspelen van muziek en zo nu en dan het stellen van een vraag? Dan heb je wat meer keuzevrijheid. Steeds vaker komt het voor dat slimme speakers twee of meer stemassistenten ondersteunen. Helaas is het dan zo dat je die apparaten niet met twee of meer assistenten tegelijkertijd bedient, maar dat je er ééntje als standaard instelt. Nog niet ideaal, maar je hebt tenminste de keuze én je kunt op elk moment wisselen.

Hoewel je slimme speakers prima op geluidskwaliteit kunt vergelijken, is het ook zo dat de plek in huis invloed heeft op de audioweergave. Soms heb je wat kleine aanpassingsmogelijkheden met een equalizer (vooral bij duurdere modellen) maar over het algemeen beïnvloedt je de audioweergave vooral met de plaatsing. En gebruik je de slimme speaker ook echt voor het actief luisteren naar muziek? Kies dan een wat model hogerop in de line-up dat echt gemaakt is voor een goede muziekweergave. Kleine speakers als de Google Nest Mini of Amazon Echo Dit zijn meer gemaakt voor zo nu en dan wat spraakbediening of het stellen van vragen.

Tot slot moet je bedenken dat stemassistent lang niet zo veel kunnen in Nederland als in andere, Engelssprekende landen. Kies je voor stemassistent x en dus voor slimme speaker y vanwege een toffe video of Amerikaanse site, dan kan het zomaar zijn dat je bedrogen uitkomt wanneer je de speaker thuis in gebruik neemt. Lees je dus eerst in over de mogelijkheden voor Nederlandse gebruikers of kies ervoor om de Engelssprekende spraakassistent in te stellen. En, houd er rekening mee dat Amazons Alexa spraakassistent nog altijd geen Nederlands spreekt.

smarthome header nieuw
Lees ook

Smarthome basics: tips en adviezen voor beginners

Google Nest Audio

Met de Google Home en de Nest Mini zette Google in op toegankelijkheid van slimme speakers, maar met de Nest Audio is het duidelijk dat Google ook waarde hecht aan geluidskwaliteit en design. De buitenkant is gemaakt van stof, waardoor je hem niet uit het zicht hoeft te plaatsen. De gekozen kleuren zorgen ervoor dat de speakers ook prima passen in allerlei soorten meubelstijlen. Het apparaat is voorzien van – hoe kan het ook anders – de Google Assistent, evenals een schuifje waarmee je de microfoon uitschakelt.

Design is erg belangrijk voor een slimme speaker, evenals basale functionaliteit, maar de audiokwaliteit speelt natuurlijk ook een grote rol in de ervaring. En in tegenstelling tot de twee eerdergenoemde Google-speakers, kunnen we nu toch echt zeggen dat het ook met de geluidskwaliteit goed zit. Je hebt geen aparte geluidsmodi of kalibratiemogelijkheden, maar wel een systeem dat zich aan de content aanpast. Houd daarbij wel rekening met de prijs van het product, die rond de lancering een adviesprijs heeft van 99 euro.

9.0
Google Nest Audio
FWD award

Beoordeling
Nest Audio

Pluspunten
 • Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Eenvoudige installatie en bediening
 • Alle mogelijkheden van de Google Assistant
 • Muteknop voor de microfoon
 • Goede audiokwaliteit
Minpunten
 • Niet voor grotere ruimten
 • Geen aansluitingen
 • Stof is lastiger schoon te houden

Beoordeling Nest Audio

De Nest Audio heeft maar weinig minpunten. Wellicht het enige puntje is het design. Daar moet je van houden en het is wat lastiger schoon te houden, maar aan de andere kant valt de speaker door het onopvallende design fijn weg in het interieur. Het schuifje voor de microfoon is een pluspunt en hoewel de overige fysieke knoppen verdwenen zijn is de bediening van de Nest Audio eenvoudig. Daarnaast is dit model een Google-speaker zoals we het gewend zijn, met alle mogelijkheden die de Google Home-app biedt, inclusief smarthome- en spraakbediening. De Nest Audio levert voor 99 euro een comfortabele audioweergave waarbij vooral de lage tonen en de dynamiek en balans positief opvallen. Het is een allrounder die met alle soorten muziek overweg kan. Wel zouden we de speaker vooral in kleine tot middelgrote gebruiken. Zet je de speaker in een grotere ruimte dan is het aan te raden er twee te koppelen voor een stereoweergave. Alles bij elkaar genomen zijn er voor 99 euro maar weinig speakers te vinden die net zoveel bieden en net zo goed klinken.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Nest Audio

JBL Link Portable

De JBL Link Portable is een beetje een vreemde eend in de bijt op deze lijst, maar dat neemt niet weg dat ‘ie zo zijn kwaliteiten heeft. Dit is een compacte slimme speaker met ondersteuning voor de Google Assistent, eentje die beschikt over een ingebouwde accu. Aangezien we dat niet vaker bij soortgelijke speakers aantreffen, kan dit een goede aanbeveling zijn voor mensen die vaak reizen, bijvoorbeeld. Ook deze speaker heeft een mooie, stoffen omhulsel, waardoor het geen straf is hem in het zicht te zetten.

De JBL Link Portable ondersteunt ook behoorlijk wat platformen. Naast de Google Assistent is ook Google Cast en Apple AirPlay 2 aanwezig, waardoor je hem dus moeiteloos opneemt in een bestaand speakernetwerk. Verder kun je gebruikmaken van de bluetooth-functionaliteit, waardoor het geen probleem hoeft te zijn muziek af te spelen — waar je ook bent. De ingebouwde accu gaat een aantal uur mee en is binnen 2,5 uur volledig opgeladen. Dat opladen gebeurt via een meegeleverde standaard, waar die alijd op standby staat.

7.5
JBL Link

Beoordeling
JBL Link Portable

Pluspunten
 • Draagbaar en ingebouwde accu
 • Algemene geluidskwaliteit
 • Slimme functies
Minpunten
 • Knopjes op de bovenkant
 • Geluid uit de onderkant

Beoordeling JBL Link Portable

Al met al zijn we best tevreden met de prestaties van de JBL Link Portable. De muziek klinkt prima, ook al kan het soms een beetje weggemoffeld klink doordat de muziek naar beneden afgevuurd wordt. Daarnaast is het indrukken van de knopjes soms wat lastig. Maar voor de rest zijn we te spreken over de algemene audiokwaliteit en zijn we heel blij met de slimme functies qua multiroomnetwerk en de Google Assistent. Dat je hem dan ook nog 8 uur lang onderweg kunt gebruiken is een kers op de volle slagroomtaart.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker JBL Link Portable

Harman Kardon Citation Oasis

Een product van een heel ander kaliber is de Harman Kardon Citation Oasis. De Citation-serie kenmerkt zich door zijn typische design en toegankelijkheid. De Oasis is net even anders dan andere slimme speakers. Het is namelijk een slimme wekkerradio met ondersteuning voor een groot aantal platformen. Zo krijg je muziek binnen via heel veel internetradiostations of dab+ en is er ondersteuning voor zowel Apple AirPlay 2 als Google Cast. Daardoor kun je dit apparaat dus onderdeel maken van een eventueel bestaand netwerk.

Het compacte apparaatje heeft tevens de beschikking over bluetooth. Een iets minder slimme functie, maar het kan handig zijn om als back-up te hebben. Verder heeft de Harman Kardon Citation Oasis een aantal unieke functies die we niet snel aantreffen op andere apparaten. Denk dan aan een draadloze Qi-oplader voor je smartphone, aan de bovenkant van het gevaarte, of het led-scherm aan de voorkant, zodat je altijd ziet waar je naar luistert. Tel daar het strakke design bij op en je hebt een heel tof, wellicht wat niche, product.

8.0
20200106211413_2020-01-06_Harman_Kardon_Citation_Oasis_Grey_(500×300)

Beoordeling
Harman Kardon Citation Oasis

Pluspunten
 •  Internetradio en DAB
 •  Chromecast en AirPlay
 •  Design
Minpunten
 • Basweergave
 •  Knoppen met dubbele functies
 •  Snelladen gaat langzaam

Beoordeling Harman Kardon Citation Oasis

De Harman Kardon Citation Oasis is in de basis een fijn product. Voor 199,99 euro haal je namelijk een ontzettend uitgebreid product in huis waarmee je op veel verschillende manieren muziek beluistert. Het is tevens een digitale wekkerradio, eentje die je kunt opnemen in een speakernetwerk. Het design oogt tevens top en de draadloze Qi-oplader is ontzettend fijn. De audiokwaliteit is niet van hoog niveau; de basweergave valt namelijk goed tegen. Vind je dat geen groot probleem, dan staat weinig in de weg tussen jou en de Oasis.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Harman Kardon Citation Oasis

Harman Kardon Citation 200

We zijn nog niet klaar met dit merk, want ook de Harman Kardon Citation 200 komt aan bod. Dit is een slimme speaker met een grote ingebouwde accu, waardoor je hem dus ook mee de tuin kunt innemen, bijvoorbeeld. De ingebouwde accu gaat tot acht uur mee. De Citation 200 lijkt, net zoals veel andere Citation-producten, verder in de basis op de Oasis als we kijken naar de zaken die ondersteund worden. Denk dan aan bluetooth, maar ook aan Google Cast, Apple AirPlay 2, Google Assistent en radio via TuneIn.

Omdat de Harman Kardon Citation 200 een relatief duur product is – maar nog wel iets goedkoper in de markt gezet werd dan concurrent Sonos Move – is het heel belangrijk dat het goed zit met de geluidskwaliteit. En dat is gelukkig het geval. Zo is de bass veel minder afwezig dan bij voorganger Citation 100, maar is er nog genoeg punch om van te genieten. Het warme geluid is veel meer in balans dan bij de 100 het geval was, waardoor je nu ook veel meer soorten muziek kunt afspelen op je Harman Kardon Citation-speaker.

8.0
harman-kardon-citation-200-1

Beoordeling
Harman Kardon Citation 200

Pluspunten
 • Schitterend design
 • Rijk en vol geluid
 • Draagbaar, wifi én bluetooth
Minpunten
 • Prijzig
 • Soms nog altijd teveel bas
 • Geen equalizer

Beoordeling Harman Kardon Citation 200

De Harman Kardon Citation 200 is een uitstekende keuze voor mensen die flexibiliteit willen in een alles-in-één luidspreker. Je kunt dit model niet vergelijken met een bluetooth-luidspreker van 100 euro. De Harman Kardon blaast de lager geprijsde concurrentie gewoon weg met een rijk en vol geluid. Je zult echter wel diep in de buidel moeten tasten, want 349 euro voor een luidspreker is veel geld. Het gebrek aan een equalizer moet je daarnaast ook nog eens voor lief nemen en dat kan eigenlijk niet in deze prijscategorie. Ben je op zoek naar een flexibele speaker met een goed geluid die je overal kunt plaatsen waar je maar wilt? Dan is de Harman Kardon Citation 200 zeker het overwegen waard.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Harman Kardon Citation 200

Google Nest Mini

De bovengenoemde speakers zijn behoorlijk aan de prijs. Als het allemaal een onsje minder mag, dan kunnen we nog steeds de Google Nest Mini aanbevelen. Dit is een compacte slimme speaker van Google, die uiteraard werkt met de Google Assistent en opgenomen kan worden in een Google Cast-netwerk. Het sterke punt van de Nest Mini is waarschijnlijk niet z’n geluidskwaliteit, maar het feit dat die zo lekker klein is en daardoor overal in huis neergelegd kan worden. De Assistent is niet eerder zo toegankelijk geweest.

Qua design heb je ook weinig te klagen. De stoffen uiterlijk zorgt ervoor dat je hem best in het zicht kunt plaatsen, al is dat geen must. De microfoon aan boord verstaat je prima, ook wanneer je de speaker uit het zicht plaatst. De audioweergave is, net als het formaat, best compact, maar klinkt al beter dan wat de eerste Google Home ooit presenteerde. Daar is dus zeker wat voor te zeggen. Verder biedt de Nest Mini in de basis alles aan wat andere Google Assistent-speakers ook aanbieden, maar dan voor een minder hoog prijskaartje.

8.0
Google Nest Mini

Beoordeling
Google Nest Mini

Pluspunten
 • Vlotte installatie
 • Google Assistent kan veel meer
 • Muteknop voor de microfoon
 • Prima geluid voor de prijs
Minpunten
 • Niet voor alle muzieksoorten
 • Geen audiokabelaansluiting
 • Kabel misschien te kort

Beoordeling Google Nest Mini

Al met al is de Google Nest Mini een behoorlijke verbetering ten opzichte van zijn voorganger. De muziek die eruit komt klinkt inderdaad beter dan zijn voorganger, al moet je hem niet willen gebruiken om een grote kamer met muziek te vullen. Maar op een bureau of slaapkamer klinkt het prima voor de prijs. Daarnaast kun je muziek via bluetooth afspelen. Op het gebied van bediening zijn er drie opties: via het apparaat, een app van een muziekstreamingdienst of Google Home en natuurlijk via de stem en alles werkt naar behoren.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Google Nest Mini

Sonos Move

De Sonos Move, die eind 2019 op de markt verscheen, is nog steeds een goede keuze wanneer je op zoek bent naar een draagbare, slimme speaker. Vooral voor de mensen die al flink geïnvesteerd hebben in het ecosysteem voor het bedrijf. Dit is de eerste Sonos-speaker met ondersteuning voor bluetooth, maar je kunt hem uiteraard ook aan je wifi-netwerk koppelen. Zodoende kun je hem vragen om een bepaald nummer op te zetten via Spotify bijvoorbeeld. Dat kun je aan de Google Assistent of aan Amazon Alexa vragen — dat heb je zelf in de hand.

De Sonos Move is een behoorlijk veelzijdige speaker die in staat is een kamer te vullen met warm geluid. Zodoende is het mogelijk naar een flink scala aan muziekstijlen te luisteren; vooral muziekstijlen die de nadruk op bas leggen klinken heel prettig. Tel daarbij op dat de speaker ook nog eens behoorlijk hard gezet kan worden, zonder dat de audio vervormt, en je hebt een prima kandidaat voor welke kamer dan ook in huis. Het feit dat je de speaker van kamer naar kamer kunt verplaatsen is een kers op de slagroomtaart.

8.0
Sonos Move 1

Beoordeling
Sonos Move

Pluspunten
 • Behoorlijk veelzijdig
 • Warme, kamervullende audio
 • Google Assistent en Amazon Alexa
 • Strak en stijlvol
Minpunten
 • Duur
 • Zwaar
 • Geen bluetooth aptX (HD)
 • Geen Google Cast-netwerkondersteuning

Beoordeling Sonos Move

De Sonos Move is de meest veelzijdige luidspreker die het Amerikaanse bedrijf heeft uitgebracht. Er is ondersteuning voor wifi, bluetooth, Airplay 2, Spotify Connect en meer dan genoeg muziekstreamingdiensten. Ook Sonos Trueplay is verder geoptimaliseerd en doet z'n werk nog steeds perfect. En het feit dat je de speaker moeiteloos kunt oppakken en vervolgens tot tien uur lang in de tuin kunt zetten voor een feestje is wat ons betreft de kers op de slagroomtaart. De stembediening is ook méér dan welkom.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Sonos Move

Andere producten

Dit is slechts een greep uit de selectie van slimme speakers die de moeite waard zijn. Dergelijke producten zijn altijd om verschillende redenen ontzettend waardevol. Zo hebben we onder meer de Teufel Musicstation buiten beschouwing gelaten, omdat dit apparaat alleen Amazon Alexa ondersteunt. Alexa is officieel nog niet in Nederland verkrijgbaar, waardoor het product van Teufel dus ook wat waarde verliest. Maar verder is het wel een handig en tof systeem waarmee je op ontzettend veel verschillende manieren muziek afspeelt.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor alle slimme speakers van Amazon: de Echo-lijn. Onlangs bracht de online techgigant nog een aantal nieuwe versies uit van bestaande producten en we lezen dat de geluidskwaliteit er ontzettend op vooruitgegaan is. Mocht je het dus niet erg vinden om je stemassistent in het Engels aan te spreken, dan kun je ook voor een Echo kiezen. Verder is het zo dat de HomePod en HomePod Mini interessante opties zijn voor Apple-gebruikers, maar helaas is het ook zo dat die speakers officieel niet in Nederland te koop zijn.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over slimme speakers, check dan ons uitgebreide nieuwsarchief. Ook hebben we inmiddels een groot aantal tips en recensies geschreven waar je doorheen kunt klikken.

Reacties (0)