Tijdens de IFA 2023 hebben we voor het eerst kennisgemaakt met de SwitchBot S10, een geavanceerde robotstofzuiger die zelf water kan bijvullen en afvoeren. Dit doet het model niet met het basisstation, zoals we het afgelopen jaar bij modellen als de Eufy Omni S1 Pro of de Dreame L10s Ultra Gen 2 hebben gezien, maar met een speciaal extern waterstation dat je kunt aansluiten op de waterleiding en -afvoer. En dat zonder stroomaansluiting, want de robotstofzuiger zal zelf de batterij van het waterstation opladen tijdens het gebruik. Het duurde even voordat de robotstofzuiger daadwerkelijk verkrijgbaar is. Na een succesvolle Kickstarter kunnen we nu, ruim een jaar later, eindelijk aan de slag met de geavanceerde robotstofzuiger.
Een robotstofzuiger die zelf water kan bijvullen en legen? Dat hebben we het afgelopen jaar vaker gezien, maar de SwitchBot S10 doet dat net even anders dan de concurrentie.
Dit is de SwitchBot S10
De SwitchBot S10 is de grote broer van de SwitchBot K10+. En met groot bedoelen we dan ook echt groot, want dit is een forse robotstofzuiger. De zuigkracht bedraagt 6.500Pa en navigeren kan middels LiDAR en kunstmatige intelligentie waarbij dit model objecten zal herkennen en ontwijken. Er wordt een kaart van het huis gemaakt waarbij er zo efficiënt mogelijk schoongemaakt kan worden. De robotstofzuiger heeft een thuisstation dat de robotstofzuiger zal opladen en automatisch stof uit de robotstofzuiger zal zuigen. Het thuisstation heeft hiermee capaciteit voor 70 dagen voordat je de zak moet legen.
Naast stofzuigen kan de SwitchBot S10 ook dweilen. Het heeft een lange brede rol die automatisch schoongemaakt wordt tijdens het rijden. Hiermee lijkt de techniek op die van de Eufy Omni S1 Pro. Uniek is echter het Water Station, een apart station dat je kunt aansluiten op de waterleiding en de afvoer. Een stroomaansluiting is er niet, want de robotstofzuiger wordt opgeladen op het reguliere thuisstation, rijdt vervolgens naar het Water Station om water te halen en de robotstofzuiger zorgt via twee contactpunten voor de benodigde stroom om water te halen en/of af te voeren. Je hoeft dus ook niks te legen of bij te vullen, dat gaat geheel automatisch. Volgens de fabrikant is het Water Station net zo makkelijk aan te sluiten als je wasmachine. Leuke extra wanneer je de nieuwe luchtbevochtiger van SwitchBot hebt. Deze luchtbevochtiger kan ook bijgevuld worden door de SwitchBot S10. De SwitchBot S10 heeft een adviesprijs van 1.099 euro. Dat is aan de hoge kant, maar wie zoekt vindt altijd goede aanbiedingen. Op het moment van schrijven is de SwitchBot S10 verkrijgbaar voor 650 euro bij Amazon.
Klinkt natuurlijk hartstikke leuk, maar het is wel even wat werk om het Water Station aan te sluiten. Wellicht heb je ergens ruimte onder het aanrecht waar het Water Station kan staan en aangesloten kan worden, of wellicht naast de wasmachine, maar het vergt wel even wat werk om alles aan te sluiten. Ook veel gebruikers liepen tegen dit probleem aan en daarom heeft SwitchBot ook een External Water Supply meegeleverd bij ons reviewmodel. Deze kost ongeveer 80 euro en plaats je bovenop het Water Station. Deze heeft twee reservoirs voor schoon water en vies water en kun je gewoon onder de kraan vullen. Dat maakt het even wat makkelijker en zo hoef je het Water Station niet meer aan te sluiten op de waterleiding.
Installatie en de app
We kunnen om de hete brij heen draaien, maar dat doen we niet. De SwitchBot S10 installeren kost wat meer tijd dan bij veel andere robotstofzuigers. Dat is inderdaad een nadeel. Moeilijk is het niet, maar je moet wel even goed de handleiding volgen en daarbij ook de instructies hier en daar met een korreltje zout nemen, want het komt niet altijd overeen met de werkelijkheid. Uit een enorme doos haal je het thuisstation, het waterstation en de robotstofzuiger. De External Water Supply komt weer uit een andere doos. Plaats eerst het thuisstation en steek de stekker in het stopcontact. Haal wel even de extra stofzuigerzakken uit de bak bovenaan. Dit stond niet aangegeven, maar wel handig dat deze zijn meegeleverd. Vervolgens pak je de robotstofzuiger uit, verwijder je alle beschermlagen en foamstukken, plaats je de zijborstel, haal je de bovenkant eraf om de knop op aan te zetten en plaats je deze in het thuisstation. En hier klopten de instructies totaal niet meer, want ik zat maar te wachten op de gesproken tekst ‘Charging’, maar dat kwam maar niet. De robotstofzuiger paste ook net niet helemaal lekker op het thuisstation voor mijn gevoel en gleed steeds naar beneden. Hoe dan ook, uiteindelijk ben ik maar gewoon verder gegaan met de volgende stap. Het bleek allemaal wel te kloppen, maar als de instructies niet overeenkomen met de werkelijkheid is dat niet heel handig.
Afijn, het echte werk met het Water Station moet nog beginnen. Aangezien we het loodgieterswerk en een halve verbouwing voor een review een beetje overdreven vinden pakken we de External Water Supply er direct bij. Je plaatst de External Water Supply op het Water Station en vervolgens moet je de aan- en afvoerslangen verbinden. Vervolgens de usb-c-aansluiting tussen de External Water Supply en het Water Station verbinden en dit Water Station ergens in huis neerzetten. Tijd voor de app.
De SwitchBot-app hebben we al ruime ervaring mee en dus verliep dit redelijk soepel. De vertaling laat hier en daar te wensen over, maar over het algemeen is alles duidelijk te vinden. Je kunt een huis maken, kamers toewijzen en eventuele andere producten van het merk heb je zo netjes op het thuisscherm van de app staan. De installatie is verder een fluitje van een cent. Even zoeken, de juiste toestemming op je smartphone geven, wifi-netwerk en – wachtwoord invullen en vervolgens waren er twee firmware-updates. Voordat je kunt beginnen met stofzuigen is het zaak om het huis in kaart te brengen. We zijn heel benieuwd. Herkent de SwitchBot S10 dan automatisch waar we het Water Station hebben neergezet? We kiezen de optie om het huis in kaart te brengen en dat gaat erg vlot! Het huis wordt goed in kaart gebracht en hier hebben we niks op aan te merken. Je kunt live meekijken in de app hoe het huis in kaart wordt gebracht. Je kunt na afloop ongeveer aangeven waar het Water Station geplaatst is op de kaart. Na een eerste testrit bleek dit uitstekend te werken. Op de kaart zelf kun je nog wijzigingen aanbrengen als No-Go Zones of bijvoorbeeld kamers herverdelen. Nu zijn we klaar voor de eerste schoonmaakbeurt. De app biedt minder opties qua bediening van de robotstofzuiger dan veel andere apps, maar meer heb je ook niet nodig. Je kiest de zuigkracht, hoeveel water er verbruikt moet worden en kiest voor kamers of het hele huis.
De softwarekant van het verhaal ging relatief vlot, maar samen met de fysieke installatie ben je wel net wat langer bezig met de SwitchBot S10 in vergelijking met andere robotstofzuigers. Nu hebben wij de External Water Supply gebruikt, maar kies je voor de aansluiting op een waterleiding en de afvoer, dan ben je nog langer bezig. Dat is wel iets om rekening mee te houden.
Thuisstation en Water Station
Je hebt bij de SwitchBot S10 dus niet één, maar twee units in huis staan. Daar zit absoluut een idee achter, maar in de praktijk zal het voor veel mensen overbodig zijn. Je hebt natuurlijk het thuisstation waar de SwitchBot S10 kan opladen en stof kwijt kan in de stofzuigzak. Ook droogt het thuisstation de dweil na afloop van het schoonmaken. Hierdoor is dit een vrij compact thuisstation, helemaal in vergelijking met veel concurrenten. Voor het waterdeel heb je het Water Station waar water bijgevuld kan worden, vies water kan worden afgestoten, kan worden gereinigd en ook water gehaald kan worden als je de nieuwste luchtbevochtiger van het merk in huis hebt. Heb je ergens ruimte onder een keukenkastje of naast de wasmachine om het Water Station ook aan de waterleiding en -afvoer te hangen? Dan kan je het Water Station grotendeels uit het zicht houden en gaat alles volautomatisch. Hier is goed over nagedacht, maar het maakt de installatie niet voor iedereen even makkelijk.
Bij ons in huis, en dat zal voor veel huizen gelden, hebben we er eigenlijk geen plek voor zonder dat we ergens moeten gaan verbouwen of de loodgieter moeten gaan spelen. Daarom gebruiken wij de optionele External Water Supply die je bovenop het Water Station kan plaatsen. Hierdoor is het compacte Water Station wel ineens een heel stuk groter, maar dankzij de twee reservoirs die je nu zelf kan legen en vullen kan je het Water Station nu gebruiken als een ‘normaal’ thuisstation, zoals bij andere recente robotstofzuigers die we getest hebben. Nadeel is wel dat je nu twee stations in het zicht hebt staan in plaats van één.
We moeten toch even benoemen dat we ruim twee maanden met deze review bezig zijn geweest. Het eerste Water Station van ons werkte niet goed en kon het schoon water niet goed bijvullen (Water refill abnormal). Een zoektocht langs Reddit liet zien dat het een bekend probleem is van de eerste lichting van deze robotstofzuiger en dat consumenten een vervangend exemplaar krijgen. We spraken met de helpdesk, die in eerste instantie niet doorhad dat het om een reviewsample ging en wij van de pers waren, maar het gaf ons een goed inkijkje in hoe consumenten normaal geholpen zouden worden. En dat blijkt bij SwitchBot goed in orde te zijn. Na de eerste lijn werden we doorgestuurd naar de technische afdeling waar we een filmpje moesten maken van het Water Station wanneer de robotstofzuiger probeerde water te halen. Dit stuurden we door en na bestudering van het filmpje kwam SwitchBot al direct met een vervangend exemplaar op de proppen. En dit vervangende exemplaar deed het uiteindelijk perfect. Water wordt aangevuld, vies water wordt afgestoten en intern wordt het geheel ook gereinigd door het Water Station. Dit gaat wel gepaard met redelijk wat geluid, maar het werkt goed.
Schoonmaakresultaat en navigatie
Het schoonmaakresultaat hoeven we niet moeilijk over te doen, want dat is echt prima in orde. In vergelijking met de vorige maand geteste Dreame L10s Ultra Gen 2 is het schoonmaakresultaat beter. Zand, etensresten en modder wordt moeiteloos opgezogen, terwijl ook fijne stofdeeltjes beter opgezogen worden in vergelijking met de Dreame. Qua dweilen biedt de brede rol ook een meerwaarde, want de vloer wordt daadwerkelijk schoner met een dergelijke rol dan bij twee roterende dweilen, iets wat we ook al zagen bij de Eufy Omni S1 Pro. Wel is schoonmaakmiddel noodzakelijk, dan is het resultaat echt beter. Je krijgt twee kleine zakjes meegeleverd, maar daarna moet je dit aanschaffen. Over het schoonmaakresultaat zijn we dan ook tevreden. Nog altijd is een robotstofzuiger niet op het niveau van een goede steelstofzuiger, maar onder de robotstofzuigers biedt de SwitchBot S10 een goed schoonmaakresultaat. De SwitchBot S10 bewijst dat de zuigkracht (Pa) niet zaligmakend is. Dit model heeft bij lange na niet de hoogste zuigkracht van modellen die we de afgelopen tijd getest hebben, maar weet fijne stofdeeltjes grotendeels moeiteloos op te zuigen.
Qua navigatie scoort de SwitchBot S10 een voldoende, maar behoort die net niet tot de top. Stoelpoten zijn een probleem, daar is de SwitchBot S10 dol op. De robotstofzuiger botst iedere schoonmaakronde wel één of twee keer tegen iets aan. Heel storend is het niet, maar dat overkomt ons bij veel moderne robotstofzuigers nauwelijks meer. Ook veters en kabels zijn een probleem. Ruim ze goed op, want de SwitchBot S10 is er dol op om ze mee te nemen. Daarentegen is de route qua schoonmaken zeer goed. Bij tapijt wordt de zuigkracht automatisch hoger, waardoor dit extra goed gereinigd kan worden. Tegelijkertijd trekt de S10 de dweil omhoog, zodat tapijt niet nat wordt. Er wordt gereinigd in efficiënte banen en waar de S10 echt in uitblinkt is snelheid. Dit model rijdt daadwerkelijk sneller rond dan veel andere robotstofzuigers. Niet alleen tijdens het navigeren van thuisstation naar waterstation, dan heeft de S10 pas echt de gang er goed in, maar ook tijdens het schoonmaken. De SwitchBot S10 is misschien wel één van de snelst rondrijdende robotstofzuigers van dit moment en dat gaat zeker niet ten koste van het schoonmaakresultaat, want dat is bij de SwitchBot S10 meer dan goed.
Conclusie
De SwitchBot S10 is een erg goede robotstofzuiger, maar maakt het zichzelf soms wat moeilijk. Je hebt niet één, maar twee thuisstations. Handig als je het Water Station weg kan werken naast de wasmachine of onder een keukenkastje en deze tevens direct aan kan sluiten op de waterleiding, maar heb je die mogelijkheid niet dan moet je ook nog de External Water Supply aanschaffen en deze ook pontificaal in huis zetten. In plaats van een compact thuisstation heb je dan ineens twee stations in huis staan. Ook de installatie duurt net even wat langer in vergelijking met andere robotstofzuigers.
Na het zuur komt echter het zoet, want na het vervangen van het kapotte Water Station draaide de SwitchBot S10 hier als een zonnetje. Dan heb je een zeer efficiënte schoonmaakmachine in huis die ook nog eens heel snel kan schoonmaken. We hebben niet eerder een robotstofzuiger in huis gehad die zo snel weet rond te rijden, terwijl het schoonmaakresultaat meer dan prima is, zowel bij het stofzuigen als bij het dweilen. Alhoewel de SwitchBot S10 soms wel ergens tegenaan kan botsen wordt er in efficiënte banen gereinigd. De adviesprijs is met 1.099 euro aan de hoge kant, maar er zijn vrijwel altijd aanbiedingen met honderden euro’s korting te vinden bij grote webwinkels, zodat je dit model voor rond de 600 a 700 euro kunt kopen. Dat is echt een prima deal.
Beoordeling
SwitchBot S10
- Goed in stofzuigen én dweilen
- Snel én efficiënt
- Autonomie bij aansluiten waterleiding
- Zelfreinigend, zelfvullend, zelfdrogend en zelflegend
- App is overzichtelijk
- Huis snel in kaart gebracht
- Helpdesk is behulpzaam
- Maakt het zichzelf moeilijk met twee stations
- External Water Supply voor veel mensen noodzakelijk
- Botst wel eens ergens tegenaan
- Installatie complexer dan bij andere robotstofzuigers
Beoordeling SwitchBot S10
De SwitchBot S10 is een erg goede robotstofzuiger, maar maakt het zichzelf soms wat moeilijk. Je hebt niet één, maar twee thuisstations. Handig als je het Water Station weg kan werken naast de wasmachine of onder een keukenkastje en deze tevens direct aan kunt sluiten op de waterleiding, maar heb je die mogelijkheid niet dan moet je ook nog de External Water Supply aanschaffen en deze ook pontificaal in huis zetten. In plaats van een compact thuisstation heb je dan ineens twee stations in huis staan. Ook de installatie duurt net even wat langer in vergelijking met andere robotstofzuigers.
Na het zuur komt echter het zoet, want na het vervangen van het kapotte Water Station draaide de SwitchBot S10 hier als een zonnetje. Dan heb je een zeer efficiënte schoonmaakmachine in huis die ook nog eens heel snel kan schoonmaken. We hebben niet eerder een robotstofzuiger in huis gehad die zo snel weet rond te rijden, terwijl het schoonmaakresultaat meer dan prima is, zowel bij het stofzuigen als bij het dweilen. Alhoewel de SwitchBot S10 soms wel ergens tegenaan kan botsen wordt er in efficiënte banen gereinigd. De adviesprijs is met 1.099 euro aan de hoge kant, maar er zijn vrijwel altijd aanbiedingen met honderden euro's korting te vinden bij grote webwinkels, zodat je dit model voor rond de 600 a 700 euro kunt kopen. Dat is echt een prima deal.
Reacties (0)