Spraakassistenten: waar hopen we op in 2020?

31 december 2019 7 Minuten 5 Reacties
google-assistent-new

Diverse spraakassistenten zijn inmiddels beschikbaar in Nederland. Toch lopen we vaak nog achter in vergelijking met de Engelstalige spraakassistenten. Waar hopen we op qua vooruitgang in 2020?

Google Assistent spreekt sinds de zomer van 2018 de Nederlandse taal. Toch zijn er grote verschillen met de Engelstalige versie van de Google Assistant. Amazon Alexa spreekt nog altijd geen Nederlands en Apple’s Siri is helaas toch weer wat beperkter dan de Google Assistant. Ook moeten we Samsung’s Bixby en Microsoft’s Cortana niet vergeten. En ja, er zijn ook andere spraakassistenten of specifieke apparaten die je met een dedicated spraakassistent kunt bedienen, maar die laten we even buiten beschouwing in dit artikel. We hebben best veel spraakassistenten tot onze beschikking in 2019. Toch valt er nog veel te verbeteren. Waar hopen we op qua spraakassistenten in 2020?

Sinds de komst van de spraakassistenten neemt het aantal huishoudens met een slimme speaker ook flink toe. Inmiddels beschikt een vijfde van de Nederlandse huishouden over een slimme speaker en dan zijn de Google Home-speakers veruit in de meerderheid, zo blijkt uit een recent onderzoek. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we een volledige conversatie met een spraakassistent kunnen voeren wat we tot nu toe eigenlijk alleen maar kennen uit science-fiction films. Zover zijn we alleen nog lang niet. Op dit moment is het voornamelijk een vraag-antwoord gesprek. Dat is leuk en werkt als bediening voor een smarthome al best wel goed, maar we willen natuurlijk altijd meer.

Google Assistant

Qua spraakassistenten heeft Google een flink voorsprong te pakken ten opzichte van de concurrentie. Niet alleen zijn de Google Home-speakers de enige slimme speakers in Nederland waar je in het Nederlands antwoord krijgt, ook op het gebied van intelligentie van de spraakassistenten komt Google steevast als winnaar uit de testen.

De Engelstalige Google Assistant heeft meer opties dan de Nederlandstalige Google Assistant. De optie Continued Conversation bijvoorbeeld. In het Nederlands moet je voor elke vraag ‘Hey Google’ gebruiken om de spraakassistent te activeren. In het Engels hoeft dit niet en kun je vervolgvragen stellen zonder het activatiecommando te gebruiken. Dan krijg je dus het volgende: ‘Hey Google, what’s the weather today?” *Antwoord* ‘And tomorrow?’. De Engelstalige Google Assistant zal vervolgens direct ook de weersvoorspelling van morgen opnoemen.

Een ander voorbeeld zijn de Routines voor de Google Home-app. Hiermee kun je bepaalde stemcommando’s combineren in een enkel commando, om zo verschillende functies tegelijk aan te spreken. Ook hier wachten we nog altijd op voor de Nederlandse Google Assistent. We hopen dan ook dat voor 2020 de verschillen tussen de Nederlandstalige Google Assistant en de Engelstalige versie kleiner worden.

Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren is de vraag. Waarschijnlijk krijgen wij in Nederland wel extra functies tot onze beschikking, maar de ontwikkeling van de Engelstalige versie loopt ook gewoon door. Uiteindelijk zullen we altijd achterliggen. Dit komt doordat de Engelstalige opties niet zomaar gekopieerd kunnen worden in een andere taal. Iedere taal heeft z’n eigen verschillen qua grammatica, spelling en ook demografische en culture verschillen spelen een rol. Het is ontzettend moeilijk om een stemassistent een nieuwe taal te leren. Denk bijvoorbeeld alleen maar aan de verschillende accenten die we in Nederland spreken die allemaal in meer of mindere mate verstaanbaar moeten zijn voor de spraakassistent.

Amazon Alexa

Een grote spraakassistent in de Verenigde Staten is Amazon Alexa. Veel producten die je in Nederlandse winkels kunt kopen is dan ook niet alleen voorzien van het ‘Works with the Google Assistant’-logo, maar ook van ‘Works with Alexa’. En ja, deze slimme producten kun je ook met een Alexa-speaker als een Echo Dot 3 bedienen, maar deze zijn officieel niet te koop in ons land en spreekt daarnaast ook geen Nederlands. Je zult deze speakers dan ook via de Duitse of Engelse website van Amazon moeten aanschaffen. Deze speakers werken ook in Nederland prima, maar je zult dan Engels of Duits moeten praten.

Laten we hopen dat Amazon dan ook in 2020 een Nederlandstalige versie van Alexa gaat aankondigen. Het blijft waarschijnlijk bij hopen, want deze kans lijkt ons niet heel groot voor het komende jaar.

Siri

Siri van Apple had tot enkele jaren geleden een grote voorsprong op andere spraakassistenten en dan met name qua ondersteuning voor verschillende talen. Al in april 2015 sprak Siri Nederlands met de komst van iOS 8.3. Je kunt jouw smarthome met Siri en HomeKit uitstekend bedienen, maar het verder ontwikkelen van Siri gaat bij Apple toch een stukje trager in vergelijking met Google’s Assistant.

En dat is ook logisch. Waar Google enorme datacenters over de hele wereld heeft waar alle input geanalyseerd kan worden, daar is het bij Apple toch allemaal wat kleinschaliger. Apple heeft ook een slimme speaker genaamd HomePod. Deze is officieel niet in Nederland verkrijgbaar. Je kunt deze slimme speaker importeren, maar verrassend genoeg kun je hier niet de Nederlandstalige versie van Siri op gebruiken. Dit in tegenstelling tot Siri op je iPhone of iPad. Laten we hopen dat Apple het komende jaar eindelijk ook de HomePod (of een opvolger) gaat uitbrengen in ons land en het mogelijk gaat maken dat je Siri er ook in het Nederlands op kunt bedienen.

Andere spelers

Microsoft’s Cortana bestaat uiteraard ook nog. Vernoemd naar de AI van de populaire franchise Halo voor de Xbox-spelcomputers werd Cortana al in 2014 gelanceerd. Je kunt Cortana gebruiken in onder andere Windows 10, de Surface Headphones en uiteraard de Xbox One. Ook kun je sinds 2017 via Cortana de spraakassistent Alexa oproepen en ook wil Microsoft samenwerken met Google’s Assistant. Hiermee schiet Microsoft zichzelf natuurlijk in de vingers en Cortana is ook zeker niet zo populair als de andere spraakassistenten. Het einde lijkt dan ook in zicht, want in 2020 zal Microsoft de Cortana-app voor Android en iOS in veel landen terugtrekken. Microsoft lijkt de strijd om de spraakassistenten niet te gaan winnen.

Samsung is ook actief met de virtuele assistent Bixby. Bixby ken je waarschijnlijk wel als je een smartphone van Samsung in je bezit hebt. Bixby vinden we echter ook terug in andere producten van Samsung, waaronder tv’s en koelkasten. Samsung werkt ook nog altijd aan een eigen slimme speaker genaamd de Samsung Galaxy Home. Deze werd in 2018 gepresenteerd. Tot op heden is de speaker nog altijd niet uitgebracht. Ondanks dat je met Bixby ook smart appliances kunt aansturen en kunt gebruiken binnen Samsung SmartThings (Samsung’s smarthome-platform), zal ook Samsung een zware tijd tegemoet gaan zien ten opzichte van Google en Amazon die inmiddels een flinke voorsprong te pakken hebben.

Wat hopen we voor 2020 op het gebied van spraakassistenten?

Een volledige conversatie met je spraakassistent zit er de komende jaren nog niet in. We zullen het met kleinere stappen moeten doen. Laten we dan ook hopen dat de Nederlandse versie van de Google Assistent steeds meer functies van de Engelse versie gaat krijgen. Daarnaast moet het geheel ook stabieler worden. Nog te vaak krijg je het antwoord te horen dat ze je vraag niet snapt, terwijl de assistent deze vraag op een ander moment perfect weet te beantwoorden.

Google heeft echter wel snel concurrentie nodig, want met name op de smarthome-markt heeft de Google Assistent met het Google Home-platform een grote voorsprong. Concurrentie houdt elkaar scherp, dus laten we hopen dat ook Amazon en Apple nog flinke stappen gaan maken om Google het vuur aan de schenen te leggen.

Reacties (5)