De beste smarthome-producten van 2023

26 december 2023 6 Minuten 3 Reacties
Maxi-Cosi Connected Home See Babyfoon

Welke smarthome-producten zijn het afgelopen jaar het beste getest? Je leest het in onze koopgids met de beste smarthome-producten van 2023.

Op het gebied van smarthome kunnen we 2023 als een tussenjaar zien. Nog altijd herstellende van Corona en de bijbehorende chiptekorten hebben we gewoon daadwerkelijk minder nieuwe producten gezien. Ten dele komt dat ook doordat enkele productgroepen grotendeels uitontwikkeld zijn. Een beveiligingscamera met een 4k-resolutie, kunstmatige intelligentie en intelligente meldingen kun je nu eenmaal beperkt doorontwikkelen. Het niveau is al goed. Veel fabrikanten kiezen gelukkig wel voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Liever één of twee echt goede producten dan tien middelmatige producten. We hebben nauwelijks slechte smarthome-producten in 2023 gezien.

Alhoewel we meer uitgeven dan ooit aan smarthome (4,1 miljard in 2023 ten opzichte van 3,8 miljard in 2022), blijft de groei verder een beetje achter. Slechts een stijging van twee procent ten opzichte van 2022. Concreet betekent dit dat nu 59 procent van alle huishoudens tenminste één smarthome-product in huis heeft ten opzichte van 57 procent in 2022. Dit blijkt uit de Smart Home Monitor 2023 van onderzoeksbureaus Multiscope en GFK.

Iedere week komen we met de nieuwste reviews op het gebied van smarthome. Hierin testen we de nieuwste producten en ben je direct op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen. Wat moet je nu precies in huis halen op het gebied van smarthome-producten? In dit artikel geven we een overzicht van de best geteste smarthome-producten van 2023. De onderstaande slimme producten zijn als beste getest in onze reviews.

ATAG wijnklimaatkast met ConnectLife en Vivino

Smarthome is meer dan alleen een videodeurbel of een slimme lamp. Ook in de keuken zien we steeds meer slimme varianten, zoals de ATAG KU8574K2C, een premium onderbouw wijnklimaatkast met diverse handige en slimme functies. Deze ATAG wijnklimaatkast met premium design is niet goedkoop, maar biedt echte slimme en innovatieve functies met een goede werking van de temperatuur en luchtvochtigheid.

Belangrijk is daarnaast dat je geen brommende wijnklimaatkast in huis haalt. Dit model is gelukkig erg stil en komt daarnaast met een goede en uitgebreide app. Er is zelfs integratie met de populaire Vivino-app, alhoewel dit nog net niet helemaal ideaal werkt. Zoek je een premium wijnklimaatkast? Dan zit je met dit model van ATAG helemaal goed.

9.0
ATAG review pers 1
FWD award

Beoordeling
ATAG wijnklimaatkast

Pluspunten
 • Premium design
 • Innovatieve functies
 • Goede werking temperatuur en luchtvochtigheid
 • Erg stil en slaat niet vaak aan
 • Touch-to-open
 • Goede en uitgebreide app
 • Virtuele kast met al je wijnen
 • Te personaliseren
Minpunten
 • Geen koppeling met andere platformen
 • Vivino integratie nog niet optimaal
 • Geen realtime temperatuurmeting
 • Niet goedkoop

Beoordeling ATAG wijnklimaatkast

Is een wijnklimaatkast van 3.000 euro zijn meerprijs ten opzichte van kasten van 1.000 euro waard? Ik vind van wel. Met de meeste kasten van rond de 1.000 euro heb ik linksom of rechtsom problemen ervaren. De een was veel te luid, de ander hield de temperatuur of de luchtvochtigheid nauwelijks op niveau en weer een ander sloeg elke vijf minuten aan. Dat zijn nogal belangrijke aspecten van een wijnkast, zeker voor de echte wijnliefhebber. De ATAG KU8574K2C is echt bedoeld voor die liefhebber. Niet alleen biedt de kast een stabiele en gezonde omgeving voor je wijnen, ook hoor je hem nauwelijks en is het een fraaie verschijning voor in de keuken. Voor 3.000 euro krijg je daar natuurlijk ook een hoop extra's bij, waaronder tientallen handige of leuke functies, een goed werkende app met leuke virtuele wijnkast, een touch-to-open-deur, een kleurendisplay, Vivino-integratie, app-bediening, krijtbordjes en fraaie sfeerverlichting. Toch zijn er zeker minpunten, maar dat zijn allemaal geen dealbreakers en de meeste punten kunnen met een update verbeterd worden. Zo is de Vivino-integratie nog niet optimaal, is er (nog) geen koppeling met grotere smarthomeplatformen, kun je de deur niet vergrendelen, toont de kast geen realtime temperatuurmeting en wijkt de temperatuur van de bovenste zone iets af van onze eigen metingen. De grootste drempel zal echter de prijs zijn, maar als je wijnliefhebber bent en een premium kast in jouw keuken wilt hebben staan waarin jouw wijnen goed tot hun recht komen en waar je verder geen omkijken meer naar hebt, dan is de ATAG KU8574K2C zeker een aanrader.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker ATAG wijnklimaatkast

Eufy Indoor Cam S350 en EufyCam E330 Professional

Eufy vinden we twee keer terug in deze lijst met best geteste producten. Allereerst de Eufy Indoor Cam S350: Dit is een beveiligingscamera én babyfoon. De Eufy Indoor Cam S350 is wat ons betreft de beste indoor beveiligingscamera van dit moment. Het is een zogenaamd Pan & Tilt-model en kan dus volledig rondkijken en zelfs eventuele indringers volgen. Je hebt niet één, maar twee camera’s tot je beschikking. De hoofdcamera met 4K-resolutie wordt ondersteund door een 2K telephotocamera met 3x optische zoom en 8x hybride zoom. Zo kun je gebeurtenissen ook dichterbij halen.

Fijn aan deze beveiligingscamera is het feit dat je geen abonnement nodig hebt. Je hebt alle functies na aanschaf tot je beschikking. Dankzij huildetectie (en dat werkt best goed) kun je dit model ook als babyfoon gebruiken. Je krijgt meteen een notificatie wanneer de baby huilt. Ondersteuning voor dual-band wifi 6, ondersteuning voor de HomeBase 3 én lokale opslag met een micro-sd-kaart en een speciale privacymodus maken deze camera tot één van de beste modellen van dit moment.

EufyCam E330 Professional

Daarnaast vinden we ook de EufyCam E330 Professional terug. Vraag je wat meer dan alleen opnames van gebeurtenissen? De bekabelde EufyCam E330 Professional kan namelijk ook 24/7 opnemen. Het biedt het gebruiksgemak van Plug and Play met de professionele optie om doorlopend op te kunnen nemen. En een kind kan de was doen, want de installatie is echt net zo makkelijk als bij andere producten van Eufy. Je hebt 4K Ultra HD-beelden tot je beschikking met BionicMind AI voor slimme notificaties en detectie. Interessant is de Cross-Camera Tracking, waarbij een gebeurtenis opgenomen door meerdere camera’s direct in chronologische volgorde getoond wordt.

9.0
Eufy Indoor Cam S350-product
FWD award

Beoordeling
Eufy Indoor Cam S350

Pluspunten
 • Goede beeldkwaliteit
 • Fris uiterlijk, als een klein robotje
 • Micro-sd-kaart of HomeBase 3
 • AI-tracking werkt goed
 • Ook als babyfoon te gebruiken dankzij huildetectie
 • Geen maandelijkse extra kosten
Minpunten
 • Installatie omslachtig als je direct voor HomeBase 3 kiest
 • Telephotocamera heeft niet veel nut binnen
 • Smarthome-integraties erg karig
 • Geluid verder weg lastig te horen

Beoordeling Eufy Indoor Cam S350

De Eufy Indoor Cam S350 is een waardige opvolger van de Indoor Pan & Tilt Cam en is niet alleen een aanschaf, maar ook een upgrade waard als je het vorige model nog in huis hebt. Voor 129 euro krijg je een complete beveiligingscamera met 4k-resolutie, lokale opslag met micro-sd-kaart, optionele HomeBase 3-ondersteuning, dual-band wifi, goede AI-functies en een erg fris uiterlijk. Het lijkt alsof je een robotje met twee oogjes de kamer in hebt kijken. Leuke extra is dat je de Eufy Indoor Cam S350 ook als babyfoon kunt gebruiken dankzij de huildetectie. De telephotocamera is leuk, maar voor een binnencamera misschien niet helemaal nodig. Ook is dit model wel heel erg op het Eufy-ecosysteem gericht en missen we andere smarthome-integraties. Vind je dat allemaal niet erg? Dan heeft de Eufy Indoor Cam S350 een erg fijne prijs-kwaliteitsverhouding en is één van de betere bedrade beveiligingscamera's voor binnen van dit moment. En dat volledig zonder extra maandelijkse kosten.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Eufy Indoor Cam S350

8.5
eufyCam E330 Professional product

Beoordeling
EufyCam E330 Professional

Pluspunten
 • Gebeurtenissen én doorlopend filmen
 • Echt Plug and Play
 • Goede beeldkwaliteit in 4K
 • Stevige behuizing
 • Nachtzicht in kleur
 • Inclusief extra harde schijf voor HomeBase 3
Minpunten
 • Niet 'Professional' genoeg voor de Pro's
 • Eén van de vier camera's al snel kapot (toeval)
 • Cross Camera Tracking heeft een update nodig
 • Omgevingsgeluid moeilijk te horen
 • Vertaalfoutjes in de app

Beoordeling EufyCam E330 Professional

Eufy brengt met de EufyCam E330 Professional de consumentencamera's die doorlopend kunnen opnemen naar de gewone consument. Je hoeft niet moeilijk te doen met een NVR in de meterkast, of een NAS in huis. Niets is ingewikkeld bij de EufyCam E330 Professional, het is 'Plug and Play' met de HomeBase 3 met extra geplaatste harde schijf van 1 TB en de zeer overzichtelijke Eufy Security-app.

Dat de echt professionele gebruikers iets missen, dat kunnen we ons goed voorstellen. Voor de echte professionals zijn deze camera's dan ook niet uitgebracht. Een betere naam was wellicht EufyCam E330 (Semi-)Professional geweest. Het brengt 24/7-opnames op een zeer gebruiksvriendelijke wijze naar iedere gebruiker, zodat je niets zult missen bij calamiteiten in of rond het huis. Deze set heeft wellicht een selecte doelgroep, maar wat het doet, dat doet het ook echt goed.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker EufyCam E330 Professional

Ajax Systems

Ajax Systems vinden we niet één keer, maar zelfs twee keer terug in deze lijst van best geteste smarthome-producten van 2023. Zowel de Ajax Systems uitbreidingen met de MotionCam PhOD, KeyPad Plus en LifeQuality, maar ook de KeyPad TouchScreen en FireProtect vinden we terug. Deze producten zijn in twee afzonderlijke reviews getest en zeer goed bevonden.

Ajax Systems is een bedrijf dat sinds 2011 beveiligingsproducten op de markt brengt en niet te verwarren is met het merk van de brandblussers of de voetbalclub. Het bedrijf wil een premium alarmsysteem ontwikkelen met een hoge kwaliteit, gebruiksgemak en een premium design in het achterhoofd. Dat is Ajax Systems goed gelukt, zo zien we in deze beide reviews met uitbreidingen. Wil je liever de algemene review van het alarmsysteem lezen uit 2020 en niet alleen de in 2023 door ons geteste uitbreidingen? Klik dan hier.

8.5
Ajax Systems review LifeQuality product

Beoordeling
Ajax Systems uitbreidingen

Pluspunten
 • Hoge kwaliteit
 • Zeer betrouwbaar
 • Lange accuduur
 • Veiligheid staat voorop
 • Strak design
 • Grote hoeveelheid functies
Minpunten
 • Nog altijd een gesloten systeem
 • Smarthometoepassing is te beperkt
 • Niet goedkoop

Beoordeling Ajax Systems uitbreidingen

Als we niet kijken naar het smarthomegedeelte van het Ajax Systems alarmsysteem dan kunnen we niet anders dan enthousiast en positief zijn over de producten van het bedrijf. De kwaliteit is hoog, de functionaliteit is uitgebreid en de veiligheid gegarandeerd. Ajax Systems loopt met zijn (draadloze) technieken en producten nog altijd voor op de concurrentie. Daar tegenover staat wel een prijskaartje dat hoger ligt dan bij verschillende (instap) alarmsystemen, en met name de prijs van de MotionCam Outdoor PhOD vinden we aan de (te) hoge kant. Het KeyPad Plus, de twee MotionCams met PhOD en de LifeQuality Sensor borduren voort op het succes dat Ajax Systems met de eerste generatie producten had. Toch zien we graag dat Ajax Systems zijn systeem openstelt voor andere platformen, met name wat de producten betreft die expliciet voor een smarthome gemaakt zijn, zoals lichtschakelaars en luchtkwaliteitsensoren. Binnen het gesloten systeem van het bedrijf zelf bieden ze wat ons betreft te weinig toegevoegde waarde en beperken ze de smarthome-enthousiasteling zelfs.

Lees de volledige review
8.5
Ajax Systems FireProtect KeyPad

Beoordeling
Ajax FireProtect en KeyPad Touchscreen

Pluspunten
 • KeyPad Touchscreen
 • Veel mogelijkheden
 • Premium kwaliteit
 • Betrouwbaar en veilig
 
 • FireProtect
 • Premium kwaliteit
 • Betrouwbaar en veilig
 • Tal van configuraties
Minpunten
 • KeyPad Touchscreen
 • Erg duur
 • Niet voor iedereen interessant
 
 • FireProtect
 • Vooral voor Ajax-gebruikers

Beoordeling Ajax FireProtect en KeyPad Touchscreen

De FireProtect melders van Ajax Systems zijn voor diegenen die al een alarmsysteem van het bedrijf hebben een waardevolle, hoogwaardige en handige toevoeging. De prijs is wat aan de hoge kant, maar daarvoor krijg je wel een hitte-, CO- én rookmelder, en ben je verzekerd van een systeem dat nauwkeurige meldingen geeft, en je huis weer wat beter beschermt en beveiligt. De KeyPad Touchscreen is een leuke toevoeging aan het Ajax alarmsysteem, maar met een prijs van 499 euro alleen interessant voor diegenen die per se het nieuwste willen hebben en diegenen die alle extra functies die het scherm biedt (ten opzichte van een normaal KeyPad) ook echt gebruiken. De kwaliteit is hoogwaardig en de mogelijkheden uitgebreid, maar een must-have is het niet.

Lees de volledige review

Nanoleaf Smart Holiday String Lights

Slimme kerstlampjes met een oneindig aantal mogelijkheden? Dan zit je helemaal goed bij de Nanoleaf Smart Holiday String Lights. Dit product bestaat uit een lichtslang van twintig meter met 250 invividuele ledjes. En Nanoleaf zou Nanoleaf niet zijn als je volop aan de slag kan met allerlei scenes en lichteffecten.

Via de database kun je duizenden en nog eens duizenden lichteffecten en scenes downloaden. Dezelfde scenes als bij de led-lichtpanelen van het merk werken ook bij deze slimme kerstlampjes. Daarnaast kun je ze via de overzichtelijke Nanoleaf-app ook gewoon zelf maken. Zo kun je echt elke sfeer in huis toveren die je maar wenst. En zelfs buiten, want dankzij IP44 zijn ze ook nog eens spatwaterdicht.

8.5
Nanoleaf Smart Holiday String Lights-3
FWD award

Beoordeling
Nanoleaf Smart Holiday String Lights

Pluspunten
 • Fijne kleuren
 • Stevig gebouwd
 • Veel lampjes (250) op 20 meter
 • Maak je eigen lichteffecten
 • Eindeloze mogelijkheden
Minpunten
 • Snoer van controller naar stekker beetje kort
 • IP44 is aan de magere kant
 • Vrij prijzig

Beoordeling Nanoleaf Smart Holiday String Lights

De Nanoleaf Smart Holiday String Lights behoren tot de absolute top als het gaat om slimme kerstverlichting. Dit komt met name doordat de mogelijkheden echt eindeloos zijn. Je zit niet vast aan voorgeprogrammeerde lichteffecten, maar kunt ze zelf downloaden uit de enorme database van Nanoleaf of ze volledig zelf gaan maken via de app. We geven er de voorkeur aan om de lampjes binnen te gebruiken in de kerstboom of een andere plek in huis, maar wie dat wil kan ze ook buiten gebruiken. Let alleen op IP44, ze zijn daarmee wel spatwaterdicht, maar het is een beetje aan de karige kant. Onder een afdakje, veranda of een andere beschutte plek gaat echter wel prima werken. Qua functies kunnen we echter heel duidelijk zijn. Dankzij eindeloze mogelijkheden op het gebied van licht, kleur, effect en snelheid kun je altijd de gewenste kerstsfeer kiezen met de Nanoleaf Smart Holiday Light Strings.

Lees de volledige review

Maxi-Cosi Connected Home

Op zoek naar slimme producten voor de babykamer? Dan zit je met de Maxi-Cosi Connected Home-serie helemaal goed. De serie bestaat uit vier slimme producten die je kan bedienen met de Maxi-Cosi-app. Kies uit de See Babyfoon, Breathe Luchtbevochtiger, Soothe Licht en Geluid en het Glow Wieglampje.

Onze persoonlijke favoriet? De Soothe Licht en Geluid. Niet alleen kun je white noise en allerlei slaapliedjes afspelen, ook kan dit apparaat alle kleuren van de regenboog weergeven. Het is een white noise maker, nachtlampje en een mobiel met muziek in één apparaat. Het leuke is dat al deze producten ook nog eens kunnen samenwerken. Herkent de See Babyfoon dat je baby wakker is? De Soothe Licht en Geluid kan dan direct een kalmerend muziekje afspelen. Is er een kleine op komst? Overweeg dan zeker eens de Maxi-Cosi Connected Home-serie.

8.5
Maxi-Cosi See Babyfoon product
FWD award

Beoordeling
Maxi-Cosi Connected Home

Pluspunten
 • Maak je babykamer slim
 • Gebruik van routines en stemassistenten
 • Fraai design
 • Babyfoon goede beeldkwaliteit
 • Soothe Licht en Geluid combineert essentiële producten in één apparaat
Minpunten
 • Vertaling van de app is erg slecht
 • Prijs is bij sommige producten fors
 • Paar vreemde ontwerpkeuzes

Beoordeling Maxi-Cosi Connected Home

We zijn blij verrast wat Maxi-Cosi met de eerste smarthome-producten heeft bereikt. De vier verschillende producten zitten over het algemeen doordacht in elkaar, ook al hebben we wel enkele vraagtekens bij sommige gemaakte keuzes. Denk aan het display van de Breathe Luchtbevochtiger die de temperatuur en luchtvochtigheidsgraad alleen laat zien wanneer er voldoende water in het reservoir zit of het wieglampje met bewegingssensor, maar zonder afstandsbediening. Het zijn echter kleine minpuntjes, want voor het grootste deel zit de Maxi-Cosi Connected Home-serie erg goed in elkaar. De vier producten bieden stuk voor stuk een meerwaarde ten opzichte van 'niet-slimme' producten voor de babykamer. Denk bijvoorbeeld aan de handige routines waarmee je producten met elkaar kunt laten samenwerken. De See Babyfoon en Soothe Licht en Geluid zijn wat ons betreft de beste producten, ook al scoren ze alle vier een ruime voldoende.

Het is aan jou als gebruiker wat je precies nodig hebt. De producten werken ook opzichzelfstaand, dus je hoeft ze echt niet alle vier te kopen. Het is jammer dat de vertaling van de app echt niet goed is. Dat doet toch afbreuk aan het geheel. Het moet toch niet al teveel moeite kosten om dit aan te passen? Ook de adviesprijs is aan de forse kant, maar we hebben de afgelopen weken regelmatig online aanbiedingen voorbij zien komen. Ondanks de aanwezige minpunten overheersen de positieve punten volop. We zijn blij verrast door deze serie. De Maxi-Cosi Connected Home-serie is een aanrader voor iedere babykamer.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Maxi-Cosi Connected Home

Ook in 2024 volop reviews

Uiteraard hebben we nog veel meer slimme producten getest in 2023. Je kunt al onze smarthome reviews vinden via de volgende link. In 2024 gaan we uiteraard gewoon verder met het testen van de beste smarthome-producten.

Reacties (3)