Review: Maxi-Cosi Connected Home – Voor de slimme babykamer

16 juli 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Maxi-Cosi Connected Home See Babyfoon
FWD award

Vier slimme producten voor de babykamer. In deze review gaan we aan de slag met de Maxi-Cosi Connected Home-serie.

We zijn al jarenlang bezig met videodeurbellen, beveiligingscamera’s, slimme verlichting en allerlei andere categorieën van het slimme huis. De slimme babykamer? Daar zijn we eigenlijk vrijwel nooit mee bezig geweest, op een enkel achtergrondartikel na. Tot nu toe dan, want ook op de redactie zijn we inmiddels (een beetje) volwassen aan het worden en worden er baby’s geboren. Dat bracht ons gelijk op een idee. Welke mogelijkheden heb je voor een slimme babykamer? Je komt dan al snel uit bij de Connected Home-serie van Maxi-Cosi. De serie bestaat uit vier verschillende slimme producten en heeft al diverse prijzen in de wacht gesleept, waaronder Reddot winner 2023 en Baby Innovation Awards Winner 2022. De hoogste tijd dus om zelfs eens aan de slag te gaan met de Maxi-Cosi Connected Home-serie.

Vier slimme producten van Maxi-Cosi

Je kent Maxi-Cosi voornamelijk van de wereldberoemde autostoeltjes, maar het Nederlandse bedrijf uit Helmond (valt onder Dorel Juvenile) heeft nog veel meer te bieden. Zo is het bedrijf ook de wereld van smarthome binnengestapt. De Connected Home-serie van Maxi-Cosi bestaat uit vier verschillende slimme producten:

 • See Babyfoon – 99,99 euro
 • Breathe Luchtbevochtiger – 99,99 euro
 • Soothe Licht en Geluid – 79,99 euro
 • Glow Wieglampje – 39,99 euro

De vier verschillende producten bedien je in de Maxi-Cosi Connected Home-app. Je kunt de producten hier niet alleen bedienen, maar ook timers zetten en routines maken waarbij je een trigger kiest en hier vervolgens een actie aan koppelt. Voor de liefhebbers ondersteunt Maxi-Cosi ook Google Assistant en Amazon Alexa. De app is beschikbaar voor Android en iOS.

Installatie en de app

Voordat we per product kijken wat de Connected Home-serie precies te bieden heeft, kijken we eerst even naar de installatie en de app. Je download de Maxi-Cosi-app in de PlayStore (Android) of App Store (iOS), maakt een account aan (of koppel makkelijk met je Google-account) en kunt producten gaan toevoegen. De Maxi-Cosi Connected Home-serie werkt via wifi (alleen 2.4Ghz) en het is in feite alleen op het plusje drukken, het juiste product selecteren, wifi-netwerk kiezen en wachtwoord invullen en je bent klaar. Dat is het idee tenminste.

Het initiële zoeken gaat via bluetooth, maar helaas krijg je daar geen pop-up vanuit de app voor om toestemming te geven. Zelfs als je handmatig bluetooth aanzet werkt het niet. Je moet echt naar de app-rechten op de instellingen van je telefoon en ‘Apparaten in de buurt’ op ‘Toegestaan’ zetten, anders wordt het product niet gevonden. De meeste mensen zullen dit wellicht altijd al aan hebben staan, maar wij dus niet. Er zijn ook verder weinig problemen bekend met de installatie van deze producten, dus dit zal bij de meeste mensen niet spelen. Voor ons was het even flink zoeken om de producten daadwerkelijk te kunnen installeren, maar zodra het eerste product geïnstalleerd was via de app ging de rest ontzettend makkelijk.

De Maxi-Cosi-app ziet er op het eerste gezicht erg overzichtelijk uit. Dat klopt ten dele. Zo zit er verschil tussen een gemaakte babykamer en een gekoppeld kind. Logisch als je twee of meer kinderen hebt, maar bij een enkel kind is het even zoeken. Zo had ik het ene product op het thuisscherm onder de gemaakte kinderkamer staan en de andere stond er niet in. Het is ook nu weer even zoeken hoe je dat moet oplossen, maar heb je de app eenmaal naar wens ingedeeld dan is het geheel vrij overzichtelijk en kan iedereen ermee overweg. Geïnstalleerde producten verschijnen op het thuisscherm, maar ieder product heeft ook zijn eigen omgeving waar je de specifieke eigenschappen van dat product kunt bekijken en het product kunt bedienen. Dit zit goed in elkaar, maar met name bij de See Babyfoon en de Soothe Licht en Geluid komen we een grote ergernis tegen. De vertaling is op sommige vlakken echt dramatisch. Nederlands en Engels door elkaar, wel hoofdletters geen hoofdletters en hier en daar duikt er nog een andere taal op. Het persoonlijk profiel in de app waar je onder andere je wachtwoord kunt wijzigen heeft de naam ‘Rekening’. Hoe dan?

Gelukkig doet dat niets af van de werking van de app, want eigenlijk missen we qua mogelijkheden niets. Je kunt zelfs je eigen routines maken en de vier verschillende producten met elkaar samen laten werken. Dat gaat heel gemakkelijk via een als/dan-principe. Kies een bepaalde trigger en voeg daar een actie aan toe. Merkt de See Babyfoon geluid op wanneer de baby aan het huilen is? Laat een muziekje afspelen en een lampje branden met de Soothe Licht en Geluid. Je kunt triggers kiezen als het weer verandert, wanneer de locatie verandert, een schema maken of een apparaatstatus kiezen als inschakelen of bewegingswaarschuwingen. Niet overal zie ik helemaal het nut van in, maar het is fijn om volop keuze te hebben en hiermee te experimenteren. Het zijn tenslotte slimme producten die taken kunnen overnemen als je ze goed instelt. Smarthome staat voor gemak. De producten in combinatie met de app werken goed en betrouwbaar. Er zijn verhalen bekend van gebruikers die de app erg traag verbinding vinden maken met de camera. Dat hebben wij niet meegemaakt tijdens de testperiode van enkele weken. Een goed, snel en betrouwbaar wifi-netwerk is altijd de basis van dergelijke slimme producten.

See Babyfoon

Een babyfoon is onmisbaar voor de babykamer. Je wil tenslotte weten of je kindje lekker ligt te slapen of met tranen in bed ligt. De See Babyfoon is wat groter dan de gemiddelde beveiligingscamera en kun je zowel neerzetten als aan de wand ophangen. Dat laatste heeft de voorkeur, want dan kan de camera echt in het ledikantje kijken. Al het bevestigingsmateriaal wordt meegeleverd en heb je net niet de juiste hoek gevonden? Je kunt de camera via de app naar links, rechts en naar boven laten kijken. Naar beneden lukt overigens niet, vandaar dat de camera ophangen de voorkeur heeft. Bij het neerzetten kan de camera niet in het ledikantje kijken.

De camera is van wit plastic met aan de onderkant een ‘hout-look’. White Wood noemt Maxi-Cosi de kleur en het design komt terug bij alle vier de producten. Het is plastic, dat zie je van dichtbij ook echt wel, maar van een afstandje ziet het er goed uit. De See Babyfoon heeft verder alle functies die je van een slimme babyfoon mag verwachten. Bewegings- en geluidsdetectie, je kunt praten met je baby van een afstandje dankzij de speaker en microfoon en uiteraard is er een liveview om continue naar je baby te kunnen kijken en luisteren. De See Babyfoon geeft betrouwbare meldingen, maar maakt geen onderscheid tussen gewone geluiden en huiltjes. Dat is een klein minpuntje. Stel je de geluidsdetectie in op hoog, dan wordt er ook veel geluid van buiten opgepikt door het open raam. Geluidsdetectie op laag zetten was een betere oplossing, maar niet perfect. De See Babyfoon blijft ook dan soms meldingen geven bij andere harde geluiden, zoals bij onweer of een klussende buurman. Je krijgt dus iets teveel meldingen. Dat is altijd beter dan te weinig, maar toch zou een specifieke huildetectie een uitkomst zijn, zoals bijvoorbeeld bij de Eufy Indoor Cam 2K Pan en Tilt.

De See Babyfoon heeft daarnaast ook nog wat extra’s aan boord. Zo kan je ook muziekjes of white noise afspelen. En hier komt de slechte vertaling om de hoek kijken. Het toppunt is de vertaling van de bekende compositie ‘Für Elise’ van Ludwig van Beethoven. In de app heeft het nummer de naam ‘Bont Elise’. Nu betekent het Engelse ‘Fur’ inderdaad bont, maar het gaat om het Duitse ‘Für’. Kan dit nu echt niet even opgelost worden? Ook fijn is de sensor aan boord voor de temperatuur en luchtvochtigheid in de babykamer. Dit kun je via de app gemakkelijk aflezen en ook temperatuurwaarschuwingen instellen. Wordt het te warm in de babykamer? Dan krijg jij een waarschuwing dat je iets aan de temperatuur moet doen.

De See Babyfoon is voor 99,99 euro een goede babyfoon met slimme functies. De prijs is gerechtvaardigd en alhoewel de vertaling te wensen overlaat en de echte huildetectie mist, is dit een betrouwbare camera met handige extraatjes. De HD-beeldkwaliteit is prima en dankzij het nachtzicht heb je ook in het donker goed zicht op je baby. Het geluid klinkt soms wat blikkerig, maar je kunt goed onderscheiden wat de kleine precies aan het doen is in de babykamer.

Breathe Luchtbevochtiger

De Breathe Luchtbevochtiger is het grootste product binnen de Connected Home-serie. Een goed klimaat is erg belangrijk voor de babykamer en met dit product kun je de luchtvochtigheidsgraad wat opkrikken als de lucht veel te droog is. Deze luchtbevochtiger heeft een tankcapaciteit van 3,8 liter en dit moet voldoende zijn voor 24 uur ononderbroken werken. Bijvullen gaat gemakkelijk. Haal het deksel eraf en til de bovenste helft van de luchtbevochtiger gewoon op. Even onder de kraan om bij te vullen, terugplaatsen en klaar.

De Breathe Luchtbevochtiger heeft aan de voorkant een led-display met knoppen waarmee je het apparaat kunt bedienen en ook de temperatuur en luchtvochtigheidsgraad kunt aflezen. En dan komen we direct bij een minpunt. Het display laat de temperatuur en luchtvochtigheidsgraad alleen maar zien als er water in het reservoir zit. Het is een ideaal apparaat om ook als thermometer/hygrometer te gebruiken, maar dat kan dus niet zonder water. Vreemd: in de app kun je dit wel lezen als het water niet is bijgevuld. Het is een keuze die wij niet snappen, maar voor de rest werkt de luchtbevochtiger uitstekend.

Je hebt drie verschillende standen. Kies voor automatisch, voor handmatig of voor een bepaalde luchtvochtigheidsgraad die je wil behouden in de babykamer. Aan de onderkant zie je een fijne blauwe gloed wanneer het apparaat ingeschakeld is, maar je kunt deze ook uitschakelen. Kies je voor de nachtstand, dan schakelt ook het display mee uit. Timers zetten en dit product opnemen in de routines kan uiteraard ook. Waarom je het zou willen, ik weet het niet, maar je kunt dit product ook gebruiken als verstuiver voor etherische olie. Daar is een klein uitschuifbaar bakje voor aan de onderkant van het apparaat.

De Breathe Luchtbevochtiger werkt goed en je hebt veel mogelijkheden om het gewenste klimaat te creëren. Het design is ook aansprekend. Het past binnen de Connected Home-serie, maar het oogt door de hout-look onderaan ook als een luxere luchtbevochtiger. De prijs is wel een dingetje, want 99,99 euro voor de Breathe Luchtbevochtiger is aan de stevige kant.

Soothe Licht en Geluid

White noise wordt tegenwoordig aangeraden in de babykamer en de Soothe Licht en Geluid kan niet alleen dat, maar nog veel meer bieden. De naam zegt het eigenlijk al, maar de Soothe Licht en Geluid biedt drie producten in één. Een White Noise Maker, Nachtlampje en een mobiel met muziek. Het is een ronde koker waarbij de bovenste tweederde bestaat uit het lampdeel met bovenop verschillende knoppen voor de bediening. Je kunt dit product geheel met de bovenste knoppen bedienen, maar uiteraard ook via de app. Dit apparaat heeft verder een speaker aan boord en moet ook in het stopcontact gestoken worden. Via de app heb je de keuze uit alle kleuren van de regenboog voor het lampdeel, verschillende kinderliedjes en white noise en natuurgeluiden als vogels of het strand. Geluid en licht kun je combineren. Je kunt een timer zetten voor een bepaald muziekje als je baby gaat slapen, maar je kunt dit product ook heel goed gebruiken als je in de nacht moet voeden. Rood licht wordt dan aangeraden, aangezien dat de slaap verder niet verstoord. Ook dit product gebruik je in routines, waarbij een bepaalde trigger ervoor kan zorgen dat licht en geluid afgespeeld gaat worden. Herkent de See Babyfoon dat je baby wakker is? De Soothe Licht en Geluid kan dan direct een kalmerend muziekje afspelen.

De Soothe Licht en Geluid is wat ons betreft het beste product binnen de serie. Je hebt nu eenmaal een nachtlampje, mobiel met muziek en een white noise-apparaat nodig. Waarom dan drie verschillende kopen? Dit product van Maxi-Cosi biedt een alles-in-één oplossing. Een nadeel is er ook. Vooral de liedjes hebben een erg slechte vertaling. Toppunt is het liedje ‘Mary had a little lamb’. Dit liedje is ook wel bekend als de wat minder kindvriendelijke versie ‘London Bridge is falling down’. Maar in plaats van dat dit liedje ‘Mieke heeft een lammetje’ heet, zegt de app ‘London Bridge valt naar beneden’, een mix van Nederlands en Engels en dan ook nog de versie die hier weinig mensen kennen. Hoe moeilijk is het om even een uurtje door de app heen te lopen als Maxi-Cosi zijnde en de vertaling wat beter te regelen? Dat staat toch even wat professioneler en dat mogen we van een bedrijf als Maxi-Cosi zeker verwachten. Nu is de app ongetwijfeld niet door Maxi-Cosi zelf gemaakt, maar door een ander bedrijf. Even een uurtje-factuurtje er tegenaan gooien om dit op te lossen lijkt ons niet veel moeite te kosten, maar zal wel een hoop ergernis bij veel gebruikers besparen. De vertaling doet niets af aan het product zelf, want daar zijn we heel tevreden over. De prijs van 79,99 euro is wel stevig.

Glow Wieglampje

Het Glow Wieglampje is het goedkoopste product van de Maxi-Cosi Connected Home-serie. Het is in feite een korte ledstrip van dertig centimeter die je onder aan de wieg kunt bevestigen. Ook nu kun je wittinten kiezen en alle kleuren van de regenboog. Daarnaast heeft het Glow Wieglampje ook een bewegingssensor. Je krijgt meer dan voldoende bevestigingsmateriaal meegeleverd en kunt het Glow Wieglampje onder de wieg plakken. De bewegingssensor bevestig je op een verticaal deel, pas de instellingen aan zoals de tijdsduur dat het lampje moet branden en iedere keer als je bij de wieg staat gaat het lampje aan. Handig voor een nachtvoeding, maar in de praktijk is het toch wat onhandig en missen we eigenlijk een afstandsbediening.

Je weet niet hoe lang je in de nacht bezig bent met je baby, dus een timer zetten is lastig. Ben je direct weer weg, dan blijft het lampje eerst aan staan. Blijf je langer dan de ingestelde timer? Dan gaat het licht weer uit. Je baby laat zich niet sturen, dus het Glow Wieglampje goed instellen is ook lastig. Zo is het regelmatig gebeurd dat we tijdens het voeden in het donker zaten of dat we alsnog handmatig het licht uit moesten zetten omdat we snel weer weg gingen. Om nu steeds midden in de nacht je telefoon mee te nemen om het Glow Wieglampje te bedienen, dat doe je ook niet. Smarthome moet makkelijker zijn, niet moeilijker. Het Glow Wieglampje is verder een mooi product, maar vooral decoratief. Als dat het doel is, dan kun je dit product gerust kopen. Voor de prijs hoef je het niet te laten in ieder geval en het ziet er gewoon leuk uit. De echte toegevoegde waarde in de praktijk hebben we niet echt kunnen ontdekken. Een losse afstandsbediening was een uitkomst geweest, zodat je het licht bij binnenkomst en vertrek kunt regelen.

Conclusie

We zijn blij verrast wat Maxi-Cosi met de eerste smarthome-producten heeft bereikt. De vier verschillende producten zitten over het algemeen doordacht in elkaar, ook al hebben we wel enkele vraagtekens bij sommige gemaakte keuzes. Denk aan het display van de Breathe Luchtbevochtiger die de temperatuur en luchtvochtigheidsgraad alleen laat zien wanneer er voldoende water in het reservoir zit of het wieglampje met bewegingssensor, maar zonder afstandsbediening. Het zijn echter kleine minpuntjes, want voor het grootste deel zit de Maxi-Cosi Connected Home-serie erg goed in elkaar. De vier producten bieden stuk voor stuk een meerwaarde ten opzichte van ‘niet-slimme’ producten voor de babykamer. Denk bijvoorbeeld aan de handige routines waarmee je producten met elkaar kunt laten samenwerken. De See Babyfoon en Soothe Licht en Geluid zijn wat ons betreft de beste producten, ook al scoren ze alle vier een ruime voldoende.

Het is aan jou als gebruiker wat je precies nodig hebt. De producten werken ook opzichzelfstaand, dus je hoeft ze echt niet alle vier te kopen. Het is jammer dat de vertaling van de app echt niet goed is. Dat doet toch afbreuk aan het geheel. Het moet toch niet al teveel moeite kosten om dit aan te passen? Ook de adviesprijs is aan de forse kant, maar we hebben de afgelopen weken regelmatig online aanbiedingen voorbij zien komen. Ondanks de aanwezige minpunten overheersen de positieve punten volop. We zijn blij verrast door deze serie. De Maxi-Cosi Connected Home-serie is een aanrader voor iedere babykamer.

8.5
Maxi-Cosi See Babyfoon product
FWD award

Beoordeling
Maxi-Cosi Connected Home

Pluspunten
 • Maak je babykamer slim
 • Gebruik van routines en stemassistenten
 • Fraai design
 • Babyfoon goede beeldkwaliteit
 • Soothe Licht en Geluid combineert essentiële producten in één apparaat
Minpunten
 • Vertaling van de app is erg slecht
 • Prijs is bij sommige producten fors
 • Paar vreemde ontwerpkeuzes

Beoordeling Maxi-Cosi Connected Home

We zijn blij verrast wat Maxi-Cosi met de eerste smarthome-producten heeft bereikt. De vier verschillende producten zitten over het algemeen doordacht in elkaar, ook al hebben we wel enkele vraagtekens bij sommige gemaakte keuzes. Denk aan het display van de Breathe Luchtbevochtiger die de temperatuur en luchtvochtigheidsgraad alleen laat zien wanneer er voldoende water in het reservoir zit of het wieglampje met bewegingssensor, maar zonder afstandsbediening. Het zijn echter kleine minpuntjes, want voor het grootste deel zit de Maxi-Cosi Connected Home-serie erg goed in elkaar. De vier producten bieden stuk voor stuk een meerwaarde ten opzichte van 'niet-slimme' producten voor de babykamer. Denk bijvoorbeeld aan de handige routines waarmee je producten met elkaar kunt laten samenwerken. De See Babyfoon en Soothe Licht en Geluid zijn wat ons betreft de beste producten, ook al scoren ze alle vier een ruime voldoende.

Het is aan jou als gebruiker wat je precies nodig hebt. De producten werken ook opzichzelfstaand, dus je hoeft ze echt niet alle vier te kopen. Het is jammer dat de vertaling van de app echt niet goed is. Dat doet toch afbreuk aan het geheel. Het moet toch niet al teveel moeite kosten om dit aan te passen? Ook de adviesprijs is aan de forse kant, maar we hebben de afgelopen weken regelmatig online aanbiedingen voorbij zien komen. Ondanks de aanwezige minpunten overheersen de positieve punten volop. We zijn blij verrast door deze serie. De Maxi-Cosi Connected Home-serie is een aanrader voor iedere babykamer.

Prijsvergelijker Maxi-Cosi Connected Home

Reacties (0)