Review: Ajax Systems uitbreidingen (MotionCam PhOD, KeyPad Plus en LifeQuality)

13 mei 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Ajax Systems review LifeQuality

Ajax Systems heeft de afgelopen maanden diverse nieuwe producten uitgebracht voor zijn alarmsysteem. In deze review bekijken we een aantal van deze producten, waaronder de MotionCam PhOD, KeyPad Plus en LifeQuality sensor.

Het is alweer een tijdje geleden dat we het Ajax Systems alarmsysteem uitgebreid getest hebben, met een zeer positief eindresultaat. De basis is in al die tijd niet veel veranderd, maar het Oekraïense bedrijf heeft wel een groot aantal producten aan het assortiment toegevoegd. Overigens gaat het niet alleen om beveiligingsproducten voor het alarmsysteem. Ajax Systems zet de laatste tijd ook in op smarthome, met onder meer eigen, slimme lichtschakelaars.

 

Wat is Ajax Systems?

Ajax Systems (bekijk de website) is een bedrijf dat sinds 2011 beveiligingsproducten op de markt brengt en niet te verwarren is met het merk van de brandblussers of de voetbalclub. Het bedrijf was tot voor kort gevestigd in Oekraïne, waar ook de R&D gevestigd was, maar er zijn inmiddels vestigingen over de hele wereld.

Het doel van Ajax Systems is eenvoudig: een premium alarmsysteem ontwikkelen dat staat voor hoge kwaliteit, gebruiksgemak en premium design. Dit zonder het trekken van kabels of het legen van je complete spaarrekening. Ajax Systems is dus een draadloos alarm, maar zonder dat het ten kosten moet gaan van de veiligheid of betrouwbaarheid, maar sinds kort heeft het bedrijf ook bedrade componenten in het aanbod. Natuurlijk is het ook een ‘slim’ alarm want je kunt het systeem bedienen met je smartphone of tablet, en bovendien heb je de mogelijkheid om met eigen producten van het bedrijf wat automatiseringsfuncties uit te voeren.

Ook is het belangrijk om te vermelden dat het Ajax Systems alarmsysteem meerdere mogelijkheden biedt om alarm te slaan. De hub van het systeem kan middels WiFi verbonden worden waardoor je via een internetverbinding een alarmsignaal krijgt, maar dat is vrij basic. Je kunt er ook voor kiezen om de hub via ethernet aan te sluiten (weer iets veiliger) en je kunt zelfs een of twee simkaarten kwijt in de hub, waarmee je via SMS of telefoongesprek een notificatie van een alarm kunt krijgen. Mocht je je huis echt optimaal willen beveiligen dan kun je het alarmsysteem eenvoudig koppelen aan een alarmcentrale in Nederland.

Conclusie algemene review

Benieuwd naar onze ervaringen met het complete alarmsysteem van Ajax Systems? Bekijk dan onze review uit 2020. De belangrijkste conclusies staan nog steeds, ondanks dat het bedrijf in de afgelopen twee naar nieuwe producten uitgebracht heeft en de app een make-over gekregen heeft. Die conclusies gelden dus ook nog voor deze review, waarin we ons focussen op een aantal nieuwe componenten om je bestaande systeem mee uit te breiden.

9.0
image
FWD award

Beoordeling
Ajax Systems

Pluspunten
 • Hoge kwaliteit en innovatieve componenten
 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Alarm functioneert snel en foutloos
 • Betrouwbaar en veilig
 • Geen abonnement noodzakelijk
 • Veel instellingsmogelijkheden
Minpunten
 • Nog geen (eenvoudige) integratie met het smarthome
 • Codepaneel mag gebruiksvriendelijker
 • Niet goedkoop

Beoordeling Ajax Systems

Afgezien van wat hele kleine verbeterpunten is het AJAX Systems alarmsysteem wat ons betreft het beste, slimme alarmsysteem dat we tot op heden getest hebben. Er is niets dat niet goed werkt aan dit systeem: de verbetering zit hem vooral in het uitbreiden van de mogelijkheden om het alarmsysteem met domoticatoepassingen te koppelen. Dat dit gaat gebeuren staat vast, het is alleen een kwestie van tijd. De prijs is echter wel een belangrijk punt. Het alarmsysteem van AJAX Systems is immers niet goedkoop. Voor een basispakket waarmee je je volledige huis beveiligt ga je al snel richting de 1.000 euro. Maar, daar tegenover staat een foutloos werkend systeem, hoge kwaliteit en innovatieve producten, geen noodzaak voor een betaald abonnement, een goede support, veel gebruiksgemak, veel instellingsmogelijkheden en toekomstbestendigheid. Wat ons betreft is dit systeem zijn prijs zeker waard als veiligheid en kwaliteit hoog op je wensenlijst staan. En als echte Hollander kun je op de professionele installatie besparen want het systeem is eenvoudig zelf te plaatsen en installeren. Kortom, als je op zoek bent naar een goed en betrouwbaar alarmsysteem maar geen duur, bekabeld systeem wilt aanleggen dan is AJAX Systems een absolute aanrader.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Ajax Systems

Nieuwigheden

In de afgelopen twee jaar heeft Ajax Systems diverse nieuwe producten uitgebracht en nieuwe functies geïntroduceerd. Zo werd in 2021 een bedrade versie van het alarm aangekondigd en kwamen de MotionCams met PhOD (Photo On Demand) op de markt. Ook bracht het bedrijf een nieuwe hub met 4G-functionaliteit uit.

Vorig jaar kwam het bedrijf met nog meer updates en upgrades. Zo werden er nieuwe rook- en CO-melders aan het assortiment toegevoegd en werd de slimme Waterstop geïntroduceerd. Ook werd duidelijk dat Ajax Systems zich meer ging focussen op het smarthome, maar onder meer slimme lichtschakelaars en een LifeQuality sensor die het klimaat in de gaten houdt. Bestaande producten en de app kregen ook wat updates. Zo kun je sinds kort de temperaturen die sensoren doorgeven gebruiken in scenario’s. De temperaturen zijn volgens het bedrijf inmiddels zo nauwkeurig dat je er het klimaat in huis mee zou kunnen regelen. De app zelf heeft wat extra opties en een nieuw design met meer kleuren en een nachtmodus gekregen.

MotionCam PhOD en MotionCam Outdoor PhOD

De MotionCam PhOD en MotionCam Outdoor PhOD zijn op één functie na niet veranderd ten opzichte van hun voorgangers. Nog steeds zijn het uitstekende bewegingssensoren die alles in huis waarnemen en alarm slaan als het nodig is. Ook maken ze nog steeds foto’s bij een alarm/beweging, die je via de app kunt bekijken. De PhOD-versies komen echter met de nieuwe functie om on demand (op aanvraag) foto’s te maken, ook als er geen alarm afgaat of beweging geregistreerd wordt. Je kunt dan een aantal foto’s in een zelf te bepalen kwaliteit aanvragen, bijvoorbeeld om te controleren wat de kinderen of huisdieren doen. De MotionCam PhOD voor binnen kost momenteel zo’n 150 euro, terwijl de MotionCam Outdoor PhOD voor buiten in prijs varieert van 350 tot 450 euro. Let wel; om deze apparaten te gebruiken is een Hub 2, Hub 2 Plus of Hub Hybrid nodig.

De MotionCam PhOD is niet zomaar een simpele PIR-bewegingsmelder. Dit model komt met een ingebouwde camera die automatisch foto’s maakt zodra er een beweging waargenomen wordt én dus op aanvraag foto’s kan maken. Het aantal foto’s (1 tot 5) en de resolutie (maximaal 680×480 pixels) kun je zelf in de app instellen. Hoe hoger de resolutie, hoe langer het duurt voordat je de foto’s te zien krijgt. De meest verstandige keuze voor een alarm is 320×240 pixels resolutie aangezien je dan binnen enkele seconden je foto’s te zien krijgt. Kies je voor de hoogste resolutie dan kan het tot een minuut duren voordat de foto’s verschijnen. Ze worden namelijk via een radiosignaal verstuurd.

Dat gezegd hebbende is de 320×240 resolutie voldoende om te zien wat er gebeurt in huis, om vervolgens hierop te reageren, maar als de bewegingsmelder wat verder weg hangt van de situatie wordt het snel korrelig. Het is niet bedoeld om gezichten tot in detail te kunnen herkennen, maar juist om te kunnen zien of het alarm vals of terecht is. Voor Photo on Demand is de hoogste resolutie beter aangezien je dan (waarschijnlijk) geen haast hebt en meer waarde hecht aan details.

De foto’s zijn van voldoende kwaliteit om met veel of weinig (of geen) licht duidelijk te zien wat er gebeurt. Je krijgt de foto’s snel in de app te zien en kunt ze vanuit daar ook downloaden. Ook beschikt de MotionCam over een gevoeligheidsinstelling van laag tot hoog. Mocht je huisdieren van maximaal 50cm hoog en 20 kilo zwaar hebben dan worden ze met de ‘laag’ instelling genegeerd, en dat werkt zeer goed. Personen die rondlopen worden direct herkend, terwijl de kat zonder problemen zijn rondje door het huis kan maken.

De ingebouwde camera maakt deze MotionCam wat ons betreft de beste sensor in de line-up, en zelfs ook de beste sensor voor een alarmsysteem die we tot nu toe getest hebben. Niet iedereen wil namelijk een camera in huis hebben die continu opneemt en die ook weer extra plek inneemt. Dit is een heel handig alternatief waarmee je zelf (of de meldkamer) snel kunt controleren wat er gaande is in huis. Met de extra PhOD-functie kun je huisdieren of kinderen ook gedurende de dag of nacht eenvoudig in de gaten houden. Heb je die camera niet nodig? Dan kun je gaan voor de goedkopere MotionCam (zonder PhOD) of de MotionProtect zonder camera.

Met een prijs van gemiddeld zo’n 400 euro is de MotionProtect Outdoor PhOD het duurste (en grootste) product in ons alarmsysteem, en dat heeft een reden. Deze sensor is namelijk speciaal voor buiten gemaakt, en komt met twee PIR-sensoren die op een geavanceerde manier samenwerken om te zien wat er gebeurt. De onderste sensor houdt alles tot ongeveer een meter hoogte in de gaten, terwijl de bovenste sensor alles daarboven meepakt. Alleen wanneer de twee sensoren samen iets zien bewegen dat ook nog eens op dezelfde manier beweegt, dan wordt er alarm geslagen. Een bewegende boom die door de ene sensor gezien wordt maar niet door de andere wordt dus genegeerd. Een huisdier dat tot 80 centimeter hoogte rondloopt en dus door maar één sensor gezien wordt geeft ook geen alarm. Dit werkt nagenoeg perfect. Nagenoeg omdat de kat tijdens het rondlopen compleet genegeerd wordt, maar toen de kat op tafel sprong en daardoor precies in het zichtveld van beide sensoren kwam ging het alarm wel af. De plaatsing van deze MotionProtect Outdoor komt dus heel nauw, en de werking is afhankelijk van wat er in je tuin staat en hoe dieren en objecten zich hierin bewegen. Het is dus een kwestie van uitproberen en zo de optimale plaatsing bepalen. Overigens beschikt deze sensor ook over een antimasking-functie waardoor je een melding krijgt (of het alarm gaat af) wanneer iemand iets voor de sensor hangt. Mocht iemand de sensor van de muur trekken, ook dan kan het alarm afgaan of krijg je een melding.

Nieuw bij dit model is niet alleen het uiterlijk, maar dus ook de mogelijkheid om – net als bij de MotionCam PhOD – foto’s op aanvraag te maken. Deze functie werkt volledig hetzelfde als bij de MotionCam PhOD. Let wel dat in een buitensituatie het beeld door de zon of weerkaatsingen sneller overbelicht kan raken. De beeldsensor is niet goed genoeg om daar tegenop te boksen. Maar, ook voor deze sensor geldt dat de foto’s van prima kwaliteit zijn om te zien wat er gaande is in de tuin. Zouden we de veel duurdere PhOD-versie aanraden ten opzichte van de normale variant? Nee, tenzij je per se on demand foto’s wilt. En als je helemaal geen foto’s wilt dan is de MotionProtect zonder camera (zo’n 200 euro) nog een betere optie.

KeyPad Plus met cards

Het KeyPad Plus is een 120 euro kostende, verbeterde versie van het standaard KeyPad, waar we in onze eerdere review wat verbeterpunten voor hadden. Die verbeterpunten zijn helaas niet doorgevoerd, want hoewel het paneel er strak uitziet, netjes is afgewerkt en goed werkt, beschikt het nog altijd niet over fysieke knoppen waardoor de bediening soms wat onhandig is. Je moet immers eerst het paneel aanraken op een van de knoppen, waarna het paneel aangaat en je pas een code kunt invoeren of knop kunt indrukken. Dat is een extra handeling, en hoewel het piepje van activeren anders is dan dat van een knop indrukken is het soms niet duidelijk of je nu een knop ingedrukt hebt of dat het paneel geactiveerd is. Daarbij bieden de touch-knoppen geen feedback (afgezien van geluid) wat ook soms voor verwarring zorgt. Een groot minpunt is het niet, maar een volgende versie mag wat ons betreft over normale knoppen beschikken.

Dat gezegd hebbende beschikt het KeyPad Plus nu wel over een DESFire-lezer. Met de kaarten of sleutelhangers van Ajax Systems zelf kun je hierdoor zonder toegangscode een alarm in- of uitschakelen. Je gebruikt de app van Ajax Systems om de naam en toegangsrechten voor elke kaart in te stellen en alle acties die met een kaart uitgevoerd worden, worden in een logboek opgeslagen. Ook kun je meldingen instellen als er een kaart gebruikt wordt. Het toevoegen van een kaart is heel eenvoudig, door de app te openen, naar het overzicht van apparaten te gaan en een nieuw apparaat toe te voegen. Selecteer een pas of sleutelhanger, activeer het KeyPad en de pas of sleutelhanger wordt toegevoegd. Je kunt zelf aangeven of de pas hangt aan een vaste gebruiker of een gast, welke rechten (deels of volledig alarm) hij of zij heeft en of de pas actief moet zijn. Volgens Ajax Systems zijn de kaarten en sleutelhangers extreem goed beveiligd en niet te kopiëren.

Het in- en uitschakelen van een alarm met een pasje of sleutelhanger werkt prima en snel, maar voor een gemiddeld huishouden is het in mijn optiek toch lastiger dan een simpele code. Je moet toch het pasje of de sleutelhanger bij je hebben en het KeyPad gebruiken om een alarm in- of uit te schakelen. Kijkend naar mijzelf heb ik alleen een smartphone bij de hand, geen portemonnee met pasjes of een sleutelbos. Ook in de avond, als het nachtalarm geactiveerd moet worden, heb ik geen pasjes of sleutelbos bij de hand. Ik kan me voorstellen dat dit bij kantoren of huishoudens met meer personen handiger is. Of misschien voor de schoonmaakster of schoonmoeder die geen codes willen / hoeven te onthouden. Dat gezegd hebbende is het KeyPad Plus ook een normale KeyPad waarmee codes gebruikt kunnen worden.

LifeQuality Sensor

Een compleet nieuw product is de LifeQuality Sensor, een compact doosje dat de luchtkwaliteit in de ruimte in de gaten houdt en gemiddeld 320 euro kost. De sensor is overal in huis te plaatsen, volgens Ajax Systems zowel op een tafel als tegen een muur of tegen het plafond. De sensor meet drie waarden; de temperatuur, de luchtvochtigheid en de CO2-waarde in de ruimte. Op basis van deze informatie zou je andere apparaten van Ajax Systems kunnen schakelen, bijvoorbeeld een aan de ventilatie of verwarming gekoppelde slimme stekker of een voedingsrelais. De accuduur bedraagt volgens Ajax Systems ongeveer 3 jaar.

In de periode dat we de LifeQuality Sensor getest hebben kwamen de waarden grotendeels overeen met de waarden van andere sensoren in de ruimte, waar we uit kunnen afleiden dat het apparaat vrij nauwkeurig is. Je kunt de data inzien in de Ajax Systems-app, snel met de actuele waarden of uitgebreid met grafieken waarin de waarden van een specifieke periode getoond worden. Daarnaast toont het logo op het doosje met kleuren wat de status van de luchtkwaliteit is. Het is een handige sensor en een welkome uitbreiding van het assortiment van het bedrijf, maar pas echt nuttig te gebruiken wanneer je ook echt iets met die informatie kan doen. Het schakelen van een simpel ventilatie- of verwarmingssysteem zou kunnen, maar die zijn tegenwoordig vaak een stuk geavanceerder dan aan of uit. Daarbij is het Ajax-systeem dan weer niet met producten van andere merken te koppelen, waarover verderop meer. Tot slot de prijs; die is heel fors en eigenlijk alleen te verantwoorden als je per se een luchtkwaliteitsensor binnen het Ajax Systems systeem wilt gebruiken. Dan heb je immers geen andere keuze.

Andere uitbreidingen

Ajax Systems heeft nog meer producten uitgebracht in de afgelopen maanden, waaronder rook- en CO-melders die we later nog testen en slimme lichtschakelaars. Dat laatste product toont met name dat Ajax Systems de kant van het smarthome opgaat. De LightSwitch is eenvoudig te installeren, door een traditionele schakelaar te verwijderen en de LightSwitch ervoor in de plaats te installeren. Hiervoor is geen neutraaldraad nodig. De LightSwitch maakt gebruik van touch, maar geeft wel voelbare en hoorbare feedback als de knop aangeraakt wordt. Sterker nog; je hoeft de knop niet aan te raken want zelf een paar centimeter voor de knop wordt een aanraking herkend. Daarnaast komt de LightSwitch met een nachtlampje, kun je meerdere schakelaars naast elkaar in één frame plaatsen en heb je de keuze uit acht kleuren. Later worden er ook slimme (en domme) stopcontacten in dezelfde stijl aan het assortiment toegevoegd. Ook deze producten kunnen in de Ajax-app bediend worden en je kunt scenario’s aanmaken zodat lampen automatisch aan- en uitgeschakeld worden.

Ajax Systems smarthome

Over de kwaliteit van de producten van Ajax Systems valt niet te twisten, ook niet wat betreft de producten die we in deze review getest hebben. Ze werken allemaal zeer goed, doen wat ze beloven en zijn simpelweg van hoge kwaliteit. Als een stand-alone alarmsysteem is het systeem van Ajax Systems uitmuntend en absoluut aan te raden. Het bedrijf gaat echter steeds meer de kant op van smarthomefabrikant en daar zien we vooralsnog weinig potentie in. Met name omdat we in deze tijd niet meer geloven in gesloten systemen. Er is geen (eenvoudige) koppeling mogelijk met producten van andere merken of andere smarthomeplatformen. Dit belooft Ajax Systems wel al jaren, maar het komt er niet van. We zien het ook niet op korte termijn gebeuren. De vraag is dan of het verstandig is al je lichtschakelaars en luchtkwaliteitsensoren in huis te vervangen voor die van Ajax Systems, want de mogelijkheden binnen dat ecosysteem zijn vrij beperkt. Zo heb je bijvoorbeeld geen sensoren voor helderheid of bewegingssensoren die zonder actief alarm een lamp kunnen schakelen. Ook zijn de mogelijkheden binnen scenario’s vrij beperkt, kunnen bepaalde functies van producten niet in scenario’s gebruikt worden, is er geen handig overzicht van scenario’s en wordt het uitbreiden van je systeem een lastige opgave als je alleen van Ajax Systems afhankelijk bent. Wij zouden dan ook aanraden om niet voor Ajax Systems te kiezen als smarthome-oplossing, maar wel als slim alarmsysteem , mogelijk met hier en daar een leuke uitbreiding, mits het product functionaliteit toevoegt aan je alarminstallatie.

Conclusie

Als we niet kijken naar het smarthomegedeelte van het Ajax Systems alarmsysteem dan kunnen we niet anders dan enthousiast en positief zijn over de producten van het bedrijf. De kwaliteit is hoog, de functionaliteit is uitgebreid en de veiligheid gegarandeerd. Ajax Systems loopt met zijn (draadloze) technieken en producten nog altijd voor op de concurrentie. Daar tegenover staat wel een prijskaartje dat hoger ligt dan bij verschillende (instap) alarmsystemen, en met name de prijs van de MotionCam Outdoor PhOD vinden we aan de (te) hoge kant. Het KeyPad Plus, de twee MotionCams met PhOD en de LifeQuality Sensor borduren voort op het succes dat Ajax Systems met de eerste generatie producten had. Toch zien we graag dat Ajax Systems zijn systeem openstelt voor andere platformen, met name wat de producten betreft die expliciet voor een smarthome gemaakt zijn, zoals lichtschakelaars en luchtkwaliteitsensoren. Binnen het gesloten systeem van het bedrijf zelf bieden ze wat ons betreft te weinig toegevoegde waarde en beperken ze de smarthome-enthousiasteling zelfs.

8.5
Ajax Systems review LifeQuality product

Beoordeling
Ajax Systems uitbreidingen

Pluspunten
 • Hoge kwaliteit
 • Zeer betrouwbaar
 • Lange accuduur
 • Veiligheid staat voorop
 • Strak design
 • Grote hoeveelheid functies
Minpunten
 • Nog altijd een gesloten systeem
 • Smarthometoepassing is te beperkt
 • Niet goedkoop

Beoordeling Ajax Systems uitbreidingen

Als we niet kijken naar het smarthomegedeelte van het Ajax Systems alarmsysteem dan kunnen we niet anders dan enthousiast en positief zijn over de producten van het bedrijf. De kwaliteit is hoog, de functionaliteit is uitgebreid en de veiligheid gegarandeerd. Ajax Systems loopt met zijn (draadloze) technieken en producten nog altijd voor op de concurrentie. Daar tegenover staat wel een prijskaartje dat hoger ligt dan bij verschillende (instap) alarmsystemen, en met name de prijs van de MotionCam Outdoor PhOD vinden we aan de (te) hoge kant. Het KeyPad Plus, de twee MotionCams met PhOD en de LifeQuality Sensor borduren voort op het succes dat Ajax Systems met de eerste generatie producten had. Toch zien we graag dat Ajax Systems zijn systeem openstelt voor andere platformen, met name wat de producten betreft die expliciet voor een smarthome gemaakt zijn, zoals lichtschakelaars en luchtkwaliteitsensoren. Binnen het gesloten systeem van het bedrijf zelf bieden ze wat ons betreft te weinig toegevoegde waarde en beperken ze de smarthome-enthousiasteling zelfs.

Reacties (0)