Review: Harman Kardon Citation Oasis – veelzijdige slimme wekkerradio

11 oktober 2020 8 Minuten 0 Reacties
harman-kardon-citation-oasis-2

De Harman Kardon Citation Oasis is een uniek product. Het combineert een slimme speaker met Chromecast, radio, wekkers en meer. Hoe zit het met de extra mogelijkheden en de geluidskwaliteit? Dat bekijken we in onze uitgebreide review.

In de basis is de Harman Kardon Citation Oasis een digitale wekkerradio met een flink aantal extra functionaliteiten. De platte luidspreker voor op het nachtkasje, die ook niet misstaat op menig bureau, heeft een uitgangsvermogen van twee keer 6 watt (RMS). Dat is niet het werkelijke vermogen; dat ligt namelijk ongeveer twee keer zo hoog. Net zoals de andere speakers binnen de Harman Kardon Citation-serie ondersteunt de wekkerradio ook flink wat audioformaten, namelijk HE-AAC, LC-AAC, MP3, Vorbis, WAV (LPCM), FLAC, Opus.

Design en functies

Als je bekend bent met de andere producten binnen de Harman Kardon Citation-serie, dan weet je ongeveer wat je kunt verwachten. Aan de zijkanten van de speaker zit namelijk gemengd wol, genaamd Kvadrat. Dat geeft ook de Harman Kardon Citation Oasis zijn unieke uiterlijk met zich mee. Voorop treffen we een groot led-display aan. In tegenstelling tot andere modellen binnen dezelfde serie is dit geen touchscreen. Je ziet hier de tijd en datum op wanneer je niets afspeelt. Daarmee vervult het apparaat de rol van een oude wekkerradio.

Bovenop treffen we een aantal functies aan. Zo is er een grote cirkel met daarin een draadloze oplader verwerkt. Ondersteunt je telefoon of smartwatch draadloos opladen via Qi, dan kun je dus ’s nachts (wanneer de Oasis op je nachtkastje staat) of overdag (wanneer je hem op je bureau plaatst) je apparaten opladen. Dat opladen gaat wel erg langzaam, dus reken er niet op dat je met een uurtje een volle accu hebt. Daaronder zit een relatief grote knop waarmee je muziek pauzeert en afspeelt, en de wekker kunt snoozen.

Links en rechts daarvan zitten knoppen met touchbediening. Links kies je één van de vier voorkeursradiozenders en zet je de muziek zachter, terwijl rechts de knop voor de muziek harder zetten zit, evenals van bron wisselen en het kiezen van het volgende/vorige nummer. Boven het display zitten overigens nog wat-lampjes. Hiermee kun je zien hoe hoog het volume staat, maar dat kun je ook aflezen van het schermpje. Die led-lampjes zijn ook bedoeld voor de Google Assistent: spreek je de Assistent aan, dan lichten de lampjes duidelijk op tijdens het luisteren.

Verschillende afspeelmogelijkheden

De Harman Kardon Citation Oasis kan audio afspelen vanuit verschillende bronnen. Zo is er natuurlijk de radiofunctie. Er is geen analoge radio aanwezig, maar je krijgt wel toegang tot ontzettend veel internetradiozenders en natuurlijk alles dat je kunt ontvangen met DAB. Daarnaast zit er achterop een usb-poort. Daarmee kun je niet alleen apparaten opladen (voor wanneer er geen draadloos opladen beschikbaar is op je smartphone), je kunt er ook een externe audiobron op aansluiten en die behandelen als een aux-apparaat.

Daarnaast is er ook een gewone aux-ingang, dus je kunt er genoeg apparaten op aansluiten via de kabel. Mocht je liever alles draadloos doen, geen probleem. Naast bluetooth zijn er ook opties via wifi beschikbaar. Zo kun je gebruikmaken van AirPlay en Google Chromecast. Niet alleen is het dan mogelijk razendsnel muziek af te spelen, zonder gedoe, ook kun je de Harman Kardon Citation Oasis opnemen in je multiroom speakernetwerk. Het maakt in dit geval dan gelukkig niet uit of je gekozen hebt voor het systeem van Apple of Google.

Achterop zitten overigens nog een paar handige knoppen. Zo kun je de microfoon op hardwareniveau uitschakelen wanneer je niet wil dat Google reageert op je stemcommando’s. Ook pas je de helderheid van het display aan de voorkant aan, zodat je er in de nacht mogelijk minder last van hebt. Desondanks vinden we de verlichting nog veel te vel, maar dat is heel persoonlijk. De laatste knop is bedoeld voor Night Wi-Fi. Daarmee bepaal je of de wifi-verbinding in de nacht (standaard tussen 00:00 en 06:00) uitgeschakeld wordt of niet.

De Oasis bedienen

Aangezien de Google Assistent aanwezig is, kun je de Harman Kardon Oasis bedienen met je stem. Je pauzeert en stopt de muziek, gaat naar het volgende nummer en kunt het volume bedienen. Ook kun je natuurlijk nummers opvragen, net zoals je zou doen bij andere slimme speakers met de Assistent aan boord. Via de Google Home-app krijg je toegang tot dezelfde, basale functies als altijd en kun je natuurlijk ook allerlei zaken aanpassen en instellen. Denk dan aan de wifi-verbinding, waar de wekkerradio precies staat in huis, et cetera.

Je kunt de Citation Oasis natuurlijk ook bedienen via een muziekstreamingdienst naast keuze. Wanneer er ondersteuning is voor AirPlay of Chromecast, dan kom je er wel uit. Je kiest de Oasis uit in de lijst met beschikbare apparaten (bij ons heet hij Kantoor 2, omdat we al een Kantoor op… kantoor hadden) en hebt daarna volledig de controle vanuit je eigen muziekstreamingdienst. In dat opzicht werkt dat slimme wekkerradio dus helemaal niet anders dan andere speakers die dezelfde functionaliteit aanbieden. Het werkt gewoon.

Wat iets minder goed werkt, is de bediening via de touchknoppen. Sommige knoppen hebben namelijk een dubbele functie, waardoor je er dus niet uitkomt zonder tenminste één keer de handleiding te hebben doorgenomen. Natuurlijk is dat geen groot nadeel, maar wat extra knoppen voor radiostations zoeken en snel opslaan zouden niet misstaan. Helemaal omdat de knoppen toch wel verwerkt worden in het design van de Harman Kardon Citation Oasis. Geen groot probleem, maar gaat toch ietwat ten koste van de toegankelijkheid.

Audiokwaliteit

De Harman Kardon Citation Oasis hoeft natuurlijk geen complete ruimtes te vullen met geluid. Een gemiddelde slaapkamer is kleiner dan een gemiddelde huiskamer, waardoor er dus ook geen groot vermogen hoeft te zijn. Het is immers in de basis een wekkerradio. In de slaapkamer, waar de wekkerradio toch vaak tegen de muur of in een hoek staat, klinkt het geluid dan ook prima. Het kan ermee door, ook al betaal toch 200 euro voor het apparaat. De basweergave is niet jé-van-hét en klinkt helaas een beetje dof.

De audiokwaliteit is niet slecht te noemen. De hogere tonen klinken dan weer helder en de middentonen zijn relatief warm. Maar het geluid gaat helaas niet echt de diepte in. Je hoort wel dat er op bepaalde plekken een basweergave zou moeten zijn; maar die bas klinkt dan net alsof je met je hand op een bank slaat. Nogmaals: voor de slaapkamer is dit prima, zeker ook omdat je er niet heel de dag naar hoeft te luisteren. Gebruik je de speaker op kantoor dan is het net even een ander verhaal, maar ook dan kan het ermee door.

Luister je bijvoorbeeld veel r&b, dance of popmuziek met een lekkere bas, dan hoef je er niet op te rekenen dat je favoriete nummers klinken zoals je ze kent. Nummers die minder veeleisend zijn klinken dan weer prima. Ook wanneer je gewoon lekker naar de radio luistert, dan merk je er waarschijnlijk weinig van. Helemaal wanneer je naar praatprogramma’s luistert. De gesprekken zijn goed verstaanbaar en klinken heel helder, maar qua kwaliteit komt de Harman Kardon Citation Oasis niet in de buurt van de Teufel Radio 3Sixty.

Harman Kardon Citation Oasis – conclusie

De Harman Kardon Citation Oasis is in de basis een fijn product. Voor 199,99 euro haal je namelijk een ontzettend uitgebreid product in huis waarmee je op veel verschillende manieren muziek beluistert. Het is tevens een digitale wekkerradio, eentje die je kunt opnemen in een speakernetwerk. Het design oogt tevens top en de draadloze Qi-oplader is ontzettend fijn. De audiokwaliteit is niet van hoog niveau; de basweergave valt namelijk goed tegen. Vind je dat geen groot probleem, dan staat weinig in de weg tussen jou en de Oasis.

We maakten heel even de vergelijking met de Teufel Radio 3Sixty. Dat is eveneens een slimme, digitale radio die onlangs (opnieuw) uitgebracht werd. In vergelijking met die wekkerradio is de Harman Kardon Citation Oasis wel een stuk veelzijdiger als het om functies en mogelijkheden gaat. Echter, op het gebied van geluidskwaliteit wint de radio van Teufel het toch echt van Harman Kardon. Heb je weinig met Google of Apple, dan is de Radio 3Sixty van Teufel ook een goede kandidaat voor de slaapkamer.

8.0
20200106211413_2020-01-06_Harman_Kardon_Citation_Oasis_Grey_(500×300)

Beoordeling
Harman Kardon Citation Oasis

Pluspunten
  •  Internetradio en DAB
  •  Chromecast en AirPlay
  •  Design
Minpunten
  • Basweergave
  •  Knoppen met dubbele functies
  •  Snelladen gaat langzaam

Beoordeling Harman Kardon Citation Oasis

De Harman Kardon Citation Oasis is in de basis een fijn product. Voor 199,99 euro haal je namelijk een ontzettend uitgebreid product in huis waarmee je op veel verschillende manieren muziek beluistert. Het is tevens een digitale wekkerradio, eentje die je kunt opnemen in een speakernetwerk. Het design oogt tevens top en de draadloze Qi-oplader is ontzettend fijn. De audiokwaliteit is niet van hoog niveau; de basweergave valt namelijk goed tegen. Vind je dat geen groot probleem, dan staat weinig in de weg tussen jou en de Oasis.

Prijsvergelijker Harman Kardon Citation Oasis

Reacties (0)