Review: Teufel Musicstation – futuristisch muziekstation voor cd’s en meer

10 december 2020 + 10 minuten 1 Reacties
teufel-musicstation-1
FWD award

Er is nu een nieuwe versie van de Teufel Musicstation beschikbaar. Het apparaat beschikt over een geheel nieuw design en meer mogelijkheden. Met een prijs van 499,99 euro betaal je flink voor het stereosysteem. De vraag is dus: is de Musicstation dat bedrag waard? Andere vraag: heb je nog cd's?

Heel veel mensen hebben ze waarschijnlijk al de deur uitgedaan, terwijl een ander deel zich afvraagt wat die ronde schijfjes nou zijn: cd’s. De cd is wellicht nog niet het reliek een cassettebandje wellicht al wel is, maar het is wel een oud medium waar we nog maar weinig gebruik van maken. Muziekstreamingdiensten hebben die functionaliteit overgenomen; en anders gaan we druk aan de haal met een langspeelplaat. Dat betekent niet dat audiofabrikanten de cd hebben opgegeven, aangezien die dingen nog steeds muziek in zeer hoge kwaliteit kunnen weergeven.

Enter the Teufel Musicstation

Het Duitse merk Teufel is één van die audiofabrikanten die nog gelooft in de cd en dat blijkt met het uitbrengen van de Teufel Musicstation. Dit is een stereosysteem bestaande uit zes speakers, met een maximaal vermogen van 100 watt. Bovenop het brede, maar strak vormgegeven gevaarte zit een gleuf waar je je cd netjes in parkeert. Je kunt normale cd’s, maar ook cd-r en cd-rw gebruiken; dus ook je gekopieerde audioschijfjes werken prima met het muziekstation. Nog steeds schadelijk voor de muziekindustrie, zo’n gekopieerd schijfje, maar je kunt ze ook voor back-ups gebruiken.

De naam Musicstation is echt een perfecte naam van dit product. Zo ondersteunt het apparaat verschillende formaten, namelijk flac, mp3, wav en wma. Naast cd’s kun je op nog veel meer manieren muziek ten gehore brengen. Bijvoorbeeld via de usb-poort, je eigen netwerk (via een NAS bijvoorbeeld), aux- of koptelefoonaansluiting of bluetooth 5.0, met ondersteuning voor aac en aptX. Dat laatste is dan weer alleen interessant voor Android-gebruikers, omdat iOS er geen ondersteuning voor aanbiedt. Via aptX is het mogelijk muziek in cd-kwaliteit af te spelen, terwijl de audio niet afkomstig is van een cd op dat moment.

Net zoals bij de voorgaande versies is het tevens mogelijk muziek via wifi af te spelen. Dat gaat dan direct via de integratie met Spotify Connect of Amazon Music. Er is geen ondersteuning ingebouwd voor zaken als Google Cast of Apple AirPlay. Net zoals bij de recent gelanceerde, nieuwe Radio 3Sixty vinden we dat een kwalijke zaak. We zijn vaak heel enthousiast over de producten van Teufel, vanwege de kenmerkende sound. Die sound en de ervaring van de producten voelen vaak heel geïsoleerd aan, omdat ze niet opgenomen kunnen worden in bestaande speakergroepen in huis.

Dan hebben we nog de ingebouwde radiofuncties. De Teufel Musicstation ondersteunt fm-radio, internetradio en dab+. Je kunt dus op verschillende manieren naar zeer veel radiostations luisteren. Zijn het niet gewoon de lokale of nationale zenders, dan is het wel eentje uit het aanbod van duizenden internetzenders wereldwijd. Je kunt verder tot dertig programmeerbare voorkeurszenders instellen en gebruikmaken van een wekkerfunctie. Staat de Musicstation bijvoorbeeld op een slaapkamer, dan kun je hem dus als (digitale) wekker(radio) gebruiken.

Strak bedieningspaneel

Veel Teufel-producten zien er stoer uit, maar met de Teufel Musicstation kiest het Duitse merk net even voor een ander uiterlijk. Dit keer oogt het product zeer strak en behoorlijk futuristisch. Dat komt door verschillende onderdelen. Zo zit er bovenop een bedieningspaneel met een aantal touchknoppen, die mooi oplichten op het zwarte model. Design en functionaliteit vullen elkaar zo heel goed aan, terwijl je nergens op inlevert. De gebruikte icoontjes zijn ook heel netjes.

In het midden zit een kleurendisplay. Dit is hetzelfde scherm als op de Teufel Radio 3Sixty en laat alle informatie zien die je nodig hebt. Denk dan aan het nummer of radiostation dat je luistert, het album dat daarbij hoort en een albumcover. Je kunt er ook allerlei instellingen op veranderen door gebruik te maken van de knoppen aan de rechterkant. Denk dan aan de menuknop en de terugknop, maar ook de ronde knop waarmee je normaliter het volume bedient. Door naar beneden of omhoog te vegen kies je voor een andere optie. Dit werkt allemaal heel intuïtief.

Je installeert de Teufel Musicstation op twee manieren. Je plaatst hem op tafel, het aanrecht, een kast of een bureau, maar je kunt hem ook aan de muur bevestigen. Het model wordt standaard geleverd met een muurbeugel, waar de stereo-installatie ook meteen in zit. Je kunt het muziekstation zo ergens neerzetten, zodat die rechtop staat. Maar je kunt die stevige beugel ook heel gemakkelijk verwijderen, waardoor de Musicstation een beetje naar achteren leunt. Gecombineerd met de strakke lijnen van het design ziet het er heel chique uit. Enig nadeel is dat je zelf voor de schroeven moet zorgen voor de wandmontage, maar een groot probleem is dat niet.

Een iets groter nadeel heeft met het materiaal van het bedieningspaneel aan de bovenkant te maken. Nogmaals: het ziet er echt strak en futuristisch uit, maar houd ook rekening met alle vingerafdrukken die de plaat aangeraakt hebben. Valt het licht er net verkeerd op, dan zie je dus overal van die gerimpelde vlekjes zitten. Dat doet toch wat af aan het design. Het is wel inherent aan de gekozen materialen, dus misschien moet je er dan voor zorgen dat het licht niet echt op dat paneel valt. Voor de rest hebben we niets op het design aan te merken.

Afstandsbediening en app

Je bedient de Teufel Musicstation dus met het bedieningspaneel aan de bovenkant, maar je kunt er ook voor kiezen de meegeleverde afstandsbediening of de gratis app te gebruiken. De afstandsbediening biedt dezelfde functies aan als het paneel. Dat heeft een voordeel en een nadeel. Het voordeel is dat je dus van een afstand alles kunt regelen wat je wil regelen. Aan de andere kant i het zo dat die remote heel rommelig oogt en dat het soms even kan duren voordat je een bepaalde functies gevonden hebt. De icoontjes op de remote komen gelukkig overeen met de icoontjes die Teufel ook op het paneel en in de applicatie gebruikt.

Net zoals bij veel andere Teufel-producten maak je ook dit keer gebruik van de Teufel Remote-app. Hiermee kun je een aantal dingen instellen voor de Teufel Musicstation. Denk dan aan de tijd en datum, de wifi-verbinding en een equalizer. Vooral dat laatste is heel fijn, aangezien veel internetdiensten het zonder doen en ook cd’s natuurlijk één instelling aanbieden. Binnen de app zie je ook wat er op dat moment afgespeeld wordt, ongeacht de bron die je gekozen hebt. Je kunt hier de media het volume bedienen, evenals een nieuwe bron uitkiezen. In tegenstelling tot de afstandsbediening is de app wel lekker overzichtelijk; maar dat komt ook deels door het feit dat je niet alles kunt regelen en dat is dan weer wel mogelijk met die remote.

Helder geluid met mooie bas

Ondanks het feit dat de Teufel Musicstation niet compact is, is het natuurlijk wel een compacte speaker wanneer je hem vergelijkt met allerhande boekenplankspeakers of vloerstaanders. Desondanks moet je de verwachtingen wellicht bijschaven als het om audiokwaliteit gaat. Gelukkig is het zo dat je die verwachtingen best hoog kunt houden, omdat de audiokwaliteit van hoog niveau is. Opvallend is hoe Musicstation zich staande houdt op hogere volumes, zonder het geluid merkbaar te vervormen. De hoge stem van Ariana Grande op het nummer Dangerous Woman klinkt loepzuiver, terwijl het gitaarwerk nergens afgesneden wordt. Het systeem gaat het fijn om met hogere tonen, waardoor er flink wat detail weergeven kan worden.

Het eerste nummer dat we afgespeeld hebben is het nummer One van Metallica. Uiteraard op cd. Het helikoptergeluid wordt mooi vanuit de achtergrond naar voren geschoven, terwijl het gitaarwerk van Kirk Hammett snaar voor snaar bij je binnenkomt. En dan moet het nummer nog beginnen. De nog jonge, maar al ruige stem van James Hetfield klinkt zo helder, dat het lijkt alsof je naast hem in de studio staat. Ja, we hebben onze oude cd’s uit de opslag gehaald om de Musicstation goed te kunnen testen, dus we luisteren alweer een paar dagen naar de vroege opnamen van de melodieuze metalband Metallica. Het drumwerk van Lars Ulrich, nog relatief rustig in vergelijking met wat de mannen later geproduceerd hebben, en de basgitaren Cliff Burton (R.I.P.) en Jason Newsted vergen nog niet eens het maximale van het station; de trip down memory lane klinkt als vanouds op dit moderne systeem.

In onze doos hebben we nog veel meer cd’s, waarvan het gros niet aan bod gekomen is. We hebben daarom een selectie gemaakt van verschillende stijlen en stemmen. De diepe tonen van de stem van Adele op het album 25 vult de kamer met warmte, met het bekende nummer Hello. De piano klinkt mooi door en wordt nergens te vroeg afgekapt. Omdat het ook wel eens wat harder mag, zetten we nog even het album Drones op van Muse. Het nummer Reapers is een persoonlijk favoriet. Op de Musicstation klinkt het drum- en gitaarwerk zo helder en zo hard dat het lijkt alsof je samen met hen in een garage staat terwijl ze het nummer aan het oefenen zijn. De solo op dit nummer kan in een lagere kwaliteit al voor kippenvel zorgen, maar die cd-kwaliteit die gaat toch echt een stapje verder.

We hebben hierboven vier voorbeelden uitgelicht, maar hebben nog veel meer artiesten aan bod laten komen. Wat te denken van Prince met Purple Rain, Sia met Chandelier, Robyn met Cobrastyle of Thomas Azier met Ghostcity? Via Spotify zijn we nog losgegaan met onze favoriete videogamesremixen (voornamelijk die van Sonic the Hedgehog) en afspeellijsten als Power Metal WTF!, R&B 90’s en Feelin’ Myself. De conclusie: het maakt niet echt uit wat je op het apparaat afspeelt, de audiokwaliteit is gewoon van hoog niveau. Je kunt er nog voor kiezen om Dynamore te activeren. Daarmee maak je het geluid wat ruimtelijker, maar dit is alleen aan te raden voor grotere kamers of ruimtes. Zit je er pal naast, dan kan de muziek juist minder fijn klinken dan je gewend bent.

Teufel Musicstation – conclusie

En dan komen we wederom uit bij een eerder gemaakt punt: de Teufel Musicstation ondersteunt dus geen Google Cast of Apple Airplay, waardoor je hem dus niet in je speakernetwerk kunt opnemen. En dat is extreem jammer. Want als je nummers via wifi afspeelt, bijvoorbeeld in een groep met een soundbar en nog wat losse speakers her en der, dan zou het maar wat tof zijn als je het chique bedieningspaneel aan de bovenkant kunt gebruiken voor de bediening. Qua design maakt de Musicstation echt indruk, waardoor je ook enthousiasme voelt wanneer je hem gebruikt.

Maar door het gebruik aan dergelijke functionaliteit, zul je hem waarschijnlijk minder vaak gebruiken wanneer je dus al voorzien bent van een speakernetwerk in huis. En dat is jammer. Ook is het jammer dat hetzelfde paneel zo’n vingerafdrukkenmagneet is, maar daar houden de nadelen dan ook wel bij op. Want het apparaat heeft echt een waanzinnige audioweergave en biedt een zeer groot aantal functies aan waar menig muziekspeler in huis jaloers op kan zijn. Heb je dus nog oude cd’s in huis en ben je nog niet helemaal overgestapt naar de 21ste eeuw, dan is dit het strak vormgegeven en relatief compacte apparaat waarop je cd’s goed tot hun recht komen. En je andere muziek ook.

9.0
teufel-musicstation-750×509
FWD award

Beoordeling
Teufel Musicstation

Pluspunten
  • Perfect apparaat voor je cd's
  • Ontzettend helder en fijne audioweergave
  • Futuristisch design
  • Veel afspeelopties
Minpunten
  • Geen ondersteuning voor Google Cast of Apple AirPlay 2
  • Vingerafdrukmagneet

Beoordeling Teufel Musicstation

Door het gebrek aan zaken als Google Cast of Apple AirPlay, zul je hem waarschijnlijk minder vaak gebruiken wanneer je dus al voorzien bent van een speakernetwerk in huis. En dat is jammer. Ook is het jammer dat het bedieningspaneel zo’n vingerafdrukkenmagneet is, maar daar houden de nadelen dan ook wel bij op. Want het apparaat heeft echt een waanzinnige audioweergave en biedt een zeer groot aantal functies aan waar menig muziekspeler in huis jaloers op kan zijn. Heb je dus nog oude cd’s in huis en ben je nog niet helemaal overgestapt naar de 21ste eeuw, dan is dit het strak vormgegeven, futuristisch ogende en relatief compacte apparaat waarop je cd’s goed tot hun recht komen. En je andere muziek ook.

Reacties (1)