Slimme speakers en spraakassistenten
We gaan het in dit artikel even niet hebben over het gebruik van de intelligente assistenten voor het opvragen van informatie en communicatie. We concentreren ons op hoe je met die intelligente assistenten andere apparaten kunt aansturen. Laten we beginnen met de productcategorie die heel nauw samenhangt met heel wat AI-helpers: slimme speakers. Of anders gezegd: draadloze speakers met een microfoon. Al deze speakers kun je gebruiken om muziek te beluisteren – uiteraard – maar functioneren ook als toegangspoort tot een slimme assistent.
De uitvinder van de slimme speaker is Amazon. In tegenstelling tot Apple en Google heeft de webwinkel een veel kleinere aanwezigheid op mobiele toestellen en andere apparaten. Ja, Amazon heeft zijn Fire-tablets, Kindle-lezers en Fire TV-streamers, maar een echte Amazone-smartphone is er niet. En dat is een serieuze hinderpaal als je een intelligente assistent naar zoveel mogelijk mensen wil brengen. De telefoon met zijn ingebouwde microfoon en rekenkracht is immers een perfecte thuis voor een AI – al werken bijna alle intelligente helpers via de cloud. Daarom bedacht Amazon een reeks toestellen die er voor zorgen dat consumenten bijna zonder nadenken toch Alexa in huis halen.
Best slim gezien van Huize Bezos, want hij verleidde consumenten met draadloze speakers die vanwege hun streamingmogelijkheden al interessant genoeg waren. Dat Alexa ingebouwd was, werd pas later echt de kers op taart. Het duurde namelijk even vooraleer je echt iets kon doen met de Amazon-assistent. Inmiddels heeft Amazon al verschillende generaties van deze Echo-speakers en verschillende modellen. Er zijn doorheen de jaren ook nieuwe types verschenen, zoals de Echo Show (met een display), de Echo Spot (een slimme wekker) en de Echo Dot (een basis-ontvanger voor stemontvanger).
Een aantal jaar geleden hadden slimme speakers de potentie voor iets groots. Fabrikanten beloofden een gigantische doorbraak in de manier waarop we met onze slimme huizen zouden communiceren. Draadloos, zonder knoppen, geheel met de stem. Heel veel bedrijven hadden er dan ook flink op ingezet. Google kwam met Google Home en Apple bracht de HomePod uit (natuurlijk te koppelen aan HomeKit). Sonos, Harman Kardon, JBL, Panasonic, Sony, Ultimate Ears, ze sprongen allemaal op de kar. De meeste onder hen ondersteunen Alexa, maar ook de Google Assistent.
Sonos bleek misschien wel de belangrijkste speler. Met de lancering van de One destijds speelde Sonos ook in het AI-spel mee, door Alexa en de Assistent te ondersteunen. Net zoals hun speakers samenwerken met meerdere streamingdiensten, wil Sonos dat de gebruiker moet kunnen kiezen uit verschillende intelligente assistenten. Een positieve stap, maar wellicht één die achteraf te weinig teweeg bracht. Veel mensen zijn inmiddels weer teruggekomen van slimme speakers, en hebben geconcludeerd dat ze toch minder nuttig bleken dan van tevoren gedacht. Spraakverwarring en échte intelligentie hebben de speakers altijd in de weg gezeten.
Amazon, Apple en Google blijven ondertussen werken aan hun stemassistenten, maar ze zijn nog lang niet op het beloofde niveau. Bovendien bestaan er veel privacyschandalen; medewerkers van de verschillende partijen luisterden her en der mee naar de opnames. Dat is een ontzettend enge gedachte, één die de adoptie van dergelijke producten zeker beperkt heeft.
Reacties (0)