Wat kan een slimme wekker wat een smartphone niet kan?

11 juni 2022 7 Minuten 0 Reacties
Lenovo Smart Clock

Wil je je smarthome uitbreiden met een slimme wekker, maar vraag je je af wat de meerwaarde is ten opzichte van een telefoon? Lees gauw verder.

We zien hem steeds vaker op de markt verschijnen: de slimme wekker. Geen wake-uplights (hoewel ook daar tegenwoordig een slimme variant van is), maar gewoon kleine wekkers die van slimme mogelijkheden zijn voorzien. Met andere woorden: die via het internet met je telefoon zijn verbonden, waardoor je ze op je smartphone kunt instellen. Dat doet echter de vraag rijzen: waarom zou je niet gewoon je smartphone gebruiken?

Je kunt er rustig mee wakker worden

Als je je telefoon gebruikt als wekker, dan is de kans groot dat je wanneer je wakker wordt al meteen allerlei meldingen in je scherm ziet staan. Hierdoor dwing je jezelf om meteen aan te staan en tot de orde van de dag over te gaan, terwijl het waarschijnlijk voor je brein beter is om even rustig wakker te worden, je dromen te overpeinzen, te bedenken wat je vandaag gaat doen en wat je aantrekt. Niet meteen al die social media-berichtjes, die WhatsAppjes om de ruimte die je ‘s nachts in je hoofd hebt gecreëerd meteen weer vol te spammen.

Je kunt ertegen praten

Terwijl je je tanden staat te poetsen of je pyjama aantrekt kun je vast aan je slimme wekker vragen om zichzelf in te stellen. Morgen om 8 uur een alarm? Geen probleem. Veel slimme wekkers zijn voorzien van een spraakassistent. Uiteraard vind je deze assistenten ook op je smartphone, maar omdat je daar zoveel meer mee kan durven sommige mensen hun smartphone minder te vertrouwen wanneer ze een assistent vragen om een wekker te zetten. Wat als hij op stil staat? Gaat de wekker dan wel? Hoewel het antwoord op die vraag ‘ja’ is, is het voor sommige mensen toch prettig een apparaat te hebben dat als hoofddoel heeft om je op een bepaalde tijd te wekken.

Je kunt erop rammen

Hoewel heel hard rammen nooit het beste is, is het voordeel van een aparte wekker dat je er even een kleine klap op kunt geven om hem uit te doen. Een smartphone een klap geven is niet alleen risicovol (al moet je wel heel hard slaan wil je hem stukmaken), het is vooral onnodig. Er zitten op een smartphone geen aanraakknoppen of echte knoppen om het alarm uit te schakelen, hiervoor moet je vaak iets weg slepen of op een klein knopje drukken op het scherm. Bij een wekker kun je iets fysieks aanraken om hem uit te zetten. Voor veel mensen helpt dat bij het wakker worden, waar je bij een telefoon als je je ogen opent geneigd bent om juist snooze te kiezen en je mogelijk te verslapen.

Ze hebben een duidelijker scherm

Heb je ‘s nachts nog wel eens ‘plafonddienst’, dan is het onhandig als je dan je telefoon moet pakken om op dat kleine schermpje te bekijken hoe laat het is (of eigenlijk: hoeveel uur je nog hebt om de slaap te vatten). Een slimme wekker, zoals de Lenovo Smart Clock of de Lenovo Smart Clock Essential staat met zijn grote cijfers op je nachtkastje te wachten om je elk moment van de nacht de tijd te vertellen. Helemaal handsfree dus.

Je hebt geen blauwe schermen

Het slechte aan een smartphone is dat het scherm vaak blauw licht uitstraalt wat je langer wakker houdt. Sowieso biedt een smartphone veel te veel afleiding voor je gaat slapen, waardoor je die beter zo ver mogelijk buiten je slaapkamer kunt houden. Een slimme wekker heeft in veel gevallen geen blauw scherm, maar ook als hij dat wel heeft: je zit hier niet steeds met je neus bovenop, waardoor je minder last hebt van deze ‘aanslag’ op je ogen.

Er zit een leeslampje in

Er zijn slimme wekkers die meteen fungeren als leeslampje en dat is een stuk beter dan wat je telefoon kan bieden. Daarbij is de zaklamp meteen zo’n spotlight. Een losse wekker kan het licht veel meer evenredig verspreiden. Hierdoor kun je lekker nog even lezen voor je gaat slapen, zonder dat je je smartphone nodig hebt of meteen het grote licht aan hoeft te zetten (en eventueel weer uit bed moet kruipen om het lichtknopje om te schakelen).

Er zijn gespecialiseerde varianten

Er zijn slimme wekkers specifiek gemaakt voor een bepaald probleem. De DAPRIL Alarm Clock for Heavy Sleepers is daar een goed voorbeeld van. Het volume van deze wekker kan lekker hard, zo tussen de 90 en 120 decibel, om te zorgen dat zelfs de meest diepe slaper of harde snurker toch wordt gewekt. Voor mensen die juist van design houden zijn er ook heel mooi ontworpen slimme wekkers. Amazon Echo Spot is een blikvangertje, mede dankzij zijn cirkelvormige kleurenscherm. Er zijn zelfs varianten die door middel van camera’s en microfoons in de gaten kunnen houden hoe je slaapt en je hierbij van inzichten en advies kunnen voorzien. De Google Nest Hub 2 is ook geschikt voor op je nachtkastje en kan meteen ook je slaap bijhouden met de functie Sleep Sensing.

Nadelen

Er kleven ook nadelen aan slimme wekkers ten opzichte van de smartphone. Waar je een smartphone sowieso nodig hebt, is dit wel weer een extra gadget om te kopen. Bovendien zijn er veel overlappende functies. Een spraakassistent, die heeft een smartphone ook. Een mogelijkheid om het weer of je agenda te checken, ook die vind je terug op je smartphone. Bovendien heb je in veel gevallen zelfs een smartphone nodig om je slimme wekker in te stellen.

Daarnaast is er ook vergeleken bij gewone wekkers een grote misser te vinden in veel slimme klokjes: een back-upbatterij. Mocht de stroom uitvallen, dan word je in ieder geval nog op tijd gewekt door de back-upbatterij. Er zijn wel slimme wekkers die het hebben, maar houdt er rekening mee dat dat dus lang niet bij alle varianten geldt.

Conclusie

Uiteindelijk is een slimme wekker op papier geen wereld van verschil vergeleken bij het gebruiken van een smartphone, maar in de praktijk zal je zeker merken dat het apparaatje een meerwaarde biedt in de slaapkamer. Vooral het niet meteen op je telefoon hoeven te turen wanneer je wakker wordt (en de verleiding om juist nog te lang op je telefoon te turen als je eigenlijk moet slapen) is enorm handig aan een slimme wekker. En vooruit, dat harder kunnen slaan om hem uit te zetten kan zeker helpen bij het wakker worden. Je krijgt er in ieder geval een voldaan gevoel van, dat een wekker op je smartphone je toch echt niet kan geven.

Meer informatie

Wil je meer weten over slimme wekkers? Lees dan ook ons artikel over wat je met slimme wekkers kunt.

 

Reacties (0)