3 slimme keukenapparaten om aan te denken als je je keuken ontwerpt

27 november 2022 5 Minuten 0 Reacties
Smeg VIVOscreen Oven Keuken

Heb je de kans om een nieuwe keuken te ontwerpen? Leuk! Houd wel rekening met de toekomst en zorg dat je slimme apparaten aan je keuken toevoegt.

Heb je een verouderde keuken en ben je toe aan een nieuwe? Of koop je een nieuw huis en heb je daardoor de mogelijkheid om helemaal vanaf 0 een keuken te ontwerpen? Het is handig om daarbij alvast rekening te houden met de toekomst. Wil je je huis slimmer maken, dan is de keuken een ruimte om niet te vergeten. Dit zijn drie slimme keukenapparaten om mee te nemen in het ontwerp van je keuken.

Slimme koelkast

LG stal er de show mee op IFA in Berlijn dit jaar: zijn slimme koelkast. Van alle keukenapparatuur is zo’n smart fridge waarschijnlijk het meest geavanceerde én behulpzame apparaat. Zo kan een slimme koelkast onder andere zorgen dat je minder eten verspild. Dat komt omdat er een camera inzit waarmee je op afstand via een app kunt zien wat er in je koelkast ligt. Op die manier kun je zelfs als je in de supermarkt staat bedenken wat je nog hebt en wat je erbij kunt kopen om te zorgen dat je een lekkere maaltijd op tafel zet zonder eten te verspillen.

Je kunt echter nog meer met een slimme koelkast. Zo zijn veel van dit soort koelkasten voorzien van een scherm aan de voorkant die kan dienen als een soort familie-agenda. Zo kunnen alle leden van een gezin (of huisgenoten in een studentenhuis) zien wanneer er samen gegeten kan worden, wanneer iemand naar een sportles gaat en wanneer er bijvoorbeeld een uitje met zijn allen gepland is. Vaak kun je op dat scherm ook het internet benaderen voor recepten, waardoor je stap voor stap door een recept kunt gaan om iets lekkers te koken. Of je zet lekker een muziekje aan tijdens het kokkerellen, want sommige koelkasten hebben zelfs speakers. 

Daarnaast hebben sommige slimme koelkasten de mogelijkheid om de groentela een andere temperatuur te laten zijn. Leg je er bijvoorbeeld vis in, dan kun je dit langer bewaren omdat je het op de perfecte temperatuur bewaart. Wil je zoiets ook? Zoek dan naar een koelkast met vershoudzone. Er zijn zelfs koelkasten die boodschappen sneller koelen: zijn bepaalde producten misschien wat te warm geworden tijdens de rit van supermarkt naar huis, dan zijn ze sneller op temperatuur en ook dat is beter voor de houdbaarheid. 

Wist je dat je een ‘domme’ koelkast of wijnklimaatkast ook slim kunt maken? Hoe, dat lees je in onderstaand artikel.

Haier wijnklimaatkast review – plaatsing 2
Lees ook

Een koelkast, wijnklimaatkast of vriezer slim maken (en controleren) doe je zo

Slimme oven

Sta je net bij het laatste stoplicht voordat je op kantoor aankomt, besef je ineens: “Ik heb de oven aan laten staan!” Hoewel sommige domme ovens vanzelf uitgaan, zijn er ook exemplaren die dat niet doen. Slimme ovens helpen je erbij, want je kunt ze via een app op afstand uitzetten. Of: aanzetten. Heb jij in de supermarkt bedacht dat je pasteitjes wil lunchen, dan kun je terwijl je de bladerdeegbakjes in je mandje gooit alvast je oven voorverwarmen. Zo kunnen ze er meteen in als je thuiskomt. 

Daarnaast helpt een slimme oven je met het uitzoeken van het juiste ‘programma’ per gerecht. Wil je de perfecte Engelse kip met citroen uit de oven toveren, dan kun je dat doen door de app die met je meedenkt wat het beste is qua temperatuur en duur van het bakken. Dat scheelt je veel zoek- en denkwerk. Bovendien zijn sommige slimme ovens voorzien van een slimme assistent, waardoor je tegen de oven kunt praten om hem aan te zetten. Is het eten eenmaal klaar, dan krijg je een berichtje op je telefoon. Je hoeft dus geen wekker in te stellen of bij de oven in de buurt te blijven: je ziet vanzelf op je telefoon dat je baksel klaar is.

Slimme vaatwasser

Een slimme vaatwasser kan helaas niet de bordjes voor je in het apparaat zetten, dus je blijft discussies houden over hoe huisgenoten hun vaat niet op het aanrecht moeten zetten, maar lekker meteen in de vaatwasser. Toch is een slimme vaatwasser wel degelijk een slimme keuze. Het voordeel is namelijk dat de vaatwasser op basis van de vaat die erin staat kan helpen bij het selecteren van het perfecte programma. Zo wordt er efficiënter gewassen, omdat er precies genoeg water van de juiste temperatuur in combinatie met het ‘afwasmiddel’ wordt gebruikt.

Bovendien schakelt een slimme vaatwasser niet alleen vanzelf uit: hij stuurt ook een melding naar je smartphone, waardoor je hem meteen kunt uitruimen (en eventueel weer kunt inruimen). Handig als je bijvoorbeeld een feestje geeft en de bordjes en het bestek goed kunt gebruiken bij zowel de eerste gang als de laatste gang. Tot slot hebben sommige slimme vaatwassers ook een slot, zodat kinderen er niet bij kunnen. Je kunt die er op afstand opzetten, zodat je kind veilig is en geen hete vaatwasser opentrekt, ook als jij niet in de buurt bent.

Smart Living Project

In het FWD Smart Living Project hebben we uitgebreid geschreven over het slim maken en ontwerpen van de keuken. Benieuwd naar hoe zij onze keuken slim gemaakt hebben en de slimme apparatuur met ons domoticasysteem gekoppeld hebben? Lees dan verder via onderstaand artikel.

FWD SLP Shutterstock witgoed
Lees ook

Smart Living Project: slimme apparatuur voor drogen, wassen en koken

Meer informatie

Wil je meer weten over slimme koffiemachines, lees dan alles dat je moet weten over slimme koffiemachines en espresso volautomaten. Liever meer informatie over slimme koelkasten, lees dan alles over  ‘Wat is en kan een slimme koelkast?’ Meer weten over slimme vaatwassers (maar ook slimme wasautomaten), lees dan ons artikel over ‘Slim witgoed anno 2022’.

Reacties (0)